Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.089
    Допаѓања:
    6.596
    Совет од мене @Bebulleee кога и да одиш во Плодност, земај си списание, книга или нешто слично за чекање пред врата. Секако никој нема да ти влезе преку ред, бидејќи целиот персонал си ја гледа работата, но да не ви е досадно тебе и тм. Мм си земаше весници од дома(таму немат, многу им се стари) и јас си земав книга, и да чекав 40мин. не ми беше тешко.
    Не пиј кафе пред да одиш, имат добро еспресо и макијато и додека читаш, ќе си пиеш кафе :inlove:
    Не знам кај кој доктор ќе си, ама ако си кај Таше, не му кажувај за форумот и за се што знаеш. преправај се лејка :D

На Bebulleee, pandelka и Mariangel им се допаѓа ова.
  2. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    (fingers) (fingers) (fingers) :hug:

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.089
    Допаѓања:
    6.596
    Би сакала да можам да ти одговорам нешто, ама не знам.
    На 3 месеци од пробувањето, имав брисеви.
    На 5-6 месеци имав испитано хормони. Овие се основни работи, зошто да губиш време и нерви.
    На 12 месеци/година имав проверување на канали. и така не чекав многу време.

Консултирај се со матичниот. направи ги пак основните испитувања и ти и маж ти. работите се менат... многу често во насока во која не сакаме, ама таа е. среќно:f:

4. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    Фала на советот. Па среќа моја, само шо ќе се пријавам и седнам за рок од 5мин влегувам одма. Ама ќе го имам на ум ова (нема да е секогаш така)
    За Таше... Хахахааа не одам кај него бегај и дувај е. :rofl:
    Кај Владо сум :clap:

На pandelka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    @Momichka до каде си ти? Кај Таше си така?

6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Ако веќе одите во Плодност тогаш се оди кај Таше. Другите лекари се сите добри, ама нив не им е проблематика она што нас ни треба. Јас од него сум презадоволна и пред да останам бремена и сега. Уште 10 бремености да имам кај него ќе ги водам. Се му верувам, ме смее, ме опушта, а неговото знаење и искуство икој не може да го негира.
    Бебуле и Влатко е добар, душа е, смешен, позитивен, ќе бидеш задоволна. Непотребна е тензијата која се чувствува спрема Таше, а и јас на почеток ја имав. Ако имаш проблем за кај него, слободно оди кај него, не слушај што велат ваков е таков е. Среќно.

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.089
    Допаѓања:
    6.596
    @Anetaoh in the middle of nowhere :D
    Не сакам да споделувам, бидејќи сметам дека не можам да поднесам притисок да известувам што како биднало. :$
    @BirMelek можеби се изразив лошо, дадов премногу акцент на ситниците, ама не сметам дека Таше е лош доктор.
    Јас и мм се зафркававме, дека од 6 средби, два пати го сретнавме расположен :D Сепак нормално е, има голем притисок. Немам против да му се одразува во расположението, ама би имала против кога би се одразувало во стручноста.

Каде и да си решила @Bebulleee среќно! Многу е поразлично кога специјалист ќе ја води целата ситуација. :f:

На QueenP, BirMelek и Bebulleee им се допаѓа ова.
  8. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Воопшто не помислив на тебе кога го спомнав револтот кон Таше. Сакав да кажам е дека општо прифатено мислење е дека е лош, викал, алчен бил, не знам што ли не, па и некој што не бил кај него верува во тоа одма и се откажува. Сепак ако сакаш бенефит од Плодност треба да одиш кај Таше. Ти спомена само за чекањето и за тоа си апсолутно во право, ама секаде е исто. Никако тоа да му го објаснам на мм, тој се нервира кога чека. Сега во 6-ти месец дури ме префрли кај друга докторка да ме води, а тој да биде известуван. Истото чекање и кај неа, а не прави ивф, значи горе долу на чекање секаде да бидеме спремни. И не се плаши за стручноста и расположението, сум го начекала сериозен и со чувство дека сака да ме измаршира, ама никогаш не ми згрешил терапија или не направил било каква грешка. Кога ќе се навикните супер ќе се согласувате.(fingers)

На ANGIE1 и Momichka им се допаѓа ова.
  9. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.649
    Вештерката доаѓа, се гледаме со Таше и овој месец.

10. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    403
    Уролог. Упатете се кај уролог, дополнителни испитувања кај машко се брисеви и хормони. Кај нас сите испитувања се супер меѓутоа спермограмот е лош. Упати се во Плоднос чим си од Битола. Те молам оди кај стручни лица за стерилитет и не си го одоговлекувај времето, бидејќи е сериозно и бара голема посветеност, верба и трпение
    Среќно

На SophiaBella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Ние ја имаме истата дијагноза..
    Најпрво со витамини за подобрување накрај инвитро. Не губи време, пробај со витамини месец, два не бива? Собирај документи за инвитро,кај некои мажи има подобрување во првите месеци но кај некои може да трае со години, а морфологијата е битна и тоа како. Ние имавме слабо подвижни, подвижни во место но морфолошки 40% здрави, ако ова е вака сперматозоидот не е доволно јак да ја пробие мембраната на ј.клетката и да ја оплоди затоа одиш на инвитро но имаш здрави ембриони... Со среќа

На Arnisa и SophiaBella им се допаѓа ова.
  12. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.049
    Nie kaj Tashe pravevme nekolku spermogrami i hsg kaj Vlatko.Predhodno imav miomektomija,a matkata mi e sklona na sozdavanje miomi i bev kaj Vlatko na pregled i mi rece mora pak operacija,go vikna Tashe istoto go rece i pocna da go ismejuva Tanturovski deka ne me suredil,prasav koj gi pravi tie operacii kaj niv mi rekoa koj ke si izberes od niv,rekov Tashe i toj so cel pamet na 8 miomi od koi dva bea po 8sm ke mi pravel laparaskopija ako ne odi ke odel na klasicna miomektomija(za tie koi ne se zapoznaeni vo cel svet nieden doktor ne smee da pravi laparaskopija na miom pogolem od 5sm,a kaj mene topki)Gi prasav dali garantiraat deka ke imam deca posle Tashe si molcese a Vlatko krena ramenici.Me operisa Stjovski na GAK,profesor doktor onkolog, za razlika od Tashe koj e obicen ginekolog so poveke pacienti i iskustvo od drugite.Imam potpis od Stojovski deka garantira 3godini i bidejki si imam godini sto pobrgu da ostanam bremena da vnimavam na kilaza i ishrana.So site rezultati se vrativ kaj Tashe za invitro,prvo me ismejuvase kako zboruvam(ne sum od Bitola)pa pocna da me isprasuva za parlamentarci od mojot grad i dur razgovaravme oci ne trgna od dokumentite so potpis od Stojovski,rece koj ne idi tuka dva pati ke odi na operacija i mu rekov za 2200den dali ke mi ja napravevte operacijata i navedna glava.Mi zakaza inseminacija,se skara so sestrite zosto cevceto bilo krivo postaveno,mi rece mesec dena pauza pa vtora inseminacija,znaci siguren deka nema da fati.Vo dokumentite posle vidov deka po dva casa nemalo nieden podvizen spermatozoid,znaci napraveno radi reda i za pari.Krinon mi potencira da kupam od aptekata karsi epinal.Kazi: so vakvi rezultati mora invitro da ne me drogiraat so hormoni ili i vaka i taka pari.Tri godini ne sum izlezena od bolnici,neznam kolku doktori me pregledaa ama nikoj ne se odnesuvase na tolku aroganten i prost nacin za tolku poznat doktor kako Tashe.Utre da znam deka ke ostanam bremena kaj nego ne odam.

На coco mademoisele му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bebi333

bebi333 Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    3
    Veke 2 god sum vo brak i se odlucivme so mm da odime vo sistina za ispituvanja kaj snezana adamoska klisaroska.dali nekoja od vas bila i kako se dvizat cenite posto ke treba sigurno od novo so ispitivanka.objasnetem mi isto kako odi procedurata za invitro sto treba da pravam
    pozdrav na site

14. bebi333

bebi333 Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    3
    Ne mi se veruva sto citam
    ti ne se otkazuvaj nase e da probuvame na sekoj nacin no veruvaj mi Gospod e toj sto misli za site nas i se nadevam eden den site ke imame bebence vo pregratki.trudot ke ti se isplati

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    Потврдено. Таше е таков, но е мн добар доктор, јас не се одлучив за кај него бидејќи тој е за поголема проблематика како што е вештачкото и уште една работа. Секое одење кај него ми зборува цитирам: Ти ќе станиш мајка, ако не е така јас ќе ја затворам болницата'' (facepalm) И ништо не превзема :devil:

На kateto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Epa sleden pat odi i reci mu, ti uste ne si zatvoril? Posto kaj mene rezultat uste nikakov... Se za pusti pari zinalo ccccc ne mi se veruva, so sudbini si igraat...
    Zeni moi samo hrabro!
    Jas samo da ve pozdravam i da vi posakam ubav den!

На stejsi2005 и Bebulleee им се допаѓа ова.
  17. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Па и ќе станиш, во право е:P Инаку од долго одење по болници заклучив дека секоја болница различно си работи, некои земаат како стандард ова, некои она. Сепак ние не сме доволно компетентни, (ако не сме доктори), да заклучиме дека станува збор за лекарска грешка. Докториве се суетни, ќе видат резултат од некаде и одма следува: кај го правеше ова, кој ти рече така, бла бла бла. Никогаш да признаат колегата бил во право или не бил за тоа и тоа. Јас одлучив да изберам еден доктор и да не читам светски стандарди, не сум доктор и не ги разбирам, само ќе се збунам и ќе се плашам. Не е доволно да читаш на интернет и медицински да се едуцираш доволно за да можеш да го утврдиш незнањето на докторот, кој за тоа потрошил години и години, конгреси и симпозиуми низ цел свет, има докажани резултати во својата област итн. Од сите стресови научив дека мора нешто да препуштам и на другите, не може да го контролирам цел процес.

На podravka, dunika и Momichka им се допаѓа ова.
  18. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Освен дијагнозата олигоастенозооспермија, еве ги и параметрите, се надевам ќе ме утешите дека не се толку очајни и дека има доста шанси да се поправи, барем така мене ми изгледа, морам да ве замарам дури да одам на доктор оти ќе полудам :|

Волумен 2,2 2.0-6.0
    ph 8 7.2-8.0
    вискозност 0 0
    боја бледожолта
    прог. подвижини-брзи 12% >25
    прог. подвижини-бавни 25% >25
    на место подвижни 13 %
    неподвижни 50%
    степен на подвижност 3 3-4
    аглутинација - отсутна отсутна
    концентрација 8 mpt/ml >20
    број во ејакулат 17.6 >40
    необоени-живи 70% >60
    обоени 30% <40
    леукоцити 7-8
    округли клетки /

Инаку веќе почна мм да јаде мед со јаткасти плодови сега засега а за друго чекаме доктор да не упати. Ве молам за мислење :|

19. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Олигоастенозооспермијата е лоша дијагноза на спермограм. Ние истата ја добивавме секој втор месец и после милион лекови, витамини и што ли не. Докторот веројатно ќе ве упати да направите спермокултура. На уролог ќе одите? Тој веднаш ќе ве упати да направите спермокултура да се види дали има некоја бактерија што ја предизвикала оваа состојба. Не е лошо и едно ехо да му направи да се види протокот на крв. Го имам неколку пати споделено моето мислење околу тоа медот со ореви, смоквите и не знам што ли не.ММ цел живот вреќи јаткасти плодови јади, па имаше полош спермограм од овој. Природна селекција јбг, избрани сме биле да се помачиме малку. Мој совет ти е соочи се со оваа дијагноза, не е добра, но, сепак гледај напред цело време. Со полош спермограм од овој, а кај мене ПЦОС, јас сум 6-ти месец од бременоста, која дојде неочекувано и природно, а ниеден доктор не веруваше дека може да се случи. Не знам на што се должи, божја работа ли е...Сакам да ти повторам, подготви се на борба и тропање на докторски врати, ама верувај дека еден ден ќе ти се исполни желбата.
    П.С единствен „лек“ кој го земаше мм беше лажица полен во шоља јогурт ставен од вечер, сабајлето се пие. Не знам дали тој помогна или едноставно дојде времето. :hug:

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Valentina888 и Momichka им се допаѓа ова.
  20. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Ме снајде тоа од шо цел живот се плашев, немаше да се изненадам и очекувано ми беше да имаме проблем заради моите долги циклуси и не знам какви јајници, ама ова со мм што има проблем, веројатно поголем и од мојот не го очекував, ептен ме фати неспремна и ме тресна од земја. Ах бее :(