1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Sega idam od kaj maticnata, denes imam 2 folikula i dvata tocno 18.5 mm :) Znaci taman do ponedelnik ke prsnat, a mi rece ako sakas staj si u sabota kasno pregnil pa da bideme sigurni deka vo ponedelnik ke bidat spremni za inseminacija... Nie sekako denes i utre ke si bideme aktivni, a sekako i posle inseminacijata. Nekoj da znae dali posle inseminacija moze maticnata da mi dade nekolku dena otsustvo od rabota, da odmoram doma, da rabotime na slucajot i da miruvam za da se fati polesno :)

2. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Denes imam dva folikuli od po 18.5 mm... Ne znam dali da odam so pregnil utrevecer, da bidam sigurna deka do ponedelnik ke prsnat...da ne e dzabe odenjeto do Skopje za inseminacija, pa da mi recat rano e uste, dojdi utre...

3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Моја другарка имаа односи си мажот и одма одкога и завршил циклусот нареден ден само тогаш рече дека имале и нареден месец не и дојде трудна беше :).Мое мислење е дека порадинтоа што спермата живее и по седум дена некогаш па може да се начекаат со зрелата јајцеклетка во нас па всушност така се останува бремен одма после циклус.Кај некои жено овулацијата е порано ,пет дена од завршетокот на менстр. и може да останат бремени ако омале односи одма после циклус баш од тие причини.Ти посакувам успех :*

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  4. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Обавезно да си примиш прегнил, до утре вечер 20мм ќе бидат и таман ќе е, бо понеделник ќе имаш сигурно пукнати фоликули.
    И бидете активни викендов, голема е шансата да се фати од заостанат сперматозоид од викендов ;)

На izmislena и kukla21 им се допаѓа ова.
  5. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Na svoja raka? Poso od GAK niso ne mi rekoa za pregnil, a maticnata mi rece kao ako oni ne ti rekle, ne znam, moze imaat drug protokol :))

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Нема да може да го купиш без рецепта. Не си играјте со такви работи.

7. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Ne nema vrska toa so receptata, prosliot mesec Hadzi Lega po telefon mi rece zemi pregnil vecer kasno staj go, otidov u apteka go kupiv bez nikakva recepta. Tuku zaso nikoj od doktorive niso ne mi vika za Pregnil mesecov, ne mozam da razberam

8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740

Така без рецепта ти дадоа хормони?!(facepalm)
    Може докторката проценила дека не ти треба. Ајде не му ја мисли многу!(fingers)

9. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.215
    Девојки сега ми е 12 ти ден од кломифенот а вчера и денес и ам некои чудни болки во јајниците кско да ме сече нешто. Можно ли е да пукаат фоликулите односно дае овулацијата или нешто друго. Искуство со вакво нешто некој. И благодарам на секој одговор. Поздравче. Ве молам за совет ме плаши болката многу.

10. malo88

malo88 Активен член

Се зачлени на:
    29 септември 2014
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    3
    A dali cajot pomaga za normaliziranje na ciklus kaj pcos? I dali moze da se kombinira so caj od matocina? Pozdrav

11. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    @izmislena ako ne ti kazale i ne ti prepisale togas neznam, ne go zimaj...u princip nemoze nekoj problem da napravi go davaat i za drugi raboti, ama sepak treba doktor da go odobri

12. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Провери си го вагиналниот мукус, јас така си ја познавав овулацијата.. Од што примаме сѐ и сешто телата ни реагираат на промените.. Вкрстувај си ги знаците на телото

13. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Da be mi dadoa pregnil i toa vo edna apteka po greska mi prodadoa od 1500, pa se vrativ nemaa od 5000, pa od druga kupiv od 5000. Ni u ednata ni u drugata ne mi pobaraa recept... pa i klomifen veke vtor mesec go zimam bez recept, posto so doktorov po telefon se dogovaravme... ne sum cula deka ne gi davaat bez recept :)

14. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Кога треба да те види доктор? Мене обично ме гледа околу 11 ден кломифен. Да не ја испуштиш овулацијата внимавај.

15. bubalce

bubalce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    281
    Здраво девојки. Решив и јас да ја споделам мојата приказна и голгота со македонско здравство и приватно и државно.

Веќе една година правам испитувања и активно 6 месеци се обидувам да забременам. Испитував хормони, седиментација, брисеви и проодност на канали. Дополнително имам и два миоми за кои тројца доктори потврдија дека не вршат никаква улога на забременувањето и треба да се игнорираат.

При испитување седиментацијата 3 месеци по ред ми беше висока. Четвртиот месец ја направив во друга лабораторија и конечно добив 10.

При испитување на брисеви, прво ми најдоа стрептокок и кандида кои ги лечев, а хламидија, уреаплазма и микоплазма ми беа негативни. Следниот месец на микробиологија откако чекав цел час со брисевите во рака да се вратат од пауза, резултатите покажаа дека сум позитивна на хламидија. Бидејќи не верував во резултатите ни јас ни мојата матична, повторно испитував на приватно и само три дена подоцна се беше негативно.

Бидејќи три месеци е влечкав по државна клиника и немаше термин за хсг во деновите кога треба да се изведе одлучив да го направам приватно во Систина. Цената му е 5000 денари. За оваа цена чекав повеќе од 1 саат за да влезам на интервенција ( на закажан термин). Во текот на процедурата докторот воопшто не ми ни побара резултати од испитувањата, само ме праша кој ме пратил на хсг. Внатре ми рече дека едната туба ми е запушена. Процедурата за мене беше прилично непријатна и болна, но трае само 2 минути и таа болка навистина се трпи за толку кратко време. Потоа повторно чекав подолго од 1 саат да ми ги дадат резултатите. Во извештајот пишуваше дека апсолутно се е во ред со двата канали и нема никакви неправилности. Јас се побунив зошто во текот на процедурата ми кажале различен наод, но ми рекоа - ќе си видиш со твојот гинеколог. Прв пат влегувам во Систина и после вакво искуство ова ќе биде за мене последен пат.

Мојата матична по прегледување на снимките констатираше дека едниот канал ми е скроз запушен и препорача да си закажам кај др. Трајковски во newborn clinic.

Би сакала да споделите ваше искуство дали некоја од вас успеала со еден запушен канал без никаква интервенција да забремени по природен пат и за колку време. После овие 5 месеци испитувања навистина немам никаква желба да се шетам пак по клиники и да се соочувам со ваква непрофесионалност.

Извинете за долгиот пост :).

16. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    @bubalce Го делам твоето мислење за здравството целосно. Државното катастрофа, приватните (по сѐ изгледа бидејќи немаме доверба во државното-ги преоптеретивме) немаат време или којзнае што им е. Во мојот град на микро треба сама да си ги носиш брисовите, плус кога планиравме бременост и кога решив да проверам хламидија, уреа и микоплазма ми кажаа дека два од трите реагенси немаат и не знаат кога и дали ќе добијат. Па, правец Авицена, не те интересира цената ако ти е важно. Имав среќа забременив релативно брзо, ама и со ненаучена лекција за состојбата во здравството и третманот на трудниците. Сега секојдневно скоро ме изненадуваат непријатни искуства и лични и тука прочитани. Заради хормоните и многу ме погодуваат. Гледај на светлата страна, кога наскоро ќе се сториш со меше, ќе знаеш што те очекува по споменатите институции :) Во врска со проодноста на јајцеводите: мајка ми има преживеано две ектопични (вонматерични) бремености заради левиот јајцевод. По втората неуспешна бременост докторите ѝ кажаа дека може да забремени кога ќе прсне фоликул од другиот јајник. Значи теоретски може, ако некој има искуство нека пише.

17. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    6.587
    @bubalce др. Трајковски од New Born е вистинскиот човек за твојата проблематика.
    Мене ми правеше хистероскопија и лапоскопија.
    Притоа за разлика од теба, во државната во Струмица на HSG ми рекоа дека едниот канал ми е целосно запушен а другите секвенциално се отварал.
    Сите кои ја видоа снимката од HSG рекоа дека е тотално неисправна и лоша.
    На Лапоскопија во Скопје, и двата канали беа исправни. (др Трајковски)

Оди на консултација кај него. Ќе ти ја погледне снимката. Ако е запушување со лапоскопија може да се реши. Пуштаат сина течност која ги отвара патиштата.
    Не е ништо страшно.
    Во мегу време можеш да си правиш јога вежбички за карлица, зошто да не.
    А има и некои баби тетки прават масажи за отпушување на канали. Можеш и ова да го пробиш, притоа во никој случај не се откажувај медицински да си ја следеш целата состојба.

@izmislena искрено не можам да разберам зошто би земала слободен ден вторник, среда.
    По пукањето на фоликулите, јајце клетките ќе живеат уште само 12 часа.
    Ако се фати, тоа ќе биде моментот.
    Плус ако седиш дома ќе се преукупираш со тоа, ќе бидеш скрос сигурна дека се фатило, а шансата за успех е 7%.
    Мислам дека на тој начин твојата тага би била многу поголема. Сепак ако ти така сакаш твој избор, јас само мислење давам... ти посакувам многу успех во понедленик :f:

18. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Mislev da zemam nekolku dena poveke zatoa sto sum psihicki izmrcvarena zatoa so ne sum od Skopje pa vo poslednive 2 nedeli zivi maki vidov po patista i redici na GAK. Znam deka poise ke mi bide na misla, znam i deka sansite se mnogu mali, ama sepak gi ima, pa si vikam da se relaksiram i psihicki i fizicki, za da gi iskoristam maksimalno i tie malku sansi sto gi ima - 7%, 10% kolku i da se... ke vidam ajde moze ke bide samo vtornik, den posle inseminacijata. Vi blagodaram na site za poddrskata, ke vi kazam kako sum pominala i sekako za 2 nedeli se nadevam ke slavime tuka :)

На afrodita26 и Momichka им се допаѓа ова.
  19. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    6.587
    @izmislena знам :( I have been there, I have done that. 4x. Од Струмица сме тргнувале од 5 да бидеме пред 8 во клиника, сме спиеле и вечер во Скопје за да бидеме поспокојни, ама кога очекуваш и не си дома, ама коминација. Последниот пат кога чекав на шалтер да ми отворат историја, солзи почнаа сами да ми идат. Се побркав од нервоза. Ама на работа ми е покул. Мислите ми се ослободуват од копнежот за бебе, барем 20% од времето :) ако имаш фора, земи си денови, ама не седи дома. Шетајте, кулирајте <3 собирајте сили за малото ;)

Последна измена: 14 мај 2016
    На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  20. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Of dusha... Te razbiram I jas tebe celosno... Si vikav na pocetok koga otkriv deka imam problem so sterilitet vaka: "pa kolku losi raboti imam proziveano u zivotov, ova mackina kaslica ke bide za mene" (Pominav vo invalidska kolicka 2 godini, pa stanav na noze, se ispraviv, sega trcham gajle neam) Ama ne bilo taka, pusto toa covek nikogas ne otrpnuva, sekoja nova teska situacija ti e nov stres, bar jas taka go dozivuvam seto ova... A da, taka I planirav, ne doma tuku cisto onaka da se izluftiram malce, meditacija, priroda, kafence so prijateli... pa da polnime baterii za maleckoto sto vikas ti :) Ti do kaj si vo procesov?

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.