Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. delvi

delvi Популарен член

сестра ми се обидуваше седум месеци и и беше страв дека не се фака и дојде со мене на лекар ...и тој ја успокои дека ако нема уште 5-6месеци да почне со испитувања а она е 27 г зетот 32г..и ете бидна веднаш после прегледот.
    .јас почнав по овие врати пред две години кога имав 28 и уште си одиме...мојнсовет ти е штом се е во ред може да почекаш уште некој месец или по празниците да почнеш со инсеминација....
    инаку денес ми беше 14 ден вклучувајки го и денот на инсеминација...ама бидејки правев селф клеар којнпокажувал бременост или не и после осум дена од ризичен однос не се надевам дека може да има нешто....оваа и така беше ради реда за документ во фонд :)

0ли and hotiie like this.
  2. Ano

Ano Форумски идол

За инсеминации мислам дека нема пропишано колку се чека, меѓутоа ако добро се сеќавам за ваучер за ин витро од фондот треба да се поминати две години обиди (две години во брак)

0ли likes this.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Женички, благодарам за одговорите. Ќе видиме што и како ќе правиме, има време. Или декември или по празниците ќе мислиме на инсеминација. А ни докторот ми спомнува ни јас нему му спомнувам, се надеваме дека ќе успее природно.

Од кај им е ова правило со две години во брак за инвитро? Ако е ова правило, навистина е глупаво. И што е со оние што не се во брак и не планираат да се земаат, а сакаат да имаат дете, но не можат природно?

Делви драга, додека не добиеш, во игра си за || :hug:
    Дај боже да не биде ради реда само за инвитро, туку успешна инсеминација. Посакувам да сум во право.

bubalce and delvi like this.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Тука е Правилник за критериумите за склучување договори и постапка за остварување на правото и начинот на плаќање на здравствените услуги за БПО и негови измени
    http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=705DEC48877B1945BBE1825564998E63

може и за вонбрачни заедници
    Во секој случај кај луќе кои немаат детектирана причина (непроодни јајници, лош спермограм или сл) според ова треба две до три години обиди (во овој период може да се прават и инсеминациите)

AnonimnaDevojka and 0ли like this.
  5. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Жени еве ме и мене, како сте ми? Дај боже кај секого да успее природно, јас пред 1 месец ја слушав Татјана од Њу Борн и таа велеше вака: Оставете барем 2 години природата да си го направи своето па после одете ако има потреба ин витро.
    Мене ме е само страв за забременување бидејки имам Хпв, што денес секоја втора веќе го има и јас не знам како сум го закачила. На Пап ништо не покажува али чат пат знае да ми се појави по некоја брадавичка, но ја санирам со течен азот на кожен.
    Зборот ми е дали Хпв ако во случај останам бремена може да му штети на плодот во самата утроба и да има последици.????

hotiie likes this.
  6. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Moja drugarka bese trudna nekoj 4 5 mesec koga i otkrija hpv..maz i koj podocna go fati deka ja vara i prenel od svalerkata..znam deka doktorot ne sakase da ja porodiva prirodno tuku so carski bidejki postoi moznost pri poroduvanjeto da se prenese bakterijata i da prediZvika nekoi nesakani raboti na bebceto...znam deka imase.sklucena komisija za da odluci za nejziniot slucaj na kraj ne i se rizikuvase se porodi carski na drzavna...ova bese pred edno 5 6 godini..dodeka go nosese ne bese problem..
    Dali e tocno ili ne ne znam cisto samo spodeluvam.primer najubavo ke bide da prasas ginekolog :)

7. 0ли

0ли Форумски идол

Добро утро на сите, ви посакувам убав ден! :*

Хоти и Лавица, ве чекаме денес со позитивни резултати!

Acka22, Lavica2016, Bebulleee and 4 others like this.
  8. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

после 12 месеци.

9. AnonimnaDevojka

Ве читам за тоа колку време да се чека природно зачнување ама според мене има врска дали се работи за прво или второ дете(или трето четврто...:)). Гледам некоја пишуваше за некој што чекале второ 6 години. Искрено- за прво ќе направам се што можам да го имам, за второ ке се трудам ама ако не бива не бива.... Превземете ги нештата во свои раце, јас би одела и на инсеминација па инвитро и да немав никаква дијагноза. Нормално дека никој не може да ви каже кога да го направите тоа ама со годините не станувате поплодни...Ова е само мое мислење поздраввв и чекам да пишете две црткииии :)

10. AnonimnaDevojka

плус-заборавив да допишам - ништо од се тоа што се испитува не може да го замени ин витрото-зашто само така се гледа квалитетот на јајце клетката и сперматозоидот. Сакам да кажам дека може однадвор -преку лабараториски тестови е се во ред но што ако секој месец пукаат празни фоликули? Мој совет е пред да почнете со инсеминации да си направите тест за амх.

http://www.telegraf.mk/aktuelno/mak...30-godini-treba-da-zamrznat-jajce-kletki.nspx

ќе го имам во предвид ако имам ќерка ( и ако ме послуша:)))

11. Lanic

Lanic Истакнат член

Devojki vcera gi zemav rezultatite od mikrobiologija,moze nekoj poveke da mi kaze za bakterijava sto e najdena.Prvpat se sretnuvam so vakvo nesto!Kako i da e vo ponedelnik si zakazav kaj maticnata.Imajte ubav den

Attached Files:

12. hotiie

hotiie Истакнат член

Uste ne sobrav hrabrost i ne kupiv test eve denes sobiram sila , nesakam pak da se razocaram so negativen test ali eve pred testot probav domasen toj so soda sto go imavte napisano i penese se napravi kako pivo inace uste ne dobiv :)

0ли and babyhope like this.
  13. hotiie

hotiie Истакнат член

Delvi nemoj da razmisluvas taka :) duri ne dobies ciklus nema otkazuvanje i mojot test bese negativen pred 4 dena pa uste ne dobiv uste se badevam.Ima nades pocekaj i napravi pak test ima sekakvi slucaevi mozebi i ti si edna od tie posle dozdot sonce :*

14. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Не се базирај спрема содата.
    Земи си тест најточно ќе ти кажи, нема од што да се плашиш и разочаруваш. Следниот месец е тука ако не ја бива... Чекаме || линии ајде. :*

*sisi*, 0ли, delvi and 1 other person like this.
  15. hotiie

hotiie Истакнат член

Da zemam sure chek ke mi pokazi ako ne e so utrinska mokraca ?

delvi likes this.
  16. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Земи не е проблем... Ама ќе го направиш 3 саати да немаш мокрено

hotiie and delvi like this.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Не е точно баш...

ХПВ може да го има некој добиено ама поради добар имунитет да не прави промени на грлото. Ко9га паѓа имунитетот да се појави и да почне да се покажува. Некој го имал, го пренел па се појавило опсле некоја година.
    ХПВ кога ќе остане бремена жената многу ретко се проверува. Мојот гинеколог ми рече дека ХПВ не значи ништо за бебето или бременоста и дека епоризично да гребе по грло на матка у бременост него ХПВ. ХПВ не е бактерија.

Не е ризик за здравје на бебе. Другарка ти може имала кламидија или херпес или нешто друго...

*sisi* and Valentina888 like this.
  18. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Luge...bhcg 165...
    Vo bunilo sum!

Lolipop23, meli23, *Mila24* and 27 others like this.
  19. delvi

delvi Популарен член

:clap::hug::sun: Cestitki...lesna bremenost

Lavica2016 likes this.
  20. babyhope

babyhope Истакнат член

Браво.Честитки од се срце и со лесно, па дај боже да повлечеш нога за уште многу високи bhcg :)

Lavica2016 likes this.