Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. slimy

slimy Популарен член

Zdravo feminki,

Eve mene pak tuka, bev vcera na ginkolog se nadevav da bremenost stom mi kasni no doktorot me iznenadi deka imam cisti na desniot jajnik, i mi dade da pijam apcinja ORGAMETRIL, 10 dena pa posle zdravje kje napravam hormonski ispituvanja.Dali nekoja od vas ima vakvo iskustvo so ovie apcinja i dali mozam da zabremenam so cisti?

Pozdrav,

2. malamaca

malamaca Активен член

Feminki eve me mene rekov deka ke vi pisam no za zal imam negativen rezultat ....no nema razocaruvanje ideme ponata prodolzuvam da pijma FEMISAN KAPI I REDOVNO ZIMAM NASABAJLE I NAVECER PO EDNA LAZICA MATICEN MLEC SO MED TAKA MI REKOA deka bilo ubavo da se konzumira...NADEZDA POSLEDNA UMIRA ;) SREKNO NA SITE STO OCEKUVATE DVE CRTKI SE CITKAMEE:)))

[mod-kirilica:2ckheioe][/mod-kirilica:2ckheioe]

3. eleni27

eleni27 Популарен член

А тие ФЕМИСАН капки зашто ги пиеш и на своја рака ли ги земаш?

4. anailisav

anailisav Истакнат член

Секако дека нема разочаруванје мила,продолжуваме понатаму со позитивни мисли....што е наше ке си дојде... :hug: :hug: :hug: :hug: со верба во Бога се ке си дојде на свое место.
    Јас сабајлево направив тест и имаше многу бледа 2 црта,многу сум збунета,не знам дали да му верувам на тестот Shure chek беше,а од симтоми немам ништо освен тоа што веке 2 недели ме болат градите но последните денови само кога ги допрам ме болат од околу а инаку порано ме болеа и брадавиците и имав болки во делот кај јајниците како за добиванје кои веке ги нема,исто имав исцедок како за овулација пред 5 дена.инаку 38 ден ми е од циклус кој ми е нередовен и не можам да кажам дека ми касни.се надевам на позитивни резултати и кај мене и кај сите што си чекаме да си ги видиме нашите 2 розеви цртки :* :* :*

love23 likes this.
  5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

http://www.youtube.com/watch?v=5cO7Tpx0SEM

http://www.femisan.info/femisanamk.html

:) И јас ги пијам овие но поради нередовен мензис. 480 денари се во аптеките и едно шишенце е за околу 12 дена. Се пијат три пати на ден по 30 капки во 100 мл вода :) После два месеца пиење се прави ппауза од две недели и пак се продолжува :) :hai:

6. barbyyy

barbyyy Популарен член

Сè е до тајмингот. Жените се раѓаат со 1-2 милиони јајце клетки, но само 300-400 од нив ќе бидат ослободени за време на овулација. Најчесто јајниците ослободуваат само по една созреана јајце-клетка месечно. Во месецот има само неколку плодни денови кога спермата може да ја оплоди јајце-клетката (најчесто тоа се од 11. до 14. ден по почетокот на циклусот). Откако јајце-клетката ќе биде ослободена од јајникот таа го започнува својот пат низ фалопиевите туби (јајцеводите) кон матката и е способна за оплодување само 12-24 часа. Ако не биде оплодена во тој период, таа се ресорбира во матката и можноста за бременост се губи до следниот месец, кога истиот процес започнува повторно. Поради тоа, од клучно значење е да знаете кога се вашите плодни денови, т.е. кога сте во овулација.
    Секс пред, а не по овулацијата. Многу парови грешат кога чекаат да се случи овулацијата, а потоа да имаат интимен однос. Шансите за забременување се поголеми доколку имате секс неколку дена пред овулацијата, затоа што спермата може да живее во репродуктивниот тракт на жената 3-5 дена, но најчесто околу 72 часа. Повеќето специјалисти се согласуваат дека имањето секс за време на трите дена пред овулацијата, денот на овулацијата и денот по неа е најдобрата стратегија за забременување.
    Имајте секс често, но не и пречесто. Точно е дека редовниот секс го подобрува квалитетот на спермата, но секојдневниот секс го намалува бојот на сперматозоиди, а со тоа и шансите за бременост. Повеќето експерти препорачуваат додека се обидувате да зачнете да имате секс секој втор ден. На тој начин и ќе се задржи бројот на сперматозоиди висок, а освен тоа, нема да ги пропуштите плодните денови.
    Избегнувајте ги лубрикантите. Иако лубрикантите го прават сексот поудобен, зголемувајќи ја влажноста на вагината, тие можат да ги намалат шансите за бременост. Повеќето лубриканти влијаат врз подвижноста на сперматозоидите и ги спречуваат истите да стигнат до целта. Исто така, хемикалиите кои влегуваат во составот на лубрикантите убиваат дел од сперматозоидите. Дури и плунката влијае врз подвижноста на сперматозоидите, па добро е да го избегнувате и оралниот секс пред интимниот однос. Доколку се обидувате да зачнете, избегнувајте ги вештачките лубриканти. Вашето тело создава свои природни лубриканти – цервикална слуз која е идеална за транспортирање на спермата.
    Изберете поза за зачнување која овозможува длабока пенетрација. Иако е потребен само еден сперматозоид за да се оплоди јајце-клетката, најдобрата тактика за зачнување е зголемување на бројот на сперматозоиди кои ќе стигнат до неа. Сперматозоидите патуваат низ цервикалната слуз без разлика на сè, но експертите се согласуваат дека некои секс пози им помагаат да стигнат до целта повеќе од други. Се препорачуваат мисионерската и кучешката поза, како и позата во која двајцата партнери се легнати настрана.
    Засакајте го утринскиот секс. Раните утрински часови не само што го зголемуваат нивото на тестостерон кај мажите, туку и бројот на сперматозоиди кај нив е поголем отколку навечер. Поради таа причина, сексот во утринските часови ги зголемува вашите шанси за зачнување. Иако постои веројатност да задоцните на работа, барем ќе доцните со насмевка на лицето.
    Избркајте го стресот и релаксирајте се. Многу жени сметаат дека зачнувањето ќе се случи веднаш по првиот обид. За жал, реалноста е малку поинаква. Дури и најздравиот пар има само 20-25% шанси да зачне во текот на еден месец. Најчесто ние жените по неколку неуспешни обиди се преплавувавме со негативни емоции, а тоа ни носи дополнителен стрес. Стресот е една од причините за отсуство на овулација кај жените. Иако тој сам по себе не влијае на процесот на зачнување, самото отсуство на овулација може да го одложи зачнувањето. Не дозволувајте сексот да ви премине во обврска и да ви создава стрес и фрустрации секој месец. Сексот за зачнување треба да ве исполни со љубов и почит, а не да ве оддалечи од нив.
    Женскиот оргазам помага. Иако женскиот оргазам не е пресуден кога се обидувате да зачнете, тој може да помогне. Мускулните контракции на матката за време на оргазам помагаат спермата побрзо да биде повлечена кон созреаната јајце-клетка.
    Зачувајте го пенисот во вагината по ејакулацијата. Чувањето на пенисот во вагината додека не исчезне ерекцијата може да помогне за да се спречи истекувањето на спермата.
    Лежете на грб 20 минути по завршувањето на сексот. Лежењето не е само за мрзеливите. За сперматозоидите да го пронајдат својот пат и да стигнат до јајцеводите потребни се околу 20 минути. Иако науката не го потврдува, специјалистите ги советуваат жените кои се обидуваат да забременат да лежат околу 20 минути по сексуалниот однос со перница поставена под колковите. Лежењето на грб го намалува ризикот од истекување на спермата од вагината. Затоа, не скокајте од креветот веднаш по ејакулацијата на партнерот трчајќи кон бањата. Дозволете гравитацијата да ви помогне да станете родители.ова

Mina Mouse, ilence and kateiangel like this.
  7. olence86

olence86 Истакнат член

Јас лично сум немала ускуство, но ќе ти кажам еден пример што и се случни на другарка ми.
    Нејзе и каснеше долго врем, отидна на гениколог и рекоја дека има циста и инфекција. И дадоја два вида на апчиња.Едни за цистата , а едни за инфекцијата. Она ги пиеше само за инфекцијата. По една недела кога отидна пак на контрола бидејќи ме ги пиела тие за цистата и не доби менстуација, дали можете да замислите што и кажале ----- Бремена си!!!! и тоа 7 недела. Среќа што не ги пиела хормонските таблети.
    Еве сега има нормална бременост со циста. Генекологот и кажал дека на пораѓај ќе и ја пукне цистата.
    Затоа провери си кај повеќе гениколози.
    Поздрав

8. volsebna

volsebna Популарен член

штом имаш бледа втора црта бремена сиии... супер, оди на гинеколог да ти ја потврди бременоста и уживај !!! а ние ќе ја чекаме нашата шанса наредниот месец... баш ми е мило што барем некој се израдува со позитивни вести... уште еднаш честитки и со лесно да ти е бременоста

9. anailisav

anailisav Истакнат член

Волшебна се надевам дека ке бидат реалност твоите зборови!ке видиме утре ке проверам преку крв,па ке ве известам.не ми се верува многу во позитовноста на тестот бидејки пред една година исто така имав 2 бледа црта на тестот а немаше бременост(сепак лани имав користено кломифен тој месец и ми рекоа дека од нив можело да се јави 2 бледа линија а сега немам пиено ништо,тоа ми влева малку надеж но до утре не можам да кажам ништо за сигурно).ти посакувам во блиска иднина и ти да не израдуваш со убави вести!!! :hug: :hug: :hug:

10. olence86

olence86 Истакнат член

Девојко ти 100 % си бремена.....
    за сигурно оди на гениколог и провери си.
    Поздрав

11. olence86

olence86 Истакнат член

Еве ме повторно и денес не добив!!!!
    Денес ми е 31 ден од менструација, но бидејќи имам нередовна менструација и ми се случувало да добијам дури на 38 ден, така да не се надевам на ништо.
    Немам никакви симптоми, освен жолт вагинален исцедок како за добивање, нафрлано лице со мозолчиња и јака жолта боја на урина.
    Овие симптоми не ми иѕгледаат како симптоми на бременост.
    Навистина не знам што да правам, а ме фатило еден инает и не правам тест.
    Ќе чекам.....
    поздрав

12. love23

love23 Популарен член

Честитки ти си бремена :* само отиди на гинеколог да ти потврди дека тоа е тоа затоа радувај и биди среќна.

13. malamaca

malamaca Активен член

ТИ ПОСАКУВАМ ОД СРЦЕ СЕ НАЈДОБРО ,И ОВАА БЛЕДА РОЗЕВА ЛИНИЈА ДА ТИ ДОКАЖЕ ДЕКА ТВОЕТО МАЛЕЧКО Е НА ПАТ....ОДИ НА ГИНЕКОЛОГ НЕКА ТИ ЈА ПОТВРДАТ ВЕСТА И ТЕ ЧЕКАМЕ ДА НИ ПИШЕШ :) :inlove:

14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

anailisav :clap: честитки женска....отиди сега на гинеколог,да ти потврдат се убаво што и како,и уживај во бременоста

15. slimy

slimy Популарен член

Me gledase na eho doktorot isto taka napraviv i test izleze negativen, na eho matkata bese prazna nema bremenost.A za infekcija nemam hvala boga, samo ovie mali mikro cisti se na desniot jajnik.Pocnav da gi pijam ovie hormonski tableti mnogu se teski nikako ne mozam da gi podnesam.Hvala na odgovorot.

Poz ;)

16. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

здраво, и јас пред точно една година бев на лекар оти ми каснеше, и ми констатираа полицистични јајници, што е полошо од твојот случај, и ми дадија дијане35 да пијам па на контрола а во мегу време хормони да проверам. Знаеш што се случи, кога проверував хормони, резултатите ми беа во ред, значи немав пореметување, што докторката очекуваше дека ми е од полицистични јајници, и со самото тоа ми светна дека може и грешка била дијагнозата, јас дијане35 ги купив ама не ги пиев, знаев дека хормонски апчиња, и не ги пиев.
    Значи цистата не смета при забременување, а апчињата ако не ти ги поднесува организмот кажи и на лекарката нека ги смени со други.

17. viktorija29

viktorija29 Активен член

дали влијае мислата од што сакам да забременам да не мозе да фати.премногу се замарам секој месец и секое водење љубов дали ке останам бремена или не.

18. olence86

olence86 Истакнат член

Истото и јас го правам.
    Сите ми велат да не се замарам со тоа, едноставно да се опуштам, да не мислам на ништо.Ама пустото неможам....Посилно е од мене!!!
    Имам една другарка која цело време се замараше со помислата дека неможе да остане бремена. Нејзиниот гунеколог и велеше да се опушти. Буквално кога ќе води љубов да мисли на плажа, сонце или пак на некои убави места.Едноставно она го послуша и сега еве бремена е 10 недела.
    Драга моја изгледа ќе треба да се опуштиме.

Palchica and gladiola like this.
  19. law

law Активен член

Јас сакам да имам дете но не знам како да го натема сопругот на тоа (тазе сме земени) вика дека е подобро да завршам со факултетот но мене не ми е тоа проблем. Помогнете ми!

20. love23

love23 Популарен член

Што направи не ни пиша во незвесност не се држи направи си тест и подобро е да знаеш дали си бремена или не, стресот не е добар за тебе и за плодот ако си бремена зошо исчекувањето е стрес за тебе.