Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    немој да се разочаруваш во врска со инсеминацијата, па таа и така статистички гледано мн ретко е успешна. не се обвинувај себе. доколку се е во ред со сите испитувања, останува малце да почекаш и да се опуштиш. зачнување едноставно е не е толку лесен процес, зависи од мн фактори.
    може некој месец не овулираш, гинекологот ми кажа дека во просек секој 13ти циклус на жената е неовулаторен. може некогаш се оплодува јајцето ама не се закачува,може некогаш спермата не успева да го оплоди. така да само тајминг е во прашање и да се поклопат сите коцки.

На monka_bonbonka и Cersei им се допаѓа ова.
  2. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    2 и пол години се бориме,се сме испитале и се е ок,наредниов месец ќе почниме со инсеминации,испитувањава сама си побарав да си ги направам после консултација со паталци,не губиш ништо,освен ако недај Боже имате проблем барем ќе знаете каде да се насочите. И овде ме посоветува Оли за антиспермалните антитела,зш на спермограмот константно сме со висока вискозност,аглутинација и покачени леукоцити а спермо и уринокултурата се уредни.

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Aglutinacija je pojava sljepljivanja spermija i drugih stanica (npr. leukocita) u ejakulatu, što umanjuje plodnost, i najčešće je posljedica upale ili infekcije. Može upućivati i na pojavu antispermatozoidnih antitijela koja mogu uticati na proces oplođenja preko mehanizama kao što su imobilizacija i aglutinacija spermatozoida, interakcija sa mukusom ženskog genitalnog trakta, otežavanje transporta spermatozoida i onemogućavanje receptorske interakcije spermatozoida sa zonom pelucidom jajne ćelije, što se manifestuje izostankom akrozomalne reakcije, penetracije spermatozoida u jajnu ćeliju i oplođenja. Uzrok pojave antispermatozoidnih antitijela može biti hirurška intevrnecija na testisima, povreda testisa, varikokela.

Ова го најдов во една статија,само за нашиве доктори присутна аглутинација не е проблем за зачнување,консултирани гинеколози,уролози,сите апатични ради ова,као не е проблем.КАКО БЕ НЕ Е ПРОБЛЕМ! Многу се нервирам.

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.533
    @Stressed Out не се нервирај. Знам дека ретки се докторите што навистина се заинтересирани и што самите ќе ве упатуваат на проверки. Излегува сам снајди се и сам барај си чаре. Но што да правиме, среќа постојат форуми, статии, истражувања, разни искуства на луѓе од кои може да црпиме информации.
    Борбата за бебе за некои е полесна и бебе доаѓа побрзо, но кај некои трае малку подолго таа борба. Но на крај се стигнува до целта, а целта е најважна. :nod:

На Cersei, srekice, eta и 3 други им се допаѓа ова.
  5. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Фала ти многу!!!
    Во понеделник сум на преглед ( сакал др да ме видел при крај на циклус, што ми е малце шубе искрено незнам што ќе гледа :) ) па баш ќе го прашам и ќе инсистирам во однос на испитувањава не ми се губи време веќе! Инаку и ние сме толку 2 -2 ипол години.

6. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Оли фала ти тебе,ти ми ги спомна антиспермалните па така почнав да копам и инсиситирам на ова, @monka_bonbonka можам да ти кажам точно како да ти гласат упатите и за каде,зш мојот матичен гинеколог и матичниот од маж ми,уролог,сите беа ко од марс паднати,им испечатив лист и им појдов БАРАЈТЕ ТЕРМИНИ :)

7. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Може да пиши ми пп.. и што значи матичен уролог, зарем?

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.533
    Кој ден ќе ти биде од циклус? И кој доктор сака да те види? Матичниот или тој што ти правеше инсеминација?

9. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Во понеделник ќе ми биде пред последен ден. Инаку тој што ми правеше инсеминација.

10. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    последен ден од добиено да не мислиш?. циклус трае од 26 до 35 дена. од првиот ден кога ќе добиеш до наредниот пат кога ќе добиеш.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Не не,лошо сум пишала,матичниот општ абер немаше,па не прати кај уролог и тој абер немаше :D

12. Preslav

Preslav Нов член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Сите испитуванја се ми направени ама ете не бива инаку ви благодарам

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.533
    :headbang:

14. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Незнам јас му кажав дека сеуште ќе имам циклус во понеделник он ми рече ако, дојди да те видам. До сега никој не ме прегледал пред да ми заврши скроз циклусот.

15. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    немој да ја викаш менструацијата циклус :)
    Циклус е сосема друго.
    мојот циклус трае 28 дена. дента кога ке добијам менструација ми е првиот ден од циклус. менструацијата ми трае 4 дена па кога ќе ми заврши тоа е 4ти ден од циклус. Овулирам на 14ти или некогаш на 15ти ден од циклус. Наредната менструација ја добивам на 29ти ден од циклус, значи тоа е веќе првиот ден од новиот циклус, значи минатиот ми траел 28 дена. Сфаќаш?

На bela.m и 0ли им се допаѓа ова.
  16. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Ок, менструација ќе имам сеуште во понеделник :) во право си.

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.533
    Ништо страшно. Стопати на втор ден од циклус сум била на преглед, кога е обилното :)
    Ќе види јајниците какви се, ендометриумот и сл. Има што да се види, оди штом те вика, позитивно е тоа што ти рекол да одиш.

На bela.m и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  18. belmoni

belmoni Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2018
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    374
    Сега пак тука јас морам да се вратам женички со еден куп прашања и стравови што понатака -
    Значи вака вчера ме дочистија со киретажа.
    Бев денеска кај Гордана Петровска во систина и се одлучив да продолжам со нејзе за следна бременост од сам старт уште пред забременување . Она ми кажа да ги направам следниве испитувања вклучувајќи го и сопругот - па после да соберам се на куп и пак да појдам кај нејзе со сите резултати.

ХСГ , немам правено никогаш и нз кај да го правам се мислам за систина. ве молам за помош?

Пап тест, ( пред 4 месеци правев , колку време треба да помине за нов пап тест ?
    микробиолошки. во авицена ќе ги пратам од кајматичната.

Пролактин - TSH free - T4 Free T3 - ова исто нз што поточно е?

И имунолошки иследувања за кардиоваскуларни заболувања MTHFR LIDEN - исто и за ова помош?

Сопругот - спермограм (кај се прави ако сакате да ми кажете?) гледам нема во авицена.
    и спермокултура. - таа во авицена ќе ја прави сопругот.

19. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    ХСГ Препорачувам во Систина да си направиш, не е болно и трае 3 минути.
    Папот ти е ок, да не е постар од 6 месеци/година зависно
    Пролактин е хормон, тсх, т4 и т3 се исто така хормони за тироидата која е многу важна жлезда во процесот на забременување
    Спермокултура и уринокултура препорачувам било каде само не Авицена ( лично ние имавме лошо искуство ) со неточни резултати. Можете Систина, Ремедика, Њу Борн, клиника....
    Ова последново за кардиовасклуларни заболувања незнам..

Се надевам дека помогнав
    Поздрав

На belmoni и Veki4kaa им се допаѓа ова.
  20. belmoni

belmoni Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2018
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    374
    @monka_bonbonka А дали знаеш цена за спермограм-спермокултура?
    и ова за пролактин кај се испитува?