Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Естрадиолот е подобро да е понизок на 3 ден. Мене ми беше околу 100 долго време и според Лазаревски не било тоа добро. Поарно до кај 50 да е.

bebaa and SophiaBella like this.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Estradiolot moze da e nizok zaradi visokiot prolaktin. Tie dva hormoni se vrzani.mene ovojpat prv pat trajkovski mi kaza pred da ispitam prolaktin odmorena. Prethodnit den ne sex. Duri koga bev kaj nego na pregled vikam utre ke odam da go proveram prolaktinot. Mi vika ne utre i pregledot moze da ti vlijae za pokacuvanje..

bebaa, Anetaoh and SophiaBella like this.
  3. Momichka

Momichka Популарен член

@SophiaBella мене вака ми се пореметиа после кломифенот. ама се спремав за ивф. консултирај се обавезно со гениколог, ако имаш можност специјалист.

SophiaBella likes this.
  4. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Da prijavam zenicki deka i mene ke mi dojde. Vcera imav i jas yzasna glavobolka i veke gradite mi splasnaa ne me bolat tolku samo taka stranicno ako gi dopram sto znaci ke mi dojde. Samo neznam do koga ke doaga na tolku sperma arno ne i skisna da se zainati i da rece ovoj medec nema haha. pocnav da zabeguvam. Ama si velam sekoe loso e za dobro

5. eci85

eci85 Истакнат член

Потече кафеаво:@ изгледа иде вештерката;(

6. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Девојки, вртејќи низ каналите ја начекав БАБА РАДА на канал5.
    Случајно се јави една гледачка која 19 години се во брак и немаат дечина. Медицински се е во ред али несака да биди..
    Баба Рада кажа неколку рецепти со кои со сигурност се останувало трудна... Епа морав да споделам со вас бидејќи ќе ми тежи на душата...

80 смокви, по 40 за двајцата се чистат само врвчината се полева во чисто маслиново масло и се остава 40дена. Внатре во него по желба може да се стави : Каранфилче, мускатно оревче, цимет....

Друго: 300гр ореви, 300гр маслиново масло, 300гр мед сето заедно се меша и се додава бадеми по желба 300гр лимон измиени и со лушпа.

Друго: 4супени лажици интегрална пченица се дели во 2 чинии се полева со 5лажици вода се зема 50гр суво грозје тоа се става во чаша и се тура вода. Утредента во пченицата се додава сувото грозје 2 лажици лимон и 100гр овошје по ваша желба... (банана, јаболко, тиква...) и 12 ситно сецкани бадеми.

Тоа е све, ова се 3 рецепти. Се извинувам на долгиот пост

hotiie, eci85, SophiaBella and 8 others like this.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Благодарам, сите да си дочекаме.
    Кај нас освен тенок ендометриум и пролактин на горна граница, друга дијагноза нема. Пројдовме три инсеминации и едно ин витро.
    Во моментов сум на цикло прогинова, од вторник почнувам со боцкање, па здравје боже се надевам до НГ ќе се израдуваме со позитивен тест..

8. Вереничка

Вереничка Популарен член

:*

Valentina888 and Bebulleee like this.
  9. Вереничка

Вереничка Популарен член

Читам за хормони ваму таму сте пишувале, па да прашам нешто. Може ќе биде глупаво, не ми се смејте и не ми земајте за зло, ама немам поим на темава, :|и досега не сум ни размислувала на истата.

Што треба за проверка на хормони? Колку хормони се проверуваат? За посебен проблем, различни хормони се проверуваат или? (пример за тироидна едни, за репродукција други и сл) Кои хормони кога се проверуваат?(на кој ден мислам) Која е цената на приватно, се плаќа по хормон или вкупно сите?
    Значи сакам еве да си проверам хормони, хормонален статус или како и да се вика. Што треба да направам? :D
    Ќе ви бидам многу благодарна!:*:P

10. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Женички мислење за Д-р. Татјана Гуржанова од Њу Борн клиниката.

Вереничка likes this.
  11. Вереничка

Вереничка Популарен член

Културна, позитивна, одмерена, искусна, добра во работата.. одличен соговорник, доктор- пријател. Немам искуство како пациент, но само пофални зборови можам да кажам за неа. :)

Ivaphkare and *sisi* like this.
  12. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Па вака како што ја слушам на нејзините гостувања и интервјуа ми е многу кул докторка во смисла на стручност и како самата кажа другар што е многу битно кај оваа проблематика.
    Мислам дека кај неа консултациите беа бесплатни или грешам?

13. Вереничка

Вереничка Популарен член

Да, беа порано. Но сега ми се чини дека веќе не се. Мислам дека се плаќа 1000 ден но не сум сигурна. Го прочитав тоа некаде..

14. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Не знам зошто Др.Татјана се уште се води и држи до она 2 години чекање до бременост, тоа и самата го кажува во интервјуто каде што го ставив погоре. Поентата ми е нели некои дури препорачуваат до половина година неуспешни обиди,а докторката дава фора 2 години.

15. Вереничка

Вереничка Популарен член

Па види, Тања освен што е специјалист по гинекологија, и нутриционист е. Кај неа лекувањето почнува поинаку. Тоа две години го кажува во принцип кога станува збор за здрави партнери, без некој посебен сериозен проблем, каде нема препреки(видливи) за зачнување. Здрава храна, здрав живот итн е тоа што она го препорачува, програма соодветна, и две години за се тоа :) Затоа вели две години, зависи од тоа за каков проблем станува збор.

*sisi* likes this.
  16. manako1

manako1 Форумски идол

Jas znam deka e ginekolog i deka e strucnjak za maska neplodnost,za nutricionist ne znaev.Dve godini ostava fora na pomladi parovi posebno so idiopatski sterilitet,za povozrasni i so nekoi problemi mislam i 6 meseci se mnogu.

hotiie, Valentina888 and *sisi* like this.
  17. Libra88

Libra88 Популарен член

Konsultaciite vo Newborn se besplatni, I kaj Tatjana I kaj Vladimir I kaj Birol.

18. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Pa ok nie sme smetam relativno mladi jas 23 toj 26 . Kaj mene sega za sega smetam deka se e ok osven sto vo pozadina imam abortus. A toj se uste ne e ispitan momentalno e vo stranstvo pa zdravje koga ke si dojde veke moze da sledat ispituvanjata kaj maskoto.

manako1 likes this.
  19. Ano

Ano Форумски идол

Сите доктори даваат две години. 6 месеци без замарање да се пробува. После тоа се почнува со испитувањата. Хормони, ПАП, микробиологија, проодност, спермограм и сл. После ова се почнува со инсеминации и додека стигнеш до ин витро прошле две години...
    како и да е се зависи од возраст и дијагнози од испитувањата.

hotiie likes this.
  20. dunika

dunika Форумски идол

Јас последно бев кај Органџиска,кај кино карпош што и е ординацијата,имав регуларен преглед(пап,ехо и колпоскопија).Кога ми земаше брис за пап-от ми пушти на екран да гледам и ми беше баш непријатно,поготово кога прокрварев од гребењето.Имав 20 тина минути само разговор со неа,при кој ми рече дека нема потреба да испитувам хормони,бидејки имам редовен циклус,и после чистите и уредни наоди ми даде фора од една год,12 месеци последователни обиди за природно,на мои неполни 29 год.Ние почнавме од летоска негде со 1 мес пауза,па ако не бидне до нова г. ке почнеме со детални испитувања,не ме "трае кожа":shake:

*sisi* likes this.