Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Ќе проверам и тоа. Ама јас немам проблеми со циклусот, ко швајцарски саат ми е.

ocicka2014 likes this.
  2. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Нема правило.
    Ама за забременување и тироидните хормони се доста битни не знам зошто не ти ги испитале. Тие ги бараат и за поднесување за ваучер ако не се лажам.
    Исто и инсулин е доста битен.

После во бременост по 10та недела следат само тироидни, ама до тогаш мора сите да се во реф. вредности. Посебно ако е висок пролактинот знам дека одбиваат ваучер, прво бараат да го симнеш.

LunaGrey likes this.
  3. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Ќе идам да ми даде гинек. терапија.
    Немаше тироидни во пакетов затоа не се испитани. Не поднесувам ваучер јас...како и да е ќе си проверам се, ама не ми е за ваучер.

ocicka2014 likes this.
  4. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Зборував со специјалист од систина. Ми рече ХСГ а не хистероскопија,му кажав дека матичната ми вика немало потреба, ми рече никако да не забременувам без тоа, не разбирам зошто кога јас останувам бремена,нели е таа постапка за да се види проодноста на јајцеводите? А и од што имам читано и слушано било болно. И сега страв ми е за сите пари ;(

5. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

иначе прочитав исто во темава, една членка имаше два спонтани, и на клиника и нашле дека висок и бил многу тестостеронот и дека заради тоа дошло до спонтани, така имаше пишано. Го имаш проверено?

6. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Луѓе ова го прочитав на интернет.
    Јас имам 29 години а нивото на FSH (7.5) ми е како за 33-37 годишна. Тоа значи ми се намалуваат оваријалните резерви.
    Колку ви е на Вас останатите FSH?
    Ќе полудам.

33 year or less = less than 7.0mlU/mL

33-37 years = less than 7.9 mlU/mL

38-40 years = less than 8.4 mlU/mL

41 years = less than 8.5 mlU/mL

7. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Минатата недела на клиника проверував хормони и баш за тој немаше реагенс :(

8. 0ли

0ли Форумски идол

Не се гледа само проодност, со ХСГ се гледа и формата на матката и дали има септум.
    Прегледот е како менструални болки е чувството. Ќе се напиеш некое апче за болки што вообичаено пиеш и нема да имаш гајле. Различно искуство е кај сите, јас болки немав, само менструални кога го вбризгаа контрастот. Ништо страшно, повеќето го имаме направено. Не плаши се, краткотраен преглед е.
    ФСХ може и да се намали со витамински суплементи и овде успешно намалување имаат сите коишто јаделе смокви во маслиново. Имаше рецепт низ темава, нека го пише некоја кога ќе прочита. Можеш да го подобриш квалитетот на јајце клетките и да се спушти малку ФСХ.

srekice and LunaGrey like this.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Не се гледа само проодност, со ХСГ се гледа и формата на матката и дали има септум.
    При прегледот како менструални болки е чувството. Ќе се напиеш некое апче за болки што вообичаено пиеш и нема да имаш гајле. Различно искуство е кај сите, јас болки немав, само менструални кога го вбризгаа контрастот. Ништо страшно, повеќето го имаме направено. Не плаши се, краткотраен преглед е.
    ФСХ може и да се намали со витамински суплементи и овде успешно намалување имаат сите коишто јаделе смокви во маслиново. Имаше рецепт низ темава, нека го пише некоја кога ќе прочита. Можеш да го подобриш квалитетот на јајце клетките и да се спушти малку ФСХ.

LunaGrey likes this.
  10. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

го најдов Оли на нет, 40 смокви во тегла прелиени со маслиново...40 дена треба да отстојат па после по 1,2 сабајле треба да се јадат.

п.с. што би без тебе:)

Last edited: Apr 3, 2019
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се' ќе биде добро, не се нервирај :*
    Не мора да стојат баш 40 дена. Ги јаделе и без да стојат толку. Стави ти 40, па почни си веднаш да ги јадеш, а во меѓувреме стави си и нови 40 што ќе седат 40 дена додека ги јадеш овие првите. Нема штета и порано да се почнат без да стојат во маслото.

12. srekice

srekice Популарен член

Фсх ти покажува квалитет на јајце клетка.
    За оваријални резерви се испитува АМХ.
    Твојот фсх е супер и за возраста а и воопшто,во граници на нормалата е.Несе плаши а смокви и суплементи можеш да конзумираш и за 3 месеци направи контрола ,толку треба за да се покаже резултат(fingers)

0ли likes this.
  13. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

се утепав од плачење прееска,си викам ќе влезам во менопауза за некоја година...
    иначе од суплементи пијам фембион и плус цинк,а ова со смоквите вечер го правам и од утре јадам.
    Во петок сум на гинеколог,па да видам каква доза ќе ми препише за да го намалам пролактинот од 24.
    Фала девојки:l:

srekice likes this.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Никакво плачење, нема потреба. Каква менопауза, рано ти е за тоа, многу рано :)
    Душа бе :hug:
    Од суплементи можеш да земеш на пример Q10, селен, цинк рече земаш, омега3, витамин Е, витамин Ц.
    Можеш и во тегла со домашен мед да ставиш по 50 грама непечени: мелени ореви, лешници, бадеми, индиски, кикирики, семки од тиква. И да си сркате со пластична (или дрвена) лажица по една дневно и ти и мажето. Ем добро за имунитет, ем за твоите јајциња ем за јунаците од мажето :lol:
    Но плачење и страшни филмови не ти се потребни :hug:

fana, Cersei, dunika and 3 others like this.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Јас само да ти дадам поддршка за пролактинот. Пред да останам бремена ми беше покачен, тој 29, а ТСХ 7.7. И мене ми рекоа дека двата се поврзани,кога едниот се качува и другиот поради него. За ТСХ ми ја покачија терапијата што претходно ја пиев,а за пролактин ми даде др 1 таблета Достинекс, да ја поделам на 2 дела и да ги испијам во растојание од 7 дена. Следниот месец пролактинот беше во нормала:)

LunaGrey likes this.
  16. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Баш ќе проверам и тсх деновиве. Мислиш дека ти беше пречка пролактинот за забременување?

17. dunika

dunika Форумски идол

@LunaGrey какво плачење,каква менопауза,ке те тепам јас:!:
    Оли ти пишала што да примиш од суплементи,ете почни со смоквите од утре,а и мислам дека генерално здраво се храниш.Обавезно провери уште еднаш,стресот знае да е тригер за висок пролактин.
    Со терапија се средува,најди начин да минимизираш било каков стрес,и никако да не размислуваш песимистички.
    Спремај се летово сите од овде да сме во труднички,па да споделуваме слатки маки:lol::hug:

fana, 0ли and LunaGrey like this.
  18. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Заборавив да кажам, освен тие хормоните ми направиле комплет хематолошки статус и биохемиски анализи. Три страни пдф. Се зачудив , изгледа и тоа спаѓало во тие 1700 ден.
    Све ми е супер, само малце холесторолот покачен , што ме чуди за моево јадење.
    Така да добра понуда е, кој нема можност на државно.

0ли likes this.
  19. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Едвај чекам:*
    Се наоружав со витамини, купив се што ми кажа Оли. Па ќе видиме терапија во петок.
    :hug:

dunika and 0ли like this.
  20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Пролактинот брзо се регулира со терапија, и мене лани ми беше 28,за три месеци беше во нормала, со бромергон. Прв знак што ми укажа да испитам хормони беше намалена менструација, обично секогаш ми беше обилна и ми траеше по цела недела, тогаш имав по 3-4 дена и количински малку. Инаку пролактинот е и хормон на стресот па пожелно е да се обидеш да бидеш смирена или да си пиеш некои природни препарати за смирување, јас во исто време тогаш земав и релаксан на Еси, природен препарат антистрес. Поздрав и не се мисли, тоа брзо се средува.

dunika and LunaGrey like this.