Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. babyhope

babyhope Истакнат член

Ех, @Bebulleee , да можев да ги преспијам денешниот и утрешниот ден, а не само да барам симптоми и да гледам во календарот, не спиев ниту јас како треба ноќеска, ме болеше стомакот како за добивање, еве сега нема ништо, ама ќе чекам уште, така претходниот месец, таман си реков супер, нема да дојде, за неколку часа пристигна :)

2. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Здраво женички , како сте ? Ја од денес треба да (не)добивам (fingers) Ке си чекам па ке видиме :emo:
    @*sisi* искрено јас не би пробувала на природен начин одма би земала кломифен .Моја другарка е пред порагај остана трудна со кломифен од второто апче,со 2 фоликули така да има резултати.Сепак ти си одлучуваш ова е мое мислење....
    :hug::hug::inlove::l:

*sisi*, pandelka, gabimama2 and 2 others like this.
  3. BirMelek

BirMelek Популарен член

@*sisi* Не се пие кломифен без претходно направено ХСГ. Кломифенот стимулира овулација и со него се создаваат повеќе јајце клетки од обично. Се тоа значи дека тој ги троши резервите на јајце клетки со кои се раѓаме. Така да, најпрво што мора да се направи е да се види дали се каналите проодни, зошто ако не се нема логика да пиеш кломифен и да си ги уморуваш јајниците за без потреба. Дури и ако еднаш си останала бремена, тоа пак нема врска и пак мора да се направи ХСГ, зошто каналите може да се затнати и од инфекција, абортус и сл. Јас мислам сигурно се проодни, но мораш да си направиш ХСГ и терај после :*

4. Valentina888

Valentina888 Популарен член

@*sisi* dali si proverila hormoni 3den moze fsh da ti e visok, i kako nekoja clenka sto sponma i HSG dali imas napraveno..ovaa se osnovni proverki i ispituvanja pa posle klomifen ili sto i da e. A iskreno neznam koj doktor bi i preporacal herbalen lek |(Moj sovet ti e (nemoras da prifatis tvoe telo tvoja odluka) da proveris se ova,a vo megu vreme probaj so toa sto ti pisav pozdrav i sekoe dobro. Samo za primer ja ovoj mesec piev zolto noknice i imav ovulacija bas bas (fingers) :hug::hug::hug:

5. *sisi*

*sisi* Истакнат член

koga mu spomnav za ispituvanje hormoni mi kaza nemalo potreba veke ni ja neznam.Inaku ti kako go piese zoltoto noknice po kolku pati na den. Dali za vreme na menstr.go piese.moze da mi pises podetalno vo poraka.:* :)

6. dimkovksa

dimkovksa Истакнат член

Dijagnozata ni e pred operacijata sega treba da odime da pravime nov spremogram . da gi napravime prvo dr.ispituvawa sto se potrebni

7. dimkovksa

dimkovksa Истакнат член

Vi blagodaram mnogu i mi dadovte nadez :)

8. dimkovksa

dimkovksa Истакнат член

извините уште ова би сакала да ве прашам на која клиника правеа инсеминација

newring86 likes this.
  9. bokace

bokace Популарен член

@dimkovksa Со дијагноза азооспермија не ти е потребна инсиминација .
    Со оваа дијагноза се оди дирекно на инвитро , затоа што спермотозоидите се со помалку од 4% живи.

Јас сум дијагноза pco sindrom i amenorrhoea sekundaria i azoospermija (што значи плицистични јајници и моментално влезена прерано во менопауза и машки фактор азооспермија ) а пред оваа конечна дијагноза имам едно предвремено породување во 24 недела.
    Шансите за природно забременување кај мене се еднакви на 0 , затоа по неколку консултации и милион прегледи кај различни доктори одговорот беше само инвитро .

Не губи надеж , јас не се откажав поминав и низ две оперативни хистероскопии и сега кај мм втората биопсија не чека за некој ден , а сме многу многу млади.
    Слушај ги советите , направете ги сите испитувања што се потребни и ќе видиш дека ќе успеете.
    Ти посакувам успех :*

kukla21, Momichka and irenna like this.
  10. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Јас само да ве поздравам :hai:
    :hug::hug::hug::hug::hug:

gabimama2, tance <3, VedaG10 and 2 others like this.
  11. Momichka

Momichka Популарен член

@bokace јас знам кај мажите со проблем варикочела, по операцијата можно е да имат промени во спермограмот. Можно е да има подобрување.
    Мислам дека заради ова сака @dimkovksa да проба и со инсеминација. Само што уште не се провериле како е состојбата на спермограмот.

Ќе прашам јас @dimkovksa за болницата. Ќе ти пишам деновиве. Ама мислам дека беше Систина, бидејќи преку нив дознав за тој Чедо ендокринологот од Систина.

12. bokace

bokace Популарен член

Да знам. Не знам дали варикочела е стесната вена? Мм не прележал заушки но ете вената се стесниби не искачаат живи сперматозоидите. Докторот ни кажа дека може да се оперира тоа но ете кога сте за инвитро нека не се мачи мажот кога може со биопсија да биде повеќе успешно.

13. newring86

newring86 Популарен член

Девојки, мене ме заитересиравте за варикочелата.....читав сега нешто на нет....
    Некако овде сте многу песимистички настроени на таква дијагноза. Ја како успеав да прочитам, спермограмот после операција во период од 2-3 месеци кај повекето мажи се подобрува. Никаде не прочитав дека варикочела е еднаква на стерилитет....... зарем ситуацијата во пракса е толку загрижувачка?

Me....confused... :emo:

14. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Дечки треба да правиме спермограм.....уфф уште наоѓа изговори дека нема време има многу работа ама ај ќе го одвлечкам со сила до лабараторија. Е сега ако може ваш предлог кај да одиме приватно и колку чини.
    Фала однапред :hug::hug:

Last edited: Apr 20, 2016
  15. CocaColla

CocaColla Истакнат член

Во приватните клиники е 1200 до 2000ден. На државно е некоја си минимална сума 100-150. Иначе можеш во
    Скопје: Авицена, Систина, Ремедика
    Штип: Поликлиника др. Органџиски
    Битола: Плодност
    јас овие ги знам ако некој знае некои други, нека пиши.

@*sisi* а да отидеш кај друг доктор, нели ти е сумљив овој за терапијата?

Arnisa likes this.
  16. bokace

bokace Популарен член

На нас докторот ни кажа дека не е толку успешна таа операција, затоа било подобро на друга варијанта .

17. BirMelek

BirMelek Популарен член

Plodnost bitola e 4.500. Cisto da ne se sokira nekoja ko jas sto ke umrev na kasa :)

CocaColla likes this.
  18. Momichka

Momichka Популарен член

:tmi: прв пат да ставам нешто на To Do листа без претходно да се јавам да прашам или search за ценовник.
    цццццц ти благодарам за информацијата @BirMelek :f:
    ме спаси од шлогирање пред каса. :D

19. Mina Mouse

Mina Mouse Активен член

Здраво девојки. Скоро година се обидуваме за бебче неуспешно. Сакам да ве замолам за совет. Од партнерот осеќам некоја одбивност да се разговара за проблемот, да се оди на дополнителни испитувања и се останато. Што е до мене се ќе направам меѓутоа одам на гинеколог без подршка (Господ кога ќе сака тогаш ќе биде е секогаш неговиот изговор). Со мене до сега се е ок меѓутоа не сакам да се подложам на болни испитувања без дијагноза за неговата состојба. Не знам кој пристап да го имам за да сфати дека можеби нешто не е во ред. Сепак една година не е мал период. Спермограмот едвај го направи, не беше сјаен и не ми го ни даде за да го однесам на гинеколог. Неговиот доктор му препиша апчиња кои ниту ги видов. Дали е машко его во прашање или инат или не знам што е работата. Се одбегнува соочување со реалноста по секоја цена.

20. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Здраво, на почетокот и кај нас беше така. Едноставно како да се плашеше од тоа што треба да се случи..
    Како што кажа секогаш изговорот беше '' Господ е голем'' Секогаш велеше дека се е во ред со него, дека едноставно несака да фати.
    Ноо, со тек на време си виде дека тоа така не оди.. Би било убаво малце да го олабавиш, а потоа разговарајте за проблематиката. Среќно.