Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Nema da i steti uste sega da pie folna kiselina, a i da e bremena - do 3 mesec ne bi trebalo da pie nikakvi drugi vitamini. Sega posovremenite ginekolozi ne davaat vednas vitamini. Spored ona sto mi go kazaa - rano e za vitamini, samo dzabe ke ti otvoraat apetit vo prvite 3 meseci. Samo folnata e dovolna.

2. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    Жени имате ли искуство со Хпв и дали хпв се пренесува од мајка на дете?

3. MinaMinaDina

MinaMinaDina Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    I kako se izleci jas imam problem so pokacen prolaktin 56,55 i mnogu se plasam imam jaki glavo bolki

4. bubalce

bubalce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    281
    Мене секоја овулација ме боли десен јајник а фоликулот ми беше на лев. Претходниве два дена имав огромееен притисок, дури и малку ми беше непријатен сексот заради притисок. Истото ми се случува секоја овулација. Денес гледам малку ми се смири сабајлево, ама не е дека е исчезнат. Инаку истото со исцедокот го имам секој месец. Дали откако ќе прсне фоликулот исто така се препорачува да бидеме активни ден два додека се плодните денови? Утре ми завршуваат плодни денови, па затоа прашувам денес дали да се активираме пак ако прснал фоликулот. ММ цел ден има обврски па да му кажам да си направи простор да си се врати дома некое време :))) Ќе одам утре кај матичната секако да ме види.

5. bubalce

bubalce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    281
    Јас пред три години на три пап теста по ред го имав, значи година ипол. После третиот пат бев на типизација и беше негативна. Од нигде никаде, и на следниот пап го немав веќе. ХПВ се јавува најчесто заради намален имунитет. Храни се малку поздраво, повеќе овошје и зеленчук и за 6 месеци на нов пап. Ако ти е мисла побарај одма да одиш на типизација. Инаку ако планираш бременост не се препорачува ХПВ бидејќи се пренесува како и секоја бактерија.

На CocaColla му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bubalce

bubalce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    281
    Да фолна може да си пие цело време. Но даваат и некое други, зависи од состојбата. На пример многу често се дава магнезиум доколку има притисок и некакви болки и треба тој да си го прими ако и го препорачаат. Вака со не знаење е полошо па подобро да си знае на што е

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.833
    Допаѓања:
    77.227
    И мене тогаш треба да ми (не)дојде, на 3ти последна менструација ми беше. Преку крв направи ке покаже.. јас ќе чекам до тогаш, ако се стрпам... вчера имав боцкање во стомакот доле и малку розева лига на бришење приметив :) ама ке видиме..

На ma4e1311 и 0ли им се допаѓа ова.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Добро утро жени, ви посакувам убав ден, сончеви насмевки како убавово сонце надвор! :*

Јас пред овулација секогаш од лева страна чувствувам притисок, а сега фоликулот ми беше на десен јајник. Примив прегнил и бидејќи знаев кога ќе прсне, си реков да видам баш. Како боцкање почувствував на деснен јајник, а два дена имав и исцедок.
    Притисок чувствувам и сега, но тоа е од ендометрумот што е задебелен. Малку се плашам дали е тоа нормално, естрофанов да не ми го задебели повеќе од што треба. И претходно прашав во темава, никој не ми одговори ;(

А читав дека јајце клетката живее од 12 до 24 часа.
    Ние бевме активни 2 дена пред овулацијата, 7-8 часа пред овулацијата и 15 по овулација. Па сега ќе видиме што сме направиле (fingers)

Дидуш, Мариз, ајде нема добивање, следниве две недели мора освежувања на темава да има!
    Мариз, дајбоже да е тоа имплантациско розевко (highfive)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И да, градиве ме убиваат. Секогаш ме болат по овулација, иако сега малку почудно најверојатно од естрофанов.

10. bubalce

bubalce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    281
    Мила јас не сум примала никакви терапии до сега, ни Кломифен, ни прегнил, ни естрофан и не би знаела да ти кажам ништо за последиците. Мене во јули ендометриумот ми беше 19 од ништо и тогаш ми рекоа дека е многу задебелен. Ама после тоа немав никакви негативни реакции се си продолжи нормално. Консултирај се со матичната за ендометриумот сигурно најдобар совет ќе ти даде.

Инаку ние сме активни изминативе 3 дена. Денес ми е ден на овулација па планирам пак да бидеме активни. На ГАК ми рекоа петок и сабота по неколку пати, е сега се погоди еден куп обврски целодневни и бевме само по еднаш на ден. Се надевам и денес ќе се најдеме на исто место во исто време :))).

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.833
    Допаѓања:
    77.227
    Абе со првата бременост немав вакво чудо, ама исто боцкање имам доле во стомак, не се осеќам трудно и тоа е симптом дека можеби сум :D три месеци мм си свршува во мене и не сум останала, ќе видиме за една недела, ако не направам порано тест :D само бубулици на челото веќе една недела имам и уште по некоја излегува, секогаш сум имала чисто лице и пред првата бременост пред добивањето никогаш не ми се нафрлувало, а сега челото и доле лево и десно под брадата :?:

На kukla21 и 0ли им се допаѓа ова.
  12. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Imate pravo zeni, jas vednash kje si zemam folna od apteka, bez razlika dali ima crvce vo stomak ili ne. Prijavuvam sabajlevo temperatura od 37. Ima li vrska shto sinokja pred spienje imavme odnosi? Prashanjeto mi e dali bazalnata se potkacuva kako rezultat na toa?
    Inaku, od koga ja sledam denovive poradi situacijata, najvisoko mi ima dostignato 36 so 9 pa zatoa se prasuuvam. Taka zenski :*

На SophiaBella, Melinda85, ma4e1311 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Бубалче, мене првпат ми е да примам нешто и затоа сум исплашена. Минатиот месец ми беше задебелен од ништо, па требаше да одам после добиено да види докторот дали се работи за полип или нема ништо. Крварев малку повеќе овој месец и ништо немаше страшно на ехо. Секогаш сум имала овулација, затоа и се чудев зошто примам прегнил ама претпоставувам дека е за секој случај. А можеби ми бил тенок ендометрумот па за секој случај ми дал естрофан, ќе морам да го прашам.
    Ајде вие таму активни бидете, сега му е мајката :D
    И што е тоа повеќе пати на ден, нема шанси до толку, што знам. Не ми се сака толку пати, живо мачење ми е. Сакам да ми е убаво и да уживам, а не да ми стане ептен изнасилено. Ако сака да фати, ќе фати и со еднаш на ден, што знам.

На SophiaBella и bela.m им се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Леле белааааа :inlove:
    Закон ти е базалната! Наутро мериш ептен пред да станеш, така?
    Пиј фолна обавезно, од фолна штета нема :party:
    Мене три дена со ред нагоре ми оди температурата ама мене рано ми е, трет ден по овулација ми е :)
    Ма тебе нагоре ти оди од бебушко, не од сексот!

Последна измена: 30 октомври 2016
    На Bebulleee и bela.m им се допаѓа ова.
  15. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Да ама и магнезиумот малку подоцна се дава. Јас кога дознав на 4+ недели (тогаш веќе ми доцнеше 4 дена) ми дадоа само фолна киселина. После 10 дена на преглед ми дадоа магнезиум. Не може да и се случи ништо лошо ако не прима магнезиум уште пред да треба да и дојде...Ќе има доволно време да пие се и сешто, ако дај боже е бремена :)

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Nautro da, pred da stanam od krevet. Navecer pred da legnam go cistam i stavam toplomerot do spalna i nautro meram. Kje vidime zeni, daj boze da ste vo pravo site. Kolku me ohrabruvate da znaete samo. Bez vas se bi bilo poteshko.

На manako1, 0ли и bubalce им се допаѓа ова.
  17. bubalce

bubalce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    281
    И јас тоа викам не сме машини по повеќе пати на ден, ама така ми рекоа. Иако понекогаш и ни се сака да ти кажам :))

Сигурна сум дека се што ти дале е во ред за да се помогне повеќе. Ќе видам и јас од следниот месец ќе се распрашам, можеби треба пак некаква стимулација, доста е чекање веќе. Иако не сакам уште да правам инсеминација, сакам да се случи кога ќе сака само. Плус сега и нешто реновираме и ќе бидеме зафатени па некако и не ми се прави насилено. Само веќе почнува да ме мачи што имам 33 година, а сакам да имам барем две дечиња. Сега и мене ми е криво шо чекавме до сегa, aма што е тука е

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bubalce

bubalce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    281
    Мила снаа ми пиеше магнезиум од ден 1 кога се виде на гинеколог нешто. Имаше голем притисок и се сомневаат да не го отфрли телото ембрионот. Има разни ситуации затоа велам јас би сакала да знам и да си бидам спремна. Секако секој си го одредува својот пат а фолна може да си пие засекогаш ако сака :) Јас сум убедена дека сите ќе ѝ се радуваме кога ќе одлучи да направи тест, сите симптоми натаму водат :)))

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  19. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    А каков притисок? Секако јаткасти плодови, банана, чоколадо - се богати со магнезиум и секој треба да ги консумира, не само трудници. Дури и суплементи со магнезиум секој може да си земе на своја рака, не мора да чека од доктор препорака. Едно истражување вика дека 80% од популацијата има недостаток на магнезиум.
    А дека даваат на сите докториве - даваат. Ти викам и мене ми дадоа одма кога отидов, ама не може да се види ништо на ехо пред ден за добивање. Се чека обично барем 1 недела да и доцни па после се прави ехо. А дека ќе се радуваме за + тест, нормалноооо :)

20. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    @bela.m Ми мириса на бебче, ќе има частење сигурна сум.
    Ајде да земиш да направиш тест и чекаме || линии да оплакниме очи малце. :l:

@Оли Естрофем неможи да ти наштети, и сигурно геникологот што ти го дал по шема и ти кажа кога контрола. Не се плаши, уживај и повеќе во кревет :$

На Melinda85, Victorian, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.