Мила јас ги земав на своја рака од тоа 2×2 и по 2 месеци имав позитивен резултат нема штета само ќе ти ја среди овулацијата малку се скапички ама не се важнк парите
Zdravo na site, pred 3-4 meseci imav missed, me iscistija so kiretaza.... posle toa napraviv analizi hormoni, pap, d dimeri, bris(na brisot mi najdoa citomegalovirus i toksoplazmoza za koi matinata mi kaza deka ne se aktivni i nema potreba od terapija) Mm pravese spermogram i spermokultura izleze deka ima streptococus feacalis Pievme 2 vida antibiotici Sega toa sto sakam da prasam e bidejki piev antibiotici koga mozam da probam za nova bremenost. Ve molam mislenje za Citomegalo i Toksoplazmoza
Toxoplasmosa е болест чиј предизвикувач е Toxoplasma gondii. Најчести пренесители на оваа инфекција се мачките, а се пренесува преку термички необработена храна и млеко, немиено овошје и зеленчук. Инфекцијата се пренесува преку постелката на плодот и доколку се јави во првиот триместар од бременоста, најчесто завршува со спонтан абортус. Доколку е активна во подоцнежната бременост може да донесе до конгенитални аномалии, застој во растот на плодот, предвремено породување и мртвороденост. CMV или цитомегало вирусните инфекции, доколку се појават во текот на бременоста може да предизвикаат сериозни оштетувања на плодот како застој во растот, зголемување на хепарот и слезенката, оштетување на очите и мозокот и смрт на плодот. Доколку претходно во животот пациентката била во контакт со оваа група вируси-пред забременувањето, и има створено имунитет и Ig G антитела во циркулацијата, истите не можат да му наштетат на плодот.
Денес испитав хормони, се е во граници на нормала 3репродуктовни и плус тироидна. Што да правам следно? @LunaGrey да се јави на рецепција додека да одам на контрола следна недела
Ah eve i jas ,kako site vas so golema zelba za bebence ..Minatata godina vo juni missed abortion,,,Potoa napravivme od ispituvananja se vozmozno ama nejke pa nejke.....Ovoj mesec rekov ako ne se fati ke mora da seodi na inseminacija po sto mojot soprug edvaj tesko ke go nateram,a jas pocnuvam da zboruvam toj ja izbegnuva temata ....Dajte nekoj sovet od kade kako sto da se pocne vise nemam sili da mislam
Муабетов ме потсети како во таа година што чекавме и се надевавме, секој месец чекаш па плачеш, па ќе ти задоцни и ќе правиш тестови се надеваш и пак плачеш.. За после една година да излезе спермограмот дека воопшто нема сперматозоиди, ни живи ни мртви. Не чекајте за основни проверки, хормони, брисеви, спермограм.. Ако нема ништо проблем мирно ќе си пробувате, ако има проблем со време ќе си барате чаре.
Имам едно прашање. Пијам дабростон заради регулирање на циклусот. Моментално немам крварење. Смеам ли да направам пап тест и микробиолошки брисеви додека ја пијам терапијава? Мислам ке бидат ли резултатите точни? Сакав кај матичниот, почна да ми префрла дека кај него ништо не правам, само упати барам.
i mene vesterkata mi dojde.... epten mi padna tesko ovoj pat.nejke da me odmine i nejke......jas pocnuvam procedura za inseminacija nema drugo care a se e vo red.....ama nejke ...
Пап, микробиолошки и хормони правев се е во ред. Во среда сум на преглед да се видам со докторот да договориме хсг.
Moj sovet pred da napravis Hsg da napravite spermogram.Verojatno taka ke ti preporaca i doktorot ...Taka barem bese kaj nas.Koga gi zedovme rezultatite od spermogram i spermokultura i bea vo red togas napravivme i hsg.Jas skako sto sum plasliva duri i aanestezija barav a ne bolelo ich...ama pusti strav
Zdravo devojki.jas se resiv za invitro na priroden ciklus, vo ponedelnik ke mi bide punkcijata.ve molam za sovet za tie sto ste pravele, dali mozam da se vratam na rabota posle punkcija, hrana, vitamini?
Пункцијата се работи со анестезија. Безболно е. Зависи како ке ја поднесеш анестезијата. Јас се вратив на работа кога имав пункција
Може и без анесезија. Обично кога е на природен циклус има само еден фоликул па практикуваат без анестезија