Каналите може да се оштетат од мн причини.Една моја познаничка имаа две керки,па сакаа да одат на трето(машко се надеваше таткото).Незнам колку време точно се обидуваа,арно ама подолго беше,излезе дека има секундарен стерилитет(нас кои се обидуваме за прво не водат како со примарен стерилитет)Ја пратија да провери канали и излезе дека и се запушени,па тогаш при постапката и ги отпушуваа.Еве ја сега има бебенце.Многу е ретко но се случува да се запушат или некако да се оштетат каналите и покрај тоа што некогаш на хсг ти биле во ред,или си останала трудна.Е сега незнам што да кажам мене не ми бараа повторно да правам кога бев за инсем.а снимката ми беше стара 2год.
Имам еден спонтан, и по 2 месеци одтанав бремена и во 12недела абортирав.Поради аномалии на плодот. И еве 8 месеци ништо. Ама кае господ никој не е знам дека ќе биди само тешко е многу
Испитувањата се права збунка да незнаеш што попрво да направиш.А најлошото е чекањето да незнаеш на што си.
Претходниот месец хормоните не ми беа добри имав покачен лх и естрадиол, но сепак ја почувсвував овулацијата 15 ден од циклусот. Дали некој имал слично искуство? пред неколку дена пак проверив хормони на 3 ден и сега се добри. Докторот ми препиша кломифен од 4 ден наутро и навечер па сега одам на последната 4 инсеменација па што биде нека биде..... ДАЈ БОЖЕ СИТЕ ДА СИ ДОЧЕКАМЕ ЕДНО МАЛО СЛАТКО АНГЕЛЧЕ.....
Здраво bokace читав во темата дека мака мачиш со тироидна и инсулин, истата сум и јас плус пролактин, само што не е возможно да ти пишам приватна порака, ако сакаш да споделиме некое искуство и во пораки, каде одиш на лекар што терапија пиеш и слично, мора да бидеме силни да дојдеме до бебенце. Кај маж ми спермограм и спермокултура се во ред, а читам замрзнување на сперма, па не ми е јасно во кој случај се замрзнува (за секој случај дури е во ред или?). Дали е можно спермограмот сега да е добар па да се влоши? Ве молам само не ми се смејте на прашањата избезумена и очајна сум веќе.
@ana-banana извини што ќе се замешам во мубетот со @bokace , незнам какви проблеми имате точно со тироидната ама јас имав пред година дена tsh 23,6 а како што ми објасни докторката за да се оствари бременост tsh треба да биде од 1 до 2, благодарение на неа и терапијата која што ми ја даде за неполни 3 месеци ми се стабилизираше tsh - то,и искрено сум презадоволна од докторката
Не знам што е работава ама јас едвај од мобилен да се уклучам на фемина. @ana-banana ти пишав лична порака. Јас со етирокс го симнав тсх од 6.70 до 2.72 за непол месец, и сега треба само да се контролира. Иначе другиот месец сум на лекар за тероидната во државна, а ова беа испитувани хормоните затоа што ендокринолог ми даде упат.
Не можам да редактирам. Сега прочитав за разговорот од предходната страна па од мое лично искуство да напишам некој збор. Јас после спонтаниот имав проблем со ендометриумот каде што ме пратија на хистероскопија , се воспостави дека сум имала септум ,го остранија и тоа помина . По три години се решавам конечно на направам хсг каде и таму пак ми се појави септум , а двата канали се целосно проодни. Не мора да значи дека ако еднаш се останало бремена и нема да има проблем со прооднос на канали , може да се запушат каналите или едниот и од бактерија затоа е подобро да се направи прооднос на канали. Ке се прочисти убаво матката па и да се нема никаков проблем можно е и после тоа за брзо да се остане бремена. Нели тоа веќе го знаеме. Кога се појавува таа преграда таа мора да се острани, таа не прави проблем при забременување туку ќе направи во 8 , 12 , или покасна недела од бременоста. Бубале подобро е првин хсг па инсиминација. Хсг бараат и во дукументите на инв или инсиминација кога се оди преку фондот каде што нема проблем со спермата. А и чиста совест ќе имаш од кога ке помине тоа . За ова сум разговарала со повеќе гиниколози. Се извинувам долг пост али ќе ми простите
Zenicki jas zavrsiv so klomofenot denes 10 den od menst bev da mi izmerat folikuli imam eden na desen jajnik 12 mm mi rece ginekologot da idam pak vo ponedelnik da vidime dali ke porasne i mi spomna nekakva inekcija pa sakam da procitam i vasi mislenja mislite li deka folikulot ke porasne i ke ima sansi da nastane oploduvanje ili da ne se nadevam
Пред неколку месеци бев на редовна проверка кај гинеколог и установивме дека нема никаква препрека да забременам. Сепак, се обидуваме 3-4 месеци и се уште ништо. Се прашувам, како остануваат бремени „по грешка“ ?
Izvini vaka, a kako ustanovivte? Hormoni, spermogram, hsg napravivte? Chitav i druga devojka, zdrava sum so redoven ciklus, duri ne napravite se od ispituvanja ne ste sigurni.
Искрена да бидам, не ни знам што е HSG. Едноставно после прегледот од гинекологот не установивме потреба да одам на понатамошни испитувања. После неуспешните обиди, се мислам да одам повторно на преглед.
Здраво девојчиња јас сум старо-нов член на темава.Уште пред една година се обидувавме за бебе но неуспешно беше. Кога му реков на маж ми отприлика како е процедурата се преплаши едноставно човекот и решив да го оставам малку.Сега виде дека нема каде па одлучи да тргнеме по тој пат. Значи вака, немам здравствено осигуруваење што значи дека треба да правам се на приватно. Најпрвин брисеви хормони и спермогрма така? И ако знае некој колку чинат тие испитувања на приватно?
@*sisi* Можат да значат бактерија. Леукоцити се „војска“ која се активира кога oрганизмот се бори со некаква инфекција, воспаление итн. Накратко, треба да направиш уринокултура. @ЈеленаЏиш убаво за тебе да си мислиш дека нема проблем, што и најверојатно нема зошто релативно кратко ти е времето во кое се обидувате. Ама, ако веќе си се заинтересирала и си отишла на гинеколог заинтересирај се малку за испитувањата (дај боже да не ти треба). Не очекувај докторите да бидат позаинтересирани од тебе ќе се разочараш. П.С ХСГ е рентген проверка на проодноста на каналите, односно јајцеводите на жената, што е следна проверка после брисеви, хормони и најважно ( без кое не може да се установи дека се е во ред) - спермограм. Пак ќе речам за се ова ти е рано и дај боже да не ти затреба.