Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Прочитајте за ПЦО, има и тема на форумов. Немањето симптоми не е реткост. Истите се дијагностицираат по детална и повеќекратна проверка на хормони и соработка меѓу гинеколог и ендокринолог. Им стана навика на гинеколозиве изгледа, едно-две полицистични јајници имаш. На ехо ќе видат и толку, дијагнозата е поставена. Ама тоа не е во ред! Не е доволно само нередовен циклус, акни, влакнатост и готово (иако се најчести показатели). И овулација можеш да имаш, ректо, ама ете, може да се трефне, може задоцнета да е, се може. Мора и мора да се испитаат хормони. Тоа е ендокрино заболување поврзано со јајниците. Доста се зборало на темава за ПЦО, има жени што патат од нив, а меѓу нив сум и јас. Влакна немам, акни немам, ама ете ПЦО имам.

На stejsi2005 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.827
    Допаѓања:
    142.306
    Јас имам полицистични, или имав... не знам. Не се гледаа, имав редовно менструација. При еден поголем стрес на работа константен, почнав да крварам на 14ти ден. Демек овулаторно било. Почнав да имам бубуљици на вратот. Менс редовна. После отидов на доктор во ГАК и таму др виде микро цистички, кои едвај се гледале и затоа никој не ги видел. СО 3 месеци апчиња помина крварење и бубуљици. Не ми штетеше на забременување. Значи не се плашете, се лечат, не значи дека проблем ќе направат. Може не се гледале дека биле ситни. Стресот влијае на нив како што ми кажа докторката. Некој хормон од стрес прекинал да лачи, некој се интензивирал... и тоа е.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, stejsi2005, *sisi* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Не се лечат, само може да се дава соодветна терапија, зависи што сака жената. Ако сака да забремени, а нема редовна овулација и се дава стимулација, ако нема бременост во план, може да прима пилули за контрацепција. Во консултација со ендокринолог се земаат и друга апчиња, како глукофаж, метформин. Се зависи од нивото на дисбалансот на хормоните. Инаку се имаат доживотно, и после раѓање на дете јајниците изгледаат исто, цели со мали гроздови цисти. Затоа и се нарекува синдром на полицистични јајници, не се знае од што се добива и не се лечи. Но, иако докториве кога на жена и оди потешко забременувањето одма се плакнат кажувајќи и дека има ПЦО и тоа е тоа, сепак, забременувањето по природен пат не е невозможно. Јас имав хаотичен циклус и отсуство на овулација благодарение на нив, но ете, некако се деси...

На Asiana, stejsi2005, *sisi* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.676
    Допаѓања:
    4.648
    Na klinika treba da ispitam status na hormoni , e sega dali rabotat vtora smena , i dali vo nedela zemaat krv ? Kolku e paticipacija ?

5. CocaColla

CocaColla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    841
    земаат крв секој ден до 12, и во недела, поручек само итни примероци, партиципацијата е 40-50ден по хормон

На black-angel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Хормони се испитува само на сабајле до девет најдоцна на гладно,ни кафе пиена само вода може.Така барем мене ми кажувале доктори кога ме пракале

На black-angel му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    50den e od hormon i rabotaat vo sabota i nedela. Rezultati vo vtornik od 12-14h
    :*

На stejsi2005 и black-angel им се допаѓа ова.
  8. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Мислам чекаме еден тест денес :wasntme: :)

На *sisi*, pandelka, Надежна и 6 други им се допаѓа ова.
  9. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    @*sisi* душо, кај си? :)

На *sisi*, pandelka, Bebulleee и 2 други им се допаѓа ова.
  10. ivanshe

ivanshe Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    259
    Девојки имам едно прашање доколку има некој сличен проблем како мене. Дијагностициран ми е uterus arcuatus односно намалена големина на утерус и цервикс, препорачано ми е да одам на HSG со цел да се се потврди дијагностикава. Веќе неколку месеци се обидуваме да забременам, но не знам што би се случило доколку останам трудна со плодот понатаму и дали воопшто постои проблем при зачнување со ваква дијагноза. Ако има некој искуство ве молам пишете.

11. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.215
    @*sisi* dusho kaj si, te nema, ajde pravi test i kazuvaj kako e, te cekame site tuka :*

На Bebulleee, CocaColla, *sisi* и 2 други им се допаѓа ова.
  12. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    Zenicki pravev test prviot mi pokaza negativen :( posle ke pravam uste eden na Sure Check bidejki uste mi docni.Zosto mi pokaza negativen offf aman veke

13. stejsi2005

stejsi2005 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    1.174
    Ајде,ќе биде,чим уште не дошло за арно нека е ,после да се пофалиш,направи си на Self Clear... :*

На *sisi* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    Imam pak od vreme na vreme takvi bolki kako koga treba da dobijam,gradite mi se meki i se e isto. Mi treba vase mislenje vo slucaj da sum bremena maticniot.ginekolog neli koga otvara majcina kniska ja zapisuva celata istorija na majkata e sega ako ima nesto kaj mene ova ke mi bide vtora bremenost so prethoden nameren abortus. Ama dali da kazam nz bidejki mm ne znae za prethodno deka sum abortirala.Pa ako kazam na doktorot mm da ne procita vo majcinata kniska sto mislete vie ?:*

15. CocaColla

CocaColla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    841
    На докторката мораш да и кажеш коа ке те праша, а ако веке треба да се запише а не сакаш да се знае, потенцирај и го тоа. Сепак нека кажат мајките дали се запишува таа информација во мајчината книшка.

16. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    da da se se zapisuva znam po bratucetka mi zatoa se mislam jas sakam da kazam ama toj podatok ke se zapise i ako vide mm .... zatoa se mislam. Ama ajde prvo da bide pa posle ke mislam sto ponatamu.

На stejsi2005 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Не прави денес повеќе. Ајде опушти се да видиш дали ќе ти дојде до утре. Ако не ти дојде утре ќе направиш пак, ок?

На only44you и *sisi* им се допаѓа ова.
  18. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    Vo red mila ako se vozdrzam ☺

19. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Не си прави дополнителен стрес. И од стрес не доаѓа некогаш, некогаш тестовите не се точни...
    Дај боже ти да си, да е грешен тестот, а утре да испадне позитивен. Ти ја пуштам цела среќа, опушти се, истуширај се со потопла вода (обично тоа ми го пробивало секогаш) за ако не си (не дај боже) да ти се намали стресот и да пробие . Тој е најголем непријател за сите нас. ( Многу те мислам, ќе биде се во ред, не се плаши. :* )

На stejsi2005 и *sisi* им се допаѓа ова.
  20. KaTe<3

KaTe<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    300

Vo pravo e LadyC,- *sisi* jas pred sekoj ciklus se tresam dali kje dobijam ili ne, i ne dobivam ne zatoa sto mislam.
    Dopolnitelno samo se trosis misli pozitivno daj boze da si bremena, site toa go sakame i za sebe i za drugite, ama ne daj boze ako ne kje ti treba sila za da prodolzis ponatamu :)

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.