Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Мислам дека ни од едните, ни од другите има последици, ама јас не сум доктор, може и грешам или имам грешни информации.
    Но ти реков да прашаш затоа што мачно е секој ден да мислиш на терапија.:)

bube90 likes this.
  2. biba818

biba818 Истакнат член

Девојчиња, може ли инфо да споделите. По препорачани Циклопрогинова 21 ден, предизвикано крварење, дали хормоните земени на трет ден би биле валидни ? Фала Ви

3. Saba08

Saba08 Популарен член

Не. Ова е пробојно крварење, не е вистинска менструација, ама следното крварење по ова, ако во меѓувреме не земаш пак таблети со хормони, може да ги испиташ.

biba818 likes this.
  4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Во обид за природно забременување сме со мм.
    Пред месец дена имав грчеви во стомак, за кои од хирург ми беше препишана терапија со Цитерал.
    Испив една доза (10 таблетки, 5 дена).
    Бидејќи знам дека конкретно тие таблети не се препорачуваат за време на бременост, ме интересира дали би можела да пробувам сега да останам бремена (следниве денови треба да овулирам) или да прескокнеме овој циклус?

И друго, сакам да почнам да земам фолна киселина, но не сум се консултирала со матичниот гинеколог. Можам тоа да го направам на своја рака? Сепак витамин е, или прво да се консултирам?
    Кои таблети со фолна к-на ги препорачувате вие?

5. Saba08

Saba08 Популарен член

Нема потреба да прескокнувате циклус и да, можеш да земеш фолна од 0,4 мг, Тифол, Алкавит фолна, сеедно.

IRBBB likes this.
  6. MNoris

MNoris Истакнат член

Како нов член најпрво ви давам подршка на сите надежни мамички во обид за бебенце и јас сум дел од Вас. Веќе неколку месеци сме во обид за бебче (околу 7 медеци) но секој пат сум со разочарување. Сум била на преглед се ми е ок, уште не ми е јасно каде лежи проблемот . Пред 18 дена односно пред да ми дојде менструација на своја рака си земав Фемибион 1 ( де надевам дека не направив ништо лошо) Минатата мендтруација ја добив без болки и ми траеше многу кратко (обични имам редовна менструација со болки и точно знам кој ден ке ми дојде , ја осеќам ) Сега сум после овулација со мажот ми си имаме редовно незаштитени односи. Овулацијата исто така си ја осеќам кога ми е ги имам некои симптоми, се надевам дека овој месец нема да се разочарам.. Ве молам ваше мислење , знам дека и психата влијае многу , али пуста жебла за бебче Извинете за рефератов ,морам да се искажам некому!

Stressed Out likes this.
  7. Nithya

Nithya Истакнат член

Имате направено спермограм?

MNoris likes this.
  8. MNoris

MNoris Истакнат член

Не , немаме направено . Сакав да почекам што ќе биде овој месец ... Бидејќи треба бар година да помине

9. MNoris

MNoris Истакнат член

пишав доле во друг коментар извини

10. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Нема правило дека треба да помине одреден период , мое правило е што порано - толку подобро . Ние спермограм и спермокултура направивме после два циклуса обиди за бебче , и јас веднаш истиот месец хормони испитав и ХСГ направив . Не може до едно обично ехо и брисеви и пап да се дојде до констатација дали се е или не е во ред . Ти посакувам успешен циклус (две цртки ) , ако евентуално не успеете мој совет е спермограм и спермокултура за мажето , и ХСГ и испитување на хормони за тебе . Со среќа :)

11. MNoris

MNoris Истакнат член

Ти благодарам ќе видам какви резултати ќе ми донесе крајот , па според тоа ќе ги направиме сите напори ... Имајте убава вечер , ќе ве известам , благодарам од срце!

piksooki and Anomis11 like this.
  12. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Девојки дали знаете за боцкање хормони на ГАК дали само во одреден период од денот може да се отиде? Можам ли посе 9 наутро?

13. bube90

bube90 Истакнат член

Дали ги испита хормоните? Хормонален дисбаланс е пречка да се забремени.

14. MNoris

MNoris Истакнат член

Не кога и да одам на гинеколог секогаш имав добри резултати или ќе ми речеше сега си спремна за оплодување .... Веќе незнам што да мислам, затоа и не правев други испитувања

15. maaitka

maaitka Популарен член

Од 8 почнуваат со работа и можеш после 9 и треба да си гладна и жедна :)

marijamarkoska likes this.
  16. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Благодарам. Поз

maaitka likes this.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Update!
    Денес купив тест, пошто не ми се чекаше до преглед и само што дојдов дома почна да ме наболува десен јајник (како пред секој циклус) и нормално, добив!
    Silly me, си направив филм за касна овулација, па и тест купив... (facepalm) ама што е тука е, ќе си го чувам за следен месец. :)

piksooki and MNoris like this.
  18. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

А според што докторот заклучува дека си спремна за оплодување ? Мене таков коментар никогаш ми немат дадено - здрава , млада со уредни брисеви , пап уреден СЕКОГАШ ,редовна овулација, на ехо се ок ..па да се дојде до таква констатација треба малку подетални анализи . Можеби се е во ред ама хормоните ми се во дисбаланс , можеби имам запушени јајцеводи или преграда на матката,па џабе ми е што се друго е во ред .. Мислам , се надевам дека стварно се е во ред со тебе..
    Мој совет да си отидеш на консултација кај специјалист а не само кај матичниот гинеколог,посебно ако веќе извесен период имате обиди за бебче.Мислам дека ти примаше кломифен така ? Јас од моето скромно познавање мислам дека треба прво да се направи ХСГ па потоа да се дава стимулации . Со среќа :)

bube90, Bella_Stella, MNoris and 2 others like this.
  19. MNoris

MNoris Истакнат член

Не немам примано ништо , апсолутно ништо , само сега што си купив Фемибион 1 на своја рака. Ќе правам испитувања подетални ако нема ништо и овој месец. Сите ми велеа претеруваш и многу си опседната треба да се опуштиш само ќе си дојде , ама знам додека не си дојде ќе мислам како и секоја идна мајка која е желна за бебче...

Па незнам зошто така ми вика , може дека одам редовно на прегледни од коа почнав да имам односи па се до денес , иако немам проблеми ни со бело прање или слично... Ехо, пап тест, микробиологија си правам , друго немам правено, али ќе видиме што ќе донеси овој месец ако не и двајцата на испитувања

Last edited by a moderator: Oct 23, 2019
  20. Mape311

Mape311 Истакнат член

Некој искуство со година дена неуспешни обиди за бебе, и обраќање во Ре Медика?
    Да каже како помогнале со терапија, испитувања итн...?