Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.266
    ... па да се види на ехо дали имаш главен фоликул кој истиот ,,пука,, со што се потврдува дека имаш овулација се ослободува твојата јајна клетка која ќе се спои со сперматозоидот и можеш да забремениш!:)
    ... како што ги читам сите коментари укажувате на редовна уредна менструација, за чувствување на овулација, а неуспешно забременување ?? апсоулутно не е важно ако имате редовна менструација ако истата е без овулативен скок, тогаш медицински велиме ,,имаме редовно крварење,, ...треба да докажете дека имате овулативен месечен циклус- сакате со секојдневно мерење на Базална температура, сакате со ехо дијагностика , но вака паушал размислување само ќе ве депримира секој месец... и да, секој женски организам е посебна приказна за себе, ако за едни е правило за други не мора да е... затоа за да почнете нешто околу забременување се почнува со мерење на базална температура !

Последна измена: 8 декември 2017
    На dunika, jagoda777, Lara 27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Осми ден од циклус ми е :wasntme:

На Lara 27 и Lavica2016 им се допаѓа ова.
  3. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    1.331
    Капките ги купувам од ХЕРБА СТОЈАНОВИ во Скопје незнам дали има на друго место мислам имаат аптека и во Куманово

Последна измена од модератор: 8 декември 2017
    На Milobebence и stevemila им се допаѓа ова.
  4. Acka22

Acka22 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2015
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    1.001
    Кај мене е во ред имам редовен циклус 28/32дена што е нормално и имам овулација со водевички фоликул,некое време следевме тоа,пукање фоликул ,кога не пукаше примав прегнил инекција ама без успех.....сега го испитавме и машкиот фактор и таму откривме проблем астенозооспермиа

На Lady Leona му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.606
    Мaшки фaктoр кaкo се испитвa :^)

6. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.266
    ... штом не пука фоликулот, не се ослободува јајната клетка и не доаѓа до оплодување,

значи ти недостасува хормон во првата фаза (се надевам дека сето ова е ,,гледано,, со вагинална сонда на ехо) како што растат фоликулите, така почнува да се зголемува нивото на хормонот естроген чии максимални вредности пак му сигнализираат на хипоталамусот дека има зрела јајце клетка и тогаш нагло се покачува нивото на лутеинизирачкиот хормон (LH) и предизвикува во рок од 24-36 часа да дојде до прскање на фоликулот и ослободување на јајце клетката...
    сега кај тебе или не се лачи доволно естроген да порасне доволно фоликулот или не се покачува нивото доволно на лутенизирачкиот хормон во хипоталамус - тука да си провериш ! :(
    односно,
    треба точно на одредена големина да пука фоликулот ако правилно ,,се развива,, и се движи од 2-4 мм до 22-24 мм кога пука и јајце клетката е способна за оплодување само 12-24 часа по пукањето на фоликулот т.е. овулацијата и ако се оплоди јајце клетката, имплантацијата во матката се случува најчесто после 6-10 дена, оплодената јајце клетка патува низ јајцеводите 2-4 дена и потоа уште 3-4 дена, бара погодно место во матката за да се вгнезди... :call:

за машкиот фактор треба да внимавате на апстиненцијата (прашање дали мажот е искрен и не лаже дека апстинирал од ,,свршување,, не мора да имал однос можеби мастурбирал, со што се менува и спермограмот при давање на сперма за испитување... (zilmer)
    значи, ако дава сперма со апстиненција помалку од 3 дена резултатот и те како може да биде погрешен со давање на помалку бројност (астенозооспермија) на сперматозоиди, односно ако апстинирал повеќе од 7 дена тогаш повторно имаме погрешен спермограм со сперматозоиди кои се ,,мрзливи,, споро подвижни... значи за добар спермограм апстиненција на маж од 4 дена !
    појавата на астенозооспермија е кога имаме појава на испод 50 % подвижни сперматозоиди, дали мажот го запазил 4 ден апстиненција при давање примерокот за спермограм? :dance:

Последна измена: 8 декември 2017
    На dunika, Andonia, Tweety Sweety и 4 други им се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Со спермограм.

На Acka22 и Lara 27 им се допаѓа ова.
  8. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.266
    ...за неплодноста не мора само жената ,,да е крива,, се смета дека 30 % како причина за неплодноста на брачните парови се од машки фактор т.е. машка неплодност која се докажува со давање на сперма т.н ејакулат за испитување на истата со метода на спермограм и како нормални вредности се :
    волумен 1-5 ml,
    pH 7,3-8,3,
    концентрација на сперматозоиди 15 mil/ml,
    подвижност повеќе од 32 %
    и нормална морфологија на спематозоидите повеќе од 4% према ( WHO Laboratory manual for the Examination and processing of human semen 2010) и раликуваме различни степени на машка неплодност според табелата :

На Andonia му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.606
    Ние прoверивме спермoгрaм вo плoднoст и се беше вo ред се нaдевaм декa и мaшки фaктoр е прегледaн oти дoктoтoт му рече нa мм декa сo негo немa рaбoтa туку сo мене декa е се вo ред пa незнaм

10. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    @bijonse gledam deka dosta se involvirase so podatocive :) ubavo imas objasneto se:) dali megu drugoto znaes na primer koja e pricina za biohemiski bremenosti? Poradi sto ne doaga do ponatamosen razvoj? Se ispituva li nesto vo vakvi slucaevi? Poz

На Lara 27 и jagoda777 им се допаѓа ова.
  11. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Да си провериш , мутации и тоа другото на имунологија и тие некој плус испитувања. Хистероскопија да си направиш , да се види може внатре нешто не е во ред па не дозволува да расте плодот.
    Незнам , давам само примери :)

На bijonse, Lara 27 и Lavica2016 им се допаѓа ова.
  12. Acka22

Acka22 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2015
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    1.001
    Hormonite mi se vo red ispitano na treti den od ciklus,rezultatite se dobri....veke 6meseci sme so sledenje vodecki folikul,negovata golemina od koi 4 pati bese prsnal a 2 pati ne...ama bez uspeh,sega zdravje ke odime na inseminacija na Gak.E tuka moze sovet preporaka kaj kogo da pravime inseminacija?

13. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Девојки јас овој месец сум во исчекување, една недела не знам како ќе издржам, некако се надевам овој месец, но ќе видиме. 24ти ден ми е, знаци ништо посебно, до душа кај мене се исти и не можам да се базирам на ништо. Имам исцедок малку повеќе, но ништо не мора да значи. Ајде да ја завршиме оваа година со убаво. Јас здравје ќе направам тест на св. Никола, ако не добијам до тогаш

На paleska3, dunika, eli25 и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    И мене ме интересира на ГАК кој доктори ,прават инсеминација . На пример кај Др. Јадранка.Георгиевска пред 4год имам правено лапроскопија на тер циста на лев јајник, и многу сум задоволна. Дали она прави инсеминац.баш ме интересира??8-|

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пуштам среќа да биде овој месец и тестот да биде со две црти! (fingers) (fingers) (fingers)

На Milobebence, Andonia и Beatris им се допаѓа ова.
  16. MaDa

MaDa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    321
    Јас правев кај Тофоски минатиот месец. Успешна од прва. :)

На Milobebence, Andonia, Lady Leona и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Elenota

Elenota Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    160
    Здраво на сите како сте ми јас не пишувам многу ама ве пратам. Значи вака ми касни 3 дена симноми- немам болни гради, малко доле кај стомакот ме боцка ама привремено и нозете ме болат неможам да стојам многу време се уморувам имам многу зголемена течност значи како помоченка сум (извинете на изразот) и почнав да мокрам за разлика од пред тоа не многу количински ама неможам да задржам повеке време . За тест не ми пишувајте во друга држава сме нема во ова село аптека а на мм да му кажам знам ке ми каже почеки оште некој ден и тоа..
    Ако имала некоја вакво нешто нека пише останува да чекаме :) ве :hug::hug::hug::hug: сите :inlove::inlove::inlove::inlove:

На Milobebence, Andonia, @Verba и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.856
    Јас ги имав овие симптоми втората бременост така да пробај да провериш преку крв или на гинеколог за да потврди дека е се во ред.

На Elenota и Lara 27 им се допаѓа ова.
  19. Elenota

Elenota Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    160
    Утре сабајле ми го носат тес
    Се надеваме дека се симтоми за бременост утре сабајле ми го носат тестот ке направам и ке ве известам (fingers)(fingers) ако е позитивен и сум сигурна дека ке е само страв ми е да не се разочарам ке го имам најубавиот поклон за роденден :)

На Milobebence, Martka, dunika и 11 други им се допаѓа ова.
  20. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.266
    ...женски, оффф ова инсеминација е опасна работа, немате појма не сакам да коментирам, затоа јас не се одлучив :(