Мене ми би било многу повеќе срам да доведам блиска/драга личност во ситуација да мора да штеди со месеци за да може да прифати кумство или да биде принудена да ме одбие за истото, само затоа што нема пари или нема доволно. Поголем срам и грев од тоа здравје.
Девојки, што давате за поклон за регистрација во матично само? Се работи за блиска другарка. Свадбената прослава ќе ја прават друга година, така да тогаш ќе однесам поголем поклон.
Можеш некој парфем за другарката и плус пијалак за мажот и и да ги спакуваш во некоја кутија со цвеќе. Не ти треба нешто големо сега за регистрација, секако на свадба ќе носиш. Така од почит нешто симболично да не си со празни раце.
Исто би ти рекла, иако кај повеќе сум била така дури и никој освен бомбоњера, пијачка и цвеќе ништо друго не носи.
Здраво, ми треба мислење. Следната година во јули сме кумови на свадба (старо кумство, супер си живееме). Сега во октомври ќе се регистрираат во матично.Бидејќи сме во странство, за матичното моите родители ќе нѐ заменат. Ние веќе им однесовме подарок од околу 70-80 евра кога беше запросувањето, а главниот кумски подарок го планираме за свадбата догодина.Дали е доволно сега моите родители да однесат 50 евра, цвеќе и бонбониера, или како кумови сепак треба да пратиме 100 евра? Што мислите?
Тоа би било од сите вас или само од твоите? Ако е од сите, би рекла 100. Ако не ви е финансиски проблем.
А зошто да однесете пари на пример за регистрација? Не значи дека ако сте кумови и треба нон стоп да се држите за џеб. Моите кумови за мојата регистрација ми купија екибанка со шише алкохол и плус шампајнско. Толку! За свадбата не зборам, торта, цвеќе, голем поклон инт. Не се оптеретувај толку, обична регистрација е во матично, не ти треба да се замараш да носиш пари. Доволно ти е цвеќе со алкохол. Доволно ќе се истрошиш за свадбата како кума, верувај!
За нашата регистрација никој не донесе пари. Кумот и останатите блиски ни донесоа само цвеќе и пијалок, нема потреба од дополнителни трошоци, се што треба ќе си однесете на свадбата
Здраво Ми треба идеја за поклон за свадба на блиска особа. Не сакам само класичен поклон пари, туку нешто поразлично и убаво што ќе им остане како спомен од свадбата. Прво се мислев на „Остави спомен“ телефон, каде што гостите оставаат пораки, но за датумот што ми треба немаат слободен термин. Видов и на Инстаграм дека некои изнајмуваат гулаби кои се пуштаат на свадбата, што ми беше интересно, но би сакала нешто уште поубаво и поемотивно. Имате ли некоја идеја или сте правеле/добиле нешто на свадба што навистина ви останало во памет?