За проодност ќе треба сепак следен циклус да се чека после земањето на микробиолошки. Отприлика на 10-ти ден од циклус се земаат микробиолошки брисеви, чекаш резултати, ако се сите чисти, нареден циклус од 9-ти до 13-ти ден може да прави ХСГ.
Сега веќе не можам. Денес ми е трети ден. Ќе треба да чекам нареден циклус. Не знам за спермограм дали би сакал.. он мисли дека е рано, не е ништо страшно и дека ќе биде, само треба да оставиме на времето. Јас сум таа која се нервира и се оптоварува.
И јас така чекав една година и молев за спермограм . Се лупаше во гради дека он бил способен дрн дрн ,за на крај да испадне азооспермија. Затоа мој совет е ти да не почнеш со испитување дур не се направи спермограм , да се исклучи таа варианта дека таму е се ок. Не се изложувај на стресови и болки пред спермогранот.
Да требаше одново да го врвам овој пат, ќе ги направев сите испитувња уште пред да почнам со обиди, чисто да сум опуштена и да знам се е во ред или ако не е да си ги решавам проблемите со време. Машкиот фактор е многу чест и голем проблем, не се решава брзо и едноставно..мој совет е да си направите што побрзо. Среќно!
Ццццц маживе и спермограмот И мојот беше сигурен дека е здрав, прав, ама кога излезе олигоастенотератозооспермија се стаписа. Неговиот спермограм и за ин витро беше лош дури. Но, имаше моменти кога се уште се чукаше во гради откако „паметните“ го тешеа дека кај мажите само еден е доволен ако е кај жената се во ред Да еден секако и да се 20 000 000 и да е 1 000 000 еден оплодува, но веројатноста колкава е? Слаби математичари Спермограмот е најбезболното и наједнотавното испитување во процесот на утврдување или лечење стерилитет и треба да се убедат „мажјациве“ дека едноставно мора да го направат и тоа најпрво, пред жената.
Секој доктор и секој поискусен ќе ти каже дека психолошкиот фактор и те како има врска. Точно дека останувале многу жени бремени и во најголем стрес, но факт е дека ти во такви моменти забораваш дека воопшто сакаш дете. Баш кога ќе заборавиш дека имаш проблем - ти всушност го решаваш... Тешка психологија е ова ) Јас пак не верувам силно во Господ, Бог, што и да е... верувам во нешто сосема друго, ама тоа не е за во оваа тема. Така мислам дека не е дека Господ сакал сега, туку дека сами сме си го направиле, со голема желба, смиреност и љубов.
Еве и јас сакам да ви ја дадам мојата подршка. Ве сваќам сите колку е тешко секој месец да се надеваш и секој месец да се разочаруваш, да плачеш на секој негативен тест и да се прашуваш зошто баш ти,зошто мора да е толку тешко. Исто го доживував 3 години, првата година беше опуштено, ако биде биде, ако не има време не е ништо 1 година. Втората година почна да ме фаќа паника, што е проблемот, е веќе 3та година почна паранојата, почнавме со испитувања, кај маж ми се беше во ред, кај мене беше проблемот полицистични јајници и фоликулите не растеа доволно, а некои месеци дури и немав воопшто овулација. Прво бев испаничена, зошто баш ова на нас ни се случува, ама се помирив со тоа, си реков ке биде некогаш ако не природно со инвитро. Решив од следниот месец почнувам со сите испитувања за да стигнам до инвитрото. Во меѓувреме случајно го прочитав лекот со рен и со бело вино, малку бев скептик за такви работи, ама мајка ми веќе ми го направи па реков ај ке го испијам ништо не губам. Тој месец имав и премногу работа, работев по 12 саати и дали 3 пати имавме секс и беше единствен месец во годината кога не размислував за бременост. Кога ми каснеше неколку дена, не очекував дека сум бремена ама викам ај да не го мислам ке направам тест. И тестот испадна позитивен и јас конечно видов 2 цртки. Дали ми помогна ренот и виното или тоа што немислев на бебе, или пак едноставно тогаш требало да биде, незнам. Важно ми се исполни сонот, станав мајка, моето црвче има 10 месеци сега. Се надевам мојата приказна ке ви пружи малку надеж и дека сите ке се израдувате со позитивен тест.
Ете... многу слична приказна имаме... само што јас не пиев рен и вино... И се надевам дека и јас ќе дочекам среќен крај на оваа бременост. Истото им го посакувам и на сите други девојки тука
@bokace @SophiaBella Ех ако ви кажам дека он воопшто не размислува на таа тема.. ако му речам такво нешто ќе побудале. Според него немаме прблем засега, рано е. Односно јас сум проблем (нервозна сум, под стрес, имам пишувано и во темата анксиозност) и на секое добивање овие месеци он ми вика како сум нервозна, да престанам да се нервирам, да се опуштам, што ми фали ..итн ама ете.. си имам јас маки. Така да, не ви го спомнав и тој дел во приказната. Па можеби има и тоа улога, можеби и тука лежи проблемот. Не знам веќе што да мислам, само знам дека спермограм засега не е на листата, за жал
И јас првиот пат ко му спомнав на мм за спермограм велеше не сега уште некое време да почекаме. Никогаш не рече во тебе е проблемот јас немам ништо и да се прај мажиште, ама сакаше уште малку да почекаме. Јас му се запнав и малце се искаравме, ама сепак напрај спермограм уште по неколку дена и на крајот испадна дека има проблем. Сигурно на крајот посака да направевме уште порано. Пробај да зборниш и да му објасниш дека на тој начин најмногу би се опуштила, па ако треба покажи и малку заби. Мене ми успеа, ама ти си знајш најубо.
Еве ме, помина и ова. Како поминав? Па ме пецна малку од тоа штипењето кај цервиксот, но кратко траеше. Контрастот кога го стави ме заболе, но кратко траеше. Чувството е како силна менструална болка, притисок. На крај излезе дека ми се проодни двата канали и формата на матката е правилна. Луѓе, огромен камен ми падна, вакво олеснување за ништо не сум почувствувала, вредеше секоја непријатност што ја почувствував за време на процедурава. Дури и се насолзив од олеснување кога беше се готово, многу бев среќна. Крв многу малку истече, влошката што ми ја дадоа беше со една капка кафеаво кога дојдов дома. Ми дадоа вибрамицин да пијам пет дена и рекоа да сме активни. Следната недела ќе одам со резултативе кај матичниот и на мерење фоликули. Среќна сум што немам преграда, но и да имав ќе се решаваше и тоа. Секоја што се двоуми дали да оди или не, да оди обавезно, кратко трае се и вреди раатот по процедурата. Ништо не ме болеше кога завршив, како ништо да не ми правеле. Ова со спермограмите и маживе бог да чува е. Јас кога спомнав малку мм се здрви, но прифати. Страв им е на маживе од резултатот, машкоста им е таму. Односно тие мислат дека им е таму, а всушност им е во поддршката што им ја даваат на своите жени. Му предложив во чавче да ми даде примерок од дома и ако сака јас да го однесам во некоја лабораторија, но сам си направи се. Кога го добивме резултатот, многу му олесна што дијагнозата беше нормозооспермија. Малку му беа заспани и требаше да се размрдаат, па го клукам со јаткасти да јаде, да срка мед, пие цинк, витамин ц, не готвев за него грашак и боранија, во блендиран сок си додава и семки од тиква, купува масло од тиква за да става во салата заедно со маслиново и сл. Сега работи на подобрување на спермограмот, па за еден месец пак ќе провериме бидејќи имаше и бактерија на спермокултура и пиеше антибиотик. И нема не сакам, мора да соработува, за ова се двајца потребни. Што и да треба ќе правиме, ич не ми е гајле како се чувствува во врска со неговата машкост. Ама добар е, златен е. Па дајбоже да се израдуваме со две цртки Бебуле, ти посакувам убави вести од чичко доктор, да ти се вжешти душата од убавини, не само да се стопли. Обавезно да пишеш во среда за ова Ве поздравувам, најјаки едни! Благодарам за поддршката и убавите желби И мажите малку истргајте ги за уши, покажете заби. Што било тоа пекмезење од нивна страна!
Oli cestitki bas me raduva za ubavite vesti..jas treba isto da pravam naskoro pa moze li da mi kazes kaj pravese proodnost? Kolku cinese i na koj den od ciklus napravi? Koga voobicaeno se pravi? Mene kako sto se sekavam mi go predlozija Toloski? Valjda taka se vikase..ama ne sum sigurna.. Jas denes sabajle bev na doktor i mi puknal folikulot koj vo sredata bese 26-27 mm..doktorot rece za.sekoj slucaj da se sakame so mm denes kako i da e bev mnogu srekna sto pukna i ne se pretvori vo cista pa ke mozeme da prodolzime ponatamu Naredna nedela ke pravi mm spermogram i spermokultura... on bez problem i samiot rece sto pobrzo da napraime za da se proveri dali ima nesto ili se e vo red Ajde nekoj neka iznenadi so ubava vest) pozdrav do sote
Лавица, правев во Систина. Претходно проверив седиментација. Ме чинеше 5110 денари, а ми беше 9ти ден од циклус и мислам дека до кај 10ти ден се прави. Дајбоже да не добиеш и да не правиш проодност Добро е да се направи и спермограм, ќе си знаете на што сте и што да се прави понатаму ама пак ќе речам дајбоже да ви успеало со фоликулов што не сакаше да прсне, да излезе некое слатко тврдоглавко детенце
Daaa hahaha daj boze dobro vo sekoj slucaj da znam kollku kosta od prilika Ajde terame ponataka sto pobrzo da zavrsime site
Здраво Феминки, еве ме уште 3 дена имам додека да ми дојде циклусот ( се надевам дека нема) , не осекам болка во градите, почнав многу да мочам, пијам доста вода, ама 10 пати на ден сум секако во wc . Само чуствувам дека ме пецка, де на средина, де на двата јајника, де половина ме боли, .. мада имам некој слични симптоми и пред да добијам , тоа ми се случува откако беше овулацијата, порано така не осекав .., ама оваа е чудно што ме пецкаат јајниците само насабаје, и тешко се будам толку заспана ... Сега незнам што да мислам, имам дома купено тест за бременост ... да почекам да ми дојде, или да го направам !?!? Што да правам /!!?
Decki edno prasanje blic..dali vi se slucilo posle nezastiteni odnosi da cuvstvuvate pritisok vo jajnicite? Kako da se desava nesto? Dobra nok na site
koga se obiduvame sekakvi misli ni doagaat vo glavata i si povrzuvame se i sesto ama toa e zeni sme inaku koga se obiduvas se e poremeteno i hormoni i se
Добро утро на сите, ви посакувам убав и позитивен ден! Продолжен викенд, одмарајте, шетајте некаде во природа, дружете се, дремете по дома, што и да правите само бидете позитивни! Лавли грл, убаво вели Анета да почекаш. Обиди се да се стрпиш, рано е некако за тест. Знам дека паметот ќе ти биде само таму, но обиди се да се занимаваш со нешто за побрзо да ти поминат деновите. Ајде па да видиш две цртки, да не израдуваш Лавица, се и сешто ќе чувствуваш кога се обидуваш, знам по себе Што од хормони, што од голема желба. Јас во првите два месеци само си барав симптоми кај мене, па трк на нет да читам. Сфатив дека само си правам лошо и на психа ме мава. Сега пак ги чувствувам истите работи, но се трудам да ги игнорирам бидејќи ќе се пореметам Си велам пмс е, доста. По овулацијата, две недели е најтапа период, пусто исчекување дали има бременост До каде си ти, кој ден од циклус ти е?