Zdravo Da ne znae nekoj koj den raboti dr. Mitko Ivanovski vo Sistina? Ili da ne ima nekoj broj od ginekologija vo Sistina da se javam ?
Здраво девојки. Јас веќе 2 и пол месеци од како заминав од групава но никако не ве заборавив бидеќи најтешките моменти ги поминав со вас вие ми бевте најголема подршка.... Сега сакам јас вас да ви помогнам. Јас и мм се обидувавме 2 години за бебче но никако не можеше да се фати ... Мојот татко одеше мн во црна гора на острошки манастир и кажуваше дека мн млади бараат спас баш таму за да забременат. Ми кажа дека и ако е христијанска црква ...дека одат од сите вери. Познавам повеке парови што долги години немале бебе и биле на острошки манастир. И секако сега имаат бебчина.... Јас лично немам појдено таму но мајка ми и татко ми беа и ми донесоја делче од виновата лоза која си ја ставив под перница и по два месеци останав бремена. Можеби е случајност но сепак се случи. Извинете на долгиот пост но сакав да ви ја кажам мојата приказна ... се надевам дека на некој од вас ке ви помогнам. Ви посакувам на сите да си се издрадувате и да се друживе во другите теми
Па еве ние бевме со лош спермограм и не ни препорачаа инсеминација, односно ни рекоа да направиме една само колку да се напише извештај дека не може да се успее на тој начин и дирек инвитро после. Затоа реков не може да се каже подифолт обидувајте се една година природно, па кломифен 2-3 месеци, па инсеминација, како што е пракса впрочем, без да се знае што е причината за неможноста за зачнување, дали жената има некој проблем, дали проблемот е кај мажот, за каков проблем се работи итн. Се со цел да не се губи време за парот ако е лош спермограмот да се оди на кломифен природно или со инсеминација, или ако може да се најде друго решение да се мачи жената итн. Макар што, да ве охрабрам сите јас сум природно бремена со проблем голем и од кај двете страни. Се е до тоа да се најде вистинскиот доктор кој ќе те упати на правилните потези во оваа борба
Срцки денеска ги земав резултатите од хормони на 3 ден и колку што се разбирам само пролактинот ми е покачен.Ќе може некоја ако се разбира повеќе за совет и дали е страшно? Ова ми се рез. FSH - 8 1.98-11.6 LIT - 4.2 1.98-11 prolactin - 26.3 3.2-24.3 estradiol - 44.5 26.5-161 TSH- 3.43 0.46-4.6 Неделава сум и на гин. па ќе видам и таа што ќе ми каже. Ви глагодарам
Тсх не ти е бaш идеaлнo дo 2.5 зс бременoст требa дa е, прoлaктинoт брзo ќе ти се спушти сo дoстинекс или брoмергoн, тoј требa дa се движи oкoлу 15.
Малку ти е покачен пролактинот ама за оваа вредност мислам дека нема да ти дадат терапија. И тсх идеален за забременување според она што мене ми го кажале и сум го читала е под 2.5. Сепак доктор ке ти каже подобро
Devojcenca samo da prijavam deka i mene mi dojde denes i toa zamislete na istiot den i vo isto vreme (15:30h) kako minatiot mesec cudna rabota pocna da mi doaga na 31 den inaku onaka celo vreme mi bese na 28-29 den. Mora da priznaam deka ne mi e seedno bidejki nekako veke se nablizuva vremeto kako ke ima 10 meseci od postojano obiduvanje,Ama ajde ke ideme na odmor pa tamu moze ke saka da bide maleckoto na opusteno malku . Sala nastrana samo edna rabota ne mi e jasna togas koga ostanav bremena, a moram da priznaam deka ne sum ni pomisluvala na bremenost ne mi e jasno kako mozese ejjj abe od samo ednas da bide, bidejki ne bev spremna,a i se uste ludo mlado pa morav da se odlucam na abortus, a sega ne saka i ne saka ne znam sto se slucuva :/
Само да ви кажам за тоа проклето ТСХ и неговото влијание на бременоста. Тоа дека до 2,5 треба да биде незнам на колку места сум го прочитала не во научни студии, туку вака од лаици како нас. И Јас така ко слепа си врзав во крпче дека имам проблем иако никогаш никој не ми кажа дека е проблем моето тсх од 3,3+, ама никогаш над граница. И како глупава гуска, испофрлав пари за контроли, ехо, антитела и сешто иако докторите викаа демек превентивно. Кое превентивно побогу, апчиња пијам еј! На своја рака прекинав да пијам и си бев на ендокринолог. Тој ми кажа исто, остај ти идеално, ништо нема идеално - додека не дојде до 7 и не се појават симптоми јас не давам. Тоа може да е многу моментална состојба. Помалку стрес, повеќе одмарање и мозок на пасење. За мој мир ако сакам да земам од 25 еутирокс, ама негов совет НЕ. И не пијам. Некогаш многу се трчаме со муабетите што сме ги чуле, а не сфаќаме дека само повеќе проблем правиме кај оние кои читаат. Ова беше од мое искуство.
И јас сакав да пишам дека и моето ТСХ беше нешто над 3. Не добив терапија за тоа и по консултација со двајца доктори. До 4 е нормално
Настрана сите форуми и артикли што сум ги прочитала, мене ендокринолог ми кажа за забременување и здрава бременост до 2,5 треба да е.
Zenicki jas vcera pravev inseminacija vo sistina kaj adamovska pred inseminacija me vide na eho mi rece deka folikulot puknal i ima uste malku tecnost maz mi omas primerok 15milioni spermatozoidi mi dadoa utrogestan i aspirin aj utrogedtanot znam za sto e a aspirinot kakva uloga ima?
http://sitel.com.mk/bog-sekojdnevno...-ne-sme-ni-svesni-ova-kje-ni-gi-otvori-ochite Zenicki, sakam da go procitate ova. Veruvajte mnogu vlijaeshe na mene a sigurna sum deka i na vas. Ne velime za dzabe. Gospod sprema neshto podobro za nas..
Девојки, сите овие испитувања ги направите уште кога решивте дека сакате да забремените, или после некое време труд? Планирам да одам на гинеколог наредната недела за да ми даде совети, бидејќи тазе е одлуката. Знам дека треба да пијам фолна киселина, ама ништо друго не знам. Ќе треба да испитувам хормони или не мора веднаш? Не смејте се на прашањето, ви се молам.
Не мора, пожелно е. Во бременост знае да оди нагоре, јас ја зголемував дозата секој месец по малку за да го држам во рамки 2-3.
Ако оди многу нагоре, да ама ако е стабилно на 3 +/- нема потреба. Мене друго ми беше муабетот. А некоја пише 3,3 одма сите скокаме "аааааа високо ти е". Еве мене ми беше 3 па со терапиј од стрес го качив на 4 па се врати на 3,3 без терапија. Доколку не варира драстично, по мене нема потреба. Ми рекоа за 2 месеци пак да го проверам и ако ми е како секогаш тоа е нлрмално. Ако антителата се негативни, ехото во ред, веројатноста да е нешто сериозно е многу мала.
Штом е тазе одлуката, веројатно не се обидувате долго. Јас ќе те посоветувам штом е се со план да си направиш прво пап тест и да почекаш резултати. Потоа само фолна и работете си безгрижно на случајот бебе. Не ти требаат други испитувања сега за сега, освен микробиолошки брисеви, кои јас лично не ги правев, но ќе видиш што ќе ти каже гинекологот. Истиов совет го добив од мојот матичен гинеколог кога и кажав дека планирам второ. Си направив пап тест, резултатите беа уредни и добив зелено светло за бебче. Имав среќа, како со првото, така и со второто веднаш се фати. Тебе и на сите во темава ви го посакувам истото. Среќно!