Подготвување на зимница за бебиња

Discussion in 'Бебе' started by AIT, Oct 12, 2012.

  1. AIT

    AIT Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    979
    Likes Received:
    1,752
    Gender:
    Female
    Есента ни пристигна ,а најкарактеристично за нејзе е подготвувањето на зимница. Но што би можело да се подготви или пак замрзне како свежо или приготвено за малите бебиња.Можеби замрзнатата храна не е вистинскиот избор ,но некои работи навистина ги нема во зима,а други пак се без нивниот карактеристичен вкус.Доколку имате некоја идеја или рецепт би ви била благодарна ако го споделите.
    Јас за мојата малечка замрзнав свежа тиква исецкана на парчиња од кои е отстранета кората ,доволни за еден оброк.
    Направив компот од праски со многу мало количество на шеќер(по совет на домаќинки морало шеќер ,барем едно лажиче ,бидејќи тој се однесувал како конзерванс)
    Планирам да замрзнам и црвени ајварски и зелени пиперки кои ќе ги користам за манџички.
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,961
    Likes Received:
    203,330
    Gender:
    Female
    Може слободно и домати и модри патлиџани да замрзнеш. Ќе ти се најдат. Лани јас така ги искористив максимално, син ми зимата веќе јадеше сè. Исто, доматите може да ги насецкаш во тегли на парчиња со сè лушпа, да ги затвориш теглите убаво и да ги извриеш. Ем малку ќе се сварат доматите, ем ќе ги конзервираш со вриењето. За поточно, ќе ја прашам мајка ми и ќе ти кажам, таа ми ги правеше. За лушпите не се секирај, сами ќе паднат, лесно ќе ги отстраниш.
    Модрите патлиџани можеш и печени да ги замрзнеш, како што се спремаат за пинџур, ќе ги излупиш, исцедиш и во пластични кутии ќе ги ставиш. Ама искрено, мислам дека е подобро свежи. Исто, може да се замрзнат моркови, пашканат, магдонос, целер - не дека нема во зима, ама друго е кога знаеш дека се растени во лето, а не во зимски услови. Млад грашок и боранија ако имаш од кого да купиш, исто така е убаво да замрзнеш, не дека нема замрзнат во маркетиве, ама подруго е домашно.

    Што се однесува до овошјето, сите овошја од типот на малини, вишни, капини, рибизли се замрзнуваат. Од останатите летни овошја може да се направат супер домашни компоти и сокови. Јас претпочитам компоти. Сецкано овошје во тегла (праски, кајсии, сливи, вишни, смокви...), малку шеќер колку да конзервира, затворање на теглите и вриење на истите. Стопати подобра варијанта од купечките компоти и сокови.

    Ако ми текне уште нешто, ќе допишам, ама во глобала, ова е тоа
     
    mal.ecka and AIT like this.
  3. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    6,027
    Gender:
    Female
    Сок од калинка

    Јас сум од јужните краишта каде сокот од калинка многу се користи во исхраната за бебиња и деца. Познати се лековитите својства на калинката. Па моите ќе подготват уште сега сокче за нероден Петко. :D
    Тежок е процесот на производство на сокот од калинки, ама нели во денешно време олеснета е работата со соковник.
    Се цеди сокот од калинките, не треба шеќер ниту било какви други додатоци, се става во шишиња, шишињата затворени се ставаат во сад со вода да зовријат и се оставаат да се изладат во водата.
    И имате чаша здравје.
    [​IMG]
     
    AIT likes this.
  4. Moira

    Moira Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,937
    Likes Received:
    7,687
    Ние веќе складиравме домати, ама свежи - нит замрзнати, нит со сол или шеќер.

    Сецкани на парчиња, се ставаат во тегли (без никакви додатоци) и се ставаат во ладна рерна, тукушто вклучена на 50 степени, и така се „варат“ 30мин, па уште 40мин на 100 степени. Се гаси рерната, и се оставаат теглите внатре до следното утро, чисто да се оладат.

    Истово може да се направи со ШТО САКАТЕ. Отворивме после тоа тегла, само да видиме каков ќе е е вкусот, и истиот е НЕПРОМЕНЕТ :)
    Пробајте, мислам дека поприродна постапка од оваа нема...
     
    joy1, girl1985 and AIT like this.
  5. starbucks

    starbucks Популарен член

    Joined:
    Apr 12, 2011
    Messages:
    3,064
    Likes Received:
    6,665
    AIT зошто замрзнуваш тиква, кога таа не се расипува зимоска? Само ќе ја ставеш во некоја ладна соба и зимоска директно свежа ќе ја искористеш.

    Освен во тегли компот може и на друг начин да направете. Ако имате замрзнато овошје, го ставате во тенџере да врие, додавате малку шеќер, го варете некое време и му додавате малку густин или пудинг, за да не биде ретко. Многу е поубаво од оној компот во тегли.
     
  6. AIT

    AIT Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    979
    Likes Received:
    1,752
    Gender:
    Female
    Јас немам ладна соба и замрзнувањето и фрижидерот ми се единствено решение за складирање на храна.Зимно време не ми се купува тиква од пазар ,зошто не знам каде и како се чувани.Зимоска кога купував од пазар една баба ми рече дека нејзините не биле прскани со прашак и тоа ме наведе на мислење дека можеби им прават нешто за да траат.Вака знам дека се тазе.
     
  7. stefi23m

    stefi23m Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    772
    Gender:
    Female
    мене мажот ми не ме остава да замрзнам ништо, не сака да му давам замрзната одмрзната храна ;( ;( ;( јас немам ништо против ама неможам да се расправам :( :(
    иначе направив компот од кајсии и праски, за зеленчуци појма немам што ќе правам ќе купувам тоа што има........ :( :( :(
     
  8. starbucks

    starbucks Популарен член

    Joined:
    Apr 12, 2011
    Messages:
    3,064
    Likes Received:
    6,665
    Ние дома имаме колку за нас произведуваме. Со ништо не ги прскаат, знам, ама пак стојат цела зима. Само ги чуваме доле во една поладна соба и таму си стојат.
     
    AIT likes this.
  9. enca.69

    enca.69 Популарен член

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    1,709
    Likes Received:
    3,455
    Јас за малецка В направив мармалатчиња по сопствена рецепта, по некоја логика како што сум гледала дека прават мармалад. Модри сливи ги расцепив на пола, без семки, ги наредив во тепсија полна до врв, и ги ставив во рерна на 170 степени, 2-до 2.30 саати да се печат, после го собрав врело во топли тегли, и теглите убаво затворени ги ставив во топла рерна до сабајле да се ладат ко што се лади рерната, еве месец како се правени, не се расипани, мислам дека се супер без зрнце шеќер, истото го направив и со праски, а сливи и праски, и тиквички зелени ги исецкав и ги замрзнав, и мислам дека тоа е најдобра варијанта, ама и вака со мармаладчињата е супер, само ставам по лажичка во секоја кашичка, догодина здравје боже од се ќе направам, па и мешани. Сок од калинка правам, низ цедалка ги тријам зрнцата, и и го давам сокчето, и исто така си замрзнав, а може и ќе го проварам во шишиња, мада се ми е поубави кога е замрзнато.
     
    tamarce.j and AIT like this.
  10. AIT

    AIT Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    979
    Likes Received:
    1,752
    Gender:
    Female
    Како ги лупите калинките за сок ??? Дајте некое полесно решение ,оти имам едно 10тина кила за да правам сок :( 2саати лупам и едвај 6 излупив,а ноктите веќе ме болат :sweat:
    Мене ми текна па денес за проба ќе направам сок од ананас во соковник ,па после ќе го ставам во мали теглички(шишиња немам) и малку ќе ги подварам,а ќе пробам и компот да направам .
     
  11. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    6,027
    Gender:
    Female
    Оф леле :D, пишав и погоре, тешко е да се добие сок од калинка.
    Ми текнува дедо ми гмечеше цели калинки со се кората, и потоа сокот се прецедуваше два-три пати. Ама за мало дете поубаво е од чисти зрна.
    Имам гледано на you tube туторијали како да се чисти калинка, ама сега од работа не можам да отварам you tube. Пиши How to eat a pomegranate или How to seed a pomegranate, може ќе ти помогнат.
    И не се замарај многу да останат само зрната, и ако остане нешто од тоа белото што е меѓу зрната ништо страшно.
     
    AIT likes this.
  12. Mikako

    Mikako Истакнат член

    Joined:
    Dec 9, 2009
    Messages:
    164
    Likes Received:
    153
    Gender:
    Female
    Абе исто како портокал што цедиш со таква цедалка ;) . Ја сечеш калинката на половона и ја вртиш на цедалката. Случајно ако има некоја семка внатре ја вадиш или го прецедуваш сокот.Се надевам ти ја олеснив работата.
     
    joy1, Moira and AIT like this.
  13. AIT

    AIT Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    979
    Likes Received:
    1,752
    Gender:
    Female
    Направив сок од калинка,ама на пола од правењето ми се расипа соковникот,па во тегла ги ставив топчињата ,ја затворив убаво и ја проврив малку и идеата ми е кога ќе им давам на децава да пијат само сокот да им го давам.
    Инаку ми текна дека може да се направи и компот од дуњи ,па деновиве планирам да купам и да направам.
     
    girl1985 likes this.
  14. girl1985

    girl1985 Популарен член

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    1,635
    Likes Received:
    2,122
    Со цедалка ги исцеди или со стандарден соковник? Каков соковник?
     
  15. AIT

    AIT Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    979
    Likes Received:
    1,752
    Gender:
    Female
    Прво почнав со Павер Џусер ,па се расипа и имав сок колку за една тегла.Тие калинки што не ми беа излупени ги цедев со цедалка за портокал.

    Мамички доколку на вашето бебе му давате костени,тогаш можете да замрзнете живи,неварени за во зима.Јас за проба сварив замрзнати и не го менуваат вкусот,исти се како тазе .
     
    Last edited by a moderator: Mar 30, 2017
    girl1985 and Moira like this.
  16. girl1985

    girl1985 Популарен член

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    1,635
    Likes Received:
    2,122
    Може да ми кажете како е најправилно да се замрзне брокула и карфиол? Дали бланширани или свежи?

    Инаку пробав на електрична цедалка да цедам калинки. Не знам дали ви кажав, ама екстра е. Е богами си олеснив околу лупењето калинки. :muscle:
     
  17. AIT

    AIT Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    979
    Likes Received:
    1,752
    Gender:
    Female
    Јас ги замрзнувам свежи сите зеленчуци
     
    MacenceEna and girl1985 like this.
  18. Moira

    Moira Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,937
    Likes Received:
    7,687
    Морам да напоменам, по извршена проверка нарачана од кравче (тенкс :f: )

    Во 2 од многуте тегли со домати, се појави бело, т.е. ми отидоа јабана, па по кратко размислување со мајка ми, утврдивме дека тоа се теглите кои ги затворивме со веќе употребени капаци и кои најверојатно не дихтувале добро.
    Значи - ОБАВЕЗНО користење на нови капаци (се продаваат во Веро и Џамбо мислам, а и на пазар) и многу добро затворање на теглите, да не влезе воздух.

    Се извинувам што порано не го предочив ова, се надевам не сум зафркнала уште некој друг :doh:
     
    AIT and kravce like this.
  19. stefi23m

    stefi23m Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    772
    Gender:
    Female
    јас направив компот од кружи, црни сливи, праски и капинки (колку ќе ги јади ќе видиме). замрзнав и капинки.
    сварив во шишенца домат, црвена и зелена пиперка, за во манџите, и сварив тикве и црн патлиџан.
     
  20. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    5,862
    Likes Received:
    32,484
    Gender:
    Female
    Секоја есен складирам зеленчук.
    Овошје пробав еднаш модри сливи да замрзнам, ама се раскашавија, а компоти не правам.
    И овошје давам сезонско, што има тоа.
    Зеленчукот го сецкам на коцки и складирам во ќесиња.
    Црвениот домат го замрзнувам цел, без ништо. Кога сакам да го одмрзнам, во топла вода само и лушпата падне и го сецкам.
     
    mal.ecka likes this.