Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    1.735
    Мене откако ме ичистија после спонтаниот,веднаш ми ја дадоја инекцијата затоа што сум негативна.

На Lepoticata му/ѝ се допаѓа ова.
  2. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    А партнерот е позитив?

3. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    1.735
    Да позитивен е,ама не ме праша ништо за него,само мене ме праша и проверија дека сум негативна.

4. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Девојки истражував многу во последниов период па сакам да споделам неколку работи со вас.
    Кој сака нека си ги примени, кој сака не мора:) Не знам со сигурност дали делуваат на било каков начин и дали се веродостојни, не тврдам дека сум експерт ,па од старт кажувам дека нема да навлагам во дискусии со луѓе кои ќе ми даваат некакви контра реплики :)Овие совети се за некој што нема конкретен проблем или посериозен проблем за неплодност. Советиве се за подобар хормонален баланс и за да ги зголемите шансите јајцето да се оплоди и имплантира.

1. Ако сте пиеле контрацепциски апчиња во минатото, потребно ви е да направите детоксикација од нив. Тие оставаат траг на хормоналното/репродуктивно здравје на жената. Со нивното пиење ја спречувате овулацијта и ако сте ги пиеле со години јајниците "забораваат" веќе да ја вршат нормалната функција. Тоа не е трајно и можете да ги ги вратите јајниците во нормално првобитно функционирање со помош на детокцикација. Е каква детоксикација е таа точно,не знам,треба да се праша некој постручен.Како и да е,со храна и суплементи е ,не е со лекарства.

2. За време на овулација и после овулација јадете ананас. Ананасот ја зголемува можноста за успешна имплантација. Исто и селен. Пијте селен или јадете храна богата со селен.

3. После овулација, бидете стоплени, носете дебели чорапи,и седете под ќебе кога сте по дома. И не шетајте со гола половина.

4. После овулација, во тој период од две недели кога чекате за позитивен тест, немојте да конзумирате кофеин. Барем тие две недели. Пијте безкофеинско кафе ако ви фали кафе. Кофеинот влијае на хормоналниот баланс.А во тој период важно е жлездите да функционираат нормално,да се лачи доволно количество на прогестерон.

5. Масло од калинка или капсули од екстракт од калинка и Ginseng (мислам дека жен шен е во превод) се одлични за добра сперма. Како и селен и цинк.

6. Правете лесни вежби, и истегнувајте се, за да имате подобра циркулација.

7.Алкохол не пијте тие две недели и секаква храна со шеќер. Тие се сметаат за стимулатори и влијаат на хормоналниот баланс исто како и кофеинот.

8. Спијте доволно и одмарајте, за да биде лутеалната фаза доволно долга за да може јајцето да се имплантира и за да се лачи доволно прогестерон, морате да се одмарате. И да не не се доведувате во стресни ситуации кои би ви го покачиле кортизолот.

9.Суплементи кои се важни за имплантација и добар ендометриум се (особено овие две недели треба да ги пиете): омега 3, витамин д3, витамин ц, витамин е.

10. Немојте да јадете и пиете од пластични чинии чаши и шишиња. Содржат отрови кои се испуштаат и многу пречат на репродуктивните хормони.

И нормално хранете се здраво,јадете се,баланс ,само да не биде преработено, во конзерва или тегла , гледајте сами да си готвите. Зелен зеленчук е најважно.
    И сите што пушите и се борите и не можете да зачнете, СМЕСТА ДА ПРЕСТАНЕТЕ:!:

Јас овој циклус си ги применувам овие чекори. Не губам ништо. Се што ми ги зголемува шансите за зачнување ,ќе правам:D

Последна измена: 10 мај 2019
    На Маја Т, matilda258, Veki4kaa и 23 други им се допаѓа ова.
  5. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Супер совети,јас 2 години пиев контрацепциски и дефинитивно ќе си направам детокс на телово и онака планирав од ко дознав дека сум хомозигот на мтхфр,Бог знае колку отрови ми е полно телото,а за детокс имам еден рецепт кој е исто така добар за исфрлање камења од жолчка,само да го најдам и ќе го споделам подолу. Сите би требало да го правиме ова барем еднаш годишно.

На Sienna_MK, 0ли и LunaGrey им се допаѓа ова.
  6. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
  7. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    694
    Како се исптува дали си хомозигот или хетеро
    Да прашам,преку кое испитување се дознава тоа хомозигот,хетерозигот, тоа не ми е јасно, како е нормално да биде,за што смета? Јас кога го испитав мтхфр ми пишуваше - негативно.
    Има ли некаква врска со метилирана фолна,кога таа треба да се пие,а кога може и обична. Или јас пошто поима немам, да пијам здравје Боже метилирана, не би требало да смета

8. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.348
    Мила,каква е таа горка сол и каква ти си коритела за овој рецепт.Неверојатно што се имаме во телото,се запрепастив од резултатот на овој рецепт.Сакам да го пробам:)

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.494
    Допаѓања:
    113.911
    Ја има во аптека. Горка сол или магнезиум сулфат. За рецептот бидете дома, магнезиум сулфатот е силен лаксатив, па ќе бидете чест посетител на тоалетот.

На didi1982, Stressed Out, Sienna_MK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.348
    Мила тоа се мутации што се испитуваат во Амбуланта за Имунологија,твојот матичен може да ти даде упат до таму,тука на форумот има тема посебна,можеш и самата да си прочиташ поопширно.А за секој случај можеш да пиеш фемибион 1 таму ја има во метилирана форма од 400 микрограми или Имприл и тау ја има како метилирана но сепак е постап производот.Мој совет е да ги направиш овие испитувања на Имунологија за да си знаеш каква треба да пиеш фолна и колку

Генски-мутации.26097/

На Stressed Out и Grasiela** им се допаѓа ова.
  11. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    На Grasiela** и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  12. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.712
    Советиве се перфектни! Браво!!! Преубаво систематизирано!
    Голем дел, ако не и 99% од ова имам читано низ нетов и се’ има голема логика. (fingers)

На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    (y):bow::clap:

На ова би додала само како препорака, да не се користат хемикалии, туку повеќе органски производи за лична хигиена, козметика, дезодоранси, средства за перење, сапуни. Дури и парфеми, бидејќи содржат фталати, а тие се опасни по квалитет на јајце клетки. Барем додека е периодот на зачнување и бременост.

На dunika, duffi, LunaGrey и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    135.564
    Јас нема да те убедувам да не ги применуваш сите горе наведени работи ама би си го кажала своето мислење. Не се замарајте буквално за ништо. Земете во предвид дека секој организам е различен, ако тебе нешто не ти прија, или мене, сеедно, на трет може баш тоа му одговара.
    Јас алкохол не пиев воопшто првите 2 години од коа почнавме со обиди, се си викав ниму баш тогаш да се фати па да ме гризе совеста. Хормонални апчиња никогаш немав користено. Пушач не сум. Пластични садови немам и не користам никогаш. Чорапи т.е топла облека, па не знам некој повеќе од мене да е затоплен, бетер од стара баба сум. За свежа храна не ни зборам, плус јаткасти плодови дека имаме наше производство кои демек влијаат на плодноста. И ништо!Да не зборам шо се си навлеков у меѓувреме и колку ми се изремети репродуктивниот систем. Коа кренав раце од се и прекинав да читам и да се оптеретувам тогаш бидна.
    Клише е, знам, ама колку помалце читаш и се оптеретуваш, полесно е на психата.

На dunika, Kris80, Yowannty и 15 други им се допаѓа ова.
  15. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    те разбирам потполно, некој го прави сето ова и досега не забременил а некој не прави ништо од ова па му успеало. секој е различен. ама ете на некој може баш едно нешто од ова му фали :)може баш тој ананас на некој ќе му помогне ако единствена пречка му е тоа што ендометриумот му е тенок.
    а овие работи се толку лесни,буквално не одземаат ни време ни енергија,па ако сака некој нека си проба,штета нема,ни од витамините ни од останатото, барем поздрави ќе бидеме ако ништо:)

На LivingGlam, Flower123123, Stressed Out и 2 други им се допаѓа ова.
  16. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    @Sesil честитки,ти посакувам многу убава и лесна бременост и наскоро да му се радуваш на убаво и здраво бебулче!:inlove:
    Не знаев дека си се обидувала 2 години ,не знаев ни дали имаш деца,кратко сум на форумов:)
    Имаше ли некоја препрека или се беше во ред па толку време ви требаше?Ако не ти смета да ми кажеш:)
    :l:

На Stressed Out, Thallia и Sesil им се допаѓа ова.
  17. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    И јас се приклучувам кон мислењето.
    5 години балансирам исхрана, не пушам не пијам, организмот гледам да ми е секогаш во кетоза или барем со ПХ неутрал (дури и мерев еден период ПХ). Сублемати редовно пиев, поредовно здравје, и пак ништо. Ама тоа сум јас и тоа е кај мене.

@LunaGrey браво за постот, можеби јас сум различна ама во секој случај на некоја би и помогнале сигурно.

На dunika, Stressed Out, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.
  18. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    и јас сум непушач, винце пијам ретко некогаш, кафе едно на ден.
    јадам релативно здраво, суплементи пијам веќе со месеци...сите овие работи ги применувам веќе подолг период ако гледаме така. :) може на некој нешто ќе смени.
    се надевам дека наскоро и ние ќе се радуваме.

На dunika, Sienna_MK, Thallia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Винце поготово црвено, имам читано дека го намалува естрогенот :wasntme:

20. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на: