Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
  2. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    и јас сум тука чекам да прочитам нешто ново низ темава :)

иначе јас сум ден два пред да добијам :^) се чуствувам исто како секој добивање ама надеж чекам и сакам да не добијам :)

3. Lori-30

Lori-30 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    ti stiskame palci, daj boze da ne dobies i da go pocnes noviot bran na trudnici za letovo:))

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lori-30

Lori-30 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    hehee me nasmea sto pametis za site:)) inaku Lori mnogu raboti za toa ja nema :lol: slabo se vklucuva a uste malku i na odmor :rofl: pozdrav do site i vi posakuvam na site da se vratite so ubava vest :inlove:

5. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.368
    се надевам јас многу брзо повторно ќе ви се придружам во исчекувањето.

ја направив лапороскопијата и еве сега сум на боледување се опорувувам, за некое чудо ми рекоа деке не треба воопшто да чекаме за да останам бремена (јас мислев дека ќе треба да поминат неколку месеци пред да се обидеме). утре сум на контрола па ќе прашам повторно дали после циклусот имаме зелено светло за секс и бременост.

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  6. optimistka23

optimistka23 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    56
    само да ве поздравам :* и да ви посакам среќа оваа недела нека биде убава за сите нас! :rock: :sun: Чекам само убави вести :* фрлете се на работа

На tinavip и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  7. kuklickaaaaaaa

kuklickaaaaaaa Активен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2013
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    7
    на сите ви посакувам многу среќа,па се надевам дека набргу сите ќе бидеме со добри вести...:)

8. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    397
    Женски ајде бреее...ајде нека се јави некоја со позитивен тест...Треба да се посватиме :lol:

На optimistka23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    еве ме мене :) денес треба да добијам,сиптомите се исти како пред добивање :^) искрено имам преголеми желби да не добијам :) ајде ке пишам повторно :) држете ми среќа :)

10. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Стискам палци girl-miri ајде прво ти израдувај не, потоа јас и оптимистката да се пофалиме па сите останати по ред! :)
    Ова баш како затишје пред бура.. Една бура од трудници да ја здрма темава треба :lol:

На optimistka23, girl-miri и TSS им се допаѓа ова.
  11. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.395
    Допаѓања:
    17.617
    И мене ми дојде и ми помина :( , траеше само два дена, третиот ден слабо имав крв, само после уринирање. Со кломифен не почнав зашто ми беше страв искрено.
    Стресот нема шанси да исчезне, секој ден ми е во нервози со работава. Кога ќе додадеш на тоа уште неколку сеуште неисполнети желби, па јбг до тоа ли е секој месец се прашувам.
    Па и ова со испитување на проодност на јајцеводи, едни викаат не болело, кај други било болно и ај оди реши се. Уплав добив откако ми зема брисеви кога на последниот ме изгреба на суво па неколку пати мочав со незапамтена болка и сега не можам да замислам на било каква болка таму долу.
    Сакав и да отидам на одмор, можеби таму ќе се опуштев (но можеби) ама и за тоа немам финансии.
    Све се собрало на куп па барем бременост да ме израдуваше летово, не можам да чекам веќе и потполно ги разбирам тие што долго чекаат за бебе, чекањево убива. :(

12. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    ^ Абеја, а зошто ти е страв да земиш Кломифен?

13. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    ти благодарам јагода :) се надевам и јас на позитивно за мене,тебе, сите други девојки што сакаме бебе :) поз до тебе :)

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.395
    Допаѓања:
    17.617
    Па не знам, дека се хормонски и дека постои ризик од создавање цисти.
    Можеби грешам, но кломифен би пиела кога доволно ќе бидам опуштена, кога би можела да ја откачам работава, по можност да најдам друга за која нема да ми се враќаат нозете наутро кога тргнувам.
    Сакам и другите работи да бидат делумно средени кога ќе почнам со кломифен за да не биде за џабе работата.

15. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    Значи:
    НЕ се хормонски, баш СПРОТИВНОТО - тие се антихормонски апчиња, т.е. антиестрогени. Функционираат на тој начин што, во периодот (од 3/5 до 7/9 ден од циклусот) кога телото треба да започне со создавање на естроген, кој е потребен нели за фазата овулација зошто го помага FSH хормонот за раст на фоликулите, се „запира“ привремено (на 5 дена) производството на естроген. Кога ќе прекинеш со апчињата, хипофизата добива информација дека има недостаток на естроген во организмот па тој самиот почнува да произведува засилено за да си ги покрие потребите.

Почетокот на производство на естроген БАШ во тој период од циклусот (7/9 ден, кога ќе ги прекинеш Кломифенот нели) резултира со зголемување на FSH хормонот, кој пак од друга страна, заради појаченоста, ќе ги зголеми и фоликулите во фазата Овулација.

Кломифенот не е воопшто страшен, ама мора да се пие под надзор на доктор. Жената мора да оди на фоликулометрија во тој период (од 11-16 ден) за да се види дали има овулација, и ако има, колкави фоликули (во големина) се произведени. На некои жени им даваат и Прегнил инекција (за да пукне фоликулот кога докторот ќе смета дека е доволно голем), на некои не, чекаат природно да им пукнат.
    Негативното кај Кломифенот е што може да направи Хиперстимулација, а потоа тие побројни фоликули да не пукнат, туку да се претворат во цисти. Затоа и ти реков дека мора под лекарски надзор да се земат, посебно лекар кој ти ја знае историјата и знае дали јајниците ти се склони на цисти или не. Ако смета дека се, можеби ќе ти даде Прегнил, за да е сигурен дека ќе ти пукнат, а можеби и ќе нема потреба (кај мене немаше, природно ми пукна).

Не се плаши, само опуштено и со позитивна мисла, Кломифенот е спротивно од тоа што си замислуваш :)

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    А бе што направи tinavip, можеби има за славење, а не ни кажува овде на нас ;)

Girl-miri ајде ти направи тест, онака да си видиш, можеби ќе си покаже барем бледичка линија, ајдееее.

Аиии каква сум станала, значи нетрпението ми растеше неколку дена однапред пред да ми дојде, се си викам нема веќе да бидам нетрпелива, а тоа станав уште понетрпелива, веќе и други следам пред добивање. Значи едвај чекам бебенце да се појави, па не е битно толку чије, само да се појави, да прочитам овде дека некому се појавија двете цртички :clap: :inlove:

17. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Женски јас ретко пишувам ама редовно ве читам. Сега се враќам од кај матичната на 11 ден од циклус 2 фолекули по 8мм. Колку се малииии, може и да немам овулација овој месец :( . Абе ќе пукнам веќе не можам да издржам. :(

18. natasanatasa

natasanatasa Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    0
    se obiduvame nekolku pati za bebe no bes uspeh me intresira skam da napravam pregled daoli e dovolo eho sto proveruvaat ne su bila nikogas

19. tinavip

tinavip Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    53
    ништо срце нема кај мене за славенје :@ , само за плаченје ;( ми дојде и ми заврши,сега работиме пофторно на случајот... :D па ке видиме овој месец.... ;)

20. optimistka23

optimistka23 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    56
    Значи мора да посетиш гиниколог, ќе те птровери на ехо,ќе види и вагинално значи ништо страшно но мора да појдеш и сигурно ќе ти даде да пиеш фолна киселина доколку не ја земаш. А за др. испитувања ќе ти каже дали треба :?: ти посакувам среќа :*