Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Подаруваме 5 пакетчиња dmBio органски производи! Вклучи се!

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Femina, 3 февруари 2023.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Zumbulce9

    Zumbulce9 Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    874
    Затоа што:
    ✓Интегралниот леб содржи цели зрна,кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот.
    ✓Има поголема нутритивна вредност и е поздрава опција.
    ✓Содржи многу повеќе растителни влакна
    ✓Има понизок гликемиски индекс
    ✓Подолго не' држи сити.
    ✓Содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа.
    ✓Содржи поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.
    ✓Го подобрува дигестивното здравје
    ✓Помага при оджувањето на телесната тежина
    ✓Го намалува ризикот од срцеви заболувања.
     
  2. Kallias2

    Kallias2 Популарен член

    Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    3.826
    2. Интегрален v.s. бел леб
    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  3. baby-star

    baby-star Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.470
    Допаѓања:
    10.903
    Поради неговиот нутритивен состав.
    Интегралниот леб содржи цело зрно и богат радтителен содтав, богат со растителни влакна при што има понизок гликемиски индекс, со тоа се добива повеќе ситост и енергија за разлика од белиот кој содржи само зрно и има повисок гликемиски индекс.
    Еквивалентно на тоа, интегралното зрно се препорачува кај дијабетичари, пред се кај лица со дијабет тип 2, со што се овозможува стабилно ниво на гликемијата во крвта.
     
  4. JanaDarling

    JanaDarling Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    622
    Пол:
    Женски
    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.
     
  5. Secret.women

    Secret.women Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 септември 2020
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    1.526
    Пол:
    Женски
    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  6. Maylin

    Maylin Популарен член

    Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.047
    Пол:
    Женски
    Интегралниот леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот. Ваквиот тип на леб содржи одлични количини на растителни влакна и микронутриенти, вклучувајќи ги витаминот Б6, витаминот Е, како и магнезиум и цинк. Тој е погоден за лицата со дијабет, придонесува за поздраво дигестивно здравје, а исто така го намалува ризикот за срцеви заболувања, и помага во одржување на телесната тежина.
     
  7. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.330
    Допаѓања:
    28.218
    Пол:
    Женски
    Интегралниот леб е поздрава варијанта затоа што е направен од сомелени зрна од сите делови на житарката.Зрно,лушпа и никулец.Тој содржи многу растителни влакна и витамини и минерали,кои многу здраво му одговараат на нашиот имунолошки и нервен систем.Со редовно користење на интегрален или целозрнест леб ние го подобруваме нашето дигестивно здравје,не држи подолго време сити.Исто така можеме да ја одржуваме нашата телесна тежина и да избегнеме кардиоваскуларни заболувања.
     
  8. smooch

    smooch Популарен член

    Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    4.026
    Пол:
    Женски

    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  9. Karmina1989

    Karmina1989 Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Пол:
    Женски
    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  10. macence123***

    macence123*** Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2016
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    1.735
    Пол:
    Женски
    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.(fingers)
     
  11. АнаМаријаД

    АнаМаријаД Популарен член

    Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.570
    Допаѓања:
    4.278
    Пол:
    Женски
    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката:
    -лушпата
    -зрното

    -никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје.
    Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, какои за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  12. Iva Mitrevski

    Iva Mitrevski Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Пол:
    Женски
    Интегралното лебче и те како е подобро од белото, поради составот секако. Интегралното лебче содржи цело зрно, за разлика од белото лебче каде што зрното е излупено. И, црното лебче повеќе најадува, не дуе и подолго држи ситост. Ем си здрав, ем си слаб :D
     
  13. Iris009

    Iris009 Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 септември 2022
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    154
    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  14. Rosonerka

    Rosonerka Популарен член

    Се зачлени на:
    18 август 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    4.480
    Денес црниот леб е најчест избор кај луѓето кои се грижат за своето здравје.
    На сите ни е важно храната што ќе ја внесеме да не држи доволно долго сити, па така црниот леб е одлична намирница за тоа.
    Содржи витамини и минерали како вит.Е, Б6, цинк, магнезиум, и е побогат со растителни влакна што ќе ни помогнат во дигестијата на храната.
     
  15. steela.honey

    steela.honey Популарен член

    Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.658
    Пол:
    Женски
    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  16. zverkica

    zverkica Популарен член

    Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    2.618
    Интегралниот леб содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.
     
  17. SharenoEmGaleno

    SharenoEmGaleno Нов член

    Се зачлени на:
    6 февруари 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Пол:
    Женски
    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања :wasntme::D
     
  18. Cactus997

    Cactus997 Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 март 2022
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    429
    Пол:
    Женски
    Со редовна консумација на интегрален леб наместо бел леб можеме да го подобриме дигестивното здравје, да ја одржиме телесната тежина и да намалиме ризикот од срцеви заболувања.
    Интегралниот леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.
    Интегралниот леб содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави лебот со понизок гликемиски индекс која подолго ќе не држи сит и ќе придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.
     
  19. Freckles.

    Freckles. Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    4.807
    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што е составен од лушпата, зрното и никулецот на житарката и како таков содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното. Тоа го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамини Б6 и Е, кој се важни за нервниот и имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.
     
  20. Mrs. right

    Mrs. right Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.255
    Допаѓања:
    12.978
    Пол:
    Женски
    Белиот леб не е направен од цело зрно.
    При процесот на производство на брашното од кое тој се добива, се отстранува лушпата на пченицата и останува само ендоспермот кој што е богат со скроб. Ова се прави затоа што ваквото брашно дава леб со подобра структура и подолг рок на траење, а со додавање на специјални адитиви, и подобар вкус во однос на ,,црниот” леб.

    Во овој процес, зрното пченица од кое подоцна се добива лебот, ги губи најголемиот дел од своите микронутриенти , но и содржината на растителни влакна. Остануваат лесно дигестабилни јаглехидрати. Неретко белиот леб содржи и дополнителни количини на шеќери, сол, па некогаш и маснотии.

    Ваквиот леб, со лесно дигестабилни јаглехидрати предизвикува големи скокови/пикови, а потоа и нагли падови на шеќерот во крвта по консумирањето. Честите пикови, односно нагли порасти на шеќерот во крвта, се ризик фактор за развој на дијабет тип 2, додека падовите ни предизвикуваат чувство на глад и кога не сме навистина гладни, па имаме потреба наскоро по оброкот повторно да јадеме. Ова создава циклуси кои на долг рок допринесуваат за зголемена телесна тежина. Знаеме дека зголемената телесна тежина исто така е ризик фактор за дијабет тип 2, но и многу други заболувања.

    Сосема спротивно од наведеното, понозрнестиот, интегрален леб овозможува превенција од наведените заболувања. Интегралниот леб обезбедува, заради својот состав, постепено ослободување на шеќерот во крвта и на тој начин може да допринесе за намалувањето на ризикот од развој на дијабет тип 2, но и да помогне во неговиот третман. Составот на интегралниот леб, овозможува и позитивно дејство при процесот на слабеење. Секако, и количините се важни.

    Интегралниот леб има богат нутритивен состав
    Американската агенција за здравје на срцето потврдуваа дека полнозрнастата храна е добар извор на: витамини од В групата, вклучително и фолна киселина (В9), железо, магнезиум, селен и растителни влакна. Тие препорачуваат најмалку 25g растителни влакна на дневно ниво. Растителните влакна можат да го намалат ризикот од:

    – кардиоваскуларни заболувања
    – дијабет тип 2
    – хипертензија или висок крвен притисок
    – гојазност или дебелина

    Полнозрнастата храна, како интегралниот леб, исто така обезбедуваат и солидна количина на протеини.
     
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.