Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. bebaa

bebaa Популарен член

Не не :) немислам дека некој ме критикува :* поздрав и само убави вести да почнеме да пишуваме :)

ecapereca and Lori-30 like this.
  2. slimy

slimy Популарен член

Здраво,

Немој да се секираш јас потполно те разбирам како се чуствуваш.
    и јас од вчера сум за никаде абе што да ти кажам катастрофа, а сеуште немам добиено ме уби веќе ова ПМС.
    Сега девојки сакам да ве прашам дали некоја може да ме информира дали може да се забремени со анксиоза?Јас ја имам веќе 3 години ама никако не можам да се ослободувам целосно.Понекогаш сум многу добро понекогаш пак ме фаќа, сега се прашувам да не е тоа причина што не можам да забременим?

Поздрав :(

3. eli25

eli25 Форумски идол

Девојки за Д-Димери,мислам дека се проверува само во случај на спонтан,значи кога дошло оплодување ама тогаш не може да се снабдува плодот со крв и хранливи мат.па затоа не се развива,зошто доаѓало до згрутчување.Така да не е проблем за забременување од она што ми го кажа гинекологот,затоа мене ме пратија и афа и д димери,хемостаза и ред други да испитам.

4. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Срци бев на гинеколог денес и ми ја потвди бременоста :inlove: :inlove: :inlove:
    Дај Боже сите да го доживеете чувството што го имам сега :*

5. butterfly.mk

Анксиозност значеше нервоза претерана или грешка сум ?
    Ако е тоа да Ви кажам овој месец мартот,имав многу стресови,проблеми,плачење,една недела и повеќе живеев со апаурини и бедоксин,и баш овој ммесец ми се фати. Иначе и јас сум претерано нервозна и за се имам замерки и нервози па еве фала на Господ дочекав да сум бремена по 3-4 месеци обиди, само по срвшување на партнерот најмалку 20 мин нозете нагоре и да практикувате во исто време да имате оргаза, тогаш вагината се грчи и ,,бшмукува,, се .

slimy and bebaa like this.
  6. love4ever

love4ever Активен член

Честитки butterfly.mk, имај убава и лесна бременост :*

7. lale24

lale24 Истакнат член

Слими и јас го имам истиот проблем уште од 18 год.Значи не секогаш ама кога некогаш ќе ме притисне многу ми е тешко,само некои лоши мисли ми се вртат во глава имам претерано многу страв од се и сешто дури кога прв пат се соочив со ова нешто сватив дека анксиозноста е многу сериозна работа ослабев многу,ама апсолутно ништо неможев да ставам во уста од се ми се гадеше....никому не му го посакувам тоа,исто и золва ми го има тој проблем само нејзе и се јави пред 1 год.Мислам дека и ова влијае на забременувањето,треба да бидеме опуштени ама кога не бива не бива,само силни да бидеме,волја да имаме и верба и мислам дека се ке си дојде на свое место.Извинете за долгиов пост.... :*

8. gjul

gjul Истакнат член

zdravo devojki kako ste dusicki se izvinuvam so me nemase podolgo vreme ama ete obvrski,,so da pravam inaku se nadevam deka ne ste me zaboravile ve mislam site vas eve jas denes mi prv den od ciklusot a zadutre ke odam da ispitam xormoni pak se od pocetok i si rekov ako sega ne bide se vo red so mene veke ne se nadevam na bebe zasto veruvajte mi se zamoriv od bolki srceto mi cuka mnogu tesko koga ke pomislam deka ne sum bremena a veruvajte site oklu mene se so stomaci ,trudni i t.n. so da pravam srceto mi kape ama eve kidam ke napravam ispituvanje ke pijam ako teba lekarstva ama ako ne ostanam bremena do kraj na letovo se otkazuvam e taka DUSICKI MOI BIDETE MI POZDRAVENI
    :* :*

9. Lori-30

Lori-30 Популарен член

Гул, се додека размислувас така, сите околу мене се со стомаци, се дотогас самата ке си ги намалувас сансите за бременост!!! опусти се, засто таа напнатпот и јака мисла не се на добро верувај! ти бебето си го посакувас за себе, а не за околината! знам дека е теско, и јас поминувам низ истото, но некако научив да оладам на коментарите од лугето! кој е доволно паметен и трезвен нема да си дозволи да те дирне или праса таму каде највеќе те боли, акој те прасува значи толку му сече паметот, не размислува дека те повредува и од такви луге не треба да ти биде вазно мислењето!!! опусти се и не се ограничувај со време, засто да бидеме срекни сто сме здрави прво, а се друго ке си дојде со тек на време! не си единствена, не има многу со иста мака, и само мислам треба да престанеме да исчекуваме, тогас мозеби и ке успееме, така е со многу парови кои долго немале деца и на крај кога се отказувале и најмалку надевале, тогас и успеале! поздрав и глава горе, радувај се на зивотот, а бебето ке си дојде еден ден :inlove:

10. pepapa

pepapa Популарен член

пред една недела бев на гинеколог, и ми рече дека јајце клетката ми е ополодена, и доколку ми доцни 5 дена да одам пак кај него...значи ли дека сум бремена или не??????

11. pepapa

pepapa Популарен член

12. gjul

gjul Истакнат член

епа дусо поцекај усте 5 дена по мое мислам дека си бремена ти дрзиме срека па израдувај не цмоки4

13. gjul

gjul Истакнат член

dobro vecer dusicki veke me znaete taka da nemora da vi kazuvam koja sum so kako neli....pred malku si gi gledav dokumentite doma i i gledam deka celo vreme prolaktinot mi pravi golem problem i dijabetesot a sega gledav video snimka kako doktorka od belgrad zborese kako pokacen prolaktin vo krvta pravel nekvalitetna ovulacija odnosno nekvalitetni jace kletki isto kako da da ne postoele i zatoa nie so toj problem odnosno site nie koi imame obilen menstrualen ciklus znaci imame problem so pokacen prolaktin ili pri stiskanje na bradavicata ni istekuva bela tecnost sto kaj mene veke toj problem e utvrden i prolaktinot e edna od golemite precki za bremenost dali nekoja od vas imla iskustvo i dali go sredila prolaktinot i sea e bremena ili srekna mamicka pisete mi iskustva ve molam pozdrav i leka noc devojki,,,......a i kje zaboraev isto taka rece deka prolaktinot se pokacuval od stres ili vozbuda strav i t.n..

14. butterfly.mk

И мене така ми беше, на 2 ден бев ми рече дојди а 3 дена, со вагинално ехо виде дека сум оплодена, а на 5 ден, со стандардно ехо си го видов бебушот,јас мислам дека си ,штом е оплодена,тој сака да види дали че се вгнезди во матката како што треба,и јас бев 1 недела пред да ми дојде,и мене ми рече гин. дека имам задебелување на матката и дека че ми доаѓа,ама тоа задебелување бил бебушот :inlove: :inlove: :inlove:

15. bibuskaa

bibuskaa Активен член

Да, покачениот пролактин прави проблем со овулацијата, но јас колку што знам, при покачен пролактин, месечниот цилкус трае помалку дена и е не е обилен воопшто, а се регулира нормално со апчиња.

16. bibuskaa

bibuskaa Активен член

Веке 9-ти ден од овулација (по моја претпоставка) осекам некои болки во пределот на јајниците, дали е можно да е тоа знак за бременост?

17. gjul

gjul Истакнат член

Да, покачениот пролактин прави проблем со овулацијата, но јас колку што знам, при покачен пролактин, месечниот цилкус трае помалку дена и е не е обилен воопшто, а се регулира нормално со апчиња.[da ama taa kazuva deka koga imame pokacen prolaktin site jajce kletki se isfrlaat preku ciklusot i toa znacelo obilen ciklus prosleden so mnogu parcinja i slicno a mene toa i mi se desava neznam so kako e samo znam deka utre ke vidam so kako sum ili nekoj tret problem e pozdravce

18. bibuskaa

bibuskaa Активен член

Ова е извадок од статија во весник:

Покачувањето на пролактининот - една од причините за стерилитет
    Најчести состојби што доведуваат до хиперпролактинемија се стрес, траума на граден кош, бубрежна инсуфициенција, намалена функција на тиреоидната жлезда и пролактиноми

Пролактинот е хормон што се продуцира во хипофизата. Неговата основна функција во организмот е да го забрза развојот на дојките во текот на бременоста и да ја почне продукцијата на млеко во нив. Физиолошки е вредностите на пролактинот да бидат зголемени во текот на бременоста и доењето.

Хиперпролактинемија е состојба на покачено ниво на хормонот во отсуство на бременост и доење. Како и сите други хормони во организмот на човекот така и пролактинот има свои стимулирачки и инхибиторни фактори што влијаат на неговото излачување. Само рамнотежата меѓу нив ќе резултира со нормални вредности на хормонот во крвта кај човекот.

Најчести состојби што доведуваат до хиперпролактинемија се: стрес, траума на граден кош, бубрежна инсуфициенција, хепатална инсуфициенција, намалена функција на тиреоидната жлезда, употребата на некои лекови, особено на тие што дејствуваат на централниот нервен систем и група секретирачки тумори на хипофизата (пролактиноми).

Хиперпролактинемијата кај жена може да се манифестира со следните симптоми: појава на млеко во градите (галактореја), неуредни менструални циклуси: ретки менструации (олигоменореја), комплетно отсуство на менструација (аменореја) и неплодност.

Кај маж, најчест симптом е сексуалната дисфункција: намалување на либидото, еректилна дисфункција и неплодност.

Кај обата пола, ако постои пролактин секретирачки тумор симптоми ќе бидат главоболки и проблеми со видот.

Хиперпролактинемијата не мора секогаш да биде придружена со сите наброени симптоми. За илустрација, една третина од пациентките што се јавиле на преглед поради галактореја имаат нормални менструални циклуси. Дел од пациентките што биле на преглед поради неплодност немаат галактореја, имаат уредни менструации, но лабораториските вредности на пролактин се покачени. Кај нив, ако се исклучат другите фактори за неплодност, причина е несоодветна функција на жолтото тело (несоодветна подготовка на матката за прифаќање на оплодена јајце-клетка). Кај една третина од пациентките как кои е поставена дијагноза на полицистичен оваријален синдром вредностите на пролактинот се лесно покачени.

Дијагнозата се поставува со лабораториски наод на покачено ниво на хормонот во крвта на човекот. Во зависност од симптомите (главоболки, проблеми со видот), како и од степенот на покачување на хормонот во крвта, може да се направат и други иследувања како што се: компјутеризирана томографија, визуелизација со магнетна резонанција на хипофизата со цел да се потврди или да се исклучи постоењето на пролактин секретирачки тумор.

Лекувањето е најчесто медикаментозно. Само во случаи кога постои секретирачки тумор на хипофиза поголем од 10мм (т.н. макропролактином) доаѓа предвид оперативна или зрачна терапија. И малите тумори на хипофизата - микропролактиноми кои се помали од 10мм, се лекуваат медикаментозно. Од медикаменти се употребуваат лекови што дејствуваат слично на допаминот, кој е природен инхибитор на лачењето на пролактин. Оваа група лекови имаат несакани дејства: мачнина, вртоглавица, пад на притисокот, зголемена потреба за сон. За да се избегнат тие несакани ефекти, дозата постапно се зголемува, а потоа се бара минимална доза на лекот што ќе го одржува нивото на пролактин во нормални граници. Вака дозиран, лекот треба да се зема подолго време за да не се појави повторно хиперпролактинемија. Кај пациентките што се јавиле поради неплодност, лекувањето најчесто трае до постигнување на бременост.

19. ana-bt

ana-bt Истакнат член

Јас го имам истиот проблем со покачен пролактин и сум на терапија со бромергон веќе три месеци.Инаку освен што не останував бремена немав симптоми како што имате пишано.Циклусот ми беше редовен немав никаков исцедок од градите.Сето тоа зависи од организмот,не сме сите исти.Сега пролактинот ми е во нормална граница и се надевам дека за скоро ќе ги видам долгоочекуваните две цртички

20. elena.mak

elena.mak Популарен член

Ден 2, односно 3. Вчера не го броев денот кога не добив. Утре со Господ напред се спремам за тест, имам важен ден - јубилеен роденден на мажето, па ако сака Богородица да ме израдува, ќе добие поклон и пол. ;) Знам дека е смешно, ама 100% сум сигурна дека сум бремена, се чувствува тоа. Интересно. Само да си биде се во ред! Се надевам дека ќе се израдувам утре... :angel:

Laura87, karak, butterfly.mk and 4 others like this.