Стимулацијата се прави со Кломифен, потоа жената се следи на ултразвук и кога лекарот ќе оцени дека фоликулите се доволно созреани, прима инекција ПРЕГНИЛ. За да се предизвика прскање на фоликулите. Овулацијата се случува околку 36 часа по примањето на инекцијата. За тоа време се закажува и инсеминацијата.
Не добивав поради неа, а воедно и болки имав (особено при односи), многу ми доцнеше менструацијата и пиев промолут нор, добив едвај и со тие.. по прекин после 4 дена добив, ми заврши менструацијата (траеше 7дена), па после два дена имав страшни болки на цел долен дел од стомакот и ми истече лигаво кафено, баш и во Банско бев тогаш пливав во базен, влегов во сауна, парна бања и може си пукна од тоа, а може и од апчињата  Веќе следен месец добив на време, дури и пред време за мене беше тоа, на 30ти ден.
Вака женски мислам дека не ме разбравте што сакам да кажам. Значи инсеминацијата е подолга процедура и јас за почеток сакав да пробам само со стимулација. Млада сум и јас и сопругот и ако месец два или три пробаме без инсеминација мислам дека ништо нема да изгубиме. А и да не сум за инсеминација зошто знам за многу неуспешни.
Нема ништо да изгубите да... Пробајте си ја среќата можеби ќе ја биди, оди на второ мислење види таму што ќе ти кажат.
Inseminacija se preporacuva posle godina do dve neuspesni obidi da se zabremeni spontano, ako ti pomal vremenski period se obiduvas i si mlada nemora da se brzas. Samo opusteno mnogu cesto pricinata e vo toa sto ne sme opusteni i taka go sprecuvame razvojot na hormonite koi se zadolzeni za zacnuvanje. Pozdravce
И јас имам исто мислење за Органџиски некако само во банкнота те гледа. Незнам некоја со успешна инсеминација од кај него еве и мојта не е...
Здраво женички. Јас сум од тема за вештачко оплодување, ама ве читам и тука и понекогаш споделувам искуства. Сакав да кажам, пред да почнете да пиете хормонски терапии, обавезно направете ги испитувањата кои се предвидени како задолжителни пред ИВФ. Да не излезе да пиете апчиња за џабе. Сепак не се бонбончиња. Си имаат свое влијание на организмот. Исто така моето искуство е дека Кломифенот има продолжено дејство и не се препорачува пиење циклус за циклус. Инаку разликата на инсеминација и стимулиран природен циклус е само тоа што при инсеминациј ти враќаат пречистена сперма, за разлика од природен циклус каде треба да поработите на случајот (иако и за инсеминации мене ми советувале да прдолжиме и со односи барем уште еден ден). Ако сте завршиле со испитуваата (проодност, спермограм, хормони) тогаш веќе нема што да изгубите - пробувајте. Ви посакувам среќа на сите (@Bebulleee ти знам дека се имаш испитано, ова за другите женички бидејќи незнам дали испитале се пред да почнат)
Може ли некоја да ми каже што треба за инсеминација на државно? Јас имам една веке неуспешна ама на приватно ја правев.
Ако ти е за утеха, јас 3 пати бев стимулирана со кломифен меѓутоа никогаш не ми се создадо цисти. Меѓу стимулациите имав по два циклуси одмор. Само ако одиш со стимулации барај си стоп инекција, за да ја истемпирате овулацијата до крај... Со лесно.
Па можам да пробам и ако ми се направи, да не земам веќе. Стоп инекција обавезно. Еднаш примив стоп на природен циклус без стимулации, но не беше успешно. Благодарам за одговорот
devojki ke moze li malki pomos?rabotam na magisterska tema pa potrebno mi e od pacienti iskustva od moj termin,da ne trupam temata so moi potrebi ve molam za pomos da mi pisete licna poraka kako ste zadovolninod "moj termin". novitete sto se vo zdravstvoto