Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Allwayshappygirl

Allwayshappygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    284
    Ќе направам така да, затоа што осеќам дека ќе биде овај пат. :l:

На lackygirl, Lara 27 и malecko87 им се допаѓа ова.
  2. Anexy

Anexy Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2017
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    322
    Здраво феминки, веќе долго време ве читам и поддршка си влечам баш од вас :l:
    Но, еве конечно седнав на компјутер и да си го кажам и мојот проблем, па можеби некој што бил во моја ситуација ќе даде некој совет...(секој совет е добредојден).
    Со сопругот се трудиме за бебче веќе 2 години ако не и повеќе, на почетокот релакс затоа што сите викаат првите 6 месеци не се алармантни, а јас редовно на гинеколог со сите уредни наоди од ехо, пап, брисеви, хормони (единствено ХСГ немав направено, но бидејќи се друго беше во ред, докторите ми викаа ќе почекаме). Но, по некое време решивме да праиме спермограм...и што да се види 5% нормални со кои тешко може да се остане природно бремена - па по посета на уролог откриена варикоцела на лев тестис (големо подобрување имаше со Профертил таблетите, но само во бројката, не и во морфологијата). Па по ова откритие :) вниманието се наочи кон сопругот, односно кон подобрување на спермограмот. Продолживме со чекање од 7 месеци со надеж дека нешто ќе подобриме пред да се прави лапараскопска операција. Но сепак ништо посебно не постигнавме па следеше опрерација во Ремедика кај А.Мицковски. Операцијата помина добро, сега чекаме 3 месеца и ќе видиме дали има подобрување во спермограмот. Но, тука не решаваме пак ништоо...бидејќи јас праев сега ХСГ кај Толовски (поминав супер, со минимални болки) - матка супер, лев јајник и туба проодни, лево проодно, но со хидросалпинх. Одам на гинеколог со резултатот и ми вика супер проодно, но оп левата туба најверојатно треба да се отстрани ;( и за мене следува ШОК. Како од се супер наеднаш јас без туба? Нормално сум уплашена бидејќи сеуште немам родено ни едно. Одговорот е дека овој хидросапинх имал некоја течност која ги брка ембрионите доколку се фати, а и со инвитро шансите се мали да остане, а големи шанси имало за вонматерична бременост.:sweat: После операцијата ќе си било се добро, само што една туба ќе фали и нормално дека со инвито шансите ќе бидат поголеми и за побрзо (имам 30ка). И сега сум на триста ума, а од друга страна полесно затоа што знам што е проблемот. Не знам кој гинеколог е најдобар за ова...дали Хаџи Лега, дали Димитров, Јовановски од Ремедика, дали Слободан Лазаревски од Сиситина? Дали имате некој совет или некој да поминал низ слично или исто искуство?

П.с извинете за овој долг пост, ама се ми лежи на душа. Убав ден и се надевам дека наскоро сите ќе се префрлиме во труднички муабети :):coffee:

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    @Anexy со отстранување на туба мислам @pandelka имаше искутво. Кога ќе види ќе сподели.

На dunika, pandelka, Lara 27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Девојки јас одам во борба за следен месец, денес добив на 25 ден, точно 14 дена од кога бев на фолкилуометрија и кога докторот ми кажа дека сум точно пред овлација. Тоа значи дека истиот ден пукнал фоликулот, го погодивме денот но ете не сака и не сака. Тешко е многу и покрај тоа што знаев дека нема да биде поради сите симптоми на пмс. ;(
    Дај боже некоја од вас да не изардува тука.

5. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    @Anexy моја препорака е Димитров, побарај мислење и од него.

На Lara 27, paleska3 и Anexy им се допаѓа ова.
  6. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Епа супер баш имав некоја верба во нив. Ти посакувам среќа и да не ти дојде веќе ич да имаш последна и успешна инсеминација :*

Последна измена: 4 јули 2018
    На L*G му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Mislam deka si preeeeeemnogu psihicki opteretena za zabremenuvanje..Koj ne pominal ne znae kako e a tuka site potpolno te razbirame. Dobronameren sovet e ne se opteretuvaj so testovive.i ne gi pravi den pred dobivanje ili na den na dobivanje. Pocekaj neka ti zadocni.

На fana, Allwayshappygirl и curlyhair им се допаѓа ова.
  8. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.856
    Душичка со сите документи закажи си кај Ивановски или Лазаревски сепак се специјалисти и ќе те насочат што понатаму.Секое добро

На dunika, Lavica2016, Anexy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.606
    Оди кај Димитров мила доста го фалат
    Друг совет немој да се откажуваш
    Затоа што Господ прави чуда тој дава и тој зема
    Кога најмалку ќе се надеваме тогаш ќе не изненади ќе ни дај Божји дар
    Затоа опуштено и психата да ја средиме

На paleska3, Anexy и Martka им се допаѓа ова.
  10. Anexy

Anexy Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2017
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    322
    Ви благодарам девојки :l::muscle:

11. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Многу се наевав дека јас и ти заедно ке објавиме по едно сликче...не се разочарувај јас повеќе ни на ехо ни на фоликулометрија не верувам и не посетувам,смачено ми е(facepalm) јас остнувам уште три дена до недобивање ама ни се надевам премногу а нема ни да се разочарам. Премногу се ни е достапно во денешно време па се само рогови излегуваат,море по 5,6 деца ги правеле како од шала,ама не се преотеретувале како ние,де овулација , салто напред назад... ќе не убие оваа психа наша:$. Јас пак и тебе ке ти пишам сите мои блиски во јули останаа бремени,има нешто во овој месец. :hug:

На L*G, dunika и paleska3 им се допаѓа ова.
  12. Allwayshappygirl

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    284
    Ne sum premnogu kako sto izgleda. Denes imam kako kafeavo, a koga ke se izbrisam mi e rozevo. Imam bolki isto kako za idanje. Utre da napravam test?

13. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Pocekaj da vidis dali ke ti proteche. Ne pravi test.

На Lady Leona, Allwayshappygirl и paleska3 им се допаѓа ова.
  14. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @Happyinlove цела среќа сега ти ја пуштам тебе да не добиеш воопшто следните 9 месеци :).
    А јас таман одам на одмор во месец Јули, не планирам да следам ни плодни ни не плодни и дефинитивно нема да правам свеќи и салто овој месец :). Сметам дека доста беа калкулации.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Јас сум со една отстранета туба, отстранета од Тофоски државна. Можам само да ти кажам да не се нервираш. Прво ќе напрајш хистеролапараскопија, можеби не е и за ваѓање. Мене и другиот сакаа да ми го извадат , не ми бил функционален, па еве си ја гушкам ќерками цело време:inlove:. Шансите за бременост ти се еднакви, јас лесно останував бремена со еден јајцевод.
    Димитров е најдобар лапараскоп, ама сепак разговарај си со повеќе доктори.
    И во едно биди сигурна, никоја нема да остане со празни раце, Господ е голем:angel:

На Andonia, paleska3, Martka и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Allwayshappygirl

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    284
    Vazi. Ako ne sega, ke bide eden den. Nadez da ne gubime nikogas. Toa e bitno :hug::l:

На paleska3 и Lavica2016 им се допаѓа ова.
  17. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Мила еве од мене едно искуство кое мислам ќе ти помогне малку.Мојата ХСГ снимка викаше непроодни двете туби.И отидов лани кај Димнитров во ремедика.И ми кажа вака "Додека не отворам незнам што е,снимката не ми е веродостојна"
    И така направив во мај лани лапароскопија со хистероскопија и испадна двата канала супер проодни.Така да немора снимката ништо да значи.Направи го тоа прво за да си сигурна.
    Што се однесува за Ин витро мислам дека тубите немаат никаква улога бидејќи ти враќаат оплодена ј.к и го кратат оној дел за оплодување природно во јајовод.Така да шанси за вонматерична се мали.Ако грешам нека ме поправи некој.:*

На Anexy, Lara 27, dunika и 2 други им се допаѓа ова.
  18. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Истото де случи и кај мене, на хсг двете непроодни туби, на лапараскопија се покажаа комплетно проодни.
    @srekice мене пред операција ми рекоа дека ако имаат многу прираслици ќе ми ги отстранат тубите заради тоа што сепак постоела шанса и при инвитро да дојде до вонматерична, едноставно ембрионот таму да се прикачи. Така да ваљда постое некоја минимална шанса. За среќа кај мене немаше потреба од тоа. Читајќи искуства сватив дека хсг често дава грешни резултати.

На Anexy и srekice им се допаѓа ова.
  19. ivanshe

ivanshe Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    259
    Девојки да ве прашам дали има правило кога се проверуваат хормони на тироидна, дали е врзано со циклус и кои хормони обично се испитуваат?

20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.417
    Допаѓања:
    183.752
    Кога сакаш може да испиташ. Најчесто испитуваат тсх, фТ4, и Анти-тпо, а може да ти испитаат и фТ3. Мене сите ми ги испитуваат на ендокринологија.

На ivanshe му/ѝ се допаѓа ова.