Мене за првото ми требаа 2-3 месеци, ама не пазев плодни-неплодни (т.е. да бидам искрена малку ги избегнував плодните) ама затоа сега за второ не се фаќа цела година. Не сме којзнае колку упорни, ама откако докторката ми спомна „лапароскопија“, е почнавме секој ден да пробуваме, па ќе видиме септември што ќе донесе
Па бев кај матичната на преглед пред неколку месеци, вика имам супер овулации. Направив и тест за хормоните, добри ми се, па демек е прашање само на време, се е ок. А на уште една докторка се јавив на клиника и она ми рече да одам да ме прегледаат на тој начин. Кога прочитав што е, ми се дигна косата на глава (прават три реза и со сонда влегуваат во јајниците и матката, под целосна анестезија обично прават). Уфффф му викам на маж ми, да немаме воопшто деца 10 години ќе одам, ама имаме едно детенце, 1 година пробуваме активно-неактивно, не идам на ваков инвазивен метод. Не знам само колку е нормално да се чека.
А ХСГ, не ти препорача прво да направиш , зошто веднаш лапараскопија. Нека видат дали ти се проодни каналите, проверете и сперма...ако не побарај и трето мислење.
Да и мене ми е чудно одма што ти рекле да правиш...зар не би требало да има некоја дијагноза или што знам за да ти речат да правиш.. Јас во септември ќе правам хормони и мм спермограм и спермокултура...па ќе видиме...
zdravo na site forumki. jas sum nova pa sakam da prasam posto nisto neznam koga se plodni denovi koga ovolucija pre nekolku dena mislev deka sum bremena ama nisto mi dojde vcera mi kasnese tri dena tolku bev radosna posto prv pat probuvavme a toa bese 9 dena pred da mi dojdi i nisto nefati. mozi da mi objasnite koga se plodni denovi ili ovoulacija? fala odnapred
http://www.babycenter.com/ovulation-calculator овде имаш калкулатор на плодни денови, внеси датум од последен циклус и просечна должина на циклусот. Е сега, ако имаш нередовна менструација, ваквите календари не ти вредат, па ќе треба или да мериш базална температура или да правиш тест за овулација. Во оваа тема имаш повеќе информации за тестот. http://forum.femina.mk/threads/Тест-за-овулација.24371/
Леле луѓенца, еве ја вештеркава пробива Точно на 14 ден од овулација, со улошки спремна на работа со све. Не можам веќе запаѓам во темни моменти и мисли. Блиска другарка само што ми најави дека е бремена со второ... Среќна сум за нејзе, стварно ептен ми е мило за секого што чека бебче. Ама моево бе? Па кога ќе дојде? Еве и работа си сменив, супер ми е, поголема плата, сега за сега и на маж ми стабилна му е работата, сами сме си во стан све супер сме си организирани...ама ете најважното за мене поле на остварување во животот го немам. Почнувам да се плашам дека ете во животот не можеш да имаш све, мора нешто да фали (како што викаат старите), дека баш тоа може да ми фали навистина. Имаме детска соба во станот...празна е...жална е не можам да ви опишам како се чувствувам кога ќе влезам таму. Толку многу баравме стан со две соби кога купувавме, со сите филмови кај ке биде креветче кај ке биде биро.... сега стои како магацин или да преспие некој кога ќе ни дојде на гости....за кого заработувам, за кого се трудиме јас и мм во животот...не дека и живот без деца не е опција, ете патувања мали задоволства за нас двајца....ама не сум се замислувала така во животот...не е мој личен избор. И моите и неговите веќе почнаа да запилкуваат...одоколу Ајде доста работите и окапувате на работа, време ви е за детенце....мајка ми одоколу и она како демек некоја колешка ќерка и се мачела за дете...ми ствара ситуација да и се отворам. Не можам, срцево ми се кине мене....како да и кажам дека серизни испитувања и терапии се пред нас....не сакам, не можам тоа да и го кажам ќе ја сломи......
Денес ко шо глеам мава депресија на сите страни па и кај мене. Ајде долга беше неделава може од тоа е, се надевам на по весел викенд
fala. imam samo uste edno prasanje koga bev na ginekolog pred nekolku meseci na obicna kontrola doktorot mi kaza deka imam dva pogolemi polipi i deka mora da se otsranat so operacija. dali ste zapoznati so ovaa rabota? mozi tie vo tekot na period da se isfrlat preku krvta koga ke dobijam kolku so mi kaza doktorot ama podobro bilo da se otsranat so operacija. i mi vika deka mnogu tesko ke mozam da zabremenam zatoa sto plodot nemozel da se zacvrsti na zidot od matkata ako se tie tuka i ke mi go isfrlaat plodot.
Како да се читам самата себе. Но тоа што е, јас дури после две ипол години, пред да го почнеме инвитрото и кажав на мајка ми. Прво подзанеме малку, за после да ми се отвори да ми каже дека и таа се мачела за мене и брат ми. Но дека со таблети останала бремена. Би сакала никогаш да не им кажев, ама пусто неможеш никако да се скриеш, одиме на ручек таму за викенд, преку неделата еднаш, двапати ке наминеме до кај нив ако сме излезени, едноставно неможеш. Ако не одиме ние, тие ке дојдат. Мора силно да продолжите, само така може да се дојде до целта. Депресивен организам нема да прифати нов живот.
и кај мене денес пробива...но се израдував бидејки два месеци не ми беше дојдено, а тестовите негативни ..така да сега ми олесна малко .... тоа е и нашата детска е претворена во магацин и кога доагаат внуци од братучедка што ептен ми се бликси и ме сакаат, само ми кажуваат ајде вујно кога ке имаш и ти детенце тука ке си играме...срце ми се кине ама тоа е ...надеж ке имаме и ние еден ден, само да не ја губиме надежта и вербата во бог....
Верувај дека детската соба ќе ви биде исполнета со смеа и радост, со дечиња што трчкаат ваму-таму, само треба трпение и реално соочување со ситуацијата, ако ти е полесно да и кажеш на мајка ти кажи и, камо јас да можев да и кажам на мојата ама одамна ја нема...мајка е ќе те поддржи.Сепак одлуката се е твоја.Сите еден ден ќе гушкаме бебулиња во рацете. Јас сум 36 па уште сум полна со надеж Ајде, главата горе и само напред.Ви посакувам што поскоро II убави црти.
Депресс депрессс. Изгледа кај сите детските ни се празни и се користат за магацин... Жално но вистинито, ама мора да сме силни ете Господ нас не одбрал да одиме по тешкиот пат. Како што кажа феминката погоре мора да фали нешто. Кај некој пари, мир, љубов... Нигде не е сјајно затоа мили мои ве гушкам силно и сакам темава да се полни само со позитивни, весели постови. Силни сме и ќе издржиме
женички да ве прашам дали пред да добиете ви тече некоја течност ... ?? дај боже да не дојде гостинкава овој месец аман веке доста беше чекање