Оли,овие мутации сметаат при забременување така? Мислев дека предизвикувет спонтани... Колку време земаш терапија?
Може да се причина за спонтан, но не знам дали се причина за незабременување. Подолго време пијам Аспирин, метилирана фолна, метилиран Б12, Б6, повремено боцкам Фраксипарин. Можеби година и половина ги земам. Но не се мутациите причина што не сум останала бремена уште Превентивно ги пијам/примам за ако дојде до бременост.
Значи без вас незнам што би правела . Би била начисто изгубена, ве гушкам сите Значи вака - ова треба да испитам: - ХСГ : проодност на каналите - ТОРЧ, - Генетски мутации - Хистероскопија - Имунолошки испитувања Од кое прво да почнам и кога ? Дали треба да чекам прва менструација? За хсг-то треба чисти брисеви и седиментација ? така прочитав на темата за хсг. А кариотип и хистероскопија што е?
А да не се мачиш со ХСГ ако идеш на хистероскопија. Со хистероскопија поубаво ќе ја видат матката и ако има потреба ќе реагират и ќе отстранат што треба.Читни во тема хистероскопија има многу задоволни од чаир.
Точно, но проодноста на каналите може ли да се види со хистероскопија? Доколку не проверува проодност да не треба да прави хистеролапароскопија?
Добар е советот од @srekice да направиш хистероскопија, за да се види матката и да се отстрани нешто ако има. ТОРЧ е преку крв, не мора да чекаш менструација. Имунолошки и генетски заедно испитај ги, со еден упат и со едно земање крв. Земи упат за Амбуланта на Имунологија, секогаш има термини. И ова е преку крв и не треба да чекаш да добиеш. Оди прво крв нека земат што побрзо, на Имунологија се чека повеќе време за резултати. @monka_bonbonka Каналите веројатно и' се проодни, останува бремена. Но секогаш постои можност еден да е запушен на пр. иако останува бремена. Да се едитирам... @Veki4kaa за ХСГ и хистеро ги имаш следниве опции: да одиш на ХСГ и ако има потреба да одиш после на хистеро или да одиш директно на хистеро за веднаш да отстранат ако нешто има. Читни во темата за хистеро, многу имаат пишувано за искуства.
ХСГ знае да даде лажна слика.Не е пријатна самата постапка па често знае да покаже лажно запушени јајоводи.И со хистероскопија можат да се видат каналите пошто и тогаш се вбризгува некаква течност .Но она останува бремена ко што пиша и @Oли ,но сепак подобро е хистероскопија и ако има прираслици или преграда ќе ги отстранат со лапароскопија. Само прво испитај се друго.Брисеви обавезно чисти да имаш.
На хсг мене ми дадоа извештај дека се е во ред, проодни канали и матка нормална форма и големина. Среќа ја носев снимката во њуборн пред инвитро и докторот ја виде и рече ти на хистероскопија ќе одиш имаш септум. Така и испадна одстраниле септум така пишуваше на извештајот, а и се гледаше дека имаат сечено бидејќи одпосле чуствував благи болки. Хсг не ти треба ти остануваш природно бремена што значи имаш проодни канали, само во случај на вон матерична бременост да била ќе треба тогаш да го направиш. Џабе не се мачи ренген е не се изложувај непотребно на ова снимање. @Veki4kaa
Истото и мене ми се случи. На извештај се' супер, а на снимка тројца други доктори ми видоа септум. Само не знам докторката од Систина што ми правеше ХСГ како не го видела и пишала дека се' е во ред.
Е аде тоа да видиш. Наајтрагичното е што Органџиски не го виде и ми правеше инвитро со таква матка. Шта речи...
Најдобро оди си во Систина Ремедика Плодност.......јас кај матичната идам само за упат или рецепт....
Кариотип е испитување на хромозомите кај двајцата партнери. Не прави хсг ако немаш чисти брисеви, прво тоа провери го, па после хсг. Најдобро да си ги направиш сите испитувања.
Во мојот случај се се виде на ХСГ то и полипот и преградата, предходно ниеден гинеколог никогаш не ми кажал дека имам полип а камоли преграда така да ХСГ то мене многу ми помогна, односно го превземав вториот чекор хистероскопија. Дури ми е криво што и порано не направив ХСГ. Има секакви искуства така да јас мислам за конкретниот проблем на членката да си оди кај сериозен гинеколог кој ќе ја упати да ги направи сите испитувања редоследно зависно од фактичката состојба.
Јас правев тест Self Clear на денот кога требаше да добијам менструација и беше негативен. По една недела доцнење направив друг тест, не знам како се вика од зегин, некои 130 денари е, беше позитивен Веројатно сум имала доцна овулација, не знам. Ви посакувам 2 цртки на сите од