1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. bibuskaa

bibuskaa Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    Колкава треба да биде големината на зрелите фоликули т.е. кога има овулација и дневно по колку милиметри растат?

2. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44
    Ѓумбирот е тропско растение чие стебло личи на трска, и може да порасне и до еден метар во височина. Коренот е меснаст, дебел и многу ароматичен. Во 100 гр. ѓумбир има околу 80 калории, од кои 1,82 гр. протеини, 0,75 гр. масти и 18 гр. јаглехидрати. Коренот е богат со минерали како калиум, бакар, магнезиум, манган, витамин Ц и витамин Б-комплекс...

За што се употребува

Ѓумбирот веќе долго време се користи како храна и како лек. Оваа билка е одличен лек против мачнини, абдоминална болка, забоболка, крварење и реума.

Денес, ѓумбирот, како што истакнуваат научниците, е идеален лек против воспаление, оток и болки, но се користи и за да смири кашлица, зајакнување на имунолошкиот систем, спречува настинки.

Покрај тоа, ѓумбирот ја подобрува меморијата, ја олеснува мачнината во бременоста, уништува микроорганизми и ја зголемува енергијата. Оваа билка, исто така, помага и во забрзување на метаболизмот, помага во варењето на месо и млеко во телото, ја подобрува функцијата на црниот дроб, и се користи за детоксикација на телото.

Ѓумбирот го намалува нивото на холестерол во крвта, намалува болки, особено ревматски, и го зголемува бројот и подвижноста на сперматозоиди.

Проверени рецепти

• Чај за здраво срце

Излупете и исечете парче ѓумбир во големина на вашиот палец. Исецканиот ѓумбир ставете го во 5 мл. ладна вода, и гответе околу 20 минути, а потоа исцедете го и засладете го со мед. Пијте неколку чаши на ден.

• Сируп против настинка

Во 2 дл. вода се става две лажички свеж исецкан ѓумбир, и се готви на тивок оган околу 30 минути. Додадете 150 гр. шеќер или мед и гответе го уште малку, се додека не стане густ. Земете една лажичка сируп на ден. Доколку сирупот ви е премногу благ, растворете го во чаша црн чај и испијте го.

• Масло за масажа

Исцедете корен од ѓумбир со средна големина во соковник и измешајте го со масло од сусам во сооднос 1:1. Промешајте пред употреба и чувајте го во фрижидер. Најдобро е да правите мали количини.

• Енергетски пијалок

Пола лажичка ситно сецкан свеж ѓумбир измешајте го со пола лажичка ленено семе и лажичка мед. Додајте 2 дл. негазирана минерална вода, сок од еден лимон, грејпфрут и портокали.

3. lale24

lale24 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    149
    Еленче уживкај си,пробувај фустани и не мисли на плодни денови,сакајте се и ви посакувам сеееее најубаво во бракот....Поздрав на сите се читкаме пак.... :*

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Да ви кажам нешто, сите кои планираат бременост или се веќе бремени, никако мултивитамини шумливи да се пијат, НИКАКО!!! Помаранџестата боја е од креатенин, а тоа наштетува на црниот дроб на бебето. Значи сите такви препарати со помаранџеста боја, тука би се вброила и цедевита, и од витаминка незнам како се викаше точно. И никако витамин А како додаток преку фармацевтски средства!!!

5. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Потпис!!! Јас пиев едни шумливи такви одсекогаш, и докторката ми вика ај донеси ми се што си пиела до сега. Тие веднаш ги фрли во канта, и ми препиша било кои од витамините со комлекс за трудници како Мамавит, Прегназон, Прегнакер. Си ги менувам зависно од тоа кои ке ги најдам, Мамавит пијам најчесто затоа што се дупло поефтини. Други не можам, се нафрлам и се чешам, веројатно имам алегрија на некога состојка. Она истото ми го кажа бојата, истото важи и за сите наводно природни сокови со црвена и портокалова боја, сето тоа треба да се одбегнува и не само кај бремени и "планирачки", туку сеедно затоа што влијае и на нашиот црн дроб. Шумливи апчиња вка јас би забранила со закон.

На ecapereca му/ѝ се допаѓа ова.
  6. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    1.452
    Здраво феминки,

Ве молам за совет денеска ми е 26 ден треба во сабота да добијам.Еве веќе 2 години се трудам да забременим но неможев без никаква причина.
    Денеска кога станав од сабајле имав 2 пати пролив, повратив абе без ништо да јадам сабајле.
    Ве молам нека ми каже некоја поискусна дали може ова да биде знак за бременост и дали може два дена пред циклусот да направам тест преку крв?

Поздрав ;)

7. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    Јас прочитав дека Е симптом. Еве види и сама Дијареа во рана бременост

Се надевам дека и кај тебе е ова причината :f:

8. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079

Јас секогаш имам дијареа пред да добијам и месецов исто...и се мислам до когаааааааа????????????????????????????????????????????????
    До кога ќе чекам бебуш ... :sweat:

9. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    а феминки штети да си на диета ако сакаш да забремениш?

10. Zlatnata.Alis

Zlatnata.Alis Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    80
    строга диета да, ама здрава исхрана не

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. La-Dy

La-Dy Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2013
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    9
    slimy samo bez panika toa sto e tvoe ke si dojde ... ne se opteretuvaj premnogu bidi samo opustena i ke si dojde samo toa .. inaku daj boze da ima nesto stiskam palci pa pisi ni :*

На maleckataa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. cvetelina

cvetelina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    54
    ZDRAVO srcki
    sakam da ve prasam nesto za sovet imav dobieno na 13 mart posle toa imavme nezastiteni odnosi posle toa, vcera imav malce svetla krv kako za menstruacija a denes kako kafeavko malce no sepak rano e za da dobijam ovie nekolku dena se custvuvam omalaksano i nervozno i imam i malo nalosuvajne dali e mozno da se raboti za rana bremenost ili e nesto drugo vo prasajne? dali treba da napravam test ili da pocekam ?a i plus ponedelnikot go posetiv mojot ginekolog nezabeleza nisto cudno na pregledot npr bremenost?ili mozebi e premnogu rano? falavi pozdrav4e

13. cvetelina

cvetelina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    54

14. lale24

lale24 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    149
    Јас мислам дека ти е ептен рано за такви симптоми...нека се се вкупно 10 дена да кажеме од односот,ако сакаш да си сигурна почекај уште 4-5 дена па прави тест или утре можеш да одиш да ти направат тест преку крв,тој се прави 7-10 дена од односот.Ти посакувам да си видиш 2 цртки.Поздрав

На cvetelina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    Имав на 1 март,фебруари беше пократок месец, значи по логика 2 дена ми доцни, ДАЈ БОЖЕ ДА СУМ БРЕМЕНА,иако имав многу стресови месецов , не купувам тест ќе почекам уште малку со 3-4 теста веќе претходни месеци сум разочарана се надевам дека не ми доцни од стресот,не верував многу во Бог,ама ако сега сум бремена обавезно ќе однесам нешто во црква,ако треба и ке клекнам пред икона на Богородица само да имам бебче ;( само тоа ќе ми ја поправи ситуацијата по дома ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

16. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    колку што знам и стресот има влијание во бременоста затоа без нервози се ке се среди,а како тоа не веруваш во бог а сакаш бебе незнам.И колку што читам сакаш да останеш бремена за да ги решиш повеќето проблеми дома :?: :?:

17. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079

Да јетрвами со две деца има поголема почит од сите. Ама со стресов нема далеку да стигнам.

18. Maarina

Maarina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    165

Butterfly, извини вака што ќе бидам дирекна ама како тоа "Не верував во Бог ама ако сум сум бремена обавезно ке однесам нешто во црква........?" Мене ова ми изгледа како пазарење :o Немој да ме сватиш погрешно несакам да те напаѓам ама....? незнам? Мој совет ти е без разлика дали си или не си бремена ќе си појдиш в црква ќе си запалиш свеќа за здравје, можеш и бела крпа да си купиш да си оставиш на икона на мајка богородица и искрено со чиста душа да побараш Господ да те благослови со бебенце. Ако со чиста душа побараш нешто од Господ сигурно ќе те слушни и еден ден ќе ти го подари она за што се молиш! И друго Немој да мислиш дека бебето ќе ги реши проблемите дома, абе остај батали тоа што е јатрвати..... гледај си го здравјето и мажот.... и што подалеку од нервози и стресови. Нервозата не носи бебе само го одлага тоа за што подалеку..... Еве и јатрвами има бебе а јас немам па во никој случај таа не е поглавна од мене. Едноставно не се замарам со тоа, кога ќе сака Господ и ние ќе имаме бебенце..... Божја работа. позз и се надевам дека не ми се лутиш само сакам да помогнам

На Lori-30, butterfly.mk, cvetelina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44
    девојки деновиве многу ми се гади ми иде на повраќање стомакот некако ми тежи како да ми е полн со камења :( :( :( :( дали е ова еден од симптомиоте на бременост а иначе сега на 3ти април треба да добијам поздра мваааа :inlove:

20. cvetelina

cvetelina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    54
    ne dusicke nemoj da razmisluvas taka i jas sum vo slicna situacija kako tebe ziveam so jatrva ima edna kerkicka a slednoto e na pat :) a jas seuste nesum bremena skoro godina od svadba ke prajme a seuste nisto, netreba taka da razmisluvas prajsi kako tebe sto ti e najubo na dusata zosto nikoj nema da ti pomogne so toa samo ti sto ke si jaj jades dusata povejke:) A GOSPOD KE SI DADE KOGA KE TREBA :) :)
    GLAVATA GORE I NEMOJ DA SE NERVIRAS POZDRAV4E :)