Утре ќе одам и јас за втора контрола. Вчера ми беше 11 ден од циклус и имаше убави зрели фоликули 20мм два и еден 16мм. Утре морам да проверам дали се пукнати сами или ќе треба да примам Прегнил инекција.. Пиши што ќе ти каже утре докторот..
Daaa.. se gleda sega poubavo...cestitkiii gali mese..epten rano si go fatila heheh..utre proveri si bhcg
Фала ти многу на одговорот. Немам хсг, само хормони, па сега спермограмот да го видиме. Следно е хсг, па можеби ќе пробаме со кломифен, сега за сега му реков на докторот малку вака релаксирано. Јас во адриалаб ќе проверувам инсулин, па затоа и спермограмот помислив таму да го направиме, но видов дека не прават спермокултура па затоа подобро е секако авицена, се на едно да се провери.
Ако, правете си релаксирано, ви посакувам да си фати релаксирани. Колку што се сеќавам, кај тебе еднаш дојде до бременост, ќе си дојде пак Ако дојдете до Кломифен, пожелно е прво ХСГ, а потоа да се прима терапија. Прават спермокултура во Адриалаб. Сега пред една недела направивме и спермограм и спермокултура со еден примерок. Морфологијата не ја проверуваат, не знам зошто, а и таа е важна.
Оохх, на нас ни рекоа спермограм и спермоколтура, а сега тука читам за морфологија. За што е важно тоа, ние до сега немаме направено, па сигурно е важно се да се провери.
Морфологијата е дел од спермограмот, не се проверува посебно и се однесува на градбата, формата на сперматозоидите. Тоа во спермограмот од Адриалаб не го пишува, а во Авицена го има. Покомплетен е спермограмот во Авицена.
*Sara* koga ti e posledna menstruacija? me interesira kolku rano moze da dade vakov rezultat, bidejki se gleda deka e pozitiven so sreka
Девојки само што завршив кај докторот ми преписа бромергон да пијам првите 2 дена 1х1/2 после 2 х1/2, две недели да го пијам и пак проверка да направам,исто и тој ми препорача мака да си земам (во себе си реков девојките од фемина ме спремија пред време што да земам ) Рече ако не Дај Боже не се симне ќе направиме и магнетна хипофиза,ама да не зборуваме пред време ќе видиме како ќе реагира терапијата. Е сега ова магнетна хипофиза ми звучи застрашувачки дали некоја од вас има правено таква снимка?
Ако пролактинот достигнува вредност до 100 веќе, невролог задолжително ќе те прати да направиш КТ на глава,хипофизата. Снимање како снимање не е страшно, но пожелно е да се исклучи можноста дека недај боже има нешто у глава заради што ти е пролактинот повеќе од 80. Моја другарска препорака, иди на невролог сега ,консултирај се и со него. Не чекај да ја испиеш терапијата прво па да идеш. Плус за КТ на глава на државно и нема баш многу термини, да си фатиш термин ако сакаш да правиш државно. Приватно е од 5000-7000 ден. Магнетната пак веќе е 12.000
Честиткиии!!!! Мене пролактинот пред три недели ми беше 783, а горната референтна вредност 496. Бев кај Дракулески во Систина, зошто од спонтаниот наваму стално сум кај него, ми даде достинекс да пијам, пола апче, на секои 4 дена. Да испијам вкупно 10 апчиња и пак да проверам. Не ми рече ништо за снимање на хипофиза. Ќе треба ли и јас да идам на магнетна?
Феминки помош! Денес бев на мерење фоликули и имаше 2 големи 28мм и другиот 29 на 27 мм.. А ми е 13 ден од циклусот. Бев стимулирана со кломифен 100 мн.. Да не е хиперстимулација? Во понеделник сум пак да видит дали се пукнати :/
Јас зборам за пролактин од 80 каде референтни вредности се од 1,2 до 19,5. Значи покачување за 10 пати. При вакво зголемено ниво на пролактин терапијата ќе го намали да, но сепак мора да се види од што дошло до негово толкаво покачување. МР на хипофиза ќе го исклучи лошото. Ова е само како јас би постапила. Твоево е занемарувачко
Не примив. Рече докторот ако нема успех овој месец, следниот со 50 мг кломифен и прегнил кога ќе е фоликулот 19мм.. Значи овој месец да не се надевам дека ќе имаме некој успех