Акo имaш пoлицистични дa мнoгу ке ти пoмoгнaт и зa oвулaцијa и зa циклусoт aкo ти е нередoвен. Мене мнoгу ми пoмoгнaa, премнoгу. И не се дaвaaт сaмo зa пoкaчен шеќер, ни јaс немaв шеќер, aмa имaв пoкaчен инсулин.
Mi gi prepisa dr Nadica Gerovska ordinacija Mama. A ti ostana bremena od metforminot? Jas ne gi pijam sekoj den nekogas neznam kolku e toa pravulno no se plasam da ne dobijam seker koga ke prestanam da gi koristam,da ne mi se navikne organizmot samo so niv da go regulira sekerot od kolku mg pies jas od 850mg mi prepisa. Koj dr ti e tebe? A pokacen insulin isto e kako i pokacen seker? Opasno e insulin da se ima isto kako seker e? Da i folna mi prepisa da pijam no i metformin. Sakav da znam dali nekoj ima iskustvo i piel
мене ендокринолог ми ги препиша, заради покачениот инсулин тоа е хормон не е исто ко шекерот. Кога се дадени секој ден се пијат јас три години ги пиев, се до 13 недела од бременоста, ги прекинав и шекерот е супер не влијаат на тој начин. Само не ми е јасно ако немаш полицистични јајници зашто ти се дадени. Мене ми помогнаа многу за циклусот, останав бремена природно но пред се со божја помош а потоа со се друго. @skorpija90
Neznam zosto mi gi prepisa, no i moja bratucetka idese kaj istata doktorka i nea i gi prepisa i potoa ostana bremena. Inaku nemam policisticni jajnici nitu cista na jajnik, no imam neredoven ciklus :/ Ginekologot vika na nervnaa baza od stres e....
1 година се обидува со тоа што имав спонтан на почетокот . Полицистични ми кажа докторот ама не некој висок стрпен бидејки добива секој месец на 30 или 33 ден но одкако имав спонтан неколку пати и на 45-6 така да некое пореметување е настанато . Имам мнг фоликули ама не се со големина за да пукнат .... Ти на колку дена добиваш ?
По колку пиеше и колку време ? Јас пиев 2х500 а од утре 2×750 . Значи треба на диетка да се ставам ...
Истите ги пијам и јас, ми дојде до потребното ниво хормонот ама прекинување нема. Докторот објасна дека ке се пијат додека не добијам дете, дури потоа ако се е во ред ке се прекинат.
@CocaColla колку ти беше тсх пред да почнеш да пиеш терапија? Јас почуствував само подобрување во тоа што отокот на лицето малку се намали. И на колку време го испита повторно тсх?
Вака на првото испитување коа ми го испитуваа заедно со другите хормони покажа малце над граница, ако границата беше 4 резз беше 4,2. После тоа беше направено испитување на тироидна жлезда т.е ехо преглед и се беше во ред, никаков оток, ниту еден симптом од тие што се типични за тироидната. Тогаш интернистот ми даде упат уште еднаш да проверам тсх покажа 1,9. за еден месец покажа 3,4. Значи варираше без никаква терапија. Па ме пратија на ендокринологија таму покажа 3.7. Јас примав 3 дена 50мг еутирокс, 4 дена 25мг. После 4 месеци ми покажа 1,84. И останав на истата доза.Докторот ме праша дали планирам да имам деца коа кажав дека не праша дали планирам, коа реков дека планирам ми рече дека ке ја примам терапијата превентивно додека не завршам со тој процес, т.е ако планирам само едно дете од коа ке се роди тоа бидејки во бременост тсх се покачувал и повисоко ниво може да предизвика спонтан. Идеална вредност би била 2-2,50.
Ти благодарам. Мене секогаш ми бил 4,21 но ете не обрнале внимание на тоа. Но последниот пат беше 6.70 и интернист ми ја даде терапијата 3 месеци од 25мг па контрола и еве во меѓу време чекам термин за во државна на хепатиза или како и да се викаше тоа, за таму да продолжат да ме следат.
http://www.nmd.mk/selectedarticle.aspx?cid=15888&scID=2134&l=63 Ova e ubav informativen tekst cisto da znaeme site kako da si pomogneme sebe si najdobro. @bokace nemoj da sozdavas losi emocii vo sebe demek si pomognala na dr.na GAK a za tebe ne uspevas. Ti si storila dobro delo deka si dobra licnost nezavisno od problemite so koi se soocuvas. I veruvaj i na tvoite problemi od ovaa tema i na bilo koj od tuka eden den ke im dojde krajot.
Здраво жени ,како сте ? Јас некако од вчера како утепана после гинеко ... некако се осекав разочарано .Не дека нешто лошо ми кажа ама некако обесхрабрена сум , тажна што и овој месец нема да има нешто ..... и така ....