јaс прaвaм еднaш гoдишнo oбaвезнo, сo упaт oд oпштaтa мaтичнa ме чини 40 денaри вo некoјa oд пoликлиниките низ скoпје. Сo мoј термин ептен брзo зaвршувaм. Зa привaтнo пoевтинo ехo oд 2000 тешкo..
Takva bolka pocnav i jas da imam kako struja da me zdrma nekolku dena pred ciklus,po neuspesnoto ivf.
Zdavo devojki edno prasanje ...se ima li sluceno na nekoja od vas da pie Dabroston za dobivanje a da ne dobie od nego...ili samo jas sum takov fenomen...kaj ne mozam da dobijam so meseci so napravena laporoskopija i driling vo juni i uste ne mozam da dobijam ke crknam i plus piev Dabruston doktorot mi rece ako vo slucaj ima nesto ne se stetni ama eve 11 dena pominaa kako gi zavrsiv i ne dobiv on mi vika napraj test ..testot negativen gradite ko baloni i bolat strasno jaas neznam sto e veke ova ke me poludi a trebase da pocneme so ovaa menstruacija da pocne da me priprema za invitro ama se nesto biva i nesaka i nesaka..
I jas porano koga go piev mi go podobri ciklusot i super reagirav na nego obicno po zavrsuvanjeto na poslednoto apce za 2-3 dena dobivav a sega nezz so se zadesi cudo. Sekoj mesec se nesto novo mi se slucuva veke ni sopstvenoto telo nemozam da si go prepoznaam strasno..
Bev pred 20 dena me gledase Trajkovski na eho mi praese i 3D i 4D nema nisto samo zdebelen endometrium zatoa i mi dade Dabruston zaso Primolutot e steten neli ako vo slucaj ima nesto .. go cekam sea da mi se javi ako ne kidam utre da napravam hormoni...kolku sum baksuz znaci trebase da dobijam na tret den hormoni i posle ciklus trebase uste prisevi da napravime i da gi pustime dokumentite vo font ama ete nesto ne ide...A koi hormoni se pravat sea vaka na nedobieno imate pojma ili?
скoрo сегде прaвaт, пoликлиникa букурешт (кaј лептoкaријa) пoликлиникa јaне сaндaски (aерoдрoм) пoликлиникa чaир итн. Јaс вo чaир прaвaм мoшне стручен е дoктoрoт, a имaм еднaш и вo букурешт. Oтвoри нa мoј термин.мк пиши ехo нa дoјки ќе видиш зa кaде се имa слoбoдни термини
Девојки читам дека некои пијат оримолут други добрестон...што е разликата може да ми каже некој? Дали може да се забремени и кога се пијат апчињава?
Здраво девојки ме интересира дали после овулација и незаштитени односи сте правеле тест за бременост или чекавте да ви касни циклусот !??
Уффф од кај да почнам со прашања... 1.После преглед ми е дијагностициран полицистичен десен јајник. Дали тоа е дефинитивно ПЦОС, дали воопшто може да се дијагностицира ПЦОС ако е само едниот јајник полицистичен. Од симптомите имам по некоја акна и малку покачена тежина, покачувана постепено, не нагло. Може ли со ваква состојба да се забремени природно? 2.ТСХ многу ниско овој пат, за разлики од претходните кога беше некаде околу 2, сега нема ни вредност 1. Има ли место за паника? Треба ли да се корегира дозата? 3.Лапароскопија ваљда следен месец ке се праи бидејки на лев јајник има гоолема циста и тоа е единствен начин да се отстрани. Колку време после лапароскопија би финкционирала нормално, во смисол извршување секојдневни обврски и редовни сексуално односи? 4. Со мене во чекална имаше една жена, исто со проблеми при забременување, ама многу испофали една ординацја, демек доторот многу стручен, не зема никакви пари за лечење... некој некакво искуство со докторов? Кој можи нека одговори било кое од моите прашања
Ајде се надевам да помогнам барем за нешто 1. Не сум слушнала за само еден полицистичен, може другиот не се гледал добро, тоа не се цисти тоа се фоликули кои не можат да го пробијат зидот на јајникот и на ехо се гледаат како сенки. Побарај и друго мислење, и ако навистина имаш ПЦОС ќе треба најпрво да почнеш со намалување на шеќер во исхрана, односно целосно исфрлање и ред други работи како газирано, во консултација со гинеколог , сега не знам дали и тебе ќе ти препорачаат, мене ми рекоа да испитам скриен шеќер и излезе дека имам. И не се секирај има случаи на ПЦОС кои останале природно бремени. 2. ТСХ не прави проблем ако е ниско, прави високото, ама уште една корекција на дозата не е лошо да направиш. 3.....немам информации и 4. Не познавам таков доктор, барем до сега никој не ми го спомнал. Инаку јас сум со отстранета тироидна жлезда, и пациент на тироида од 2007, примам терапија. А ПЦОС ми дијагностицираа од како почнав со проби за бременост (замисли си никој до тогаш ми немаше кажано, а ако имаш ПЦОС го имаш од секогаш не се губи и не се лечи само се третира). И немав никакви симптоми. Ајде полека со лесно се ќе се реши, јас не знам некоја од нас да имала само еден проблем, му викам на мм абе само јас некој нов проблем секој месец. А од кога се зачленив на форумов видов дека не е така. Ајде само храбро Другарки
Брисеви чисти. Конечно после толку долго време, ноо без мака јас неможам да бидам. Ми лути ко ќе мокрам, па вторник ќе проверам уринокултура. Добро е важно внатре ми е чисто..
Да, може. Потврдено. Другарка ми со ваков проблем и идеше на 2 месеци менстуација потикнана со лекови, потоа и паднаа циклуси и на 15 дена, и пак остана природно по 6 месеци обиди. + знам други две пријателки кои исто природно остаана. Секојдневни обврски за 3-4 дена. Сексуални односи еден до два месеци пауза, да се зајакне матката. За другите прашање немам одговор.
Јас бев иста ситуација како тебе по однос на првото прашање, само кај мене левиот јајник беше проблематичниот. Инаку ПЦОС не може да се дијагностицираат само ако на ехо ти види многу цисти ситни на јајник, треба и хормони да видиш. Како стоиш со хормоните?Исто како и ти милион пати си поставував прашање дали навистина јас се борам со ПЦОС или не, се додека детално не ги проверив хормоните и ми кажаа дека тоа е тоа. Сум го споменала мојот револт за докториве кои од ракав тресат ПЦОС имаш. Инаку може природно да се забремени, еве доказ сум ти јас. По однос на второто прашање - да, треба да си го регулираш тироксинот со ендокринолог. Не е добро да е многу низок. А и тоа држење околу 2 не е докажано дека е пресудно. За третото и четвртото не знам.
Мила јас останав бремена со ПЦОС,Иако мојата бременост не заврши со срекен крај сепак без никаква терапија останав бремена после две години.
Јас да си го споделам моето искуство и воедно да прашам дали некој има слично? Пред 9 месеци правев хистероскопија и отстранив септум од 3 цм. На контролата септумот го немаше, матката беше со убава триаголна форма. Денес (6 месеци по контролата) правев ХСГ и на снимката јасно се гледа срцевидна матка, односно септум - повторно. Отидов на консултација со докторот кој ми го отстрануваше септумот претходно, ми кажа дека од лузната од отстранувањето на септумот веројатно пак зараснало надолу и се направило пак како преграда која може да пречи и за забременување, а секако и да причини спонтан абортус. Дали некој има вакво искуство? Инаку за сите кои се прашуваат, денес ми потврдија дека доколку имате направено хистероскопија нема потреба од ХСГ доколку аплицирате за ваучер. Сепак, среќна околност е што го направив бидејќи на 4Д ехо не се гледа оваа преграда.