Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Бејби, Вере, изгледа така требало да биде, и мене не ми беше јасно :| Во петокот имав 13.5 и помали, а денес ги нема. Ми рече и дека веќе ендометриумот е задебелен.
    Минатата среда имав јаки болки во јајници, мислам дека пишав тогаш, но не може за два дена да пораснат од 10мм доволно за пукање. А и овој од 13.5 за два дена до денес да пораснал доволно за прскање. Којзнае што се случило. А мислам и дека не виде нешто што би асоцирало на овулација.
    Навистина не ми е јасно, но сурфав по нет и има такви случаи. Тоа е тоа, ќе чекам да добијам и да се надевам на || следниот месец (fingers)

Едит. Бокаче, морам да те пофалам за одлуката и минусот на вага, само продолжи така!

На Вереничка, bokace и babyhope им се допаѓа ова.
  2. babyhope

babyhope Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2015
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    986
    Ајде,храбро,среќата ќе дојде кога најмалку ја очекуваме :hug::hug::hug:

3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Така е! :hug: :hug: :hug:
    Ви благодарам за поддршката! Ве гушкам сите!

На TheGetmaki, Lavica2016 и babyhope им се допаѓа ова.
  4. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    @bokace bravo za odlukata za namaluvanje na tezinata..so lesno neka e da vrodi so plod makata:)

Sakav edno prasanje da postavam do zenskive so imaat praveno kiretaza, mozebi ne e soodvetna temata ama tuka najmnogu sum aktivna. Me interesira vo vrska so dobivanje ciklus posle kiretaza kako vi se odvival toj proces... na primer jas imav kiretaza na 26ti dekemvri...posle 4 nedeli na 23 mi protecr krv i mislev deka iam dobieno no site 5-6 dena mnogu slabo mi tecese...minatata nedela bev na ginekolog vo cetvrtokot i mi rece deka sum imala cista koja mi puknala i deka mu bilo cudna sotuacijata ne mu licelo kako da sum.imala ciklus...i eve vcera odam vo wc i koga gledam.pak krv.kako dobieno...seuste ne mi e proteceno ubavo kako porano ama me zacudi malce desavkava...razlikta pomegu ednoto dobivanje i vtorvo e tocno 2 nedeli...

На bokace му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lavica2016

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    @Вереничка draga sigurna sum deka ti e shube od se..pogotovo koga si go dobila toa sto si go cekala dolgo vreme... sakam da ti kazam deka pozitivni misli se mnogu bitna stvar vo seto ova sekako...kolku mozes pomalce zamaranje i samo odmor i uzivanje... no isto ke ti kazam i deka kaj sekogo e raZlicno mila...simptomite sekoj razlicno gi dozivuva i toa sto kaj nekoj e normalno ne znaci kaj tebe deka ke go ima voopsto...za vreme na mojata bremenost bolkite sto gi imav na primer kako za pred dobivanje site mi vikaa deka se normalni i deka so vreme ke se namalat...mene koga mi gi snema mi bese cudno odma pomisliv deka nesto ne e vo red i site me ubeduvaa deka se e okej i deka toa e normalno...kamo sreka porano da otidev na lekar..pominaa duri 3 nedeli otkako doznav deka prestanal razvojot...taka da gledaj sto pomalku da se zamaras so istanatiot svet...sto e tvoe si dojde te gushkam i bubni.meshe od site nas:)

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  6. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.819
    Допаѓања:
    94.778
    @0li :hug:,баш се изнервирав за фоликулите твои,но после си реков ова ке е последната пречка и удар за Оли наша.Следниот месец ке биде твој,се надевам и наш(на сите).Јас со класични пмс симп,ме убија неколку стреса баш во плодните,па само чудо може да се случи и да сум трудна.Вере:*,многу ми е мило што навраќаш во групава,ете не ги забораваш друшките од поддршка,и немој да се грижиш,ке имаш здраво и најубаво бебче:angel:.Туку да ве прашам мислење,нејсе,сакам да се ставам на хроно исхрана,имам некое килце плус,но малку е ристриктивна во однос на витамински внес(овошје).Што мислите,би ми пречело ли во зачнување?:?:

На Melinda85, Вереничка и 0ли им се допаѓа ова.
  7. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Jas se staviv na UN I bev 10den I Edna clenka pisuva ne mi doaga 3mesec menstracija proverila hormoni I se ptemetile a jas se spremav za invitro I se otkazav strav mi bese ama Sega pak ke morambda se stavam..

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Овошјето не ни е непријател, па сметам дека не треба да се избегнува. Најдобронамерно, би те посоветувала некако да најдеш баланс и да не исфрлаш ништо од исхрана што е здраво, на организмот овошјето му е многу потребно за витамини, енергија, ензими и сл. Ензимите се многу важни при процесот на варење на храната во желудникот. Да не навлегувам детално во тоа како помагаат и зошто се важни, само ќе кажам дека најдобар и најсигурен пат да се одржи ензимниот статус во нормала е секојдневно да се внесува храна богата со ензими, а тоа е свежата храна (овошје, зеленчук, непечени семки и јатки, никулци итн.). Те молам, пред да почнеш со таква исхрана, прочитај за ензимите, па потоа одлучи дали ќе се ставиш на хроно или која било друга диета.
    Пред да се почне со некаков режим, убаво е да се знае што му даваме и/или одземаме на организмот со одреден начин на исхрана.
    Што и да одлучиш, со среќа :*

Последна измена: 8 февруари 2017
    На dunika, Вереничка, podravka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    1.710
    :*
    Срцка јас не се разбирам нешто многу во диети, никогаш не сум била на диета или режим на исхрана. Но за здраво хранење и балансирана исхрана да. Не знам што точно е хроно исхрана, или ун и сл, но мислам дека не ти треба луксуз на оваа тема. Ти треба правилна исхрана кога се во прашање само малку килограми за минус. Или најдобро според мене е нутриционист. На колешка пријателка, забремени после доооооолго време, но го изгуби бебето во 7 ми ми се чини на пораѓај, Со вишок килограми, висок притисок, шеќер и чуда. После 2-3 месеци го среди организмот како солза со посета на нутриционист. Без грешка, и забремени веднаш. Не излезе се најдобро но открија некои други проблеми. Зборот ми беше за 2-3 месеци ослабе и ги среди сите параметри и направи здрава средина во организмот.

Или јас. Сама си решив пред неколку месеци, ние ќе се храниме здраво. Без посебни рестрикции, често готвена храна, оривче со зеленчуци, пилешко, чорби, со многу морков, брокула, карфиол, кромид, праз....гравче, риба, супи, па и свинско мевце(пастрмајлија) :D и еднаш пица или кафанче. Купив апетисани, оревчиња индиски бразилски, македонски, сончоглед, лен, семки од тиква, си грицкавме така и ги ставав во смути со јаболко банана, киви. Си јадевме јајца за појадок, пинџурче, јогуртче, поретко тост :) Едно нешто што сега вака ми текнува е дека не јадевме тестенини, можеби во два месеци два пати да сме јаделе, и тоа јуфки. Инаку бел шеќер внесувам само надвор од дома, на гости, или во ресторани. Не јадам многу благо, само чоколадо со лешници еднаш неделно. Е јас не пијам газирани сокови, само летно време тоник или кога ми е лошо чаша кока кола зеро. И толку. Не пиев ни купечки во тоа време, густи бистри 100 проценти... само блендер шема смути. И искрено не знам дали така се погоди, дали тоа имаше некоја врска :$ ама ете се случи. Не дека претходно не се храневме здраво, секогаш си готвев манџички, ама си јадевме и џанк фуд и не бев толку по блендери :D

Не се ставај на диети и режими, пробај нешто вакво :* Барем според мене, јас така мислам, ама пак ќе кажам, човек што никогаш не бил на диета во животот 8-|

:hug:

На 0ли и Lavica2016 им се допаѓа ова.
  10. Lavica2016

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Bas vcera so koleskite moi zborevme za hrono ishranata deka mnogu se slabee no na ednata koleska majka i sto e doktor i kazuvala deka na dolg rok takvata ishrana poveke mu steti na organizmot...jas poveke bi ti preporacala da isfrlis meso bilo kakvo i mlecni proizvodi...nutricionistot mene ne mi dava nikakvo.meso bash zaradi hormonite i poremetuvanjeto na ciklusi..moze e potesko za izdrzuvamje ama kaj mene imase rezultati...plus moja drugarka koja bajagi bese debelka i dade ginekologot ishrana vo koja isto nemase meso i oslabe 10 kila:) posle 6 godini nezacnuvanje konecno koga me poslusa da oslabe zabremeni...prirodno normalno:)

Taka da kako sto ti napisa i Oli vnimavaj so takvite dieti i procitaj poveke ili konsultiraj se so kompetentno lice:) i da mozebi zvuci cudno no koga ke razmislam tri mnogu bliski licnosti otkako oslabea zabremenija...ne znam zosto ama mozno e da vlijae seto toa na zacnuvanje...good luck:) jas iam za namaluvanje minimum 10...ama kroce kroce ke bide:)

На dunika и 0ли им се допаѓа ова.
  11. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Jas koga ja drzev mesnata dieta,sto e slicna na hrono samo e bez leb za mesec dena oslabev 19kg.Morav za brzo da oslabam bidejki imav zakazana operacija.Ciklusot vo narednite tri meseci mi se poremeti so docnenje po 20dena.Zatoa najubavo e zdrava hrana i vezbanje sto poveke.

На Lavica2016 и 0ли им се допаѓа ова.
  12. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    @Lavica2016 И мене ми беше исто така, па еден гинеколог се сомневаше дека е вонматерична бременост,глупости после еден месец од киретажа не знаеше да ми каже дека можеби ми се слепил каналот(wtf) И така ја после два месеци пак на киретажа за да ми го одлепат каналот и да ме исчистат од засирена крв што се насобрало за тие два месеци.... Така што ти препорачувам да идеш и да видиш дали ти е слепен каналот, сигурно ти е од тоа.

13. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Вака, ако ти помогне паралелава: јас имав киретажа на 18.07, па повторно ревизија поради залепен канал на 21.08 - значи првиот месец сепак ми дошло редовно само не течеше. Е после тоа, ми дојде многу брзо, за две недели, што никогаш не ми се случило. Од следниот месец веќе се регулираше на точно 28-29 дена. Киретажата е траума за телото, мислам дека е нормално да се случи нешто вакво. Веројатно ќе се среди се од следниот месец.

14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Добро утро девојки❤
    Мене многу ме болат градите и отечени ми се и пупките ми се огромни :$
    Пред циклус за време на циклус не ми се случило вакво нешто туку само кога бев бремена,сега можеби е нешто од кломифенот и инекцијата,и многу се потам и ми е топло ноќеска прозор отварав.

15. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    А кој ден си? :)

16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    20 ти.

Последна измена: 8 февруари 2017
  17. Lavica2016

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Draga a kako utvrdija deka ti bil slepen kanalot? Toa od eho ne se gleda?

18. ena*sweety

ena*sweety Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    1.561
    Добро утроо девојкии.. Ми доцни веке еден ден за тест ми е страв да правамм за да не се разочарам повторноо.. Градите ме болат срташноо досега пред пмс не се ме болеле така.. Незнамм што да мисламм. Ваше мислење?

19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Јас сум 1 недела пред не добивање и ужасно ме болат градите мене мие уште рано ама ти направи си тест.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Мене на ехо кај матичната не ми се покажуваше,односно ништо она не ми спомна за такво нешто. После два месеци кога ме фатија силни болки на терминот за добивање(фаќаат болки бидејќи течноста сака да излезе а не може бидејќи каналот е затворен) одма отидов кај докторот што ми правеше киретажа и он ме виде на ехо кај него и ми кажа еден назив не знам како се вика заборавив ама тоа значи дека каналот ми е слепен и после тоа кога пак ме чистеа од тогаш па навака се е супер.