Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Подврзан јазик/подврзана усна (Ankyloglossia) како проблем во доењето

Дискусија во 'Бебе' започната од Kaetana, 16 мај 2020.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.938
    Допаѓања:
    26.234
    @Nala37 @Macemece @Larahappy кој доктор ве дијагностицираше ?
    Син ми има ресичка на горната усна, па да знам каде да го носам.

2. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Прво во родилиште ми кажаа, потоа Јасна консултантката за доење исто примети. Последно педијатарот на бебе.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Macemece

Macemece Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2022
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    34
    Jas sum stomatolog uste dodeka bese vo oint go primetiv a posle jasna i dragana emel me nasocija kaj mirka da odime da go presece

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.529
    Допаѓања:
    5.887
    искуство со јазиче, за 1 месечно бебе?
    како се одвива постапката и зараснување(претпоставувам е рана)?

5. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    65
    може ли вежбите да ми ги испратите ?

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    65
    каде да се обратам за мислење дали треба да се седне подврзан оти јазиче, зошто педијатарот ми рече малку е нема потреба но нејзе и праве проби лем со доење (од почеток само со силиконска брадавица цица)

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.763
    Допаѓања:
    23.380
    На моево малку му има опуштено ама сепак го држи ресичката јазичето.
    Матичната ми рече на максилофацијална Битола на болница да го носиме, таму да му ја пресечат ама не сме биле, кон 5,6 месеци ми рече еве го 6 и пол месеци е. Со доење немаше проблем тој, цица од почеток, само што ми правеше мене рани на брадавиците, блистери, но тој си напредува надпросечно цело време и незнаеме дали да оставиме за понатака ако има проблем со изговор на некои букви па тогаш да го носиме.

8. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.465
    Допаѓања:
    8.762
    Како да проверам? Последниве денови ми клика на цицање, не фаќа убаво вакум, мрда тегне не довлекува до крај не напредува....

9. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    928
    Мајки јас не знам што да правам. Бебуш има скоро две недели, ама има френулум и целосно му е подврзано јазичето… Цица само со силиконска брадавица и само во позиција топка…толку поделени мислења добивме, ќе се шекнам. Какви сѐ не доктори прашавме- од ОРЛ, стоматолози, ортодонти, орални хирурзи и педијатри и сите имаат поделени мислења-или дека да треба да се направи додека е вака, или дека е многу мал, да се чека година, ама ако се чека тогаш како ќе цица и ќе напредува? Како ќе му се развива и вилицата?
    Секое ваше искуство ќе ми послужи, очајна сум. Инаку он напредува, комбинирана исхрана имаме- аптамил прематур и мое мајчино. На своја рака му го скратуваме број на оброци АД и му даваме или да цица, или мое измолзено

10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    Кога ќе му ставиш прст во устата поради рефлексот на цицање ќе почне да ти го цица и ќе видиш дали прави вакум или клика. Ова ориентационо.
    Исто со шпатула за преглед на грло можеш да провериш.
    Консултирајте ја Јасна лактацискиот консултант или д-р Оровчанец.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Evangeliaa22

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    928
    Јасна ја консултиравме прва, она рече да. Оровчанец ќе го бараме ако не

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    Лично искуство немам од докторот, но сум сретнала мајки што успешно го средиле френулумот кај него. Стар, искусен доктор е, верувам дека ќе ве насочи правилно.
    Исто, во меѓувреме можеш да ја консултираш @Kaetana (Наташа-доење со љубов), ќе ти каже совети и насоки од лично искуство.

На Evangeliaa22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Evangeliaa22

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    928
    Многу фала

14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    Средете му го, секунда работа е.
    На моето му го средивме на детска хирургија, негде 3 месеци беше. За друго бевме, му реков на докторот да го види и одма го сецна. Можеш и на орл, максофацијална или детски стоматолог. моето после тоа уште некое време кликаше во цицање и губеше вакуум ама се научи за брзо. Сега цица супер.
    Средете го, после повлекува и други проблеми со цврста храна и говор поради неподвижниот јазик, а и вилицата поинаку ќе се развива.
    И нас секој доктор различно ни кажа. Педијатарот кај вакцините и матичниот ми рекоа мора да се среди и не зажалив што ги послушав.
    Буквално секунда е, после тоа плачеше можда 5 минути и заборави. Немаше многу крв, одма престана. За родител секако е страшно ама одма минува.

15. Evangeliaa22

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    928
    Кај мене е проблем што педијатарот е скроз против и тоа ме предомислува, инаку ич не може сам да цица ниту пак да држи цуцла… толку поделени мислења добив, мир немам

16. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    Ако ти значи нешто, во Грција уште во родилиште ги проверувале и сецнувале по потреба. Откако го средивме моето сфатив колку тоа би било полесно.
    Види, ако му е целосно подврзан кога-тогаш ќе треба да го решите. Ако цицаше убаво ај да одлагаш, ама кога знаеш дека можеш да му помогнеш, зошто да се мачи?
    Прашај уште кај Оровчанец и што ќе ти каже прави, не мислете многу. Крајно, ова и не е проблематика на педијатар, треба само да ве упати кај специјалист па што ќе ви кажат таму, така.
    На орл што ви рекоа? Максофацијална?

17. Evangeliaa22

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    928
    На ОРЛ рекоа дека е сѐ уште мал, а па друг лекар ОРЛ рече дека одма треба да се среди. Разговарав и со ортодонт- рече под итно- и за цицање и за формирање на вилица. Орален хирург ни рече исто мора да се среди и искрено најлогично ми е он да го направи тоа, орл и стоматолози ми е шубе.

18. Тинке

Тинке Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    26
    Здраво,

моето има подрвзан јазик, сите педијатри досега ми одложуваат, да не се сецнува ако имало проблеми со говор тогаш... што тогаш ќе биде многу поголема траума.
    За доење не се доиме, дали беше проблем до тоа не знам, можеби, можеби и декљ царски па покасно млеко, он се научи на шише, и то мн лошо шише со слободен пад и тн. Небитно, се молзам сеуште еве не веќе сме пет и пол месеци.
    Се јавив да закажам кај Мирка Салиќ ама се пребукирани унапред два месеца.

Не ми се чека веќе, барам да ме упатите кај некој искусен или Ваш предлог каде?
    Благодарам

19. Evangeliaa22

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    928
    Мене ми ги кажаа Мирка и Демири во Систина…
    Мене Фидановски и Паскалов ми рекоа да го сецнеме пошо ич не може да цица, а Поп Лазарова викаше не, да сме вежбале така со силиконска

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.628
    Средете го сега дури е помало, после е покомплицирано. Сега побрзо ќе заздрави и не е толку трауматско за бебето. Оди на максилофацијална хирургија.