Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. macenceee24

macenceee24 Активен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    7
    Здраво девојки, ме интересира дали би можеле да ми помогнете со ваш совет ... имам нередовен циклус од кога добив за прв пат ... сега сакам да останам бремена и веќе некое време се обидуваме со мм, значи секогаш ми доцни а минатиот месец имав на 19 мај и ми заврши на 25, а овај месец добив на 11 и немам многу само по неколку кафеави капки, некогаш кафеави некогаш црвени, дали е можно да сум бремена бидејќи добив порано, а и незнам до кога да чекам за да направам тест, бидејќи со мм се обидуваме од 25 мај и ако имам останато мислам дека е рано да покажи 2 цртички... ве молам за мислење и совет

2. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25
    Здраво девојки јас сум нова на форумов, ги читам претходните теми и многу ми е мило што сите сте заедно во добро и лошо :clap: сакам да ве прашам во врска со спонтаниот абортус, вака: пред 4 месеци имав спонтан абортус во 6 недела од бременоста, потоа направивме пауза од 2 месеци (така ми рече матичнио тгинеколог) прошлиот месец пробавме за бебе но не ни успеа, сега и овој месец пробаме пак не знам што направиме... :?: имам слушано од постари дека после спонтаниот абортус одма „фаќало“ мене не :rock: дали можеби некој знае некој лек???? Имам направено секакви испитувања се е во ред ;) ви благодарам од напред

3. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Маченцеее24, ти одговорив на претходниот пост, направи си тест, не е исклучена можноста да си бременка, рано ти било за добивање. Побргу тест, па ако ти испадне позитивен трк на гинеколог да видите зошто се појавило капки крв. Што е сигурно сигурно, би требало веќе да може да ти појави на тест преку мокрача, или па за посигурно преку крв во лабораторија.

Лaсица88, и јас имав спонтан пред 8 месеци, се обидуваме да останам бремена цело време, ама нема сеуште. Некои остануваат брзо, некои треба повеќе време, тоа нема врска со спонтан. За спонтан имаш и посебна тема bremenost/spontan-abortus-t4910/250.html#p1675151

4. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25
    фала ecapereca :*

На ecapereca му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Маченцеее24 јас би ти рекла да си провериш преку крв.
    Според концентрацијата на Beta hcg ако си бремена ќе ти кажат дури и која недела си.
    Ако мислиш дека е во прашање рана бременост, на ехо може и да не се види ама преку крв веднаш ќе ти кажат.
    За саат-два добиваш резултати.
    Неизвесноста е најлоша!

6. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Со 1 ден доцнење може да покаже на домашен тест, јас не би издржала да чекам до утре, а камоли задутре. Оди по тест и прави го, ајдееее :clap: :clap: :clap:

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Да ве прашам нешто, колку има тестови во пакувањето, за колку дена?[/quote]

Овие моиве се за 5 дена, има и за 7 мислам.
    Мене и денeшниов ми покажа дека имам овулација. По колку дена се има овулација уствари? Немојте да ми се смеете, ама стварно ова деновиве вакви-такви-онакви ме збрлавеја.

8. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Сакам да искоментирам за споредбата со постаро време, значи ова е само мое мислење, несакам никому да му го наметнувам. Значи, и во старо време луѓето си имале проблеми со бремености, со пораѓање, со дечиња. А денешново време плус е под многу поголем стрес, воздухот што го дишеме е полн со метали, водата што ја пиеме исто, храната цела со хемикалии, и месо, и зеленчук и овошје. Ништо не е здраво. Заради тие работи мислам дека се овие проблеми, и за потешкото забременување, а и за компликациите што се јавуваат некаде. Само Господ да не' чува и да дава дечиња :)

9. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Јас чекам прво ти да соопштиш среќна вест, па по тебе Џанина!
    Датумите за не добивање ни се 13-ти, 14-ти и 15-ти :)
    Јас се трудам да не се замарам, ама не ми иде. Го оптеретив пребарувачов со безброј прашања околу бременоста!
    Имам некои чудни симптоми па сега сум со триста прашалници во глава.
    Дај Боже да се израдуваме сите што си очекуваме бебушки што поскоро!
    Што е наше ќе си дојде.. Само позитивни мисли!!!

10. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    :D odvaj cekam utre da dojde Ali nekako si mislam deka nema da bidne Nisto i ovaj mesec nemam nikakvi simptomi osven malce gradite me bolat Ali taka mi bese i minatiot mesec Pa ke vidam ako ne mi dojdi ke pravam Test sabota Pa ke vidime Ali velam mora edna od NAS da e bremena so Maler ke sme ako ne sme ni edna od NAS :rofl: mala sala :rofl: trpenie samo ama kaj e toa trpenieeeeee :rofl:

11. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    397
    Девојки....јас пишав во темата симптоми на бременост...ммммммм како да кажам...не бев стрплива па денес направив тест и ми излезе втора бледа црвена цртичка :rofl: :rofl: позитивен тест :lol:

На Serafima, belisima88, maleckataa и 4 други им се допаѓа ова.
  12. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    BRAVOOOOOOOOOOOO, CESTITKI, AJDE AJDE, SEKOJ DEN NOVA MAMICKA, JEEEEEEEEEEE :inlove: :inlove: :inlove:

На TSS му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.200
    Допаѓања:
    124.830
    Честитки за сите идни мамички,good luck :)
    За оние што не можат да забременат,читав за ASA,антиспермални антитела.Се испитувале на имунологија со крв од жената и сперма или крв од двајцата незнам точно.Eве нешто превземено,во спојлер
    На антителата најчесто се сомнева кога постои слепување,групирање на сперматозоидите а тоа се покажува на Спермограмот во делот за аглутинација.Најчесто тогаш мажите се упатуваат на ова тестирање.
    Но може да пишува и дека нема ,но на тест преку крв за антиспермални антитела да има.
    Најдобро е да се испита и преку крв.

Причина за оваа реакција може да бидат инфекции,траума во пределот на тестисите,премногу седење,кај оние кои имаат пробелм со проширени вени на тестисите.
    Не се сите антиспермални антитела од исто значење.Како ќе влијае на плодот,зависи од тоа каде се ,,закачени,, на површината на сперматозоидите.Некогаш антителата ја намалуваат подвижноста на сперматозоидите ,односно ги успоруваат на патот до јајните келии,некогаш блокирањето отпочнува со реакција на оплодувањето.
    Можно е и сперматозоидот кој на себе носи антитела ја оплоди јајната келија.но таквата бременост во голем процент завршува со спонтан.Антителото може да вчијае на битната фаза на делење на јаните ќелии,што се одразува на виталноста на плодот.
    Тетсот покажува колку проценти од сперматозоидите се зафатени со антитела,немора да значи дека сите сперматозоиди се со антитела.

Антиспермалните антитела кај жените се поретки како причина за имунолошка неплодност.Жената може да произведува антитела кои прават барикада за да поминат сперматозоидите ,воглавно во цервикалниот канал, што може да се надмине со инсеминација.
    Постои терапија и за двајцата но најдобро решение е инсеминација а уште подобро ИФВ.

Присуството на антиспермални антитела (ASA) најчесто се одредува во семената течност и цервикалната слуз.Истотака е потребно да се испита и преку крв кај двајцата партнери.
    Тестот е важно да се направи на време ,а според некои доктори после 2-3 месеци од неможноста да се забремени.

14. lale24

lale24 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    149
    ТСС честиткииииииииии,со лесно нека е и има весела бременост :*

15. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    cestitki tss bas se raduvam za tebe imaj lesna bremenost :*

16. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Честитки мила, имај најубава бременост! Што убаво се множат трудници, ајде сите земајте бројче! :inlove:

17. Stefaani

Stefaani Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    286
    честитки тсс :inlove: со лесно да си ја износиш бременоста а другиве девојки нека ги префати па што побрзо да пишат за 2 цртки :D

18. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44

честитки тсс имај убава и ленса бременост

19. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Ти Дџанина што чекаш што не правиш тест,ајде и кажини :hai:

20. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.396
    Допаѓања:
    17.618
    Вчера прашав во Еурофарм, пакувањето од Фитофарм е со 2 теста и чинат 419 денари.
    Па дали се нормални.