Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    Zeni dali znaete zosto e mozno poremetuvanje na ciklus od koga pocnuvame so obidi za bebe?

2. KaTe<3

KaTe<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    300

Taze primer zolva mi ostana bremena a e polnicka, i neplanirano i so maz sto doagja na sekoi pet meseci od stanstvo...koga saka saka i toa e, ajde i kaj nas kje bide

На manako, *sisi* и stejsi2005 им се допаѓа ова.
  3. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    Сиси прво мислам дека е стерес(не мора да си вознемирена,скриениот е бетер),други причини се губење килажа и кревање тешко,полицистични јајници,и целијаклија во најлош случај-или интолеранција на глутен..како стоиш со да речам биолошкото здравје,исхрана и здрави животни навики?јас на твое место би се сконцентрирала на тоа,колку што знам нема/те медицински пречки за зачнување,така да сметам дека тоа ке те смири и опушти па посакуваново само ке си дојде;)

4. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    Srcka od ishrana se jadam ama i dvajcata sme pusaci e sega neli kako sto znam ima i luge koi i dvajcata pusat,pa pak uspeale da sozdadat potomstvo.Vo odnos na kilaza i jas imam +nekolku kg sum kacena. I imam nizok estradiol <20

5. CocaColla

CocaColla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    841
    Od so previse se opteretuvame so toa dali ke se fati pa zosto ne se fati odma. I celiot toj stress si go prai svoeto. Jas do toj stepen se opteretuvav koa pocnavme da rabotime na slucajot sto duri razmisluvav za nekoi banalni raboti kao kako ce mu gi secam noktinjata na tolku malo bebe ili dali ke znam soodvetno da go oblecam. (facepalm)

На dunika, Lavica26, manako и 2 други им се допаѓа ова.
  6. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Девојки да ве прашам нешто , како се познава на пример дека
    Д димери се покачени?
    Сакам да испитам тоа згрутчување на крвта затоа што на мисла ми е , дали може од тоа ете да не можам јас дормално да си добијам иако сум пцос?
    Дајте ни некој совет мислење?

7. KaTe<3

KaTe<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    300

Ne mi se veruvase ama eve postoi i vakva muzika

На Lavica26 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. CocaColla

CocaColla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    841
    ако не осекаш некое трпнење не верувам дека ти се покачени, според мене

9. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Чуствувам понекогаш, но ќе си проверам за секој случај фала :*

10. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    kakvo e toa trpnenje vo koj del od teloto?

11. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.285
    @*sisi* мое мислење е дека тебе многу голема психичка блокада ти прави тоа што му немаш кажано на сопругот дека претходно имаш абортирано.
    И сега, како минуваат месеците без да настане бременост самата се обвинуваш и си мислиш дека тоа што не остануваш бремена е последица на тој настан, па си правиш филмови што ако дознае сопругот за абортусот и сето тоа ти прави огромен стрес.

Уште кога немаше споделено овде во темата дека не си му кажала, претпоставував дека не знае-сите твои постови укажуваа на тоа.
    Потоа кога прочитав дека не знае, само се уверив во моето претходно мислење, дека си под огромен стрес поради твојата тајна и многу се измачуваш.

Не сум била во таква ситуација, па не знам дали би можела да го избришам тој настан од глава и да се правам дека не постои и воопшто да не го поврзувам во мојата моментална ситуација.
    Мислам дека би споделила со сопругот за мојот претходен абортус, би му кажала за околностите поради кои настанал, па така ќе се поштедам и од целиот тој стрес при посетите на лекар- баш напротив, можеби и самите лекари знаејќи го тој податок би дале некоја сугестија околу зачнување, не знам.

Психата може да биде наш најголем непријател- знам дека не ти е лесно да се опуштиш, ама ако не планираш никогаш да му кажеш на сопругот, тогаш мораш да престанеш да се обвинуваш, мораш да си простиш.

Многу жени од нашето поблиску или подалечно опкружување имаат абортирано, порано немало толку голема свест за начини за контрацепција, па ако жената после првото веднаш забременела со второ дете, или после второто со трето, ја прекинувале бременоста, па тоа не значело дека потоа имале пречки за следно дете.
    Не велам дека ова било, или е општо правило и дека го применувале сите жени- да се разбереме; ниту дека го оправдувам како мерка за контрацепција, туку сакам да кажам дека бројот на жени кои абортирале не е воопшто мал (голема веројатноста да познаваме некоја), па после абортусот продолжиле да си функционираат и повторно имале деца и после абортусот.

Затоа Сиси не треба тоа да ти биде како некој крст кој што го носиш врз тебе, огромен товар кој те блокира и не ти дава да размислуваш за било што друго.
    Разговарај со маж ти, ќе се растовариш, ќе ти олесни, и ќе се тргнат сите лоши мисли кои сега те мачат.

Ти посакувам успех, одамна те читам, и жал ми е зошто од еден непромислен сексуален однос и партнер, настанале толку проблеми, а ти никако да ги решиш, туку со лагите само навлегуваш од еден во друг проблем.

Поздрав и секое добро за тебе и сите во темата.

Се извинувам за долгиот пост.

Последна измена: 7 јули 2016
    На kjukli, ocicka2014, bela.m и 11 други им се допаѓа ова.
  12. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    Potpolno si vo pravo mn pati imam pomisleno da mu kazam ama si velam sto potoa e potia ke nastanat uste pogolemi problemi .... i raspravii. Znam deka toa mi e ogromen tovar i sum razmisluvala da posetam i psiholog koj ke mi gi rastereti mislite.I jas licno imam bratucetka koja ima 2pati abortirano pa sega si ima dete ama se si zavisi od psihata ja sum mnogu panicar sto voopsto ne mi se dopaga taa karateristika ama ete posilno e od mene. I koga ke mi tekne deka togas samo od eden odnos zacnav,a sega se macam i uste sto ne e toa seto me turka uste tolku poveme da si pravam filmovi. I se mislam dali da pravam i hsg da videme da ne ima nekoj zapusen kanal pri samata intervencija pa toa da e precka. Tesko mi e i mene i toa mnooogu ...me grize sovesta ama sto e toa e zivotot e takov se ucime i pravime greski dodeka sme zivi. Ti blagodaram mnogu mi znaci tvoete mislenje. :* :hug:

На bela.m, stejsi2005, CocaColla и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.285
    Не се сеќавам дали сум те читала дали тој ги направил потребните испитувања, дали кај него е сѐ во ред?

Можеби на почеток би имало нервози и расправии кога ќе му кажеш, би се чувствувал повредено што не си му кажала порано, ама доколку му објасниш што и како се случило, поради кои причини дошло до тоа, ако навистина си му битна (а верувам дека си му, штом те оженил и сака деца со тебе), ќе те сфати и ќе ти помогне да го надминете ова.

Доколку мислиш дека психологот е подобра опција, тогаш пробај и со него, меѓутоа одбери некое стручно и доверливо лице бидејќи постојат лекари кои не ја применуваат Хипократовата заклетва која ја дале, па тајните кои им биле споделени ги пренесуваат на трети лица (познавам такви лекари, не е теорија), а сигурна сум дека не би сакала сопругот да дознае за ова од некој друг.

Јас да сум на твое место би кажала, бидејќи и да се случи бременост во меѓувреме, пак ќе си под стрес пред секој лекарси преглед бидејќи ќе те прашуваат дали е твоја прва бременост, и можеш само да си наштетиш на себе и на плодот од толку стресови и планови што и како да кажеш, па да не те фатат во лага, а сигурна сум дека не би го сакала тоа.

Како и да е, крајната одлука е твоја.
    Јас би кажала, меѓутоа јас ја адаптирам ситуацијата во мое опкружување, што можеби е различно од твоето- сепак ти најдобро си го знаеш сопругот и неговата нарав.
    Немој уште од старт да му даваш негативни поени, можеби ќе те изненади позитивно ако му се довериш, не мора да се случи најлошото, можеби ќе станете уште поблиски...

Околу хсг не знам што да ти кажам, не сум стручна околу тоа. Ако не се лажам тоа е испитување за проодноста на каналите, па по некоја логика не би имало проблем со нив од интервенција на матката, бидејќи нели плодот бил таму, а не во каналите, меѓутоа како што кажав ова е само мое размислување, не знам дали и колку е точно.

На CocaColla му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Рацете и нозете ми трнеат, како мравки да ме лазат.
    Но не сум придавала важност , сум мислела ете од умор ми е така. И кога ќе легнам да спијам трнеат нозете непријатно е.

15. bubalce

bubalce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    281
    Конечно дојде четврток и уште во 6 се разбудив возбудена за тестот и тестот не покажа апсолутно ништо, ниедна цртка :). Сѐ направив како што треба и едвај го дочекав и излезе неправилен, хахахахахха. Кај мене и еден тест со проблеми мора да излезе хахахахахха. Ќе земам пак после нов ама сакав со утринска урина демек поточен е. Ах маки :)

На Bebulleee, stejsi2005 и CocaColla им се допаѓа ова.
  16. Valentina888

Valentina888 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2016
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    3.280
    @sesilija potpisuvam od prv do posleden zbor :clap:Nema sto da se izvinuvas ,ova e post koj vredi da se procita poveke pati :* :hug:

На sesilija и CocaColla им се допаѓа ова.
  17. CocaColla

CocaColla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    841
    не пиј течности 2-3 саата, у меѓувреме купи нов тест и напрај го коа ке ти се преоди во вц

На bubalce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bubalce

bubalce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    281
    Да да, сеа само едно кафе се напив и така планирав да направам. А во сабота планирав на одмор да одам и сега уште позбунка што да правам.

На stejsi2005 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Добро утро среќички. Јас може не пишувам толку често колку што ве читам.
    И мене така ми кажаа пред да правам тест, ама не ми беше со утринска, си стискав 2-3 саати и после си покажа 2 цртки. Значи ако има појачан хормон ќе покаже. Бтв јас пиев вода на раб во текот на тие саати, сега прв пат од вас слушам дека не смеело (значи не е правило) . Ве молам дајте позитивен тест, јас сум тука за носе да ве штипам и влечам по мене една по една од темава во труднички. Души најмили од срце ви посакувам насмевка на секоја една од вас набрзо! :*

@bubalce секаде да си одиш! Ако си трудна не значи да се затвараш, ќе се пазиш нема да се преладуваш и ќе уживаш.
    п. с. моја тетка со 16 абортуси останала бремена на одмор кај што седеле три месеци со тетин ми. Ене ја братучетка ми 185 е висока машала, здрава и права. :D

На bela.m, CocaColla, stejsi2005 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Valentina888

Valentina888 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2016
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    3.280
    @mici-22 blagodaram za informacijata. Mislam deka vo kakao pa uste i cimet ne bi mozela da ja pijam :shake:. Cisto napraviv sporedba deka ne mi e ist vkusot e sega dali makata ne e ista ne znam ,inaku bez problem ja pijam vo casa voda i super mi e;) .....:hug:
    :*