Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.252
    Допаѓања:
    88.288
    Незнам дали прашањево е на право место,ако има некој да ми одговори. Една година пробуваме да имаме деца со сопругот. После оперативен зафат треба да паузираме два месеци. Ама јас имам проблем. Ме фати депресија поголема од што се борев изминатиов период. Бев на психијатар и после некое време мачење ми предложи да почнам со асентра мала доза. Јас се плашам дека ако почнам да ја земам би му наштетила на плодот ако останам бремена. Ме интересира дали има некој искуство со антидепресив или асентра во бременост. Како за време на бременост и постпородилно.

2. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Ама не си бремена,ако имаш потреба да го пиеш лекот пиј го како ти кажал психијатарот,колку време си во брак?Eдна година ништо не е во споредба со други членки тука кои со години се борат за бебе.Еве лично јас пред година ипол имав загуба на бебе во 9 месец не почнав да пијам никакви лекови ниту пак депресиви не дека не сум паднала во депресија.Имам едно дете кое го имам посвоено но сакам мое биолошко и за него се борам 13 години.Ако сакаш подетално нешто пиши во лп.

На PeachGirl и Kris80 им се допаѓа ова.
  3. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    354
    одговор на твоето прашање може да добиеш само од стручно лице, односно во консултација со психијатарот и гинекологот, за терапијата која ја примаш. Секако дека сите ќе ти речат немој ништо да пиеш дури си бремена или сакаш да забремениш, но не се во твоја кожа да знаат како се чувствуваш. Многу жени износеле здрави деца на различни терапии. Држи се до советите од двајцата доктори.

На jagoda777 и fina erika им се допаѓа ова.
  4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.020
    Моја препорака ти е да не почнуваш веднаш со асентра. Пробај прво со гинко билоба и лунебра. Овие се на природна база. Комбинирај ги со вит д + омега 3 . Можеш навечер и мелатонин да земеш. Сето ова е одлично за зголемено лачење на хормонот за среќа ( сератонин) . Навистина добро делуваат.
    Можеш и б6 да си вметнеш.
    Пробај, мислам ќе имаш солидно подобрување.

На Milaаа991, fana, fina erika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Како што ми се приближува терминот за добивање, се повеќе паники ме фајќаат и депресии. Еве денес почнаа и градите да ме болат, што значи ништо и овој месец. А бевме навистина вредни овој месец и нозе дигав, хехех:lol: абе циркуси што се не човек ќе направи за бебенце ама тоа е како Господ никој не е. Само многу ми е тешко што многу наши пријатели и роднини вејќе си ги добија своите први или втори дечина а ние ништо. Ме болат зборовите ајде сега и кај вас побрзо;(. Не дека им завидувам, секако се радувам за нив, но секогаш кога купуваме детски алишта и играчки за поклон мене срцете мо стега и си велам кога ли ќе дојде денот и јас да се радувам за мое да си купувам.:l: Ја гледам празната соба која е предвидена за детска (единствено таа соба во станот на ја средивме) како стои со непотребни работи и си замислувам каде ќе стои креветчето, како ќе ја уредам со мерак и уште повеќе ми станува тешко. Како се справувате вие со овие негативни чувства. Јас пијам форвита антистрес ама изгледа не ми е доволно, се мислам да земам чај од валеријана, демек помагал и за полесно зачнување. Дали имате некое искуство со овој чај?

Последна измена: 2 март 2018
    На Andonia, fina erika, paleska3 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Исто се осеќав и јас и пред две години многу негативно гледав на тоа што детската соба е празна, што повеќето другарки имаат дечиња... но сега сум многу искулирана, се дружам претежно со другарки без деца или немажени, и кога гледам како тие на мои 28 год абер немаат за мажење а се во врски по 10 год, па јас сум запнала дете па дете :) ок е се трудам правев инсеминација али некако многу опуштено, едноставно знам дека ќе биде али кога тоа сака а не ние ;) :*

На Flower123123, ivanshe, paleska3 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Бравос за твојата позитивност, се надевам дека наскоро и двете ќе се израдуваме и ќе ги наполниме празните детски соби со многи дечиња:hug::hug:

На Andonia, mace89 и dunika им се допаѓа ова.
  8. L*G

L*G Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.363
    Исто се чувствувам и јас и трпам во себе а има ден и кога ми иде да се качам на планина да врискам од мака (facepalm)
    Но поминува брзо и вртам на позитивни работи.
    За валеријаната јас имам искуство со неа и можам само позитивно да зборам. Многу опушта нерви и елиминира стрес прави да се чувствуваш мн релаксирано, но не е таа за забременување, овој вид на валеријана наменет за нервни нарушувања нема горк вкус и не е непријатен, за разлика од валеријаната марубиум вулгаре која важи за забременување и е со вкус на пелин и превише горк вкус. Двете тревки се толку слични и народот ги меша како и нивните намени.

На ivanshe, mace89 и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ти балагодарам, ќе го земам барем да се опуштам малце ако не друго. Па, можеби ако се опуштам ќе бидне работата. ^_^

10. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    354
    Ја зимаш како чај или капки?

11. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Како што ти пиша некој предходно, одлуката дали да ја пиеш терапијата треба да ја дискутираш единствено со стручно лице. Поразговарај со психијатарот и гинекологот, кажи им ги твоите дилеми и стравувања и најдобро они ќе ти одговорат.
    Депресијата е сериозна болест, најтешките нетретирани форми може да доведат до фатален исход и затоа мислам дека не е во ред да се советува членката да не пие терапија што и ја препишал доктор. Штом е препишана од стручно лице, значи дека има потреба од терапија.
    Депресијата не е обична тага или нерасположение, туку е нерамнотежа во мозокот, односно ниско ниво на сератонин и не помина само од себе, од чаеви или суплементи.

На Andonia, babydust, Lara 27 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. CatL4dy

CatL4dy Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2017
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    289
    Фармацевт сум и би ти препорачала да се консултираш за Неолексан - тоа е природна форма на серотонин хормонот на среќата, мислам дека е доста добар природен препарат. Асентрата е типичен антидепресив кој делува така што го стимулира создавањето на серотонин во организмот, така да Неолексанот мислам дека е добра алтернатива.

На Lavica2602 и Kris80 им се допаѓа ова.
  13. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.606
    Поздрав од мене :*
    Ајде дајте еден позитивен тест да го скршиме мразот
    Јас бев вредна па сега чекам да не добијам :$
    Ве гушкам :hug::hug::hug:

На L*G, fina erika, @Verba и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Дај боже...ти ја пуштам цела среќа. И јас бев мн вредна, ама еве имам уште 10 дена до недобивање, а вејќе ме болат градите и имам апетит, така што изгледа кај мене пак ништо. :|

На curlyhair му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Здраво девојки, како сте? Јас денес се израдував, ми стасаа тестовите што ги нарачав, на време ептен, денес ми е 7ми ден :). Добив на 31ви ден, па планира од 14ти ден да почнам да се тестирам и да се надевам на две убави црвени црти. Е сега прочитав тука дека по два дена настанува овулација од кога ќе добиеш две убави црвени линии. Каде го прочитавте тоа, зошто во упатството што го добив не пишува ништо. Поздрав за сите и имајте убав сончев викенд :sun::sun::sun:

На L*G, Andonia, paleska3 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.167
    Јас користев од be safe и кога имаше потемна црта бевме вредни и тој и наредниот ден..јас знам дека откако ќе ја добиеш цртата после 24h настанува овулацијата..тоа е мое лично искуство и ти посакувам и тебе да ти виде успешно ко моето :*

На L*G, Andonia, mace89 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    107.428
    Јас ги овју или овиев тестовите за овулација и на нив пишуваше така со среќа и после двете црти на тестот за овулација да ги здогледаш и двете црти на тестот за бременост .

На curlyhair и Lara 27 им се допаѓа ова.
  18. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.606
    @Milaаа991
    И јас мила ти пуштам среќа нека овој месец на жената биди најсреќен за сите апетит и болка во градите за убо да е само позитивно:*

Дај мила линк и јас да порачам
    Мислам порано да почниш не од 14 ден ајде прво и успешно да ти биди :*

Последна измена од модератор: 3 март 2018
    На Andonia, curlyhair, Milaаа991 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    969

И јас тестирав баш со be safe и ми покажа жар црвени две линии ден пред овулација. Ова сигурно дека процесот на овулација посебно тој месец го осетив до максимум. И претходно го имам често да не речам редовно чувствувано ама последно пиев редовно цинк, селен, Q10 и капки од вркута па сигурно од тоа беше и поинтензивна. Денот на овулација беше тестот позитивен ама 2та линија побледа.
    Инаку негде прочитав имаа напишано со утринска урина треба. На моето пакување стоеше дека не се препорачува со утринска и најдобро е од 10ч до 20ч. Секој ден во исто време од прилика и 2 часа пред тестот да се намали внесот на течности. Со среќа :)

20. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Среќно @Beatris со тестовите. И јас тие што ги користев исто пишуваше откако ќе се добијат две жар црвени линии или пак тест линијата појака од лонтролната во рок од 24-48 часа насрапува овулација. Кај мене се покажа точно затоа што добивав точно на 16 дена од позитивниот тест што всушност значи 14 дена од овулација.

Јас овој месец решив да не оравам тест за овулација и бев на гинеколог. Бев на точно 12 ден од циклус и имав еден фодечки фоликул од 23мм и 9 мм ендометриум. Докторот ми рече дека треба веќе да пукне и веќе требало да е пукнат. Затоа ми рече да бидеме активни овие денови но пак да одам да видиме да не не пукнал и да не прерасне во циста. На која големина обично пукаат фоликулите?
    Инаку другото пап, микробиолошки е се чусто и кај мене и сопругот, сега оваа недела треба да прави спермограм, па сакав да прашам и за тоа, после колку време ги даваат резултатите во авицена?