Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

Прочитајте за ПЦО, има и тема на форумов. Немањето симптоми не е реткост. Истите се дијагностицираат по детална и повеќекратна проверка на хормони и соработка меѓу гинеколог и ендокринолог. Им стана навика на гинеколозиве изгледа, едно-две полицистични јајници имаш. На ехо ќе видат и толку, дијагнозата е поставена. Ама тоа не е во ред! Не е доволно само нередовен циклус, акни, влакнатост и готово (иако се најчести показатели). И овулација можеш да имаш, ректо, ама ете, може да се трефне, може задоцнета да е, се може. Мора и мора да се испитаат хормони. Тоа е ендокрино заболување поврзано со јајниците. Доста се зборало на темава за ПЦО, има жени што патат од нив, а меѓу нив сум и јас. Влакна немам, акни немам, ама ете ПЦО имам.

stejsi2005 likes this.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Јас имам полицистични, или имав... не знам. Не се гледаа, имав редовно менструација. При еден поголем стрес на работа константен, почнав да крварам на 14ти ден. Демек овулаторно било. Почнав да имам бубуљици на вратот. Менс редовна. После отидов на доктор во ГАК и таму др виде микро цистички, кои едвај се гледале и затоа никој не ги видел. СО 3 месеци апчиња помина крварење и бубуљици. Не ми штетеше на забременување. Значи не се плашете, се лечат, не значи дека проблем ќе направат. Може не се гледале дека биле ситни. Стресот влијае на нив како што ми кажа докторката. Некој хормон од стрес прекинал да лачи, некој се интензивирал... и тоа е.

3. BirMelek

BirMelek Популарен член

Не се лечат, само може да се дава соодветна терапија, зависи што сака жената. Ако сака да забремени, а нема редовна овулација и се дава стимулација, ако нема бременост во план, може да прима пилули за контрацепција. Во консултација со ендокринолог се земаат и друга апчиња, како глукофаж, метформин. Се зависи од нивото на дисбалансот на хормоните. Инаку се имаат доживотно, и после раѓање на дете јајниците изгледаат исто, цели со мали гроздови цисти. Затоа и се нарекува синдром на полицистични јајници, не се знае од што се добива и не се лечи. Но, иако докториве кога на жена и оди потешко забременувањето одма се плакнат кажувајќи и дека има ПЦО и тоа е тоа, сепак, забременувањето по природен пат не е невозможно. Јас имав хаотичен циклус и отсуство на овулација благодарение на нив, но ете, некако се деси...

4. black-angel

black-angel Domina Umbrae Staff Member

Na klinika treba da ispitam status na hormoni , e sega dali rabotat vtora smena , i dali vo nedela zemaat krv ? Kolku e paticipacija ?

5. CocaColla

CocaColla Истакнат член

земаат крв секој ден до 12, и во недела, поручек само итни примероци, партиципацијата е 40-50ден по хормон

black-angel likes this.
  6. bebaa

bebaa Популарен член

Хормони се испитува само на сабајле до девет најдоцна на гладно,ни кафе пиена само вода може.Така барем мене ми кажувале доктори кога ме пракале

black-angel likes this.
  7. mici-22

mici-22 Истакнат член

50den e od hormon i rabotaat vo sabota i nedela. Rezultati vo vtornik od 12-14h
    :*

stejsi2005 and black-angel like this.
  8. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Мислам чекаме еден тест денес :wasntme: :)

9. LadyC

LadyC Форумски идол

@*sisi* душо, кај си? :)

*sisi*, pandelka, Bebulleee and 2 others like this.
  10. ivanshe

ivanshe Истакнат член

Девојки имам едно прашање доколку има некој сличен проблем како мене. Дијагностициран ми е uterus arcuatus односно намалена големина на утерус и цервикс, препорачано ми е да одам на HSG со цел да се се потврди дијагностикава. Веќе неколку месеци се обидуваме да забременам, но не знам што би се случило доколку останам трудна со плодот понатаму и дали воопшто постои проблем при зачнување со ваква дијагноза. Ако има некој искуство ве молам пишете.

11. Надежна

Надежна Популарен член

@*sisi* dusho kaj si, te nema, ajde pravi test i kazuvaj kako e, te cekame site tuka :*

Bebulleee, CocaColla, *sisi* and 2 others like this.
  12. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Zenicki pravev test prviot mi pokaza negativen :( posle ke pravam uste eden na Sure Check bidejki uste mi docni.Zosto mi pokaza negativen offf aman veke

13. stejsi2005

stejsi2005 Истакнат член

Ајде,ќе биде,чим уште не дошло за арно нека е ,после да се пофалиш,направи си на Self Clear... :*

*sisi* likes this.
  14. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Imam pak od vreme na vreme takvi bolki kako koga treba da dobijam,gradite mi se meki i se e isto. Mi treba vase mislenje vo slucaj da sum bremena maticniot.ginekolog neli koga otvara majcina kniska ja zapisuva celata istorija na majkata e sega ako ima nesto kaj mene ova ke mi bide vtora bremenost so prethoden nameren abortus. Ama dali da kazam nz bidejki mm ne znae za prethodno deka sum abortirala.Pa ako kazam na doktorot mm da ne procita vo majcinata kniska sto mislete vie ?:*

15. CocaColla

CocaColla Истакнат член

На докторката мораш да и кажеш коа ке те праша, а ако веке треба да се запише а не сакаш да се знае, потенцирај и го тоа. Сепак нека кажат мајките дали се запишува таа информација во мајчината книшка.

16. *sisi*

*sisi* Истакнат член

da da se se zapisuva znam po bratucetka mi zatoa se mislam jas sakam da kazam ama toj podatok ke se zapise i ako vide mm .... zatoa se mislam. Ama ajde prvo da bide pa posle ke mislam sto ponatamu.

stejsi2005 likes this.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Не прави денес повеќе. Ајде опушти се да видиш дали ќе ти дојде до утре. Ако не ти дојде утре ќе направиш пак, ок?

only44you and *sisi* like this.
  18. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Vo red mila ako se vozdrzam ☺

19. LadyC

LadyC Форумски идол

Не си прави дополнителен стрес. И од стрес не доаѓа некогаш, некогаш тестовите не се точни...
    Дај боже ти да си, да е грешен тестот, а утре да испадне позитивен. Ти ја пуштам цела среќа, опушти се, истуширај се со потопла вода (обично тоа ми го пробивало секогаш) за ако не си (не дај боже) да ти се намали стресот и да пробие . Тој е најголем непријател за сите нас. ( Многу те мислам, ќе биде се во ред, не се плаши. :* )

stejsi2005 and *sisi* like this.
  20. KaTe<3

KaTe<3 Истакнат член

Vo pravo e LadyC,- *sisi* jas pred sekoj ciklus se tresam dali kje dobijam ili ne, i ne dobivam ne zatoa sto mislam.
    Dopolnitelno samo se trosis misli pozitivno daj boze da si bremena, site toa go sakame i za sebe i za drugite, ama ne daj boze ako ne kje ti treba sila za da prodolzis ponatamu :)

LadyC likes this.