Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Darijan2017

Darijan2017 Активен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    57
    Ti blagodaram mila za poddrskata ke se trudam so seta moja sila :*

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Mojata nutricionistka ne preporacuva ovosje posle rucekot...probaj taka...ovosje jadi vi izobilstvo kolkh mozes...rucaj bilo kakva mandza so salata a za vecera salata kolku sakas...na tvoite kilogrami minimum 3 litri voda dnevno.. gledaj da gi isfrlis mlecnite proizvodi..

На Darijan2017 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Јас сум висока 165 и почнав бременост со 80 кг.
    Уште малку ќе влезам 9 ти месец и сум 91 кг. Не ми смета засега во ништо тежинава.
    Обиди се да дојдеш барем до 80 кг.
    Мене искрено тие 80 кг не ми се познаваја дека ги имам бидејќи секаде бев исто пополнета, немав масни наслаги на стомакот.
    Јас еднаш многу нагло ослабив кога постев дојдов до 73 кг. Постев без масло 3 недели и наеднаш ослабив, пробај и ти само со посна храна.
    Исто имам ослабено од физичка работа, само во движење, клекни стани, наведнисе...
    Велосипед исто може многу да ти помогне.
    Биди упорна и ќе успееш.

На Darijan2017 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Darijan2017

Darijan2017 Активен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    57
    Ti posakuvam so lesno da si ja dozavrsis bremenosta jas ke se boram kolku tolku da namalam sto poveke podobro pa ke vidime tuka ke gi nadgleduvam temite i se nadevam ke se bodrime so cel na site da ni se ostvari sonot da bideme mamicki :)

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Valentina888

Valentina888 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2016
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    3.280
    Нешто поконкретно да напишеш. Од секогаш си со 88кг. или за кратко време ги имаш добиено?Скриен шекер, инсулин,тироидна дали имаш проверено?
    Газирано,благо,грицки мицки заборави на тоа. И како и што ти пишаа овошје само наутро после ручек никако. Вода најмалку два литри и физичка активност. Дебелината може да влијае за забременување ама и немора да значи дека е пречка,зависи од која причина дошло до зголемување на килограмите. Мој совет ти е да си провериш ова што ти пишав и ти посакувам што побргу да не израдуваш со позитивен тест;)

На Lara 27 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Еве ме јас бев 79 кг а висока сум само 156 значии премногу... Првиот пат кога останав бремена бев 74кг за кратко време дојдов 81 да неречам за 1 месец шо не треба реално толку дасе попрајш имав миссед, маки тешко тии мислев дека ќе се исушам ама само 2 кг ослабив, по препорака на матичниот гинеколог ме предупреди дека поголема тежина може да значи и потешко зачнување или недај боже пак нешто слично, ја послушав ми даде упут за во гинекологија ск хормони испадна дека андрогени хормони причина за зголемена тежина ( порано бев 55кг) ендокринологија Тошо Плашески ги проверивме пак хормоните и башка скриен шеќер испадна дека имам хиперинсулменија висок инсулин со висок шеќер метформин апчиња два пати на ден и режим на исхрана ( исклучиво само режим не диета) за 3 месеци сум 68 кг мислам бев ( не дека сум задоволна ама е доволно 11 кг за 3-4 месеци) Во меѓувреме прв месец ај ќе пробаме си викам првиот пат 6 месеци немав останато сигурно нема од 1 месец да останам бремена на само неколку пати оп позитивен тест и еве сега уште малку во 9 недела ќе бидам и не сум поправена мн само 1кг пошто несмеам и да се поправам многу... Испитај хормони, скриен шеќер, тероидна кај менее нема проблем со тероидната ама зато имаше со хормоните и со шеќерот барај упут за во ендокринологија скопје најубаво нема скапо да ти наплатат оти ако ги правиш на приватно сите хормони 10 илјади малку ти се а ваму ќе си поминиш со 600 денари мислам дека толку платив и за преглед и за хормони и за шеќер заедно

На Victorian и Lavica2016 им се допаѓа ова.
  7. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.606
    Дa ве пoздрaвaм и јaс :*
    И јaс се пoпрaвив мнoгу зa ктaткo време oд 55 сегa сум 70 кaкo се прoверувa скриен шеќер и терoиднaтa дa прoверaм

На curlyhair му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Па провериси не губиш ништо ако си на чисто

9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.251
    Допаѓања:
    118.908
    И двете анализи се прават преку крв ама мислам дека општиот матичен не може да ти даде упат, мора специјалист. Можеш и на приватно каде сакаш да си направиш ама мислам дека е скапо околу 700 денари ќе ти кошта само тсх за тироидната, а скриен шеќер не знам колку е.

10. Bellucci*

Bellucci* Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2017
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    171
    Фала ти на одговорот. :hug:
    Ги зедов денес резултатите од крв. IgG и IgA негативно.
    Бев кај гинекологот. Ми рече не е толку опасно штом не е во крв. Ми препиша сумамед, ама уште немам добиено и ми рече да почекам и ако добијам да почнам да ги пијам, ако не да појдам на контрола за една недела. Сега и да сум била бремена не можел да види на ехо.
    Ако сум бремена ќе покаже на тест за бременост или рано е да почекам уште малку?

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.251
    Допаѓања:
    118.908
    Кога треба да добиеш?

12. Bellucci*

Bellucci* Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2017
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    171
    Вчера требаше. Ама досега никогаш не ми каснела ни ден, затоа ми е чудно.

13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.780
    Допаѓања:
    145.294
    Направи тест.
    Израдувај се. :)

На Bellucci* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.251
    Допаѓања:
    118.908
    Да, денес течстот ќе ти покаже точни резултати. Можеш веднаш да направиш не мораш да шекаш до утре за прва утринска. Ти праќам среќа за две цртки и да ни пишеш одма.

На Bellucci* и Bebulleee им се допаѓа ова.
  15. Darijan2017

Darijan2017 Активен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    57
    Od sekogas sum bila pokrupna no nikogas kako sega sum bila do kaj 70 i nekolku poslednive 2-3 godini odam nagore i drzev dieti pa povtorno kacuvav i se taka vo krug. Me zagrizuva toa sto sega ne uspevam da namalam i koga se meram imam edna kilaza otkako ke jadam i pak se meram imam poveke od kg poveke od pred toa, se cuvstvuvam nadueno... :(

16. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    6.587
    @Darijan2017 и јас сум во твојата категорија.
    Ми открија мал проблем во тироидна и повисоко ниво шеќер.
    Пијам лекарства за тироидната а за шеќерот со исхрана го намалив.
    Наутро вода + овошје.
    Ручек е идеално месо печено со салата (без многу мешање храна како ориз, компир) + тонус леб.
    И навечер нешто леко.
    Добро кажаа феминките, млечни продукти намали, овошје само наутро.
    Грицки, индустриски продукти НЕ
    мора да напоменам, кога ми дадоа лекарства за тироидна, одма имаше разлика во организмот. Полесно одеше со режимот.
    Среќно :sun:

На Sesil и Bebulleee им се допаѓа ова.
  17. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.606
    А мaтичен гинекoлoг мoжи упут дa ми дaј дa прoверaм

18. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Направи тест, земи си шуре чек и сега ќе добиеш точен резултат.

На Bellucci* и Lara 27 им се допаѓа ова.
  19. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Матичниот ти дава упат за на интернист, а интернистот ти изработува лабараториски упат.

На Lara 27 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Мене матичен гинеколог ми даваше упат за хормони. За скриен шеќер незнам зошто не земав, отидов во авицена на приватно 450 денари беше и повеќе ми одговараше отколку на ГАК да требаше да седам.

На kukla21, Lara 27 и Momichka им се допаѓа ова.