Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    18.659
    DSC00524.JPG
    Ако сакаш пишими во лп ќе ти го сликам цело упатство.
    @Kris80 убаво те советувала @CatL4dy.
    Сепак мислам дека редовно ти треба посета на психијатар или психолог за бихејвиорална терапија. Треба лекови ама и редовни консулатации и совети од стручно лице.

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    A dali neoleksanot preci vo obidite za zabremenuvanje?

3. CatL4dy

CatL4dy Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2017
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    289
    Не би требало да се користи во тек на бременост, сметам дека е добар за да се надмине депресијата. Најдобро е после тоа да се почне со обиди за забременување и самиот организам треба да биде здрав и спремен за да носи нов живот. Јас само го предложив како природна алтернатива, за да се консултира со психијатарот.

На Kris80, curlyhair, Желба и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.020
    Членката праша за совет. Штом прашува значи дека не е баш сигурна во терапијата на психијатарот. Кажа само дека е депресивна и дека докторот и рекол да почне со асентра. Најлесно е тоа. Почни со антидепресив.Тоа што она планира бременост како да не го тангира. Затоа јас се дрзнав да и предложам да види со полесна терапија.
    И тебе докторот ти рекол од 4-ти ден да почнеш со стимулации, ама тебе ти било чудно па праша за мислење на темата.
    Јас пошто исто така бев страшно депресивна, па дадов идеја ,совет, како јас лично ја надминав.
    Не мислев ништо лошо, нити па се правев нешто како доктор

Го заборавив јас овој лек. И јас го пиев месец дена. После ми го прекинаа. Многу ме држеше будна

Последна измена од модератор: 3 март 2018
    На curlyhair, mace89, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Секако и тоа многу наскоро, само опуштено но и храбро, се додека се бориме ќе победиме :*

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Bubce38, не знам како споредуваш тоа што сум прашала за искуства за 4 ден стимулација и мислење дали некој треба да пие терапија за депресија препишана од лекар специјалист.
    Тоа што сме поминале низ депресивни периоди не значи дека сме специјалисти за депресија. Убаво е што сподели свое искуство, но за оваа состојба сметам дека единствено лекар може да даде мислење.
    Верувам дека многу од нас поминале низ депресивни периоди, посебно сите ние што сме изгубиле бремености или сме претрпеле многу разочарувања, тоа е се природно и нормално. Но сите сме различни и не треба да се водиме секогаш од себе, некои луѓе се поосетливи, понежни...вака на форум никој со никој не се познава и не знаеме кому даваме некој совет или некаква порака и со што може да резултира.
    Не сакав да те нападнам ниту пак те спомнав и мислев баш на тебе, само сакав општо да укажам дека има состојби за кои е најдобро само лекар да даде мислење.

Мислам дека се разбираме, нема потреба од препукување.

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Здраво поддршко поздрав од мене бидете вредни и изненадете со убав тестт позитивен нормалноо :) Јас сум настината малку и не бев многу активна па мислсм декс о нема ништо да има, а и витамини баталив. Ве гушкам девојки :*

На paleska3, Lavica2602, em4e_baby и 6 други им се допаѓа ова.
  8. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
  9. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.252
    Допаѓања:
    88.288
    Знаете,многу лесно се даваат совети на други.Истото го правев и јас со мои пријателки кои поминуваа низ истото а некои и низ полошо. Давав совети ама длабоко во себе знаев дека грешам,дека и тие не сакаат,не е до нив. Некој е по природа јак некој кршлив,испаднав јас од вторите.Мене не ми пречи депресијата што една година пробувам да имам деца ама не успевам,што ќе станам наутро или кога ќе ми текне навечер ќе поплачам,не ми пречи што цел живот сум уживала не освестувајќи и обвинувајќисе дека годините поминуваат. Таа депресија ја прифаќам и ќе се борам со неа,заради тоа господ ги создал докторите и медицината. Ке се борам да добијам дете по секоја цена,ако било пишано. Мене ми пречеа паниките,нападите и стравовите што ги добивав изминативе два месеци. А верувајте тоа е поинаква состојба од депресивното расположение. Поради тоа побарав помош од “стручно лице” и одлучив да му верувам. А од вас сакав мислење или можеби се надевав на пример и поддршка дека некоја го поминала тоа и родила здраво и право дете ( им благодарам на тие што ми пишаа во лп и ми посочија успешни примери)
    Извините на долгиот пост и ви благодарам на сите за одговорите.

Последна измена: 3 март 2018
    На CaraMia, Andonia, baby 5 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Kris80, извини ако на некој начин те вознемирив со одгововорите или ти предизвикав било какво негативно чувство. Погрешно разбрав дека бараш совет дали да ја примаш терапијата или не.
    Инаку сите сме кршливи, односно јаки сме само до некоја точка, секој од нас се крши во некој момент кога притисокот ќе стане поголем од тоа што можеме да го поднесеме и тоа не опоменува дека треба да застанеме, да се одмориме, ојачаме и потоа да продолжиме повторно, дури и посилни од предходно, бидејќи сме побогати за уште едно искуство.

11. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.252
    Допаѓања:
    88.288
    Никако
    Тебе ти благодарам на советите многу убаво имаше наведено дека само стручно лице треба да ни го покаже патот на нас на кој намерно или ненамерно сме скршнале. Им благодарам и на тие што ме советуваа на нешто друго, како што правев и јас изминативе години како што наведов. Знам дека беше добронамерно.

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Прегнил ти даде докторот?
    Ако правите само спермограм, мислам дека истиот ден ќе го имате резултатот, но мислам дека до 13 часот треба да се однесе спермата. За најсигурно јави им се и прашај ги, љубезни се и ќе ти одговорат.
    А ако правите и спермокултура, мислам дека за два дена ќе се готови.

На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @0ли докторот не ми даде прегнил, прв циклус ми е што ме следе па ваљда сака да виде само по себе што ќе се случи, затоа ми рече да одам овие денови пак да виде дали е пукнат фоликулот или прераснал во циста. Во меѓувреме ги направивме сите микробиолошки и уринокултура за двајцата како и спермокултура за сопругот. Се е чисто. Сега треба оваа недела да направиме спермограм и со резултатите да одиме кај докторот да ги види, па да видиме што понатаму.

Заборавив него да го прашам која големина е нормална пред пукање на фоликулот, затоа што тој беше со резерва дали овој ќе пукне или веќе би требало да е пукнат.

На Andonia и 0ли им се допаѓа ова.
  14. matilda258

matilda258 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    589
    Поздрав девојки, и опет ништо кај мене,повеќе среќа следниот месец,ве поздравувам сите и ви пуштам среќичка

На L*G, fina erika и Lara 27 им се допаѓа ова.
  15. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.606
    Така е мила лесно е совет да ти дават ама со добра мисла и кој поминал знае а депресијата ја имаме скоро сите што се бориме за бебе и што имаме изгубено само зависи како ќе те фати не само нас и мм глдам многу полошо кај нив
    Ние сме како посилни ќе.потплачиме во некое ќошеце и ќе ни олесни ама мм многу потешко си велам нека ме фарти мене а мм неможам да го гледам како се бори какво безволије има
    Го молам секон ден Господ здравје да му дава на тие што се во таа состојба и да не благослови да ни ја излечи болката во срцата да ни ги наполни рацете на сите па да зборуваме во други теми за бебиња
    Одам по улица и сама си зборувам се молам гласно и си плачам очите ми се исушија од плачење нема ден да не заплачам срцето ќе ми се распарчи се би направила само да ми дај Господ бебе да станам мајка да ги видам среќни моите најблиски и мм

Е мили најубава подршка кога ми е најтешко вие бевте тука многу работи научив благодареније на вас :bow::bow::bow:
    Ве гушкам сите до една :hug::hug::hug:

Извинете за долгиот пост ама што ми лежи на душа и на срце напишав ;(

Последна измена: 4 март 2018
    На CaraMia, L*G, paleska3 и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.020
    Не сум многу активна на темава , затоа овде многу и не ја знаат мојата приказна.
    После трите ванматерични бремености и едно неуспешно ивф кои се десија во рок од една година, паднав во таква депресија,што ништо освен храна не ме занимаше. Се направив скоро 100 кг. Маж ми не го погледнував, кафето што ми го носеше секое утро во кревет го истурав во цвеќето.Со моите 40 год сметав дека возот ми заминал. Неминовно беше да посетам психијатар. Веднаш предложи да ме стави на занфекса и асентра. Но, убаво ми објасни дека тоа е таква терапија која не се пие по потреба,депресијата е болест која се лечи етапно и бара време. Затоа ми рече дека дека доколку ги пијам тие лекови, следите 5-6 месеци да не планирам бременост. Тоа на почеток уште толку ме уби. Со мм решивме да не почнувам со така агресивни лекови, па затоа зедов од овие "полесните". Сменив и начин на исхрана. За некој месец имав солидни подобрувања. Ми се врати надежта.Успеав пак да се радувам на кафето и појадокот спремени од мм и донесени во кревет.
    Ова е мојата приказна на кратко. Се уште го нема комплетниот среќен крај, но важно е што јас верувам дека ќе дојде.
    Затоа сметам дека и покрај препораките од доктор, антидепресивите се последното нешто по кое треба да посегнеме.
    Форумот е место каде што ќе дадеме наши мислења, ќе раскажам е наши искуства. Не велам дека секој треба да се води по нечие друго ускуство, притоа неслушајќи го докторот. Но , велам дека , ДА секој треба да се обиде прво на полесниот начин.

И овој пост не ми е за да се препукувам. Едноставно сакав некому да дадам мотив и верба дека депресијата е надминлива.

На Sandra91, L*G, Monella и 27 други им се допаѓа ова.
  17. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    Другарки,со плачење ништо не правиме.Поготово секој ден:!:
    Понекогаш чашата се прелива од се,па ете нормално е човек да се исплаче,изолира на ден-два,но не и повеќе.
    Знам дека се прашувате “зошто баш јас”,па “што ли згрешив”, па ко за беља баш тогаш сите околу вас магично остануваат бремени,или сте окпружени со новороденчиња,и сето тоа ви доаѓа ко сол на рана.

Ако животот ни задал предизвик ок,треба храбро да му се исправиме,оти борбата е нешто да добиеме,а не да е тоа секојдневна тага и очај зошто го немаме.

Бебе ке дојде кај сите што се борат,кога-тогаш.Само треба да се наоружаме со трпение.
    И да,надеж за чудо треба да постои,ама треба да се знае точно и каква е фактичката здравствена состојба кај двајцата партнери.
    Ако постои медицински проблем/пречка,треба да се реши ако може,и да не се губи време,оти тоа дополнително не “троши” и нас.
    Во лошо и стресно време живееме,ама и медицината е напредна и постојат методи да се дојде до целта.

:hug: до сите,и наредно плачење да ви е од среќа,за || црти:l:

На CaraMia, L*G, Monella и 31 други им се допаѓа ова.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Другарки јас и официјално се враќам на темава се надевам со убав исход за брзо време и овој пат да биде до крај и со чедо во рацете.
    Возбудени сме со мм и двајцата некако овој пат ние посебен и со многу поубава енергија.
    Денеска мие 11 ден од циклус и веќе сме активни и на апликацијата од фемина ми покажува дека утре ќе имам овулација.
    После ќе купам тестови за овулација,кога да ги правам и дали да почнам од денес да се тестирам или од утре.
    Од срце посакувам сите да се израдуваме што поскоро.

На kukla21, CaraMia, PeachGirl и 14 други им се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Се редактирам:
    Комплетно се сложувам со постовите на @dunika и @Bubce38 дека е потребно само трпение и да не се почнува со јаки антидепресиви.
    По препорака од бубче и јас и мм почнавме со Лунерба и сме многу подобри особено он.

На duffi, dunika и Andonia им се допаѓа ова.
  20. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    So sreka mila ovoj pat ke bide vistinskiot:inlove::hug:

На jagoda777, babydust, Andonia и 1 друга личност им се допаѓа ова.