Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Мене кломифенот не ми пречеше на фоликулите ама ендометриумот не реагираше добро. @Lavica2602 исто ко тебе ми беше тенок ендометриум. Ми вика д-р добри се фоликулите ама немаш добар ендометриум да се фати.;(
    Инаку ако овулираш подоцна рано е 11ден. Треба на секој 2ден да те гледа д-р,зошто така рано дигнал раце? А колку ти трае редовен циклус?
    По 3месеци кломифен мислам минимум 6месеци пауза.

Последна измена: 23 февруари 2018
  2. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214
    Претходниот циклус добив на 34 дена а сега после 50 ден.
    Знам дека не треба,не ми е јасно зошто крена раце.

3. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Речи му да те доследи,догледа, треба на секој 2ден. Може ќе најде водечки фоликул. Ти сепак си пиела доза кломифен. Естрофем земаше ли?

4. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214
    Не земав. Само на Кломифен бев

5. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Јас пиев кломифен+естрофем.
    Ете некој спомна кломифен+дексаметазон.
    Сите различно не дозираат,следат.
    Судбина ли среќа ли да се погоди добар д-р што за секоја од нас согласност со проблемот ќе знае да даде најдобра терапија и да се случи бременост.
    Можеш фолна и јас си пијам долго време.
    Само види во овунормот да не има фолна па да не треба дополнително да го пиеш.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Da toa sakav da ti recam, deka mozebi ti e docna ovulacija..jas ovulirav tek na 21 den od ciklus vo dekemvri, zatoa ne.gubi nadez. Samo endometriumot me zagrizuva mnogu e tenok moze treba da napravis nesto za negivo zadebeluvanje..jas jadev ananas, brazilski orevi 2 dnevno i cveklo.
    Eve i @Asistentkа ti spomnala za estrofemot pa i mene mi tekna deka u noemvri koga mi bese potenok piev dva pati dnevno sabajle.i navecer estrofem.

На Asistentkа му/ѝ се допаѓа ова.
  7. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    Јас имам пишано дека супер реагирав на Кломифенот,дури и преголеми можда беа,26-7 мм фоликули имав.Почнав и завршив со 100млг доза,а ги пиев х2 наеднаш,навечер.Ендометриум исто добар ми беше,ама немав позитивен исход за жал.
    Мене следно д-рот ми предложи Мерионал,а не знам зошто кога имам и природно добри фоликули.

Ке почекам уште месецов,и следно е имсеминација,не ми се чека веќе,а 3 иуи ми се секако бесплатни.Една ваљда ке ми успее:)

@Asistentkа во Швајцарија сум:)
    Олеснителна околност е дека 3 iui ми покрива здравственото осигурување,и тоа било каде,а има овде доста клиники исклучиво за асистирано оплодување,ама затоа па ифв не е бесплатно,комплетно сами си плаќаат.Се надевам нема да дојдам до таа фаза:/

Последна измена од модератор: 24 февруари 2018
    На mace89, irenna, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Било каде значи ако сакаш и во Македонија можеш ќе ти го покријат или само за кај нив важи?
    Инаку задоволна ли си од услуга?
    Гинекологот што те следи е во тек со новитети?
    Имаш и ли тука искуство за да споредиш тука-таму?
    Побрзо да се израдувеме сите :):sun:.

Последна измена: 24 февруари 2018
    На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Baby^

Baby^ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    259
    Извини но сакам да те прашам полицистични јајници да не имаш ?

Последна измена од модератор: 24 февруари 2018
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ендометриумот можеби за таа фаза на растот и големината на фоликулите и' е таман. Затоа треба да се следи ситуацијата. Како што ќе наближува овулација, така можеби ќе се задебелува.

Верба, мислам дека нема зошто сега Естрофем да пиеш со толку мали фоликули. Затоа доктор треба да следи, сигурно ќе ти даде нешто ако треба. Да одиш пак за некој ден на мерење, рано е уште да се откажеш. Ако докторот се откажал, ти немој.

На Asistentkа, Lavica2016 и dunika им се допаѓа ова.
  11. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214

Циклисот ми трае подолго од вообичаеното. Повеќе од 40 дена. 3атоа и според мене не требаше да крене раце.
    Од сега на два дена ќе си пишувам домашна со мм редовно.
    3а ендометриумот јадам цвекло секој ден, ги пијам и вирак капките три пати дневно и мацина трева час.
    Дополнително пијам Овунорм по препорака на др и б комплекс со фолна на своја рака.
    Се обидувам да внесувам и поголем број на протеини дневно.

Да,Лавица, во право си. И јас делам мислење дека е доцна овулација. Впрочем сигурна сум. Очигледно др е научен само како по книга да следи циклус.
    3атоа и сум на мисла да си сменам матичен.
    Не е ни прв пат. Трет циклус со Кломифен, сао еднаш ме виде на 17 ден од циклус. Едниот фоликул беше 8 мм и пак крена раце. Другите пати на 11 ден и толку.Ко ради реда да е ...

Да,бејби.

Оли еве пишав и погоре, цвекло, вирак капки се тоа го правам за ендометриумот.
    Планирам оваа недела да одам на второ мислење. Нека ме види и друг др. Нека ми направи фоликулометрија. И тоа ќе одам во петок на 18 ден од циклус.
    Претходно со оглед на вчерашната големина на фоликулите мислам дека би било прерано.

Ви благодарам на сите девојки за секогаш несебичната помош и поддршка, не само за мене, за сите останати.
    Ние сме одредени да поминеме трнлив пат, но еден ден сите силно ќе се радуваме

На mace89, Asistentkа, curlyhair и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Јас оваа недела ќе правам хистероскопија, закажана сум . Докторот не е сигурен на ехо што гледа полип,полипоза или ендометеиоза. Па рече најдобро да направи хистероскопија за да се уточни што е. Исплашена сум поради прашалникпт што е проблемот . И што ќе биде потоа. Читам по форумот некоја многу крвари некоја воопшто...едвај чекам да помини интервенцијата

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не се секирај, барем ќе се види што е, а потоа ќе кажат што понатаму. Предвреме пробај да не си правиш стрес, иако знам дека е невозможно да не помислиш и да не си поставуваш прашања. Ќе биде во ред :nod:

На Lady Leona му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.606
    Мила само позитивно и без нервоза ќе биди само трпение спасение
    Јас мислам да смениш доктор да одиш кај специјалист и има и друго не е само кломифенот оди на друго мислење пробај со инекси доста задоволни има
    Јас на кломифен реагирам ама еднометриумот многу ми го слабеј па ќе почекам некој месец ќе одморам од прегледи и се враќам на др специјалист
    Те гушкам мила :hug::hug::hug:

На 0ли и Asistentkа им се допаѓа ова.
  15. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    И јас не реагирав на кломифен. Па се обидовме со инексии, и таака не регирав. Па зголемивме на 2 инексиии+кломифен и бидна.. Ти посакувам среќа :*

На S.12.G, 0ли, @Verba и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214
    Бебуле сакам да те прашам дали специјалист ти ги препиша овие терапии , односно комбинациите со Кломифенот

17. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    Да :)

На @Verba му/ѝ се допаѓа ова.
  18. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214
    3начи тоа му е мајката.
    Кај кој одиш ако сакаш да ми кажеш или кој би ми го препорачала можеби

На Lara 27 и Bebulleee им се допаѓа ова.
  19. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    Одев во Плодност кај др. Владимир Поповски-Бато. Јас искрено сум презадоволна :) успеавме да дојдеме до целта. Се што те интересира слободно пиши тука сум :)

На stevemila, irenna, Asistentkа и 3 други им се допаѓа ова.
  20. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Од мое лично искуство за ендометроза можам да ти кажам дека воопшто не претставува проблем за забременување, иако докторите го тврдат спротивното, иако сметаат дека пред да се прави било каков обид за забременување треба да се отстрани ендометриозата.

Јас инвитро правев поради запушени јајцеводи, значи не беше ендометриозата причина за ИВФ, но сепак ми рекоа дека од тој јајник не очекуваат да произведува фоликули воопшто затоа што е целиот зафатен, така што единствена надеж е здрвиот јајник.

Е па, природата е чудесна, на терапијата реагираше само болниот јајник, на него беа сите фоликули, на здравиот немаше ниту една, се чудеше докторов, и бидна бебе од јајникот за кој ми имаа кажано дека доколку пробаа да го исчисат на хистеро-лапаро можело да го загубам од што бил целиот зафатен од ендометриозата, ама за среќа докторот кој што ми ја правеше интервенцијата очигледно е професионалец во својата работа и не го чепна за да ми остане како последна шанса, и би единствена шанса за забременување. :)

На stevemila, Asistentkа, Lady Leona и 3 други им се допаѓа ова.