Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    А доктор ви го препишува или и на своја рака? :)

2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.106
    Допаѓања:
    40.475
    Не секогаш кломифенот го даваат заради проблем со овулација. Понекогаш го даваат за да се поттикне развој на повеќе фоликул заради зголемување на шансите за забременување. Ако во редовен циклус расте1 или 2 фоликули со кломифен мене ми се развиваа и по 5-6. Инаку и кога пробував на природен циклус и за инсеминации ми даваа стоп инекција, за да им дадат шана сите да се доразвијат соодветно и да може да се истемпира кога да се интензивира со пишување домашно ;)
    Во секој случај се зависи од докторот кој ве води иако сметам дека ако веќе ги примаме хормоните треба се до крај да се истера (стоп инекција, па ако е потребно и терапија за поддршка за тенок ендометриум и сл.)
    На сите што почнувате со стимуллации, па и на сите останати ви посакувам успех и побрзо да се селите во труднички.(fingers)

На irenna, babyhope, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.260
    Секако, доктор

4. CocaColla

CocaColla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    841
    Уште овој циклус ќе го почекам па можно е да ви се придружам на кломифенките. Ќе видам што ќе предложи докторката.

На pandelka, Bebulleee и 0ли им се допаѓа ова.
  5. Simonnka

Simonnka Активен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    24
    Да се надоврзан за кломифенот. Препорачливо е да ги пробате сите природни алтернативи а кломифенот на крај. Матичен млеч секој ден по две лажици наутро, јаткасти плодови, салата со маслиново и свеж зеленчук, може и гравче сепам содржи природна фолна киселина :)
    Авокадото прави чуда и го подобрува квалитетот на фоликулите.

На dunika, Lolipop796, pandelka и 5 други им се допаѓа ова.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Добро утро женички, ви посакувам убав ден :*

Диар, ми го даде докторот за зголемување на шансите, немам проблем со овулација.
    Но, најпрвин, откако ги направив основните испитувања, истиот месец кога направив хсг во октомври, на природен циклус примив прегнил и бевме активни. Потоа еден месец оставивме така да се обидуваме, па ми рече дека може да пробаме со кломифен во декември. Но фативме гаден грип со мм и не почнав со апчињата, природно се обидувавме минатиов месец и сега првпат ги пијам. Мислам дека со ред ми ги тера работите, па се надевам дека кломифенов ќе помогне. (fingers)

Симонка, се согласувам дека треба да се консумираат такви работи и тоа со мм секој ден го внесуваме уште пред да почнеме со обиди. Јаткасти 7 вида, мед црно чоколадо по 2 коцки, мака со какао, витамин ц и мултивитамин, цинк, јас фолна со јод, суво и свежо овошје, свежи салати, дома готвена храна, маслиново, ленено и масло од тиква, маслинки, намази од авокадо и наут, риба, ма триста чуда да не набројувам веќе. Не јадеме бело брашно, пржени работи, млечни производи на минимум. Ова посекако ние го правевме и претходно, се трудиме здраво да се храниме. Тоа е добро и за квалитетни јајце клетки, и за хормоните, и за спермограм, за енергија, расположение и добро за организмот воопшто.

Малку како гасови да имав вчера вечерта :$, а не јадев нешто што прави гасови. Маааалку сабајлечки ме пецка во јајници, но не нешто многу, нормално функционирам. Имам многу обврски и не ни мислам на ова нешто посебно, па ми се погоди :whew:

Гетмаки, Моник, како оди? :sun:

И имаме ли некоја што чека да не добие? :party:

Последна измена: 26 јануари 2017
    На TheGetmaki, Simonnka, Lavica2016 и 7 други им се допаѓа ова.
  7. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Женички убави добро утро :) За мене вчера беше многу убав ден бидејќи на генеколог ми кажаа дека ми пукнале цистите. Благодарение на терапијата со утрогестан. Сега после година дена мака со цисти конечно ќе си уживам, ќе спортувам, не се замарам повеќе со поимот забременување едноставно ќе си чекам само да си дојде бидејќи знам дека ќе дојде и кај мене и кај сите вас до една. Треба да ги слушаме докторите, да пиеме витаминчиња за посилен имунитет, да спортуваме за да ни работат добро јајниците, да јадеме колку што може поздрава храна и секако најважно е да не се оптеретуваме со забременување, како што неможеме да ја кроиме иднината така неможеме да влијаеме на ова. Едноставно да бидеме среќни и да уживаме во секој миг . Ве сакам ❤

Прикачени фајлови:

• IMG_7631.JPG
      IMG_7631.JPG
      Големина на фајлот:
      42,7 KB
      Прегледи:
      16
    На TheGetmaki, Simonnka, Acka22 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.260
    Добро утро лепотици само што отварам очи :yawn:
    Кој е за кафе? :coffee: :^:
    Ете само ве поздравувам и гушкам :hug:

На Acka22, dunika, pandelka и 3 други им се допаѓа ова.
  9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Добро утро девојчиња☺
    Моник е на одмор и спие до касно,како ми се погоди баш овој период да сум на одмор милина.
    Јас Кломифенот го пијам заради изостанок на овулација и побрзо да забременам.
    Оли сега ќе го пијам третото апче,сега за сега е добро вчера осеќав некои пецкања ама изгледа сее психата.

На mace89, mal.ecka и 0ли им се допаѓа ова.
  10. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.260
    Моник, пецкањето ти е од Кломифенот.. ;) сега ќе имаш пецкање па кога ќе се пораснати фоликулите ќе имаш мали болки дури да ти пукнат и така

На monik55 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. babyhope

babyhope Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2015
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    986
    Кога сме кај кломифенот :) дали некому му има помогнато при редовни овулации, со лош спермограм-слаба подвижност? Би сакала да му предложам на докторот да пробам, можеби ќе вроди со резултат или за слаба подвижност не помага ?

12. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Obicno za slaba podviznost predlagaat invitro,zavisi i vo procenti kolku ima brzi, ako se dovolni moze da ima uspesna inseminacija.

На babyhope му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Мислам дека може да помогне, не за друго, туку затоа што има повеќе јајце клетки и нормално поголеми шанси сперматозоид да стигне до некоја од нив, затоа се замислив и јас. Не знам што да правам. Од една страна би сакала да направам се' за забрзување на овој процес, од друга страна се плашам и за резервите на јајце клетки затоа што веќе бев 3 пати стимулирана со кломифен за инсеминации кога беше мн лоша спермата, а некој пред некое време ми кажа дека тоа FSH од хормоните ја покажувало резервата и не ми е сјајен резултатот иако не сум нешто стара. 29 години имам, а FSH ми беше во горна граница, како да сум многу постара :/ Демек тоа значело дека сум родена со помала база на јајце клетки. И сега ми е страв дури и да не се трошат. Не знам тоа FSH дали е варијабилно, има ли некој што двапати проверувал хормони и да не му е иста таа вредност? Дали нешто од стрес тој период, можно ли е да ми покажало повисоко? Страв ми е пак да проверувам. Мене докторката не ми прокоментира ништо за резултатот, рече се е океј, ама отпосле го дознав ова од друга девојка што со слични резултати била и подоцна на 37 години веќе немала фоликули.

На babyhope му/ѝ се допаѓа ова.
  14. babyhope

babyhope Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2015
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    986
    Мора пак мм да прави нов спермограм, последниот е со 15% подвижни, повеќето се подвижни во место, слабо подвижни и неподвижни, но до сега има промени сигурно, па ќе видиме докторот што ќе каже. Ви благодарам на советите :hug:.

15. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.260
    Пред некоја година кога проверував хормони... на првиот резултат FSH ми е 5.3 а на вториот 1,2.. ова нормално е ? Од тогаш немам проверено:wasntme:

16. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    5.3 е добро, тоа е нормално, мене ми беше 8.8, а горна граница мислам е 10-11. Ама ме чуди како ти се спуштило на 1.2, дали правеше во ист период од циклус? Да не си правела друг ден, не на 3ти, зашто во секој дел од месецот е различна вредност и граница. Не чини ни да е премногу ниско. Мене тоа ме интересира, дали варира оваа вредност, дали можам да ја намалам некако. Прочитав некаде од стрес се накачувала, недоволно витамини и сл, па се мислам дали пак да проверам зашто тогаш доста стресови имав кога правев, не знам.

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Оставате и 5 дена апстиненција пред спермограм? Не смее помалку од 2 и повеќе од 6 зашто веќе губат квалитет и умираат. Кај нас тоа прави голема разлика, најдобри резултати имаме на точно 5 дена апстиненција. И за подвижност мислам ни помогна тој машкиот чај за плодност, еден магистер за билки беше кај баба Рада во емисија го кажа :)

На stejsi2005, Bebulleee и babyhope им се допаѓа ова.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Мене FSH ми е 6.7.

19. babyhope

babyhope Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2015
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    986
    Да, најмалку 5 дена оставаме, еднаш со неполни 3 дена испадна мн.лош спермограм, дури ни морфологијата не можеше да се испита. А, за чајот не сум знаела, супер, фала ти ;)

20. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Супер ти е тебе. А колку години имаш?