Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Исто и јас, секој месец болки од овулација, освен месецот последниот пат кога останав бремена. Тогаш не осетив никаква болка, а и температурата нешто значајно не ми се покачи сé до позитивниот тест, тогаш почнаа и градите да ме болат, така да, не се разочарувај пред време, може да немаш ама баш никакви симптоми.

На Zuza28 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    Ептеннн ти фала. Бар да си се надевам на можно одморско зачнување (fingers)

На Saba08 и Milobebence им се допаѓа ова.
  3. Buca24

Buca24 Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2019
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    103
    Женско здраво, веќе извесен период од 10 месеци пробуваме со мм да имаме бебче. Кај мене направив испитувања се е во ред, но пред една недела направивме спермограм на мм и беше навистина лош дури 9% подвижни сперматозоиди,со дијагноза олигоастхенотератозооспермија, дали има некоја да сподели иакуатво, нарачавме од бугарија лекарства да ни донесат , бета имуне земавме,цинк,омега 3,спеман форте,андроситол и му направив тој рецептот што е со мед,индиски ореви лешноци бадеми суво грозје суви слови суви смокви кокос сусам. Бевме и завчера на уролог не го виде на ехо но се сомнева на варикоцела. Во вторник ке го гледа. Дали има некој со слично или исто искуство да сподели секој совет е добредојден во ова моја депресија од спомнување инвитро, па операции и триста работо. :(

Еве го и спермограмот

Прикачени фајлови:

Последна измена од модератор: 8 септември 2019
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.532
    Не мора да значи дека мора да има болка. И некако нема правила, тоа од сиве овие години го имам заклучено одамна. Не се секирај ако си немала симптоми на овулација, не значи дека си немала :) Можеби си била поопуштена и не си забележала некоја послаба болка и сл.
    Секој организам е различен и некако секој циклус. Без секирации, дајбоже да се израдуваш баш овој месец! (fingers) (fingers) (fingers)

5. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    Аууу не знаеш колку бев опуштена. Дај боже да се израдувам и конечно да бидам од тие што ќе кажат...само опуштено и ќе биде :D до душа мене проблемот ми е задржување на плод ама дај опуштениов обид да биде среќниот.
    Фала за советите женски :l:

На Jana06, Summer16, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. meggle

meggle Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    2.615
    Исто и кај мене, си осеќам болка во еден од јајниците, малку тежина осеќам во абдоменот и имам исцедок проѕирен како белка од јајце. Лицето ми е некако сјајно и чисто, имам голема желба за секс и енергија...
    Но има и месеци кога не е така, зависи. Ако сакаш точно да знаеш ти препорачувам тестови за овулација или да си мериш базална.
    Јас сум моментално во плодни денови, дај боже да видиме 2 цртки кон крајот на месецот.

На Summer16 и Zuza28 им се допаѓа ова.
  7. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    Да, да си терам со тестови и секој месец сум точна а и симптомите ми се таман.
    Али сега дека на одмор и реков нит тестови правам нит ништо. Скроз опуштено. Али ко за беља приметив дека нема болка.
    Ај ај нека биде крајот на летото среќен за двете :inlove:

На Summer16 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.550
    :hug:
    Кога ќе се сетам на првиот спермограм, мислев дека нема да ја преживееме ноќта, дека дошол крај на светот, со саати плачев за катастрофалниот резултат, ужас беше. Со целото искуство и сите работи што ги знам сега, би платила да се вратам назад и се да направам поинаку, смирено.

Значи, прво, ако сега почнувате со патешествието, смирено - не е крај на свет лош спермограм. Прво, дали го направил добро, дали дал добар и доволен примерок? Мм од страв и паника имаше дадено мн мал примерок и тоа беше еден дел од причината за ужасниот резултат. Второ, ако е варикочела, се средува со операција. Трето, има драстични подобрувања на резултатите со мега дози витамини: цинк, витамин е, витамин ц, селен, ку10, аргинин, карнитин, просид или трибестан итн, има на форумов листи со потребни дози. Тесни гаќи да не носи, точак ако случајно вози да престане еден период, да не поминува премногу долго време во седење, пожелна е физичка активност како кревање тегови за регулирање на тестостерон, многу вода пиење и пред се, да не дозволите овој стрес да ве пресече и да де блокирате. Спермограм се средува; на крај краева, и да не се среди драстично, има мн други опции. Само останете смирени, без депресии и блокади :hug:

На Kris80, Lostinparadise, bubush и 6 други им се допаѓа ова.
  9. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Големи количини на витамин ц секој ден. По три на ден од 3000 мг.
    Според ново испитување секојдневно внесување 3000 мг витамин ц, цинк од 40мг и фолна киселина во време од 3 месеца ја подобрила спермата на мажи со различни дијагнози за 75%.
    Може и некој адаптоген да пие, како на пример Ashwagandha.

10. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    И овој пат ништо,дојде точно на време.Дефинитивно ќе одморам некое време се преоптеретив.Три пати со кломифен и џабе.Фоликули и така сега ми се прават сами до 18 мм.Тоа е одиме понатака.

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bube90

bube90 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    153
    Девојки дали е ова позитивен тест за овулација?
    Претходните два дена имав една темна и една бледа линија, а денес вака.
    Што значи ова?

Прикачени фајлови:

• ffff.jpg
      ffff.jpg
      Големина на фајлот:
      143,5 KB
      Прегледи:
      57
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.532
    Фаќајте се за работа (poolparty)

На bube90 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Здраво девојки
    Едно прашање, дали резултатите од хормонските испитувања треба да бидат од едно место односно од една иста лабараторија ?
    На пример тсх, фт4, инсулин и пролактин од една лабараторија останатите хормони од друга.
    Затоа што овие првиве што ги набројав ги проверувам редовно кај ендокринолог и моментално ми се добри резултатите и сега ми е планот само за останатите да одам на 3 ден од циклус во друга лабараторија, државна за да не се изложувам на трошоци...
    Фала ви.

14. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Може во друга лабораторија, да.

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Фала ти

16. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Едно прашање до поискусни :) дали ќе прифатат во фондот спермограми правени пред година и повеќе и плус еден од јули 2019 или да правиме нов ?

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.532
    Најновиот не треба да е постар од една година, разликата меѓу двата да е најмалку еден месец и да се во две различни лаборатории направени.
    Двата најнови прати ги.

18. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Фала ти Оли

19. monka_bonbonka

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Можда глупост ќе треснам ама незнам дали гликемија е огтт тест или? :)

20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Гликемија-е ниво на шеќер во крвта, во моментот на испитување.

ОГТТ- е орален гликоза толеранс тест, за скриен шеќер, се оптоварува организмот со одредена количина шеќер, се мери вкупно шеќерот 3 пати. Оч, 1ч и втор час.
    О час-е првото ниво на шеќер, 1 час е по пиење на шеќерот и треба да е повисок од првото мерење, и 2 час-треба да се врати во нормала шеќерот како првата вредност