Подароците од вашата свадба

Дискусија во 'Свадба' започната од girl1985, 19 мај 2011.

1. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    Poklonite koi gi dobivme 95% bea pari a ostanato bea domakjinski pokloni koi mi se dopadnaa i ke gi koristam. Me daruvaa i so zlato.

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.456
    Допаѓања:
    37.661
    Ги разбирам младите што сакаат да прават свадба, ама треба да се има малку осет спрема родителите. Не сите родители имаат финансии за да им направат свадба на своите деца. Не можам да разберам како некои се задолжуваат за да направат свадба. Братучетка на мојата старосватица имаше голема желба да прави свадба. Арно ама, нејзините немаа финансии. Едвај крпеа крај со крај. Ама девојкава запна - свадба па свадба. А само мајка и работи (чистачка е). Татко и за да и го направи ќејфот на дотичнава, се задолжи кај роднини и пријатели. Денес, после 4 години, уште ги враќа долговите. А на ќерка му баш и е гајле. Ме нервираат такви неблагодарни деца.

Многу ме нервира кога на свадба невестата оди по маси и зема пари од гостите. Ова го имаше на свадба кај девер ми. Кај нив таков е обичајот. На мене тоа ми изгледа како просење на пари. Очигледно, добро се заработува од тоа. Ако на свадбата имаш 100 гости и секој од нив ти даде по 100 денари, ќе добиеш 10000 денари. Добра заработка.

На eloves, Eli23, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Sreknaosoba

Sreknaosoba Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    30
    Plikce si e plikce

4. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    За ова второво стварно е глупо. Јас порано пред 3-4 години првпат го видов ова. Одеа од маса на маса и во шешир бараа пари. И мене ми падна чудно. Првпат да видам такво нешто. Незнам од кај го имаат научено луѓево тој глуп обичај.

5. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.079
    Допаѓања:
    136.549
    Тоа е глупав адет во Тиквешијата, пред вечерата невестата минува по масите и на гостите им дели бонбончиња и картончиња за вечера а тие и даваат пари. Поголема глупост амин. А и не знам дали во другите краеви е така ама и на врата коа се влева исто и се даваат пари. Епа коа више еднаш и е дадено, и пари и поклон, шо бара пак по масите. Ама народ алчен само за пари.

На eloves, CameliaMiller, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Ова се деси во Струмица додека бев на свадба. И тоа двапати на различни свадби.

7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Така е.
    Ова е обичај во нашиот крај.
    По просјачки здравје. Во последно време гледам дека се искоренува.
    Бомбончињата се оставаат пред секој гост на маса.

На Marick14 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.147
    Da adet e vo tikvesijata tocno no veke i kaj nas se iskoreni toj adet,barem jas ovaa godina na site svadbi sto bev nevestata ne odese po masi.Jas na primer ne gi precekuvav gostite na vrata,nie se odlucivme nasite da bidat na vrata a nie da sme tamu vo delot za slikanje so gostite i koj saka da moze da se slika (site se slikaat i se pravat takvi redici of lele majko,pogotovo koga i moite i negovite bea zapnati za golema svadba,nie normalno sakavme do 200 gosti no tie pokania poveke od dupla (facepalm)),odenjeto po masi mi e gubenje na vreme zasto momceto i nevestata samo za vecerata moze da sednat da jadat,da piat,da pusat mislam koj sto saka da pravi i da si trosam vreme na odenje po masi jok.Inaku od strana na pokloni imav 3-4 (vazna,stolna lamba,pribor za jadenje i ramka) drugo se bese vo plik i mislam deka toa e najdobriot poklon,isto i jas kaj bilo koj da odam dali na rodenden,svadba davam pari,em slavenicite najubavo ke znaat kade ke si gi potrosat,plus i jas nema da gubam vreme da baram pokloni i da se cudam dali ke im se dopadne.

На Fatalnata, Sesil и anakonda88 им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    Кај нас го нема ова (Бт). Ама има ново сега, младите или пишуваат во поканите или кажуваат наместо бомбони или цвеќе, да им се купат грепки. На последната свадба кај што бевме од толку многу грепки им се паднаа само 1000 денари. (facepalm)

На m.i.g, papillonP и Eli23 им се допаѓа ова.
  10. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    На секоја свадба го има тоа.Ама последниот месец нешто на масите ги оставаат бонбоните.Барем не ти требаат дополнителни 100 денари за бонбони.Ама убаво е па и кога си давал пари досега, и ти на твојата да си собереш.Ама поубаво е да не се шета.
    @kristina.k За какви грепки пишуваат во поканата?

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    @Winter Lady грепки на среќа :) пример ако некој планирал 200 ден за букет, место тоа да купи неколку грепки на среќа од лотарија и тие си ги гребат после.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    И таму ги гледаат грепките?
    Смајли што се крсти 3 пати од лео кон десно. :rofl:

На Fatalnata, joy1 и Luna91 им се допаѓа ова.
  13. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.147
    So toj nov adet se nemam sretnato seuste da mi baraat grepki da kupuvam mesto cveke i bonboni,abe se ima po svetot nisto ne me cude :D

14. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    48.968
    Моите се од Порече, и таму имаат таков адет невестата да оди по маса и да собира пари. Баци рака го викаат. Глупости. Сум била на неколку свадби и навистина делува мизерно.
    Нормално јас на мојата свадба немав такво нешто. Ниту пак бонбончиња кога земаа оставаа пари.
    Единствено кога дојдоа кај мене на врата, кога ги китеа, кој оставил, оставил. Ептен затоа што незнам како да се избегне тој адет, кога китиш секој се посегнува во џебот.

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    Не, во пликовите со пари се ставаат :D ем пари бројат после свадба ем гребат.

@MilaP најново е ова, ќе го научат и по други градови има време. :D

Еве најдов и доказ на твитер :lol:
    CPNdcGvWEAAHEMG.jpg

Последна измена: 26 октомври 2015
    На eloves, MilaP, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Е уште ова го немав видено (facepalm):x

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.468
    Ова со грепкиве..некои луѓе стварно немаат осет еј |(

18. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    48.968
    Хаха мене ми е баш интересно.
    Цвеќето се суши за 2-3 дена, а од благото ќе треба да качат на килажа. :rofl:

И така никој не ти принудува да купиш ниту благо, ниту цвеќе, значи ако не си планирал не мора да купиш ни грепка.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  19. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Тогаш јас во порцијата сакам две парчиња свинско и едно јарешко, а, место ракија сакам чоколаден ликер и тортата да биде со швајцарско чоколадо.
    Уште непоканети гостите, вие поклонот сте им го испланирале. Глупо е до бескрај.
    Ако сакате да биде интересно, наместо грепки и лото, ставете број и жиро-сметка за донација за некое детенце.

На eloves, duffi, MilaP и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.207
    Допаѓања:
    17.880
    хахаха таман кога помислив дека веќе ништо не може да ме изненади во врска со свадбиве, се појавиа грепки :rofl: