..чудно да водена циста пукне сама од себе без хормонска терапија и тоа токму на 21 ден, водените (фоликуларни) цисти често пати опстануваат како такви во јајникот подолго, дури до 2,3 месеци и со хормонска терапија, па да пукне за време на менструален цилус, не ја кажуваш величината на цистата, инаку доколку била голема не би било лошо да се направи туморски маркери...сепак, да не беше тоа фоликул кој перзистирал и покасно пукнал и секогаш тоа е знак дека треба да се прима хормонска терапија од тип на Цикло Прогинова, па можно со комбинација на Кломифен,оти е можна бременост поради ниските содржини на хормоните, вака фоликуларните цисти ќе се појавуваат секој месец и напразно се пие овулативниот стимулатор Кломифен !!? ...браво и мило ми е за тебе !
Цистата е 4,5cm, имав мало крварење на 21 ден, докторката ми вели од неа настанало, а денес ми е веќе 29 ден и цистата ја има сеуште.
Не е ништо страшно ама од друга страна не е така тешко е, цело време се вртат прашања зошто баш ние да се мачиме што толку грешиме, сите пријателки тука се со деца и само околу нив се прави муабет , а најтешко ми падна блиска роднина скоро правеше 1-ви роденден на детето им и не не поканија морале да сме разберале мм од тие години што сме заедно прв пат заплача пред мене .... ама ние не се откажуваме денеска ми е тешко ама утре е нов ден одеме напред кон успехот
... јас кога бев пред неколку години на слава, дојде едно девојче до мене и ме праша ,,каде е моето дете,,... јас ја погалив и реков ,,дека се уште немам деца,, тогаш таа ми рече ,, тогаш зошто идеш на слава и на гости? ,,, мајка и која ја гледав за кривец, оти сигурно тоа се нејзини зборови и мисли, ништо не и кажа, напротив дури гласно се насмеа, а јас само тажно ја погледнав... е сега нејзината ќерка малку порасната и си замина на гости во странство кај постриот брат и не сакала назад....и сега таа мајка која така слатко се смееше има две деца, ама ниедно со неа, тешко е да се нема деца, ама уште потешко да се има, а да ги нема... така да чудна работа е ова природа како се врти во круг ... величината на цистата укажува дека треба да се реагира со хормонска терапија за да не би се појавила повторно во следниот циклус доколку би ,,пукнала,,, а чисто се сомневам тие знаат да си останат такви и со месеци, односно сега да не се плашиме ако кажеме дека може да го ,,преврте јајникот,, или да го оштетити ткивото на јаникот според големината и промената на циркулацијата во јајникот
Што и да ти кажам нема да те утешам, болката е голема но вербата уште поголема дека за брзо ќе бидиш мајка.Одмори се физички и психички и ќе се среди.
Dobro utro devojcinja dragi vcerasniot den malku ne utepa so sekakvi loso raboti.. no sto ni ostanuva osven da se izdigneme posle sekoj pad.. 9 pati padni 10 stani jas bev kaj Lazarevski vcera.. i mesecov prodolzuvame so inseminacija.. no ne mi dade klomifen pak da pijam mi rece imalo prodolzeno dejstvo.. vie kako ste piele voobicaeno? Inaku pozitivnoto od prethodniot mesec e sto mu pukna cista sto ja imav kaj bartolomievata zlezda sto bese oooogromna i me predupredi da ja sledime..pukna istece tecnost i se nadevam deka veke nema da se pojavi..inaku mi se pojavi posle kiretazata negde kaj februari mart koga mi se pojavi i cokoladnata cista.. isto taka i cokoladnata cista se ima namaleno poradi sto mi kaza deka ne bilo endometrioza tuku verojatno nekoj nepuknat folikul.. taka da vo sekoe loso ima dobro pretpostavuvam Bidete mi pozdraveni i stiskam palci za pozitivni testovi nedelava
Исто и јас чекам да ми дојде, и да почнеме со подготовка за втората инсеминација. И мене докторот ми кажа дека оваа ќе ја тераме без стимулација на Кломифен. А до сега последователно пиев Кломифен три месеци.
Здраво девојчиња, soon to be мајки Ај и јас да си кажам. Правев и испитување прогестерон на 21 ден. 0.36 многу ниско. Терапијата за сл месец е кломифен (метформин веќе почнав 2*500) ама сега сум мртва болна, настината кашлам одвај дишам. А веќе ми доцни два - три дена. Може ќе почекам ако не се оправам до следен циклус за кломифен. Не се брзам никаде… Што треба да биде ќе биде. Ве поздравувам, имајте убави топли ноќи.
Sweet girl јас имав таква водена циста скоро ,спомнав и тука на форумов дека ми даде докторката да пијам примолут нор за да пукне ,така и беше ,се отарасивме од неа и почнав тогаш со кломифен. Пукаат и сами ама некогаш им треба повеќе месеци , а ако тоа се занемари може да се претвори и во по опасна циста, како што имав минатата година јас чоколадна циста отстранета оперативно.
Исто и јас имав циста на јајникот која ми се направи после missed abortion во август. Наредниот циклус после киретажата ми траеше точно цел месец. Кога отидов на лекар ми рече циста, но не ми даде терапија, само одев на контроли еднаш неделно да ја пратам. Последната недела пред да пукне од 28мм, ми порасна на 56 мм. Лекарот рече дека е исполнета со крв, дека таквите пукаат за време на мензис, но ако не прсне ке треба хиришка интервенција. Два дена после прегледот добив и на следната контрола веке беше пукната. Инаку една недела јадев по две ливчиња "чувар куче" со мед, наутро и навечер. Можеби и тоа нешто помогна, можеби и дошло времето да пукне. Во секој случај се ослободив од неа
Jas prokrvarev i ja izgubiv mojata tocka. Probavme da spasime situacija so progesteron ampula muskulno ama ete, taka trebalo. Doktorkata objasnuva deka plodot ne bil dobar. Dobroto vo cela situacija e shto do 5ta nedela teloto samo go isfrla plodot i ne se pravi kiretaza. Mi se skrati zivotot. Teloto si go cuvstvuvam mnogu istraumatizirano. Psihata vekje skroz. Site sme skrsheni. Ne se otkazuvame, kje prodolzime napred koga teloto i umot kje mi go pokazat toa. Zeni, fala vi najmnogu na svet za celata poddrshka, prekrasni bevte celi 3 godini. Jas moram da odmoram i od ovoj forum i od se. Na rabota nekoj den nema da odam. Losho izgledam i se cuvstvuvam. Ama, za kratko kje sum dobra, kje uspeam pak da zabremenam i da stanam majka. Ve sakam i gushkam site.[/QUOTE] Душичке те гушкaм Душичке мнoгу ми е жaл Бoлкaтa е гoлемa aмa ти си силнa немa oткaжувaње Гoспoд зa сите имa бебенцa сaмo трпенение спaсение милa те гушкaм мнoгу мнoгу зa брзo дa oстaнеш пaк милa и дa е се вo ред нoвa гoдинa нaјсреќнa дa ми бидеш те гушкaм
... ќе помине...јас киретажа направив на живо ( кога видов што значи тотална анестезија и како жените скокаат и повраќаат во кревет) дури немаше ни локален анестетик во мометот, па истрпев... жената е многу силна ако сака, но сепак два месеца не можев да пуштам машина за перење од звукот кој ме потсеќаше на аспираторот при киретажа... ќе помине и твоето ти да си жива и здрава, само не знам да се има спонтан без да се ,,дочисти,, како тоа телото го исфрла плодот и толку ? мора да се провери и дочисти... не дај боже некоја комликација ...
Мене не ми даде ништо да пијам само ми рече да пробаме пак со кломифен кога ќе ми дојде, а јас имам болни гради, премногу апетит и премногу замор, имам некоја надеж и покрај цистата ќе ме израдува нешто, времето ќе покаже, се надевам дека Нема да ми дојде до утре, бидејќи ми е редовна
Киретажата во рана бременост во развиени земји е сведена на минимум. Се изведува со апчиња. Кај мене немаше чистење. Плодот падна сам. Го видов... Ми падна во раце на бришење. Потоа следевме бета и на ехо. За помалку од една недела бетата беше на 3. Пиев антибиотик превентивно и тоа е тоа.