За многу години лавици На овој ден пред 3 год дознав дека сум бремена Го молам Господ сите што побрзо да не благослови
Случајно налетав на темава, пребарувајќи нешто за породување, за кое се подготвувам благодарејќи на др. Лидија Черепналковска од Промедика. Пробувавме околу 7 месеци безуспешно и по препорака на колешки отидов кај неа. Мислам дека пристапот, енергијата и сите совети и прегледи како по книга, заедно со витамините кои сметаше дека ми се потребни придонесоа уште првиот месец по прегледот да останам бремена. Многу сум и благодарна, топло ја препорачувам на оние кои сакаат да останат бремени, и ја пуштам целата среќа на светот и молитви за оние кои се трудат одреден период.
Кои прегледи ги правеше и какви витамини пиеше? Која е цената за преглед и каде се наоѓа ординацијата?
Ординацијата се наоѓа во Промедика, на одделот за гинекологија. Тоа е карши Рамстор, во зградата на Орифлејм. Прво разговаравме, по се што и објаснивме сама заклучи кои хормони треба да ги проверам. Еден од тие што ги проверив излезе вистина покачен. Пиев бромергон, и тоа ми кажа кој ден по колку да пијам, ми кажа точно кои денови да одам за да ми каже дали е тоа прав момент за зачнување. Од кога останав бремена исто ми препиша витамини како фемибион, вагиналети утрогестан и добрестон. Морам да повторам дека во цел процес нејзината позитивна енергија и достапност ( на приватен тел. ) беше priceless Прегледите чинеа 1500 или 1800 ден. , не памтам точно.
Велат низ форумов дека во овој период никаде ја нема. Има замена за неа, Овитрел, но е доста поскапа.
Жени , примате феминки овде по втор пат ? Решивме да се обидуваме за второ дете (мм оддамна сака , а сега почна и ќерка ми да навалува , па викам може и време е веќе..) ,па се надевам на успех. За ќерка ми фати од прва , сега баш ќе видиме. Поминаа 15 дена од кога добив , сега сум во фаза на овулација па од саботата почнавме да се обидуваме. Сега треба да почекам да ми касни , така? Секој 7-8 ми во месецот добивам , па ќе видиме баш февруари негде 10-ти ако не ми дојде ќе направам тест. Немате појма колку сум возбудена , не толку од тоа дали од прва ќе фати (не се замарам ) туку како ќе се снајдам пак со уште едно дете Со среќа нека ни е на сите
So sreka i posakuvam vo brzo vreme da procitam deka cekas bebce Nigde ja nema. Ke ja povlekuvaat. Trebase minatiot mesec da ja primam Dr mi kaza vo Sk da ne baram deka pacienti kazuvalr vo Veles ja imalo. Bevne i u Veles ja nemase. Mi kazaa vo aptekata na Remedika ja ima. Se javiv ja davaat na nivni pacienti so izvestaj od Dr. Zamena za Oregnil e Ovitrele. Bas sega mi sr javi bratucedka koja e vo procedura za ivf. Celo Sk go prebarale nemalo,pa zemale od kaj Dr Ovitrele 2 iljadi i nesto bila. Jas prasuvav vo Bugarija tamu e 30 evra. A negde procitav deka vo Solun Pregnil bila 4evra
Здраво, Ве молам за искуство, помош, доктор, шо било. Се чувсрвувам очајно. Во брак сме 2,9 години и досега имав 3 спонтани. Последната бременост примав и фраксипарин, бидејќи имам муатции на тромбофилни гени. Кариотип испитано во ред. Плодот од последната бременост испратен во ману, резултатот е триплоидија. Во Битола живеам, па нормално бевме кај др.Таше, кој не ни даде никаква препорака за ништо што би можело да ни биде од утеха и корист. Само ни кажа обидувајте се, или барајте pgd ivf кај прават надвор од Македонија. Очајна сум ве молам за некаков утешен совет или ако некоја имала ваков случај нека сподели.
Дали имаш правено ХСГ види дали имаш некој преграда на матката што не го задржуваш плодот,јас веќе сите испитувања ги направив сега ХСГ ќе правам и ако не се препорачува после еден спонтан јас сакав и инстирав да направам не можам да оставам ништо случајно,види направи незнам дали и на имонологија си била да испиташ повеќе гени.
Имам хистероскопија направено, немам преграда, гени основен панел, хетерозиготен тип на тромбофилни, незнам кај кој доктор да се обратам за да ме насочи понатака како. Во плодносст со 2-3 доктори се консултиравме единствена опција ми ја дадоја како обидувајте се друго нема што. На поставените прашања од наша страна др. ни одговараше нема што да мислаам незнам. И јас ги направив сите испитувања после вториот,после првиот сите доктори ме убедуваа дека нема потреба. Но сега незнам што понатаму.
А во која недела се случуваат спонтаните? Дали е тоа рана бременост или поодмината? Ако е рана тогаш може да е и до NK келиите,таканаречени клетки убијци кои плодот го препознаваат како опасност по мајка и го убиваат.Ова испитување кај нас не се прави,мислам во бугарија дека прочитав го праваат.Некои наши гинеколози ја даваат интралипидната инфузија кога се сомневаат во овие клетки е дали завршува работа незнам. Ова е само една моја претпоставка од што имам слушано и читано по наши и странски форуми.
Da, primav i intralipidna i fraksiparin vo poslednata bremeenosst i folnaa metilirana i pak se sluci. Prcite dva mi bea vo 7nedela, poslednata vo 8,2 nedela prestana da se razviva plodot i nemase srceva akcija.
Мила со резултатите да појдеш на имунилогија кај Др.Петличковски да видиш што ќе ти каже,па потоа закажи си преглед кај Др.Ивановски од систина или Др.Трајковски од њу борн сепак се специјалисти и имаат доста искуство.Исто така види и испитај тироид кај специјалист ендокринолог.Секое добро
Фала ви многу на споделените мислења, извинете ако звучам премногу нервозно или арогантно. Пишувам во преголема тага, нервоза и очај. Мартка да ми останува уште кај имунолог да одам. Сосема е поинаку кога некој ќе ти каже дека има начин, како и што да правиш, ќе се надеваш, вака никаква надежд од докторите не добив, дури ни со обична ин витро процедура ми кажаа дека не би помогнала. Единствена и најголема надежд ми е Божјата војла.
Ту бре душо.Значи душа да ти пукне,незнам дали е потешко да не можеш да забремениш или пак ова твоево,ама твоево е дефинитивно потешко. Па до толку да не ја знаат причината докториве Ни знаат во ваква ситуација што е проблемот а и кога нема бременост незнаат да дадат објаснување . И не звучиш арогантно,сосема е разбирлива твојата огорченост кога ти се дешава нешто а никој незнае да ти каже зашто.