Подаруваме 5 пакетчиња dmBio органски производи! Вклучи се!

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by Femina, Feb 3, 2023.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Zumbulce9

    Zumbulce9 Истакнат член

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Messages:
    360
    Likes Received:
    876
    Затоа што:
    ✓Интегралниот леб содржи цели зрна,кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот.
    ✓Има поголема нутритивна вредност и е поздрава опција.
    ✓Содржи многу повеќе растителни влакна
    ✓Има понизок гликемиски индекс
    ✓Подолго не' држи сити.
    ✓Содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа.
    ✓Содржи поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.
    ✓Го подобрува дигестивното здравје
    ✓Помага при оджувањето на телесната тежина
    ✓Го намалува ризикот од срцеви заболувања.
     
  2. Kallias2

    Kallias2 Популарен член

    Joined:
    Aug 2, 2019
    Messages:
    1,677
    Likes Received:
    3,991
    2. Интегрален v.s. бел леб
    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  3. baby-star

    baby-star Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    2,477
    Likes Received:
    10,927
    Поради неговиот нутритивен состав.
    Интегралниот леб содржи цело зрно и богат радтителен содтав, богат со растителни влакна при што има понизок гликемиски индекс, со тоа се добива повеќе ситост и енергија за разлика од белиот кој содржи само зрно и има повисок гликемиски индекс.
    Еквивалентно на тоа, интегралното зрно се препорачува кај дијабетичари, пред се кај лица со дијабет тип 2, со што се овозможува стабилно ниво на гликемијата во крвта.
     
  4. JanaDarling

    JanaDarling Истакнат член

    Joined:
    Jan 17, 2020
    Messages:
    344
    Likes Received:
    639
    Gender:
    Female
    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.
     
  5. Secret.women

    Secret.women Истакнат член

    Joined:
    Sep 13, 2020
    Messages:
    791
    Likes Received:
    1,532
    Gender:
    Female
    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  6. Maylin

    Maylin Популарен член

    Joined:
    Dec 2, 2019
    Messages:
    351
    Likes Received:
    1,070
    Gender:
    Female
    Интегралниот леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот. Ваквиот тип на леб содржи одлични количини на растителни влакна и микронутриенти, вклучувајќи ги витаминот Б6, витаминот Е, како и магнезиум и цинк. Тој е погоден за лицата со дијабет, придонесува за поздраво дигестивно здравје, а исто така го намалува ризикот за срцеви заболувања, и помага во одржување на телесната тежина.
     
  7. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Joined:
    Feb 8, 2014
    Messages:
    2,345
    Likes Received:
    28,356
    Gender:
    Female
    Интегралниот леб е поздрава варијанта затоа што е направен од сомелени зрна од сите делови на житарката.Зрно,лушпа и никулец.Тој содржи многу растителни влакна и витамини и минерали,кои многу здраво му одговараат на нашиот имунолошки и нервен систем.Со редовно користење на интегрален или целозрнест леб ние го подобруваме нашето дигестивно здравје,не држи подолго време сити.Исто така можеме да ја одржуваме нашата телесна тежина и да избегнеме кардиоваскуларни заболувања.
     
  8. smooch

    smooch Популарен член

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    986
    Likes Received:
    4,095
    Gender:
    Female

    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  9. Karmina1989

    Karmina1989 Истакнат член

    Joined:
    Mar 14, 2012
    Messages:
    471
    Likes Received:
    751
    Gender:
    Female
    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  10. macence123***

    macence123*** Популарен член

    Joined:
    Jan 21, 2016
    Messages:
    134
    Likes Received:
    1,735
    Gender:
    Female
    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.(fingers)
     
  11. АнаМаријаД

    АнаМаријаД Популарен член

    Joined:
    Mar 15, 2017
    Messages:
    1,690
    Likes Received:
    4,470
    Gender:
    Female
    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката:
    -лушпата
    -зрното

    -никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје.
    Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, какои за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  12. Iva Mitrevski

    Iva Mitrevski Истакнат член

    Joined:
    Oct 14, 2020
    Messages:
    1,350
    Likes Received:
    7,242
    Gender:
    Female
    Интегралното лебче и те како е подобро од белото, поради составот секако. Интегралното лебче содржи цело зрно, за разлика од белото лебче каде што зрното е излупено. И, црното лебче повеќе најадува, не дуе и подолго држи ситост. Ем си здрав, ем си слаб :D
     
  13. Iris009

    Iris009 Истакнат член

    Joined:
    Sep 22, 2022
    Messages:
    234
    Likes Received:
    160
    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  14. Rosonerka

    Rosonerka Популарен член

    Joined:
    Aug 18, 2012
    Messages:
    252
    Likes Received:
    4,679
    Денес црниот леб е најчест избор кај луѓето кои се грижат за своето здравје.
    На сите ни е важно храната што ќе ја внесеме да не држи доволно долго сити, па така црниот леб е одлична намирница за тоа.
    Содржи витамини и минерали како вит.Е, Б6, цинк, магнезиум, и е побогат со растителни влакна што ќе ни помогнат во дигестијата на храната.
     
  15. steela.honey

    steela.honey Популарен член

    Joined:
    Sep 19, 2016
    Messages:
    564
    Likes Received:
    1,671
    Gender:
    Female
    Интегралниот или целозрнест леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.

    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања.
     
  16. zverkica

    zverkica Популарен член

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    1,476
    Likes Received:
    2,618
    Интегралниот леб содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.
     
  17. SharenoEmGaleno

    SharenoEmGaleno Нов член

    Joined:
    Feb 6, 2023
    Messages:
    9
    Likes Received:
    6
    Gender:
    Female
    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.

    Со навиката за редовна консумација на интегрален наместо бел леб можете да го подобрите дигестивното здравје, да ја одржите телесната тежина, па дури и да го намалите ризикот од срцеви заболувања :wasntme::D
     
  18. Cactus997

    Cactus997 Истакнат член

    Joined:
    Mar 21, 2022
    Messages:
    105
    Likes Received:
    429
    Gender:
    Female
    Со редовна консумација на интегрален леб наместо бел леб можеме да го подобриме дигестивното здравје, да ја одржиме телесната тежина и да намалиме ризикот од срцеви заболувања.
    Интегралниот леб е составен од сомелени зрна кои ги вклучуваат сите 3 делови од житарката: лушпата, зрното и никулецот, додека белиот леб е составен од бело брашно кое содржи само излупено зрно и има многу пониска нутритивна вредност.
    Интегралниот леб содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното што го прави лебот со понизок гликемиски индекс која подолго ќе не држи сит и ќе придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи поголема количина на витамин Б6 кој помага за одржување на здрав нервен систем, витамин Е кој е важен за имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.
     
  19. Freckles.

    Freckles. Популарен член

    Joined:
    Mar 1, 2020
    Messages:
    1,870
    Likes Received:
    4,824
    Интегралниот леб е многу поздрава опција затоа што е составен од лушпата, зрното и никулецот на житарката и како таков содржи многу повеќе растителни влакна од лушпата на зрното. Тоа го прави намирница со понизок гликемиски индекс која подолго ќе нѐ држи сити и може да придонесе за поздраво дигестивно здравје. Исто така содржи многу поголема количина на витамини Б6 и Е, кој се важни за нервниот и имунолошкиот систем, како и за поздрава кожа. Содржи и поголема количина на минерали, како магнезиум и цинк кои се неопходни за правилно функционирање на телото.
     
  20. Mrs. right

    Mrs. right Истакнат член

    Joined:
    Nov 20, 2022
    Messages:
    3,520
    Likes Received:
    14,364
    Gender:
    Female
    Белиот леб не е направен од цело зрно.
    При процесот на производство на брашното од кое тој се добива, се отстранува лушпата на пченицата и останува само ендоспермот кој што е богат со скроб. Ова се прави затоа што ваквото брашно дава леб со подобра структура и подолг рок на траење, а со додавање на специјални адитиви, и подобар вкус во однос на ,,црниот” леб.

    Во овој процес, зрното пченица од кое подоцна се добива лебот, ги губи најголемиот дел од своите микронутриенти , но и содржината на растителни влакна. Остануваат лесно дигестабилни јаглехидрати. Неретко белиот леб содржи и дополнителни количини на шеќери, сол, па некогаш и маснотии.

    Ваквиот леб, со лесно дигестабилни јаглехидрати предизвикува големи скокови/пикови, а потоа и нагли падови на шеќерот во крвта по консумирањето. Честите пикови, односно нагли порасти на шеќерот во крвта, се ризик фактор за развој на дијабет тип 2, додека падовите ни предизвикуваат чувство на глад и кога не сме навистина гладни, па имаме потреба наскоро по оброкот повторно да јадеме. Ова создава циклуси кои на долг рок допринесуваат за зголемена телесна тежина. Знаеме дека зголемената телесна тежина исто така е ризик фактор за дијабет тип 2, но и многу други заболувања.

    Сосема спротивно од наведеното, понозрнестиот, интегрален леб овозможува превенција од наведените заболувања. Интегралниот леб обезбедува, заради својот состав, постепено ослободување на шеќерот во крвта и на тој начин може да допринесе за намалувањето на ризикот од развој на дијабет тип 2, но и да помогне во неговиот третман. Составот на интегралниот леб, овозможува и позитивно дејство при процесот на слабеење. Секако, и количините се важни.

    Интегралниот леб има богат нутритивен состав
    Американската агенција за здравје на срцето потврдуваа дека полнозрнастата храна е добар извор на: витамини од В групата, вклучително и фолна киселина (В9), железо, магнезиум, селен и растителни влакна. Тие препорачуваат најмалку 25g растителни влакна на дневно ниво. Растителните влакна можат да го намалат ризикот од:

    – кардиоваскуларни заболувања
    – дијабет тип 2
    – хипертензија или висок крвен притисок
    – гојазност или дебелина

    Полнозрнастата храна, како интегралниот леб, исто така обезбедуваат и солидна количина на протеини.
     
Thread Status:
Not open for further replies.