Pocekaj do utre-zadutre pa napravi test...taman ke ja doprimas terapijata so utrogestan i ke znaes dali da go prodolzis. Inaku dodeka go primas utrogestanpt nema da ti dojde
Hahaha ubavo me nasmea so nastinkava.ginekologot mi ja prepisa cela doza I samo mi rece trudna te cekam ;))
Читав низ форумот многу различни искуства за хсг, а имам другарка чија сестра правеше, па нејзиното искуство било премногу болно, не знам Друга работа шо се плашам е со микробиолошките, дали ако сега излезат чисти има шанси да се појави пак некоја бактерија во меѓувреме или да се повтори уреаплазмата шо ја имав, или да е лажно негативен резултатот, па да направам поголема беља. Така беше кај мене еднаш ја имав ја лечев, па беше негативно наредна контрола, па после месец дена новата контрола пак ја имав. Главата ќе ми пукни од мислење и плашење
Софи, пред хсг направи си микробиолошки и ќе се види дали имаш некоја бактерија. А самото хсг не е ич страшно, јас минатиот месец правев.
Во врска со хсг , секој организам е различен. Но најчесто болката се издржува трае една минута. Најголемиот страв е болката , но за една минута работа вреди да се издржи . Сепак е доста битна дијагностика таа хсг метода. Не се води по никој , не се плаши . Во врска со бактерија , би те советувала и маж ти да направи брисеви , спермокултура и уринокултура . Можно е и пинг-понг да си играте со бактеријата.
Да знам, овие дена треба контрола инаку лечев уреаплазма и ентерокока..единствено ми е страв од лажно негативен реултат или да не се појави пак бактеријата, па да напрам беља со хсг-то. Ова го мислам уште на мм спермокултурата кога излезе негативна, а на спермограмот премногу леукоцити, а јас со уреаплазма, шо значи и тој сигурно ја имаше, а ништо не излезе. Докторот ми рече дека сигурно ја има иако не ја изолирале на спермокултурата. Па сега се плашам - дали можи да имам бактерија, а да не успеат да ја изолираат? Како можам да бидам сигурна и безбедна за хсг?
Спермокултурата му беше чиста иако на спермограмот имаше 8 пати покачени леукоцити, а кај мене уреаплазма и ентерокока. Сега и мм направи брисеви досега се чисто, уште за уреаплазмата утре треба да зеиме резултати. Лечени ни се бактериите. Ама како да бидам сигурна дека нема бактерија ако излезат негативни и моите? Можи имам бактерија, но не успеале да ја изолираат, како на спермокултурата на мм?
Леукоцитите може од било што да се покачат. За било која бактерија мислам дека двата партнера се лечат. Можно да му е појак имунитетот , па не појавува нешто , не знам. До сега во моево лечење не сум имала мака освен со кандида. Ако сега се чисти брисевите , јакни го имунитетот и направи си хсг без страв мила
Не. тест правиш дур си под терапија. Не е убаво да ја прекинеш терапијата ако си трудна. Кога треба(ше) да добиеш?
Јас не би си ставала стресови на душа на твое место. Бидејќи секако примаш прогестерон - нема да добиеш. Би си почекала како што е ред - да касни циклус, па после тест.
Тогаш прави тест. Убаво е да знаеш на што си. Ако си бремена, треба терапија, а ако не си, џабе се полниш со хормони.
проодни ми се каналите мене проверено при лапароскопија, имам извештај, резултатот од спермограмот е Нормоспермија, не знам дали да форсирам или да почекам уште некој месец
Ако прашуваш за клиника мила ти треба хсг, брисеви и спермограм со спермокултура, плус хив и хепатит за мм. Минатиот месец прашував детално. Одиш прво на преглед да се договориш па ти кажуваат кога да дојдеш 13-15 ден со сите документи од испитувања. Се мерат фоликули и одиш одма на инсеминација. Треба да има стагнација 3-5 дена пред инсеминација за спермата. Ќе ти кажат и тоа колку точно според спермограмот.
Cim vi se takvi rezultatite nema potreba od inseminacija obicno pravat ako e los spermogramot ili nesto drugo , prasaj dali mozi da ti napravat privatno (ke si platis ) kolku vreme ste vo obidi ?
Не треба ХСГ ако имаш проверено проодност на канали при лапароскопија. Поминав 3 инсеминации така.Ми беа проверени при хистероскопија и тоа го пишуваше во извештајот. Трајанова на ГАК рече дека не е важно како се проверени - важно е дека се проверени и проодни.
А да, заборавив на тоа мила, важно е да се проодни каналите. Не е задолжително хсг. Поистоветив хсг со проодност како само така да се проверува