Веројатно е до мене, ама јас и не знам како да давам вакви подароци без мене да ми е непријатно. И не зборам за скапи работи или мито, туку еве и за пијалок или бомбоњера или слично во ситуација кога тоа не ми е природна работа. Не знам во кој момент, што да кажам, како да кажам - повеќе време во мислење ќе ми помине Исто важи за менторот и комисијата на дипломирање/магистрирање, исто во болница. Среќа што во Систина знаев дека сум го преплатила пороѓајот, а знаев и дека докторите имаат многу поголеми плати од мојата, плус не беше дозволено храна/пиење од надвор да се внесува, проверуваа, па никому ништо и не дадов. Благодарна сум им на тие луѓе, ама на крај на краиштата само си ја вршат работата, не сме блиски, ниту посебно се познаваме, и кога ќе им заврши смената не се ни сеќаваат на мене. И бомбоњера нема ова да го смени. Колку и да се фини, сепак односот е професионален. Ги частев блиските - оние луѓе кои навистина ја осеќаа мојата радост и на кои им значеше настанот.
Ова со частењето ги навикнаа самите луѓе. Сепак кој си е човечен и си ја врши професионално работата без разлика дали ќе му дадеш нешто или не тој ќе заврши се како треба. Пред 20 години бев на операција моиве за да биде како што треба се и дадоа на докторката еден куп пари на сестри и пак таа не заврши ништо само не моташе дека е се во ред додека не отидовме на второ мислење. Имам уплав од државна болница во целост не само на гак ама заради финансиски причини мислам таму да се пораѓам ама не би дала ништо освен од радост да почастам нешто благо. ТИЕ ЗА ТОА СИ СЕ ПЛАТЕНИ немам потрева да плаќам за нешто што им е должност
Во Систина плаќаш за да те пораѓа доктор, колку што знам сумата е околу 1500-2000 евра? Епа за таа сума и треба доктор да те пораѓа. Јас за државните болници сум слушнала дека акушерките пораѓаат, доктор доаѓа само за специфични ситуации.
Абе како може пораѓај без доктор. Мора да има доктор. А кој ве шие доле ако има потреба, се знае докторот. Може акушерката врши поголем дел од работата, но мора да биде присутен доктор. А на царски мора да има два доктора, плус инструментарка, плус сестра и анестезиолог. А ако сакаш одреден доктор да те породи и го викаш од дома тогаш се знае дека ќе треба некој денар плус да се даде.
Они којзнае какви шеми прават за пари. Сугурно има начин да се "пробие" правилото. Не е дека впечатокот ти е далеку од реалноста.
Забрането е да. На братучетка ми врската-доктор не и дојде зашто не билна смена. И што? За џабе ургирале кај него. Ама тоа е.
Јас на ГАК се породив доктор беше присутен специјализантка акушерка и сестра за бебето. Подароци не дадов. Свекрва ми купила бајадери ама не ги дадов. Со ништо си поминав.
И јас мислам дека докторот е за специфични случаеви и неговото присуство не е задолжителни за вееме на пораѓајот. Ако дојде до таму работата, да се искомолицира нешто, обврска му е да присуствува, независно дали некој планира да му дава мито или не, во спротивно мислам дека не мора. Првиот пораѓај ме пораѓаа две докторки и две акушерки. Вториот само акушерка, сама. Докторот влезе само еднаш на една минута за да види колку сум отворена и толку, не го видов веќе. Јас не би дала никаков поткуп само да дојде да ме пораѓа. Ако не дај боже ми треба он, секако ќе каже алушерката дека и треба помош, зависи од пораѓајот. Со акушерка многу полесно минав, полесен пораѓај па и сама се справи не викна никого( едно девојче, стажантка, само гледаше и учеше. Акушерката збореше она слушаше). Ако има ред и секој си ја знае и добро си ја врши работата и без доктор ќе бидне пораѓај. А тоа што некои се алчни и користат позиција па бараат мито за извршување на истата е друго.
Ако е ваша желбата како што реков убаво спакуван пијалок со бомбоњера, мислам доволно е. Ако е жена може плус цвеќе.
Тоа не важи за болницата Чаир каде што одредени доктори доаќаат и од дома а ти ги прашуваш а тоа легално е а они ти викаат да,да тоа е дозволено да ме повикате од дома и да го платите моето екстра доаќање
На него лично каква клиника божем клиниката и дозволува а што би било друго ако не поткуп од искуство ти кажувам и што оти докторот се нафати заврши катасрофално
Чим на него плаќаш тоа веќе не е дозволено и е класичен поткуп. Ко што пишав погоре, никој не смее да иде кога ќе му текне на пораѓај, ама најверојатно наоѓаат некои дупки, се покриваат докторите еден со друг и доаѓаат. Легално е тогаш кога за доаѓањето ќе платиш на клиниката.
Точно се слагам со тебе абе си имаат тие разработено шема на крај краева ако треба на некој да платам нареден пат да забременам би одела на некоја од приватниве клиники