Подврзан јазик/подврзана усна (Ankyloglossia) како проблем во доењето

Дискусија во 'Бебе' започната од Kaetana, 16 мај 2020.

1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.323
    Допаѓања:
    57.429
    Решете го, дефинитивно не е мало и греота е да се мачи.
    На моето на 2 месеци му го сецнаа, на детска хирургија, со упат од матичен.
    Може и на орл, и на максофацијална. Матичен нека ви даде упат, буквално 5 секунди работа е. Плачеше можда нецели 5 минути, повеќе од газата во уста. И мило ми е што толку рано ја решивме таа работа. На поголемо бебе е дефинитивно потешко. И доењето е невозможно така.

На TweetyBird, КаринаТ и IRBBB им се допаѓа ова.
  2. TweetyBird

TweetyBird Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    116
    Секако ќе барам да се среди, барем да можеше раат со шише да пија, немаше толку да се траштам..Дали и кај вас беше постериор? Дали одма имавте подобрување во цицањето? Претходно се засркнуваше, правеше клик? Фала тии

3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.323
    Допаѓања:
    57.429
    Не знаев точно како е, еве по слики ко што гледам да, постериор беше.
    Се засркнуваше,губеше вакуум, кликаше. Голташе воздух, цело време имаше грчеви од тоа и жално беше да се гледа, стомачето огромно и згрчено. Повраќаше низ нос цело време од рефлукс.
    Му требаше време после тоа да научи убаво да цица, но научи. Дефинитвно имаше огромна разлика по сецкањето. Со ножички му го сецнаа, ако и тоа те интересира.
    Рефлуксот за жал остана и долго откако вклучивме цврста храна, никогаш не сфатив што му беше маката со тоа ама ете, и тоа помина.

Последна измена: 11 февруари 2026
    На TweetyBird му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    1.491
    Здраво бебе има 1 месец,многу брзо се уморува и заспива на шишенце. На адаптирано е иначе. Малце ќе повлече и заспива,при хранење се слуша како кликање и многу споро пие. Дали ова личи на tongue tie? 20260416_134114.jpg

5. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.323
    Допаѓања:
    57.429
    Да, мене ми личи на тоа. Килажа си качува?
    Консултирај педијатар, лесно се решава а стварно греота е да се мачи со хранењето.

6. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    1.491
    Да си качува килажа ама имаме проблем многу со пиење млекце.. Има моменти ќе си го испие млекцето убаво ама има моменти по 40-50 мин едвај 40 макс 50 мл не може да ги допие само заспива,како да нема сила да влече. Педијатар вика не и личело на тоа ама па мене некој мајчински инстикт ми вели дека нешто не е во ред со бебево.. Не ми е прво дете,првото детенце си пиеше уредно без никаков проблем. И баш и кажував и на докторката се слуша како кликање кога влече,се бори со шишенцето нема убав фат.

7. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.009
    Можеш да одиш на консултација кај орл специјалист да го види јазичето. Моето имаше целосно врзано јазиче и многу тешко пиеше млеко.

На tambelina и Hijabigurll им се допаѓа ова.
  8. Vera1002

Vera1002 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2020
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    19
    Здраво
    Се сомневаме за подврзано јазиче, матичната не упати на максилофацијална да закажеме
    Кој доктор го препорачувате?

9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.599
    Допаѓања:
    8.831
    Добри се таму докторите. Јас имам за мене искуство, ама не беше докторот што ми беше на упатот. Во секој случај, само да ти кажам дека се спремни сите.

На Vera1002 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    1.491
    Орл вика ако не му се издолжи ресичката ќе требало да се сецне ама тоа понатаму.. Педијатар исто вика ќе чекаме а детево едвај пие млеко. Како наводно било мало да се прави било што..

11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.323
    Допаѓања:
    57.429
    Не е мало. Во многу држави уште во родилиште ги сецнуваат ако го има проблемот. Барај друг доктор, можеш и кај детски стоматолог да прашаш, или приватно орл. Можеш и да инсистираш матичниот да ти даде упат за максофацијална, па таму најстручно ќе ти кажат.

Многу читав и се информирав пред да го однесам моето. Не се остава така зашто доведува до неправилно развивање на вилицата, понатака и други проблеми. А сега додека е бебе, ако клика кога пие млеко, се мачи, се полни со воздух, па го мачи мешето од тоа. Нема потреба да се мачи кога лесно се решава работата.

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.616
    Допаѓања:
    5.962
    moeto bese taka mu ja operiraa cipata i samo philips avent prifati pred op.

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    1.491
    Педијатар вели нема tongue tie.. А детево го гледам се мачи,по 40-50 мин еден оброк трае,се изморува.. Со првото дете немавме вакви проблеми. Пробав со авент шише не го сака,бејби нова така пак споро пие,клика,заспива.. Сега земавме нук да видиме