Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    pa vo drzavna bolnica ili vo nekoja od privatnite kliniki kako sv lazar sisitina i tn ama vo drzavna njubavo i najubava cena imas

2. Bulletproof

Bulletproof Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Здраво на сите!

Веке подолго време ве следам на форумов, но ова е прват да сум активна :)
    Имам прашање во врска со можна бременост и се надевам ке ми помогнете бидејки забележав дека има доста мајки и бремени на форумот.
    Е вака, јас и сопругот се обидуваме веке три месеци да забременам. Проблемот е сега што менструацијата ми касни веке 6 дена, а изгледа не сум бремена.
    Направив тест на првиот ден кога требаше да ми дојде менструацијата, па потоа повторно уште еден на третиот ден, па уште еден и сите три испаднаа негативни.
    Има веке недела и пол кај што осекам краткотрајни болки во долниот дел на стомакот, а други симптоми за добивање немам.
    Ве молам за мислење дали треба да одам на гинеколог или да почекам уште малку? Дали е можно да сум во рана бременост па затоа се тестовите негативни и дали има некои симптоми во првите недели од бременоста?

3. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    здраво девојки како сте ми би сакал даве прасам несто со е xистероскопија и зосто се прави и дали има некој искуство после тоа да забременила по подолго време писете ми засо ми препорацуваат да напраам и страв ми е писте

4. mili4ka123

mili4ka123 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    bremenost/histeroskopija-t8856/
    Прочитај тука, можеби нешто ќе ти помогне. :)

5. lida27

lida27 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    12
    здраво на сите,редовно ве следам но не сум ви писала...ете веке некое време (околу 4 месеци) работиме на слуцајот БЕБЕ,но некако не успева :( ...последно добив на 12 минатиот месец....но вцера некако се цуствував безврска,омалаксано...а денеска од сабајле нисто не ми се јадесе,ме болесе грбот,2 пати јадев во текот на денот по малку и двата пати повратив и пак цувствувам некоја тезина и гаденје,и многу цесто одев по мала нузда иако не пиев толку тецности,и главата мислам дека моментално ми тези сто тони ....дали мозеби има несто или пак е прерано да се имаат симптоми...и дали е рано да направам тест,бидејки од сто немозев да цекам си купив еден вецерва ;) оздрав до сите

На TSS му/ѝ се допаѓа ова.
  6. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    zdravo feminki prvo izvinite Za latinicava od mobilen pisuvam odamna ve sledam Ali poretko komentiram. od poneodamna se obiduvame so mm Za bebce :inlove: i se nadevam Deka Ke uspeeme Za skoro vreme rezultati da dobijame :D i ako e pozitivno pocesto Ke komentiram vo temite Za bremenos i bebe :lol: :*

7. minne03

minne03 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    48
    tebe veke ti se blizi vremeto za da ne dobies mens ,,pricekaj da ti kasni barem dva dena i potoa napravigo testot,,mene licno simptomite mi pocnaa posle vtoriot mesec no pred da doznaam deka sum bremena imav samo edna pokratka vttoglavica i tolku,,,a i 4 meseci nese mnogu jas posle 10 meseci ostanav bremena,,samo opusteno i bez stres

8. lida27

lida27 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    12
    Дај Бозе да е така,затоа сто малку сум нестрплива а и страв ми е,затоа сто имам тироидна злезда веке 13 години,и секој ден пијам апцинја еутирокс,редовно....и страв ми е да не влијае тоа на плодноста или слицно....а и ако сум бремена (ДАј Бозе) дали би требало да биде се во ред,затоа сто специјалистот за тироидна ми реце дека ако забременам ке треба секој месец на контрола да одам кај него...се надевам дека тоа нема да влијае на развојот на бебето :(

9. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44
    девојки ке може ли некој да ми каже колку кошта да се направи спермограм на приватно ве молам за одговор поздрав

10. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Во Ултрамедика карши зоолошка е 1500 денари

11. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.368
    девојки да ви кажам еве дека и ние почнавме да работиме на случајот бебе, конечно се решивме :lol:

искрено да ви кажам првата вечер ме фати ептен голема паника, не дали ќе се фати туку што ќе правам ако се фати :D и се опив истата вечер :D :tmi:

но како поминуваат деновите полека се навикнувам на идејата.

едвај чекав да споделам тука, за мене е ова голема работа, голема одлука а неможам на никој да кажам уште. ќе видиме колку ќе трае ова патешествие, не се брзам кога ќе биде нека биде.

одиме на одмор за некој ден така да месец мај ќе си го минувам во уживање. :*

На green.eyes, La-Dy, elena.mak и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    17.613
    Во Авицена е 1200 денари а на Клиника е поевтино, изгледа околу 150 денари со плав картон, само што на Клиника пред да правиш спермограм мора да направиш претходно тест за хив и за хепатит, тоа се прави на инфективна клиника и е некаде околу 250-300 денари со плав картон. Најдобро е кога правиш спермограм да им кажеш и спермокултура да направат, во случај да се појават бактерии и леукоцити.
    Сперма во Авицена може да се однесе и од дома во стерилен сад за уринокултура, по претходна апстиненција од 3-4 дена, но мора да се однесе за половина час и во непроменета температура. Ако не може на тој начин и за толку краток период, тогаш таму нека даде материјал.

Само не знае човек на што да верува, дали на приватните тестови или тие на државна клиника.

Во Авицена можат да ти напишат во резултатот дека постојат зголемени леукоцити и присуство на бактерии само за да направиш и спермокултура кај нив, што не мора да се совпаѓа со спермокултура направена на клиника. Да не знае човек во што да верува. Но ако се друго е во ред со спермата, да не ве плашат тие умерено присуство на леукоцити и бактерии, тоа може да е од примање на некои лекови или од стресни промени, но пак си треба терапија доколку се утврдат.

И за ин витро се признава само спермограм направен на клиника а не и во приватни лаборатории.

13. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Да ти кажам и јас сум на истото и јас имам тироидна скоро една година и се ми е страв да не има врска и она, ама ја прасав и докторката ми кажа дека ако е у нормала нема проблем. И ние пробуваме веке 6 месеци и некако ne biva :sweat: Ama si davam nadeж кога гледам дека некои успеале после 10 месеци или година :) Колку солзи пролеав овие месеци само јас си знам ама овој месец си викам со сум полудела само се нервирам а го нервирам и мм и он се секира, сега останува да видиме овој месец дали се исплатила насата работа :inlove: Ти посакувам и тебе се најдобро и да се радуваме и двете овој месец :* Поздрав и биди стпелива Господ е голем ке не дарува и нас.

14. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    ајде со срејка да е :) :) се надеваме наскоро бебЧе ке има во стомаЧето твое ;) ;)

На Saxobeat и joelle им се допаѓа ова.
  15. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    17.613
    Мене ми касни околу 12 дена.
    Се случувало и да ми закасни и 15 дена ама многу одамна. Во последно време варира од 5 до 10 дена каснење. Со таа разлика што сега не чувствувам некои симптоми како пред да ми дојде, па се надевам дека ќе биде нешто убаво овојпат :$
    Ќе земам тест после да се уверам дали е или не е фатено, здравје Боже, ако не е, продолжуваме понатаму.

16. instruktor

instruktor Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    38
    Спермокултура се прави само доколку спермограмот не е како што треба. Инаку во Центар за јавно здравје спермокултура чини 80 ден. ХИВ Хепатит Б и Ц чинат 250 денари .
    Јас сега се јавив во Фондот и ми рекоа дека спермокултура не се прави, ако спермограмот е добар. Само не ми е јасно каков извештај од 2Д ехо треба да напише матичниот гинеколог. Во Фондот ми рекоа дека 4д на кавум утери јас со мојата Дг не мора да правам , затоа што сум имала извештај од хистероскопија, само треба матичниот да напише извештај за состојба на фоликули, дебелина на ендометриум.....
    Дали тоа значи дека повторно ќе треба да ми прави фоликулометрија или може да ги искористи податоците од претходната ????
    Инаку во Фондот прашав и како работи комисијата за време на летните одмори, и ми рекоа дека работи без прекин, нормално, само треба да се праша во клиниката каде што планирате да правите ин витро дали истото може да ви го прават во летниот период. (Што малку ме збуни) Ако знаете нешто пишете.
    Се надевам дека некому му помогнав со информациите :)

17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    ти посакувам позитивен тест :$ :$ :)

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44
    незнам што испитувања да направам сакам дазнам дали е се во ред со мене за да останам бремена еве 6 месеци се обидувам никако и еве сега пак добиввв менструација пукнав дај некој нека ми каже што испитување да направам плсссс поздрав

19. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Не сакам да звучам грубо, но секогаш ги поставувате истите прашања, а само 2-3 страни или постови поназад во оваа или во друга слична тема ги имате скоро сите одговори што ви требаат. Веќе кога се зачленувате разгледајте малку низ форумот не само зачлени се и ајде да прашам што ми треба.
    Воопшто не сакам да навредам никого, не ме сваќајте погрешно но ако некој не ви одговори тоа е затоа што истите прашања се по 100 пати претходно поставени.

Најпрво треба да испиташ хормони на 3 ден од циклус:( LH, FSH, Prolaktin, Testosteron, Estradiol...) да направиш Пап тест, микробиолошки брисови за Кламидија и Кандида да не имаш некој инфекција, и сопругот да направи Спермограм (задолжително) и ако има потреба Спермокултура. Ова мислам се најосновните испитувања од каде што треба да се почне.
    Поздрав

На maleckataa, bebaa, TSS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44

а работат ли без плави картони