Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Have a nice dayy

Have a nice dayy Нов член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    На тебе нека ти е со лесно,да биде живо и здраво ..како оди процедурата пд прилика колку време ке ми треба за инв и дали за прв пат за разговор треба да имам закажано термин

2. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Фала ти, поскоро кај тебе :hug:
    Секако мора да имаш закажано за консултација . Како што ти кажав можеби нема да имаш потреба од инвитро можеби ќе можете како и јас да поминете со инсеминација,која како процедура е далеку поедноставна и нај неинванзивна . Можеби нешто сосема трето ќе одлучи докторот..Сето тоа ќе го знаеш дури по консултацијата кој чекор ќе го превземете . Чисто информативно ако те интересирира може да ти објасни како оди процедурата за ивф некоја од членките што има искуство и колку временски ќе ти треба период од старт до трансфер :l: Со среќа

Последна измена: 31 јули 2019
  3. Have a nice dayy

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Тука прашав и за иуи и ми кажаа дека со еден прооден канал не препорачуват иуи ..ама сепак ке се и консултирам кај нас ..ти благодарам од се ❤ ти посакувам се најј.. позз

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MIS2013

MIS2013 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2018
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    433
    Јас сум со еден прооден канал па за ваучер морав да правам 2 иуи. Со среќа што и да одлучиш да правиш

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Have a nice dayy

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    и биде ли кај тебе со иуи?

6. MIS2013

MIS2013 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2018
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    433
    Не. Ама мораш да ги имаш 2 иуи ако поднесуваш документи за ваучер

7. Have a nice dayy

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Не сум во мк живеам во гер. И ако сум на приватно ке имам ли пак потреба од иуи ?

8. MIS2013

MIS2013 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2018
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    433
    За на приватно не ти треба иуи ако ифв го правиш во Мк. Ќе се договориш со докторот дали ке правите долг или краток протокол и започнува процедурата

9. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.160
    Девојки, да ве прашам сите вие кои поднесувате за ваучер, сте правеле инсеминации или ин витро ( бидејќи стварно не знам како оди сето тоа). Како се одлучивте на тој чекор, кои претходно се' испитувања правевте за да заклучите дека природно не бива и после колкав период на обиди, кој ве упати? Огромно благодарам.......

10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.409
    Допаѓања:
    171.763
    По правило 4 иуи бараат.
    Е сега, ако пример сте со тежок машки фактор, или жената е со отстранети јајцеводи може и без ниедна да одобрат.
    Јас земав три ваучери со само една иуи. Ама имав историја на ектопични бремености, спаѓаме во групата на крајно возрасни потенцијални родители и ни одобрија со само една иуи.

Едит: Сега видов дека членката е со еден прооден канал.
    Би требало со две иуи да и одобрат. Како на тебе во случајот

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bube90

bube90 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    153
    Devojki sakam da ve prasam dali nekoja od vas se soocuva so pokacen hormon prolaktin i bas toa da e pricinata sto ne moze da zabremeni? Od dozvoleni maksimum 35, kaj mene e 69. Megutoa lekarot kaza deka postoi i ovulacija i deka se e normalno. Site ostanati hormoni se vo normala. Nemam nikakov sekret od gradite, ciklusot mi e mnogu redoven. Doktorot ne mi dade nikakva terapija, ke moram prvo na magnetna na hipofiza. 2 meseci se obiduvame za bebence, mislam deka ova e pricinata. :( Dali nekoja od vas zabremenila so pokacen prolaktin ili ima slicno iskustvo?

12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Јас сум со покачен пролактин 120 ми беше, не дозволи ендокринологот да се снима хипофиза. На бромергон таблети сум веќе 2 години редовно. Со нив успеав до 5 да го намалам.
    На своја рака ми здосадија таблетите и 1 недела ги прекинав, повторно околу 60 се покачи.
    И повторно редовно почнав да ги пијам. Сега е во ред, ми кажаа и во бременост дека ќе примам бромергон, нонстоп.
    Освен главоболки и заматен вид ништо друго од симптоми немав.
    Познавам пријателки кои не ни знаеле, бремени биле и дечиња имаат, а сега дури почнаа со терапија.

13. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.248
    Допаѓања:
    56.991
    Moже да е тоа причината, но сепак 2 месеци се малку за да се загрижуваш. Висок пролактин спречува правилна овулација.
    Може да било инцидентно, од стрес или ако не си спиела добро таа вечер кога си мерела. Добро е нареден циклус пак да провериш, одморена и колку што може поскоро откако ќе се разбудиш.
    Доброто е што лесно се регулира со терапија.
    Магнетна ќе покаже ако има аденом на хипофиза, не е ништо страшно.
    Ако само тоа е причината, ќе ти дадат Бромергон и ќе биде во ред.

На 0ли и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  14. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Мене ми беше 24 а на табелата максимум 23 стоеше дека треба да е. Ја прашав гинекологот, ми рече да не се трујам со вештачки хормони за толку мало покачување.

Има ситуации каде неопходна е терапија како на пример кај Алишан,тоа е мн високо.

Влијае на овулација,ама ти штом ја имаш,значи не би требало да ти е пречка за зачнување
    .
    Сепак поразговарај си со твојот гинеколог.Не знам како може магнет со толку покачување да ти кажуваат да правиш...мислам дека треба друго мислење да побараш.

Сепак хормонска терапија не е мала работа, остава белег на нашето репродуктивно здравје засекогаш и само го маскира проблемот а не го решава.

Последна измена: 1 август 2019
  15. Tiki123456

Tiki123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    43
    Јас со 28 пролактин од граница 23 или 24 неможев да останам неколку месеци. Кога испитав тоа одма ми даде докторката достинекс и веќе следниот месец се фати. Нез колку е точно мене ми рече дека и за 1 да е покачен дека нема да може да се фати зашто треба да е некаде 12 13 пролактинот нормално. Сепак прашај си и др доктор тоа е мое искуство. Поз и што побрзо да си ги видите сите тие среќни две цртки

16. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.698
    некое време не пишував последните два циклуси со кломифен баш се понадевавме и не бидна ништо , кратка рецензија - имам пцо и нередовни менструации , со кломифенот ми доаѓаше точно на 28 дена , минатиот месец беше последен циклус без инекција за пукање на фоликул и дојде со два дена задоцнување .... гинекологот рече да се опуштам и да ја барам после септември , овој месец требаше на први да ми дојде а јас нестрплива и глупава уште на 29 ти направив тест , попладне го правев излезе негативен.... според апликацијата веќе 4 дена ми доцни ама рачуна на 28 дена циклус ( што мене освен со кломифен никогаш не ми дошло точно , 30 , 40 дена во просек) , последниве 10 дена градите ми се огромни и чуствителни што знам дека сум овулирала , а знаци за добивање еве немам , инаку знае да ме боли стомак цела недела пред да ми дојде .... мм не ми дава да правам тест додека не ми задоцни повеќе денови , ама јас сум нестрплива .... може да било рано минатата недела за тест ????

17. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    2.030
    Повтори пак, доволно ти доцни

На naturallmess му/ѝ се допаѓа ова.
  18. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.698
    утре изутрина правам тест :l:

На Lostinparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  19. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.967
    Допаѓања:
    34.601
    После откриенава циста што докторот реши да видиме дали ќе пукне цикллусов му дојде ко швајцарски саат но многу штуро кафеаво за разлика од минатиот Нормално е или почнав да паничам за се и сешто ? Пс.едвај чекам да дознааам дека пукнала па ме фаќа паника

20. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.373
    Баш читав дека секој месец менструалните крварења не се исти, ни по боја ни по обем.
    Нормално било понекогаш да е на кафеаво.
    И јас овој месец проблем со менструалниот циклус. Денес 20 ден уште имам крварење.
    Прво бев во Њу Борн ми рекоа дека гледат нешто како полип па сигурно од тоа ми е крварењето. Ми даде капки пет дена да пијам, од нив ми се зголеми крварењето.
    Утрово и се јавив што понатаму, ми вика кај тебе за да престане крварењето ке мора киретажа да се прави, прво да се иструга тоа, па откако ке престане крварењето да се направи хистероскопија за да се дочисти ендометриумот убаво. Дури и доктор ми препорача и ми рече таа ке му се јави да му објасни се.
    Јас сепак си решив да одам на доктор по моја желба, бев во Систина кај др. Јован Костадинов.
    Докторот ми правеше и колпоскопски преглед, и ехо преглед, ми вика се е чисто полип нема.
    Ми рече хормонално пореметување, летно време се случува кај многу пациентки, од времето, плус одиме по одмори, менуваме клима.
    Ми даде дабростон за да ми се среди циклусот, и рече после терапијата обавезно пролактин да проверам може ке требало да ми се зголеми дозата, - сега пијам четвртинка достинекс.
    Извини ептен бев долга и те преоптоварувам со мојот проблем, но сакав да кажам дека според докторот овој период кога е многу жешко времево, често се случува менструалниот циклус да ни е поинаков од вообичаено.
    И штом си добила точно на време тоа значи дека цистата ја нема повеке.

На fana, tina2018 и princess5 им се допаѓа ова.