Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Ејјј па кој др ти рече да проверуваш хормони додека пиеш микрогинон.Јас кога проверував пред ивф пиев микрогинон медец дена,ама ми напомена др да отидадм да ми земат крв за хормони(ова дека година дена од последната проверка имаше) па после да почнам со микрогинонот.О д нив тие така,микрогинонот се контрацептиви и спречуваат овулација,а лх и фсх се за овулација.

На CocaColla му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Здраво жени, гледам малку живна темава денес :inlove:

Квин, среќен роденден и да ти се исполнат сите желби!

Конечно ги зедов резултатите и велат вака:
    TSH - 2.44 (0.400 - 4.50)
    T4 - 106 (71.2 - 141)
    FSH - 5.55 (1.98 - 11.3)
    LH - 4.32 (1.10 - 11.6)
    Prolactin - 6.53 (1.90 - 25.0)
    Estradiol - 34.7 (26.5 - 160)

Катастрофа ми се хормониве а? ;(

3. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Jas kolku sto gledam ti se dobri...bitno e kolku sto znam prolaktinot da ti e nizok..moite na 3ti den bea:

TSH: 2.46 (0.400-4.00)
    T4: 9.62 (5.20-12.5)
    FSH: 4.1 (2.00-23.6
    LH: 1.91 (1.10-11.6)
    PROLAKTIN: 6.37 (4.50-33)
    ESTRADIOL: 55.4 (20-160)

Mene mi kazaa deka se dobri..plus odam nanutricionist isto i ona mi kaza:) taka da i tvijte se top

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Мене естрадиолов најмногу ме извади од памет, триста страшни работи прочитав за низок естрадиол :(

5. Lavica2016

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Sto si procitala za estradiolot?
    Jas posle posledniot ciklus odam na sledenje folikuli...vo petokot mi bese 16mm vo ponedelnikot 23mm..nekako kako da ne saka da pukne...malce mi e teskicko :(
    Ti sledis li

6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Читав дека низок естрадиол е пат кон менопауза :( Не знам што да мислам, не можам да дочекам утре да одам кај докторот со резултативе. А минатиот месец следевме фоликули и имав овулација. И температурата што ја мерам секој ден ми покажува дека последниве седум месеци имам овулација.

На Lavica2016 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740

На 3ти ден треба да е понизок. Треба да расте поватака низ циклусот, до овулација. За споредба јас имав околу 100+ па ми рекоа не чини. Подобро пониско, до кај 50.

На 0ли и bebaa им се допаѓа ова.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Лавица и кукла, благодарам од срце за одговорите. Да не бевте вие, сигурно око немаше да склопам вчера. Благодарам уште еднаш што ми одговоривте :* :*

Добро утро на сите, ви посакувам убав, позитивен ден :*

На Bebulleee, Momichka, Lavica2016 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. supaa

supaa Активен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    32
    Devojki...go izgubiv bebeto mnogu mi e teshko

10. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.089
    Допаѓања:
    6.596
    жал ми е @supaa , дај си малку простор за да бидеш тажна. Изнаплачи се, нека излезе сета таа тага :hug: Иако секогаш ќе има една црна топка која ќе ти стои во душата, сепак постои надеж. Што еднаш си останала, пак ќе биде. Доста честа појава се спонтаните абортуси. За жал :(
    Ја имаш сета поддршка :hug::hug:

На supaa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. babyhope

babyhope Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2015
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    986
    Го имаш сето право да тагуваш,но никако немој надеж да губиш.За жал,ова често се случува,но ќе помине време и пак ќе се радуваш на две убави црти.Те гушкам силно.:hug:

На supaa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    феминки фоликулот мимпораснал 17 мм и докторот мимпиша дека во петок може инсеминација да правам а денес да примам прегнил 2 ампули од 5000 единици...досега мислам само по една ампулампримав па се плашам да не ми кажал грешка...ваше искуство можно ли е две ампули да се стават

13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    јас секогаш 2 примав

14. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    фала ти си мислев некоја грешка да не е

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bigi24

bigi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    141
    Здраво женски.... Имам едно прашање Дали некој има искуство со утрогестан вагиналети? Докторката што ме правеше операција ми рече дека 90 % забременувале на тој начин.... (Значи од 10 ден по циклус да се почни со однос, а на 15 ден и наредните 10 дена да се ставаат вагиналети утрогестан)
    Молам за совет :(
    Благодарам, Поздрав4е

16. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Девојки, сакам да го споделам мојот пат со вас:
    Пред околу една година после 1,5 година обиди за забременување со сопругот започнавме со лечење на стерилитет, во случајот женски. Јас имам проблеми со тироидната жлезда, имав голем септум на матка кој се отстрани, мрзливи јајници, пореметени хормони и што уште не.
    Во тие 2,5 години пиев секакви чаеви, се што ќе прочитав на интернет и се што некој ќе ми кажеше како лек (освен одење по манастири и некои магични „лекови“) го правев и го пробував.
    Не бидуваше.
    Некаде во март годинава почнав со терапија за вештачко предизвикување на овулација, после 2 неуспешни обиди отидов на инсеминација, правев уште 2 инсеминации и ништо.
    Почнав да се помирувам со фактот дека мора да идам на ин витро па полека почнав да се подготвувам за него.... Отидов во Систина на своја рака си закажав ХСГ и тоа покажа пак септум на матка - односно лузна од септум која зараснала неправилно. Тоа беше сега во септември. Отидов на консултации - ми закажаа повторно хистероскопија во ноември и ми кажаа дека ин витро можам да планирам тек на пролет.
    Минатиот месец, бидејќи ја имавме на ум и јас и сопругот ситуацијата со септумот, не се обидувавме воопшто. Вкупно 2 пати имавме односи, од кои вториот пат беше пред околу 16-17 дена кога требаше да добијам.
    Не добив. Чекав 5 дена, направив тест колку да видам дека е негативен и да очекувам да ми дојде во секој момент.
    Не добив. Тестот беше позитивен. И тој и уште неколку по него.
    Сега сум во 6та недела од бременоста. Очекувам за некој ден да се слушне срценце во стомакот.

Неверојатно, но колку и да е ова неочекувано, колку и да се чудат и возбудуваат сите околу мене - јас сум во најголем дел од денот индиферентна. Далеку од тоа дека не сум среќна, туку едноставно длабоко во себе знаев дека „чудото“ ќе се случи токму тогаш кога најмалку ќе очекуваме.
    Престанав да го нарекувам ова: чудо. Не е чудо, природно е. Само што не сме свесни колку е НАЈМОЌЕН психолошкиот фактор.
    Ве молам, за ваше добро, за доброто на мажите кои ве гледаат како се мачите или пак и тие самите се мачат... опуштете се, отидете си од форумот за една, две, три недели - колку што ви е потребно да заборавите дека имате проблем. Хранете се здраво, вежбајте, напијте се по некоја чашка повеќе со другарите или со мажите... прошетајте во природа, направете си романтично патување - и не се оптеретувајте воопшто, затоа што секако еден ден ќе се случи. На крај, не е ова се во животот. Зарем не сте свесни колку денови, недели, прекрасни месеци сте потрошиле во измачување - наместо да живеете слободно и безгрижно?
    За жал, и јас сега го научив ова. Се надевам дека барем некоја од вас ќе го примени мојот најдобронамерен совет и дека ќе биде барем за нијанса посреќна од она што е сега.

Се извинувам што ве измачив со читање...но морав да се исповедам.
    Ве прегрнувам сите до една.

На Hygge-girl, Nikol29, bilje и 40 други им се допаѓа ова.
  17. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Утрогестанот нема врска со забременување. Тој може да помогне во одржување на бременоста, но за забременување првпат слушам...

На bigi24 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. KaTe<3

KaTe<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    300
    Srce bas mi e milo za tebe,daj boze se da pomine vo red,da si slusnes srcence i po 9 meseci da mu go vidis licenceto na tvoeto angelce. Bas denes i jas razmisluvav za toa da go pauziram forumov,pauziram so losi misli,zatoa sto vekje mi e preku glava od se..mozebi i kje me snema nekoe vreme a mozebi i ne. Edno znam tocno e toa deka samo so opustanje i prodolzuvanje ponatamu ona sto go cekame kje dojde koga najmalku go ocekuvame :l::hug::hug:

На babyhope, Bebulleee, Momichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Девојки мора да бидеме опуштени и без лоши мисли иначе ништо не бидува.
    Денес колешка ми кажуваше дека само што се одлободила од мисли за два месеца останала бремена.

На manako1, irenna, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Lavica2016

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Feminki ajde malku pomos mu treba... pravev mesecov sledenje folikuli no folikulot uste ne e puknat...denes mi e 15 den od ciklus i e 27mm..lekarot rece deka nisto mesecov ne praime verojatno ke se pretvori vo cista... dali nekoj imal vakva problematika da mu se pretvoraat folikulite vo cisti i da ne ovulira i kako da se resam od ovoj problem???