Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. babyhope

babyhope Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2015
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    986
    Девојки,сабајлево имав само малку крв на тоалетната хартија кога бев во тоалет и толку.Денеска ми е ден за (не)добивање :) дали имате вакво искуство?Купив и тест,ама немам храброст да го направам ...

2. QueenP

QueenP Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    5.230
    Почекај малку може ти пробива почекај барем до утре ако не добиеш направи го тестот ти джам срека. Инаку и јас сум уште во игра уште чекам. (hollest)(hollest):o:

На Lavica26 и babyhope им се допаѓа ова.
  3. Slavka 28

Slavka 28 Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2016
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    80
    Da so Anita, bas ja prasav zosto vaka se pisuva na forumov, ona mi rece deka nikade ne go pushtame Lazarevski :)

4. Mina Mouse

Mina Mouse Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    22
    Девојки немам почнато со следење овулација на гинеколог. Може ли да ми кажете отприлика кој ден ви е најплоден секако оние кои имаат редовен циклус на 28-29 дена?Го пратам на My calendar ама теорија и пракса е друго.One year and counting ....:sweat:

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  5. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    14-15 ден би требало да ти е овулација. Сепак, ти препорачувам да си земеш од аптека тестови за овулација, исти се како тестовите за бременост само што почесто покажуваат две цртки :rofl: односно ден-два пред овулација ќе ти покажат најдебела втора цртка, така ќе можеш да си ги натемпираш односите. Јас ги користев овие кога почнавме да планираме бременост, за жал до сега еве веќе втора година, не сум останала бремена. Ти посакувам среќа и што побргу да те снема од темава.

6. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Ne bi rekla masko si e masko, ne e taka. Nie koga posle 1 godina nemavme nikakov rezultat, mm sam otide da napravi spermogram. Pred toa koristese maka za podobruvanje na materijalot. E sega, negovite rezultati bea odlicni, posle 1-2 meseci go povtori vo Remedika i pak bese dobar. Ne znam kako bi reagiral koga ne bi bil dobar rezultatot, no zosto da ne prima lekovi, zosto da se macite koga mozete pobrgu da se izraduvate na dve crtki.

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Beb4e :)

Beb4e :) Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2016
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    111
    1. Off off ke mi odgovori li nekoj ....
      Здр штотуку го зедов резултатот од спермограмот на мм и за жал Астенозооспермоја - кај докторот бевме и рече не е многу сјаен спермограмот ама со терапија ке се подобри , а за спермокултура за 3 4 дена резултати така кажаа... Кај д-р Лековски во Систина бевме и докторот му препиша Profertil ama vo niedna apteka ne gi najdovme samo vo aptekata vo Sistina kazaa bi trebalo da gi dobijat... Pisete iskustva ve molam

8. newring86

newring86 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    885
    @Beb4e :) најдобро би било у Барај горе д анапишеш некој клучен збор од ова што те интересира, и ке ти излезат сите мислења поврзани со темава. Одвој време да читаш и постари мислења мила.
    Јас кога почнав да ја пратам темава, како што еднаш пишав, прочитав се што има напишано. Послушај ми го советот, наместо д ачекаш некоја да одвои време да одговори на твоето прашање, барај одговор има сигурно некаде на темава.
    Со срека мила.

На kukla21, Momichka и bebaa им се допаѓа ова.
  9. Beb4e :)

Се зачлени на:
    12 март 2016
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    111
    Fala ti no seto ova mi e procitano odpred 4 5 meseci 3 -4 dena bev samo na forumov citaj citaj za Azoospermija i mn dr imam mn citano a za ova nisto go pisuvav na Search i barav ama mn malku mi dava samo nekoe nafrleno pbjasnuvanje - namalena podciznost na spermatozoidite .... Ne kaza najloso ni doktorot ama sepak ovde ste poiskusni :*

10. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Вебче астенозооспермијс и азооспермија е различно.
    Со терапија ќе се подобри и ќе забремениш имало случаеви каде со таков резултат една членка пред три месеци се породи.
    Нека направи маж ти брис и спермокултура за да не има некоја бактерија за да уништува резултатите сегде ти се за неколку дена .
    Нека почне со витамини ,јаткасти плодови со мед и таан , имаш неколку врсти и прашоци за подобрување на спермата имаш и чаеви кои помагаа. Се дур има неколку сперматозоиди има надеж за успех и за подобрување .
    Мм немаше ич сперматозоиди и затоа немаше успех кај нас па одиме со тесе метода.

11. Valentina888

Valentina888 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2016
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    3.280
    Zenicki nekoja da mi pise iskustvo sto piela cikloproginova?

12. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    На мм му имаа дадено таква дијагноза порано,и никој не мунрече дека ке прави проблем тоа за забременување.Пиеше падутине,мислам дека ги нема повеке тие апчиња,ама не отиде на контрола одма после за да види дали се подобрила.После некое време почнавме пак да одиме на др и во обработена сперма за инсеминација,здрави сперматозоиди имаше 8милиони и рекоа добро било.За втората инсеминација пиеше триестан и имаше 12милиони здравипосле обработена сперма.Така да не се разочарувај не е страшно се подобрува а и да остане како што е не би требало да прави проблем.

13. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Кога ќе ги видам веќе дијагнозиве ми се темни пред очи, ми се враќа филм од денот ние кога ја добивме нашата, бетер од оваа; намалена количина, намалена подвижност, катастрофа морфологија. Затоа на моменти не ми се збори, не ми се одговара, но ако не си помогнеме ние овде меѓу себе, нема кој.

Значи еве некои работи што ги најдовме по интернет и доктори и каде не, што ги практикуваше маж ми. Не сум трудна уште ни јас, но од катастрофалната бројка од која почнавме со 2-3 милиони, сега сме на над 20 милиони со околу 20% подвижност, единствено морфологијата некако не сака да мрдне.

Ова се дози на витамини што ги пиеше маж ми околу 3 месеци за лечење на неплодност за да се надоместат сите истрошени резерви на организамот:

- Вит. Е ( дневно 400 мг)
    - Вит. Ц (дневно 1000 мг)
    - Вит. Б12 (дневно до 300 мг)
    - Фолна киселина ( до 800 мг)
    - Селен (100-800 мг)
    - Цинк (60 мг)
    - Л-карнитин( 2гр. )
    - Ацетил Л-карнитин ( 1 гр)
    - Л-аргинин( 4 гр.)

Овие ми се од доктор од српски форум, иако никој во Македонија ми ги нема кажано по доза точно колку да се пие. Овде обично препишуваат Спермотренд или нешто слично, а во тоа има мн мали дози на витамини и на мм воопшто не му помогна. Овие дози што ги гледаш овде се прилично големки, мм пиеше по 20тина апчиња дневно, но очигледно имаше ефект. Паралелно со тоа јадеше:

мед-пола кило
    лешник-мелен - 100 грама
    бадем-мелен - 100 грама
    орев-мелени - 100 грама
    бразилски орев - 100 грама
    лимон - сок од 1 лимон
    сусам - 200 грама
    Сето ова се меша и се срка абајле на гладно по една голема лажица, не со метална лажица.

Понатаму, направивме секакви брисеви што постојат за да се утврди дека нема некоја бактерија или инфекција што влијае на сперматозоидите, почна да носи широки боксерки наместо тесни гаќи и она што мислам дека најмногу ни помогна, почна да оди во теретана од пред 4 месеци и сега спермата му е најдобра од кога било. Вежбањето, конкретно кревањето тегови, потенцирам навечер!, создава големи дози на природен тестостерон во телото, што не може да се споредува со никаков хемиски, вештачки витамин. Освен тоа, резултат имавме и од трибестанот, но не долгорочен, туку некако влијае во моментот во поглед на тоа дека овозможува подобра ејакулација. Го знам ова затоа што имаме правено три инсеминации, првата со катастрофа сперма; втората веќе имаше подобра сперма, но сепак малку и за третата пиеше трибестан и се исфрла некако повеќе количински. Трибестанот влијае и на самата ерекција, не само на сперматозоидите, меѓутоа мм не може да го пие константно зошто му ствара претерана нервоза и кога го пие непотребно се расправаме дома :)

На крај, стресот е еден од клучните фактори кај мажите и мора да се потруди да биде смирен. Јас пред некој ден нарачував една природна тинктура за сперма, се вика машка формула, уште не ми е стигната, но се надевам дека ќе помогне зошто ептен ги фалат тинктуриве.Тоа се природни, многу концентрирани витамини и некакви билки. И прво нешто што ми кажа овој докторов од кај што ја нарачав, рече мора да го намали стресот, па после све друго.

Цигари, алкохол, кафиња, мрсна нездрава храна - све тоа е големо НЕ, меѓутоа ако прави нешто од ова, нека гледа барем да намали. Мм првите 4 месеци не ставаше капка алкохол во уста, на некој месец ги откажа и цигарите, почнавме да пиеме јачменово кафе наместо турско или нес, но овие работи знаат да траат долго, па си пропуше пак зошто бетер стрес имаше и сега пие по некое пиво во друштво ама многу помалку од претходно, колку за атер.

Немој да губите надеж, важно е дека има барем одреден број на сперматозоиди и може да се работи за да се среди тоа. Има и полоши дијагнози. Бидете смирени, активирајте се веднаш и молете Му се на Бога!

Последна измена: 19 мај 2016
    На podravka, tanja manja, Lavica26 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Јас имам пиено,прочитај наназад.Ништо страшно,немав некои нус појави вртоглавици и сл,ја пиев за да ми се регулирациклусот.Е единствено после третиот месец пиење,менстр.ми беше многу оскудна и темна,па ги прекинав.

15. cat-woman

cat-woman Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    459
    Zenski Treba Da pratam ovie denovi dokumenti za in vitro vo fondot site gi imam zbereno. Sega Da ve prasam dali gi vrakaat originalot koga prakaat vaucer? :*

16. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    @newring86 многу се радувам за тебе, дури денес стигнувам да пишам, а раскажав на сите дома (сестра ми, маж ми) дека уште една девојка од форум останала трудна. Постот ти беше мн убав и си се пронајдов во многу делови. И јас како тебе прво со месеци само читав на форумот, а дури потоа откако дознав дека имаме реални проблеми се зачленив и почнав да пишувам. И јас како тебе на моменти не сакав да пишувам за да не се жалам кога знам дека други се мачат многу подолго и ме маваше директно во срце (односно и ден денес) кога некој ќе пише порака-две и одеднаш доаѓа само да каже дека има две цртки. Еве и сега пишувам, а не сакам да пишувам често и да се жалам, и не ми се верува дека летна една година точно откако почнавме да пробуваме и пак ми изгледа смешно во споредба со годините што ги имаат поминато други.

Како и да е, секоја планина си има своја тежина, си знаеме сите како ни е на душите и верувам силно дека сите ќе не’ израдува премилиот Бог еден ден. Дотогаш, пишувајте сите вака со по некое ново известување за бременост барем еднаш неделно ако не повеќе, па да се радуваме едни за други. Кога ќе прочитам за некоја од овие девојки што се мачат подолго, ми се чини барем дента дека за себе сум видела тест со II, ме држи радоста барем тој еден ден.

Ти посакувам лесна и убава бременост тебе, а II на сите нас останатите овде. Немој да не’ заборавате вие што си одите во други теми,посетувајте не’ барем повремено, немој да сте многу важни :D:D

На podravka, kukla21, newring86 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    Јас ве гушкам само
     :hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug:

На podravka, bela.m, QueenP и 3 други им се допаѓа ова.
  18. MegaLady

MegaLady Активен член

Се зачлени на:
    10 мај 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    18
    Не. Ќе си направиш копии и ќе ти стават печат на копиите со потпис дека се верни на оргиналот.

На cat-woman му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Beb4e :)

Се зачлени на:
    12 март 2016
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    111
    Na
    od istiot primerok ke pravat i spermokultura ... Rezultati ke ima veke vtornik ama ke odime Sreda zosto D-r Lekovski e dostapen samo ponedelnik sreda i petok pa da ja pogledne i spermokulturata ... Fala vi mn dusi ste site :*

20. Beb4e :)

Се зачлени на:
    12 март 2016
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    111
    . Na mm mu prepisa Profertil gi nema nigde akapicki se vo aptekata vo sistina mi rekoa koga gi imalo bile 3700 den za eden mesec ama momentalno gi nemaat .... A terapijata ke trae 3 meseci sto znaci 11 000 den ajde parite neka odat ama i gi nema nigde ... Utre ke odam bugarija da gi baram ponedelnik grcija ako ne ke moram da gi poracam od negde ufff.